Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΝΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΝΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΝΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

2 Κατευθυντήριες οδηγίες διατροφής (ASPEN, ESPEN, SCCM, ESICM)  Αφορούν ενήλικες ασθενείς ΜΕΘ που νοσηλεύονται > 3 ημέρες  Ασθενείς ΜΕΘ = αυτοί που αναπτύσσουν  έντονη φλεγμονώδη απάντηση ( SIRS) με  ανεπάρκεια ενός τουλάχιστον οργάνου ( SOFA>4 )

3 SIRS  Κάθε βαριά νόσος συνοδεύεται από SIRS  Το SIRS προκαλεί νευροενδοκρινική διέγερση και καταβολισμό πρωτεϊνών, λιπών & CHO με αποτέλεσμα υποθρεψία ή / και καχεξία  Υποθρεψία = πρόσφατη απώλεια ΣΒ >10-15% ή πραγματικό ΣΒ <90% του ιδανικού  Τελικό αποτέλεσμα MODS, παρατεταμένη νοσηλεία, αυξημένη νοσηρότητα & θνητότητα

4 Διατροφική φροντίδα Παραδοσιακά, η διατροφή του βαριά πάσχοντα θεωρείτο ως πρόσθετη φροντίδα με την παροχή εξωγενούς ενέργειας για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις του SIRS Κύριοι στόχοι της φροντίδας – Διατήρηση μυϊκής μάζας – Υποστήριξη ανοσολογικής απάντησης – Αποφυγή μεταβολικών επιπλοκών

5 Διατροφική θεραπεία Σήμερα, γίνεται αναφορά σε θεραπευτική παρέμβαση, με στόχους εστιασμένους στη – Μείωση της μεταβολικής απάντησης στο στρες – Πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης των κυττάρων – Ευνοϊκή τροποποίηση της ανοσιακής απάντησης Και τη λήψη μέτρων, όπως – Πρώϊμη εντερική διατροφή – Επαρκή χορήγηση μακρο & μικροσυστατικών – Σωστό έλεγχο της γλυκόζης ορού

6 Α. ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α 1. Εκτίμηση θρέψης του ασθενή με έμφαση σε – ΣΒ – Διατροφή πριν την εισαγωγή – Βαρύτητα νόσου – Συνυπάρχοντα νοσήματα – Λειτουργικότητα ΓΕΣ Ο παλαιότερος τρόπος εκτίμησης ( αλβουμίνη, προαλβουμίνη, τρανσφερίνη, RBP..) δεν είναι αξιόπιστος στη ΜΕΘ E

7  Από το στόμα ( ακατάλληλη για βαρέως πάσχοντες )  E ντερική  Παρεντερική Συνήθεις τρόποι διατροφής

8 Α. ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α 2. Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να λάβει τροφή από το στόμα, η διατροφή πρέπει να γίνεται ΕΝΤ C Α 3. Η ΕΝΤ είναι προτιμότερη της ΠΡΝ Β Α 4. Η ΕΝΤ να αρχίζει ώρες μετά την εισαγωγή C – Η ποσότητα τροφής να φτάνει το στόχο μετά ώρες Ε Α 5. Σε αιμοδυναμικά ασταθή ασθενή, η ΕΝΤ να αρχίζει μετά την ανάνηψη & σταθεροποίηση Ε

9 Eντερική διατροφή

10 Α. ΕΝΑΡΞΗ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Α 6. Για την έναρξη ΕΝΤ διατροφής δεν απαιτείται να υπάρχουν εντερικοί ήχοι ή κενώσεις Β Α 7. Η σίτιση μπορεί να είναι γαστρική ή νηστιδική Η νηστιδική εφαρμόζεται σε ψηλό κίνδυνο εισρόφησης ή γαστρική δυσανεξία C Η συχνή παροχέτευση του γαστρικού υγρού αποτελεί καλό λόγο για νηστιδική σίτιση Ε

11 Ποια είναι η καλύτερη οδός ΕΝT διατροφής ?  Στο βαριά πάσχοντα δεν υπάρχει σημαντική διαφορά στην αποτελεσματικότητα μεταξύ νηστιδικής και γαστρικής σίτισης C  Δεν μπορεί να συσταθεί γενική οδηγία για νηστιδική σίτιση παρά μόνο εάν αυτή μπορεί να γίνει  εύκολα, λόγω κοιλιακού τραύματος ή επέμβασης ή  αναγκαστικά, λόγω αδυναμίας γαστρικής σίτισης C

