Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι διατροφικές συνήθειες

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι διατροφικές συνήθειες"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι διατροφικές συνήθειες
των αρχαίων Ελλήνων Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

2 Τα τρία γεύματα των Αρχαίων Ελλήνων
Οι αρχαίοι Έλληνες συνήθιζαν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα. Το πρώτο τους γεύμα λεγόταν ακρατισμός, το δεύτερο γεύμα τους λεγόταν άριστον και το τρίτο τους γεύμα λεγόταν δείπνον το οποίο ήταν και το σημαντικότερο της ημέρας. Σε αυτά μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα το εσπέρισμα αργά το απόγευμα. Τέλος το αριστόδειπνον ήταν ένα κανονικό γεύμα που μπορούσε να σερβιριστεί αργά το απόγευμα στη θέση του δείπνου. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

3 Ο ακροτισμός Ο ακροτισμός αποτελούσε ψωμί βουτηγμένο σε κρασί (αυτό το κρασί λεγόταν άκρατος). Μερικές φορές αυτό το γεύμα συνοδευόταν από σύκα ή ελιές. O ακροτισμός ήταν το πρώτο γέυμα τον αρχαίων Ελλήνων και δεν του έδιναν μεγάλη βαρύτητα όπως δίνουμε δίνουμε εμείς σήμερα στο πρωινό. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

4 Το άριστον Το άριστον λάμβανε χώρα το μεσημέρι ή νωρίς το απόγευμα. Από ότι ισχυρίζονται πολλοί ξένοι επιστήμονες που ασχολούνται με αυτό το θέμα δεν έχουν καταφέρει ακόμη να βρουν τι ακριβώς έτρωγαν οι αρχαίοι Έλληνες αλλά είναι σίγουροι ότι δεν έτρωγαν κρέας, ψάρι, μακαρόνια και άλλα παρόμοια φαγητά που εμείς τρώμε το μεσημέρι. Πολλοί ισχυρίζονται ότι έτρωγαν κάτι ελαφρύ για να έχουν δυνάμεις για την υπόλοιπη ημέρα. Σίγουρα όμως έτρωγαν ξηρούς καρπούς που ήταν μία από τις βασικότερες τροφές εκείνης της εποχής. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

5 Το δείπνον Το δείπνο ήταν το βασικότερο γεύμα της ημέρας εκείνης της εποχής και λάμβανε χώρα αργά το απόγευμα. Το δείπνο περιλάμβανε κυρίως κρέας το οποίο για να το αποκτήσουν κυρίως οι άντρες πήγαιναν για κυνήγι ή ψάρι το οποίο ψάρευαν κατά την διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το γεύμα μαζεύονταν σε μια μικρή ‘’πλατεία’’ συνήθως οι κάτοικοι που δεν είχαν οικογένεια για να περάσουν λίγο χρόνο χαράς και ξεκούρασης. Οι άνθρωποι που είχαν οικογένειες έτρωγαν όλοι μαζί στα σπίτια τους. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

6 Εσπέρισμα Σε αυτά τα γεύματα μπορεί να προστεθεί ένα επιπλέον ελαφρύ γεύμα το εσπέρισμα, που είναι ένα παρόμοιο γεύμα με το άριστον , αλλά το συγκεκριμένο το σερβίριζαν αργά το απόγευμα. Το εσπέρισμα συνήθως περιείχε φρούτα. Ήταν συνήθως ένα από τα γεύματα των αγροτών. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.

7 Συμπέρασμα Οι αρχαίοι Έλληνες ήταν πολύ ‘’συντηρητικοί’’ όσο αναφορά την διατροφή τους. Τρώνε 3 οι και περισσότερα γεύματα την ημέρα και δίνουν βάση στο λεγόμενο δείπνον. Mosby items and derived items © 2006 by Mosby, Inc.


Κατέβασμα ppt "Οι διατροφικές συνήθειες"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google