Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κοστολόγηση Μάθημα 13.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κοστολόγηση Μάθημα 13."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κοστολόγηση Μάθημα 13

2 ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Σελιδα 53)
(Σελιδα 53) ΣΤΟΧΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ Ο/η μαθητής/τρια να είναι ικανός/η να: Ορίζει το στόχο της επιχείρησης κατά την έκδοση των προϊόντων από την αποθήκη. Αναφέρει τη σωστή διαδικασία έκδοσης των υλικών. Αναγνωρίζει και συμπληρώνει σωστά τα έντυπα που είναι απαραίτητα για την έκδοση των τροφίμων και ποτών.

3 ΕΚΔΟΣΗ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΟΡΙΣΜΟΣ: Είναι η διαδικασία μεταφοράς των τροφίμων από τις αποθήκες στη κουζίνα, στο εστιατόριο, καφετέρια και μπαρ όπου τυγχάνουν επεξεργασίας και πωλούνται.

4 ΣΚΟΠΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Συμπλήρωση των ελλείψεων της ημέρας. Ικανοποίηση των αναγκών των τμημάτων σύμφωνα με την προβλεπόμενη πληρότητα της μονάδας και απαιτήσεις του μενού.

5 ΤΙ ΑΠΑΙΤΕΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Σωστό προγραμματισμό Το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει έγκαιρα τις ανάγκες σε υλικά. Προγραμματισμός στις παραγγελίες σύμφωνα με το μενού και τις προβλέψεις των πωλήσεων.

6 ΔΕΛΤΙΟ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Είναι το δελτίο πάνω στο οποίο οι υπεύθυνοι τμημάτων συμπληρώνουν τις καθημερινές ανάγκες των τμημάτων τους σε τρόφιμα. Στα Αγγλικά ονομάζεται requisition form. (Σελιδα 54)

7 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ - REQUISITION FORM
. 1.Αύξων αριθμός δελτίου. 2.Όνομα ξενοδοχείου. 3.Ημερομηνία ημέρας. 4.Ποσότητες υλικών που χρειάζονται. 5.Βάρος υλικών. 6.Είδος εμπορεύματος. 7.Αξία του κάθε εμπορεύματος. 8.Υπογραφή παραγγέλλοντας. 9.Υπογραφή ατόμου που εγκρίνει την παραγγελία 10.Υπογραφή παραλήπτη

8 ΣΕ ΠΟΣΑ ΑΝΤΙΓΡΑΦΑ ΠΟΥ ΕΚΔΙΔΕΤΑΙ ΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑΣ
Εκδίδεται σε τρία αντίγραφα: Το πρωτότυπο και το πρώτο αντίγραφο παραδίδονται στην αποθήκη. Το δεύτερο αντίγραφο παραμένει στο στέλεχος σε αυτόν που το έκδωσε π.χ. κουζίνα, εστιατόριο.

9 ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Το πρωτότυπο και το πρώτο αντίγραφο του δελτίου παραγγελίας παραδίδονται στον αποθηκάριο από τον υπεύθυνο του τμήματος που χρειάζεται τα υλικά. Ο αποθηκάριος παραδίδει τα υλικά στην αποθήκη ή τα μεταφέρει ο ίδιος στο τμήμα που τα έχει ζητήσει. Ο αποθηκάριος καταχωρεί τις ποσότητες στις καρτέλες υλικών ή στον ηλεκτρονικό υπολογιστή. Υπολογίζει τις τιμές ή στέλλει τις καρτέλες στο λογιστήριο για να περαστούν οι τιμές. Ο υπεύθυνος του τμήματος που παραγγέλλει τα υλικά τα ελέγχει κατά την παραλαβή τους .

10 ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΕΚΔΟΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ
Τα δελτία πρέπει να παραδίνονται στην αποθήκη από την προηγούμενη ημέρα για να προγραμματίζει ο αποθηκάριος την εργασία του. Να υπάρχει ένα κουτί έξω από την αποθήκη ώστε οι τμηματάρχες να τοποθετούν τις παραγγελίες τους όταν η αποθήκη είναι κλειστή. Το κάθε τμήμα πρέπει να έχει καθορισμένο ωράριο για την παραλαβή των υλικών από την αποθήκη. Να αποφεύγονται οι συχνές επισκέψεις εκπροσώπων των τμημάτων στο χώρο της αποθήκης.

11 ΜΗΝΙΑΙΑ ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ
Είναι ένα συγκεντρωτικό δελτίο το οποίο συμπληρώνει ο αποθηκάριος και καταγράφονται όλες οι εξαγωγές της αποθήκης στα διάφορα τμήματα πάνω σε εβδομαδιαία, δεκαπενθήμερη η μηνιαία βάση. ΣΚΟΠΟΣ ΜΗΝΙΑΙΑΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ ΥΛΙΚΩΝ Υπολογισμός του ποσοστού κόστους τροφίμων που παραλαμβάνονται και στέλλονται στα διάφορα τμήματα.

12 ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΣΗ ΣΤΟΧΩΝ:
Ορίζει το στόχο της επιχείρησης κατά την έκδοση των προϊόντων από την αποθήκη. Αναφέρει τη σωστή διαδικασία έκδοσης των υλικών. Αναγνωρίζει και συμπληρώνει σωστά τα έντυπα που είναι απαραίτητα για την έκδοση των τροφίμων και ποτών.

13 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ: Ερώτηση 4, από το βιβλίο σελ. 56. Να εξηγησετε τι είναι το δελτιο εκδοσης υλικων;

14 Εργασία στο σπίτι: Ερώτηση 5, από το βιβλίο σελ. 56.
Να ονομασετε τις κατηγοριες στις οποιες χωριζονται τα τροφιμα για σκοπους αποθηκευσης?


Κατέβασμα ppt "Κοστολόγηση Μάθημα 13."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google