12 Παρεντερική διατροφή  Χορηγείται από κεντρική φλέβα, συνήθως άνω κοίλη,  διαλύματα με υψηλή οσμωτικότητα C  Εναλλακτικά, από περιφερική φλέβα, συνήθως άνω άκρων,  μόνο διαλύματα με χαμηλή οσμωτικότητα [<850 mOsm/L] και  μόνο για συμπλήρωση των αναγκών C

13 Β. ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  Β 1, Β 2. Σε περίπτωση αδυναμίας ΕΝΤ σίτισης, θα αρχίσει ΠΡΝ διατροφή  μετά 7 ημέρες, εφόσον ο ασθενής ήταν σε καλή κατάσταση υγείας πριν την εισαγωγή, και δεν έχει υποθρεψία Ε **  Αμέσως μετά τη σταθεροποίηση, εφόσον έχει υποθρεψία C

14 Β. ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  Β 3. Σε ασθενή με μεγάλο χειρουργείο άνω κοιλίας που δεν μπορεί να λάβει ΕΝΤ διατροφή, η ΠΡΝ θα χορηγηθεί  την 5 η -7 η ΜΤΧ ημέρα, εάν είναι σε καλή κατάσταση  5-7 ημέρες πριν και την 5-7 η ΜΤΧ ημέρα, εάν έχει υποθρεψία  Β

15 ΕΝΤΕΡΙΚΗ & ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ? Προτιμάται πάντα η ΕΝΤ εάν γίνεται καλά ανεκτή C Η ΠΡΝ χορηγείται συμπληρωματικά σε αυτούς που δεν μπορούν να λάβουν πλήρη ΕΝΤ μέσα σε 2 ημέρες από την έναρξη της C Σε κάθε περίπτωση, το τελικό ποσό θερμίδων δεν πρέπει να ξεπερνά τις ανάγκες του ασθενούς Συχνότητα χρήσης ΕΝΤ 33-92% vs 12-71% της ΠΡΝ

16  μειωμένο κόστος  ευκολότερη χρήση  μεγαλύτερη ασφάλεια  χαμηλότερο σχετικό κίνδυνο λοιμώξεων (RR=0.66), σε σχέση με την παρεντερική Πλεονεκτήματα ΕΝΤ διατροφής Nutrition support for patients in the intensive care unit R D Griffiths, T Bongers Postgrad Med J 2005;81:629–636

17 Σκευάσματα ΕΝΤ διατροφής  Πλήρεις πολυμερείς δίαιτες kcal/ml  Ανοσοδιατροφή kcal/ml  Ειδικές δίαιτες για ΣΔ, ΧΑΠ, ΧΝΑ, ΚΙ  Δίαιτες με φυτικές ίνες  Συμπληρώματα, σε υγρό ή σκόνη ( πολυμερή, στοιχειακά )

18 Σκευάσματα ΠΡΝ διατροφής  Περιέχουν > 40 διαφορετικά συστατικά, όπως  Νερό  Μακροσυστατικά – CHO, λίπη, αμινοξέα  Ηλεκτρολύτες  Μικροσυστατικά – ιχνοστοιχεία, βιταμίνες  Διάφορα – γλουταμίνη, ινσουλίνη, ηπαρίνη κλπ  Πρέπει να χορηγούνται σε συσκευασία όλα σε 1 σάκο  Είναι το λιγότερο δαπανηρό και χρονοβόρο σύστημα Β

19 Σύσταση ανθρώπινου οργανισμού 70100Σύνολο Μέταλλα Νερό 56, Πρωτείνες 130, Λίπη 1,000<11Υδατάνθρακες kcalkg% ΣΒ Στοιχείο

20  Γλυκόζη αποδίδει 3.7 kcal/g (RQ 1.0)  Πρωτεΐνη αποδίδει 4.0 kcal/g (RQ 0.8)  Λίπος αποδίδει 9.1 kcal/g (RQ 0.7) Οργανικά καύσιμα

21 C. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  C1. Καθορίζεται από τις ενεργειακές ανάγκες του ασθενή, κατά την έναρξη της σίτισης C  Οι ενεργειακές ανάγκες TEE = REE + Παράγων stress + Παράγων ενέργειας υπολογίζονται με Ε  Εξισώσεις προβλεπομένων τιμών ( μη αξιόπιστες σε ΜΕΘ & παχύσαρκους )  Έμμεση θερμιδομετρία  Απλοϊκούς τύπους

