Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Βάσεις Δεδομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Βάσεις Δεδομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Βάσεις Δεδομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ

2 Στόχοι του μαθήματος Τι είναι η Βάση Δεδομένων
Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα των βάσεων δεδομένων Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS)

3 Δεδομένα - Πληροφορία 60 σέντς Τυρόπιτα Σάντουιτς 80 σέντς
Τα πιο πάνω δεδομένα μας δίνουν κάποια πληροφορία; Όχι, τα δεδομένα για να μας δίνουν πληροφορία πρέπει να τα συσχετίσουμε.

4 Πληροφορία Τυρόπιτα  60 σέντς Σάντουιτς  80 σέντς
Για να αγοράσουμε από την καντίνα μια τυρόπιτα χρειαζόμαστε 60 σέντς. Για να αγοράσουμε από την καντίνα ένα σάντουιτς χρειαζόμαστε 80 σέντς.

5 Παράδειγμα: Τηλεφωνικός κατάλογος
Γιώργος Ιλαρίωνος 10, Παλουριώτισσα Αντρέου

6 Παράδειγμα: Τηλεφωνικός κατάλογος
Επίθετο  Όνομα  Διεύθυνση  Τηλέφωνο Ο Αντρέου Γιώργος κατοικεί στην οδό Ιλαρίωνος 10, Παλουριώτισσα και το τηλέφωνο του είναι

7 Παράδειγμα: το Λεξικό RAM Μνήμη τυχαίας προσπέλασης Λέξη : Ερμηνεία

8 Τι είναι η βάση Δεδομένων (Database);
Οι βάσεις δεδομένων μπορεί να είναι έντυπες και ηλεκτρονικές.

9 Πότε απαιτείται η Χρήση της Βάσης Δεδομένων;
Η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων απαιτείται όταν ο όγκος των δεδομένων είναι πολύ μεγάλος και η διαχείριση, η οργάνωση, η ασφάλεια, η ακρίβεια και η γρήγορη ανεύρεση τους είναι πολύ σημαντική: Π.χ. Τα στοιχεία υπαλλήλων, πελατών, προμηθευτών και παραγγελιών μιας εμπορικής επιχείρησης. Τα στοιχεία υλικών μιας αποθήκης. Τα στοιχεία ταινιών, πελατών και δανεισμών ενός DVD CLUB. Τα στοιχεία υπαλλήλων, γιατρών, ασθενών αλλά και υλικών ενός νοσοκομείου. Τα στοιχεία βιβλίων, χρηστών (δανειστών) και δανεισμών μιας βιβλιοθήκης.

10 Παραδείγματα Έντυπων Βάσεων Δεδομένων από την καθημερινή μας ζωή
Ο τηλεφωνικός κατάλογος: περιέχει ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα που σχετίζονται μεταξύ τους γιατί είναι τα στοιχεία των συνδρομητών του τηλεφωνικού δικτύου. Ταξινόμηση αλφαβητική ως προς το επίθετο. Το λεξικό: περιέχει τις λέξεις και τις αντίστοιχες ερμηνείες των λέξεων για να καταλάβουμε τι σημαίνει η κάθε λέξη. Ταξινόμηση αλφαβητική ως προς τη λέξη. Το πρόγραμμα της τηλεόρασης: περιέχει ονόματα καναλιών τις μέρες τις ώρες και τις εκπομπές που θα παρουσιαστούν κατά την διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου. Ταξινόμηση ως προς την ημερομηνία / μέρα, κανάλια, ώρα. Το αρχείο ταυτοτήτων: περιέχει αριθμό ταυτότητας, όνομα, διεύθυνση, όνομα πατέρα, ημερομηνία γεννήσεως, φωτογραφία κ.α. Ταξινόμηση αριθμητική ως προς τον αριθμό ταυτότητας.

11 Ηλεκτρονικές Βάσεις Δεδομένων
Όταν η βάση δεδομένων βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή τότε έχουμε μια ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Για τη δημιουργία μιας ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων χρησιμοποιείται ειδικό λογισμικό που ονομάζεται Σύστημα διαχείρισης βάσης δεδομένων (ΣΔΒΔ). Εμείς θα δούμε πως φτιάχνουμε μια βάση δεδομένων χρησιμοποιώντας το λογισμικό ΣΔΒΔ MS ACCESS. Παραδείγματα Ηλεκτρονικών βάσεων: Ηλεκτρονικό Λεξικό Τηλεφωνικός Κατάλογος της CYTA Ηλεκτρονικές Εγκυκλοπαίδειες Κτλ.

12 Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔDBMS)
Για την δημιουργία, διαχείριση και συντήρηση μιας βάσης δεδομένων απαιτείται η χρήση ειδικού λογισμικού συστήματος που ονομάζεται Σύστημα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων ΣΔΒΔ ή Database Management Systems  DBMS Π.Χ. ΜS Αccess Paradox SQL Server Oracle SyBase

13 Πλεονεκτήματα δημιουργίας Βάσης Δεδομένων
Μείωση των περιττών δεδομένων και γενικά καλύτερη οργάνωση των δεδομένων έτσι ώστε να είναι δυνατόν να παίρνουμε γρήγορα απαντήσεις σε αναζητήσεις που κάνουμε Ασφάλεια των δεδομένων (Λόγω του κεντρικού ελέγχου) Ακεραιότητα των δεδομένων (Σημαίνει ότι τα δεδομένα που καταχωρούνται δεν έχουν λάθη) Κοινή χρήση των δεδομένων από πολλές εφαρμογές

14 Μειονεκτήματα των βάσεων δεδομένων
Δαπανηρή προμήθεια, οργάνωση και συντήρηση (πολύπλοκο λογισμικό - εκπαίδευση προσωπικού) Απαιτήσεις σε υλικό (αναβάθμιση Η/Υ & συσκευών) Κίνδυνος πρόσβασης από μη εξουσιοδοτημένα άτομα (λόγω της συγκέντρωσης των δεδομένων)

15 Επανάληψη Στόχων του μαθήματος
Τι είναι η Βάση Δεδομένων Πλεονεκτήματα / Μειονεκτήματα των βάσεων δεδομένων Συστήματα Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (DBMS)


Κατέβασμα ppt "Βάσεις Δεδομένων ΕΙΣΑΓΩΓΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google