Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σέβομαι τη διαφορετικότητα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σέβομαι τη διαφορετικότητα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σέβομαι τη διαφορετικότητα
Ομάδα: «Διαφορετικές φωνές» Επιμέλεια: Αρζομανίδης Νικόλαος Βαβλιάκης Κωνσταντίνος Κόκκοβα Βεατρίκη Κουκούλης Αθανάσιος Ξηρομερίτης Θεόδωρος Υπεύθυνος Εκπαιδευτικός: Μαμάτα Χαρίκλεια Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη

2 Ορισμός της διαφορετικότητας
Διαφορετικότητα ορίζουμε συνήθως το σύνολο των προσωπικών στοιχείων ενός ατόμου που το ξεχωρίζουν. Μερικές φορές η διαφορετικότητα κάνει δύσκολη τη δραστηριοποίηση του σε μια κοινωνική ή μαθητική ομάδα.

3 Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα;
Γιατί είναι σημαντική η διαφορετικότητα; Η διαφορετικότητα είναι σημαντική, γιατί αποτελεί βασικό μηχανισμό της ΕΞΕΛΙΞΗΣ των ειδών. Επομένως είναι απαραίτητη για την ΕΠΙΒΙΩΣΗ και την ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ στη φύση. Άρα, ως κομμάτια αυτού του φυσικού κόσμου οφείλουμε να τη σεβόμαστε.

4 Μορφές της διαφορετικότητας
Διαφορετικότητα ως προς: τη φυλή το φύλο τη θρησκεία το χρώμα τα εξωτερικά χαρακτηριστικά τις ειδικές ανάγκες τις ικανότητες τα γούστα - τις προτιμήσεις - τα ενδιαφέροντα την κοινωνική και οικονομική κατάσταση

5 Αίτια έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας
Έλλειψη παιδείας (προκαταλήψεις, στερεοτυπικές αντιλήψεις, λανθασμένα πρότυπα) Διάφοροι οικονομικοί και κοινωνικοί παράγοντες. Ανταγωνισμός, αίσθηση ανωτερότητας και ζήλια προς τους “διαφορετικούς”.

6 Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας
Στο σχολείο είναι πολλές σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο. Σε ατομικό επίπεδο: Το θύμα που απορρίπτεται, αισθάνεται περιθωριοποιημένο, αποξενωμένο και δυστυχισμένο. Και ο θύτης, όμως, ο οποίος απορρίπτει, είναι οργισμένος, φοβισμένος και δυστυχισμένος. Αρνείται να βρει λύσεις στα προβλήματά του με δημιουργικό αγώνα, ενώ επιτίθεται χωρίς όφελος στους “διαφορετικούς”.

7 Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας
Συνέπειες μη σεβασμού της διαφορετικότητας Σε ομαδικό επίπεδο: Η σχολική ομάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει λόγω έλλειψης συνεργασίας των μελών της και συνεχών συγκρούσεων. Δεν επιτυγχάνονται οι μαθησιακοί στόχοί και οι στόχοι για τη δημιουργία ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, καθώς ξοδεύεται πολύτιμος χρόνος στις συνεχείς συγκρούσεις των μαθητών. Καθορίζονται επιθετικές ή παθητικές συμπεριφορές που θα συνοδεύσουν τους μαθητές ως ενήλικες και στην υπόλοιπη ζωή τους.

8 Τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας
Να παρέχουμε στα παιδιά παιδεία και μόρφωση, ώστε να αποδέχονται τη διαφορετικότητα. Να παρέχουμε ψυχολογική, υποστήριξη στους “διαφορετικούς”, ώστε να τους δίνεται η δυνατότητα ομαλής ένταξης στην ομάδα. Να γίνεται πλήρης ενημέρωση των γονέων για κάθε πρόβλημα που προκύπτει στο σχολείο. Ενεργοποίηση ατόμων που μπορούν να λειτουργούν ως αποδεκτοί από όλους, ουδέτεροι διαμεσολαβητές σε κάθε κρίση.

9 Τρόποι αντιμετώπισης της έλλειψης σεβασμού της διαφορετικότητας
Μέσα από πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές ή μουσικές παραστάσεις και μέσα από την τέχνη, να τονίζεται η ανάγκη για σεβασμό της διαφορετικότητας. Να συμμετέχουν σε ομαδικές εργασίες και ποικίλες δραστηριότητες, ώστε οι μαθητές να γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους, να αναγνωρίζουν, να μαθαίνουν, να εκτιμούν και να σέβονται τις διαφορετικές δεξιότητες και ικανότητες των συμμαθητών τους.

10 Είπαν για τη διαφορετικότητα…
«Εκεί που όλοι είναι καμπούρηδες η όμορφη κορμοστασιά γίνεται δυσμορφία». Ντε Μπαλζάκ «Η διαφορετικότητα ίσως είναι το πιο δύσκολο πράγμα που υπάρχει σε μια κοινωνία, αλλά μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο, αν δεν υπάρχει». William Sloane Coffin, , Αμερικανός ιεροκήρυκας και ακτιβιστής

11 Η δική μας στάση απέναντι στη διαφορετικότητα…
Τι φταίω εγώ πού ’μαι παιδί διαφορετικό, που γεννήθηκα έτσι στον κόσμο αυτό; Απ’ τα γέλια και τις προσβολές μένω μοναχό. Μήπως φταίει το χρώμα που έχω στο σώμα; Μήπως ζω σε τρικυμία, επειδή έχω άλλη θρησκεία; Μα τι να γίνει; Ρωτάει η καρδιά μου απορημένη… Μη με προσβάλλετε, θα μείνει πληγωμένη. Δεν αλλάζω, δεν μπορώ, πιστέψτε με, σας παρακαλώ! Δεν μπορώ, φτάνει πια! Χωρίς να αλλάξω κάτι προχωράω μπροστά!

12 Τα συνθήματά μας ΌΛΟΙ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΙ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΜΙΑ ΑΓΚΑΛΙΑ ΓΕΜΑΤΗ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ Η ΖΩΗ Η ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΣΤΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟΤΗΤΑ ΙΣΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΔΩΣΕ ΧΡΩΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΝΕ ΦΙΛΟ ΣΟΥ ΕΝΑΝ ΑΛΛΟΕΘΝΗ


Κατέβασμα ppt "Σέβομαι τη διαφορετικότητα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google