Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη

2 ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΣΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΑΥΤΟ, ΔΥΟ Η ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΝΔΙΑΜΕΣΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΣΧΗΜΑΤΙΖΟΥΝ ΕΝΩΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΕΡΙΠΟΥ ΤΗ ΔΟΜΗ ΤΟΥ ΕΠΙΘΥΜΗΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ. ΟΙ ΧΗΜΙΚΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΤΕΤΑΡΤΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΡΙΩΣ Η ΔΙΑΖΩΤΩΣΗ ΚΑΙ Η ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΚΑΘΩΣ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΑΝΑΦΕΡΘΗΚΑΝ ΣΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΣΤΑΔΙΑ.

3 ΔΙΑΖΩΤΩΣΗ- ΔΙΑΖΩΝΙΑΚΑ ΑΛΑΤΑ ΟΙ ΠΡΩΤΟΤΑΓΕΙΣ ΑΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΜΙΝΕΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΜΕ ΝΙΤΡΩΔΕΣ ΟΞΥ ΚΑΙ ΠΑΡΕΧΟΥΝ ΔΙΑΖΩΝΙΑΚΑ ΑΛΑΤΑ. Η ΑΝΩΤΕΡΩ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΔΙΑΖΩΤΩΣΗ. Τα άρυλο διαζωνιακά άλατα είναι σταθερά για μικρό χρονικό διάστημα όταν φυλάσσονται σε υδατικά διαλύματα στους 0-5 0 C. Είναι ασθενή ηλεκτρονιόφιλα αλλά μπορούν να αντιδράσουν με ενεργοποιημένους αρωματικούς δακτυλίους, όπως οι αρωματικές αμίνες και οι φαινόλες. Η αντίδραση ονομάζεται ΑΖΩ ΣΥΖΕΥΞΗ, και οδηγεί σε μόρια που έχουν την αζωομάδα (–N=N–) να συνδέει δύο αρωματικούς δακτυλίους.

4 ΔΙΑΖΩΤΩΣΗ- ΔΙΑΖΩΝΙΑΚΑ ΑΛΑΤΑ Τα αρενοδιαζωνιακά άλατα είναι χρήσιμες πρώτες ύλες της χημικής σύνθεσης, επειδή η διαζωνιακή ομάδα μπορεί να αντικατασταθεί από πυρηνόφιλα σε μια αντίδραση αντικατάστασης. Πολλά πυρηνόφιλα αντιδρούν με τα αρενοδιαζωνιακά άλατα, σχηματίζοντας υποκατεστημένα αρένια.

5 ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΖΕΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΗ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ, ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΟΦΙΛΟ ΔΙΑΖΩΝΙΑΚΟ ΚΑΤΙΟΝ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΑΖΩΣΥΣΤΑΤΙΚΟ, ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ ΠΛΟΥΣΙΟ ΔΑΚΤΥΛΙΟ ΜΙΑΣ ΦΑΙΝΟΛΗΣ Ή ΜΙΑΣ ΑΡΥΛΑΜΙΝΗΣ, ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΣΥΖΕΥΚΤΙΚΟ ΣΥΣΤΑΤΙΚΟ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ

6 ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ Επειδή τα διαζωνιακά κατιόντα είναι ασθενή ηλεκτρονιόφιλα μόνο οι αρωματικές ενώσεις που έχουν υποκαταστάτες ομάδες δότες ηλεκτρονίων όπως ΟΗ, ΝΗ 2, ΝΗR, κλπ, μπορούν να δράσουν ως Συζευκτικά Συστατικά Η αντικατάσταση πραγματοποιείται στην πάρα-θέση ως προς την υδρόξυ ομάδα ή την αμινομάδα και εάν αυτή είναι κατειλημμένη πραγματοποιείται στην όρθο-θέση.

7 ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ Το χλωριούχο βενζολοδιαζώνιο αντιδρά με την φαινόλη, σε pH ασθενώς αλκαλικό, στη θερμοκρασία του παγόλουτρου και παράγεται το αζώχρωμα 4-[-φαινυλδιαζενυλ]φαινόλη, το οποίο με την ονοματολογία CAS ονομάζεται 4-Αζωφαινόλη. ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

8 ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΥΖΕΥΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Εάν η πάρα (π) θέση είναι κατειλημμένη τότε η σύζευξη γίνεται στην (ο) όρθο θέση

9


Κατέβασμα ppt "ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Χ Ρ Ω Μ Α Τ Ω Ν ΤΕΤΑΡΤΟ ΣΤΑΔΙΟ ΧΗΜΕΙΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ Δρ. Ι.Γ.Καράλη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google