22 Προγνωστικές εξισώσεις REE  Εξίσωση Harris-Benedict  Άντρες: REE = 66 + (13.7Β) + 5Υ - 6.8A  Γυναίκες: REE= 65 + (9.6Β) + 1.8Υ - 4.7A  Εξίσωση Schofield  kcal/kg/ημέρα  Βασικές ενεργειακές ανάγκες  BEE (kcal/day) = 25 x ideal BW (kg)  Iδανικό BW ♂ = x (ύψος σε inches-60)  Ιδανικό BW ♀ = x (ύψος σε inches-60)  1 inch = 2.5 cm

23 Παράγοντας Stress  Υποσιτισμός- 30%  Περιτονίτιδα+ 15%  Τραύμα μαλακών ιστών + 15%  Κάταγμα+ 20%  Πυρετός (για κάθε o C)+ 13%  Μέτρια λοίμωξη+ 20%  Σοβαρή λοίμωξη + 40%  <20% εγκαύματα+ 50%  20-40% εγκαύματα+ 80%  >40% εγκαύματα+ 100%

24  Αυξημένος μεταβολισμός  Ήπιο stressBEEx1.2  Mέτριο stress BEEx1.4  Σοβαρό stress BEEx1.6 Παράγοντας ενέργειας  Κατακεκλιμένος+ 20%  Περιπατητικός+ 30%  Ενεργός+ 50%

25 Χορηγούμενες θερμίδες  Οξεία φάση (1 η εβδομάδα )  20–25 kcal/kg BW/24h C  Ανάρρωση (2 η εβδομάδα )  25–30 kcal/BW/24h C  Σοβαρή υποθρεψία ή χρόνιος καταβολισμός  25–30 kcal/kg BW/24h C

26 C. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  C2. Επειδή δεν γίνεται πάντα αυτό που θέλουμε, να γίνεται προσπάθεια χορήγησης >50-65% των θερμίδων που ορίστηκαν, σε 7-10 ημέρες C  C3. Εάν δεν μπορεί να γίνει αυτό, να αρχίζει ΠΡΝ διατροφή, ως συμπλήρωμα Ε  Νωρίτερα χορήγηση ΠΡΝ διατροφής μπορεί να είναι επιβλαβής C

27  Να καλύπτουν 60-70% των ημερήσιων αναγκών  Απαιτείται καθημερινή πρόσληψη, διότι οι αποθήκες του οργανισμού είναι ελάχιστες (90 g)  Απαραίτητοι για την παραγωγή ενέργειας ( ΑΤΡ ) σε όργανα που εξαρτώνται από εξωγενή γλυκόζη  αποκλειστικά ( ερυθρά, οφθαλμοί, νεφροί, μύες )  σημαντικά ( εγκέφαλος, g/24h ) Υδατάνθρακες

28 Ποσότητα γλυκόζης  Ελάχιστο ποσό 2 g/kg/24h ή 150 mg/24h ( για τον εγκέφαλο ) Β  Μέγιστος ρυθμός οξείδωσης γλυκόζης στο στρες 4-7 mg/kg/24h ή g/24h  Μέγιστος ρυθμός χορήγησης 5 mg/kg/min  Στόχος γλυκόζη ορού mg / dL Β

29 Λίπος  Αποτελεί απαραίτητο συστατικό της τροφής διότι προσφέρει Β  την απαραίτητη πηγή ενέργειας  τα απαραίτητα λιπαρά οξέα  την καλύτερη ρύθμιση γλυκόζης  Πρέπει να καλύπτει το 30-40% των καθημερινών αναγκών

30 Σκευάσματα Λίπους  Περιέχουν τριγλυκερίδια & φωσφολιπίδια  Διατίθενται στο εμπόριο ως  Απλά - λάδι σόγιας LCT  Μικτά - λάδι σόγιας / καρύδας LCT / MCT (50/50)  Μικτά - λάδι σόγιας / ελιάς 20/80  Μικτά - λάδι σόγιας / MCT / ελιάς / ψαριών (3/30/25/15)  Μικτά - λάδι σόγιας / MCT / ψαριών (40/50/10)  Απλά - λάδι ψαριών, ως συμπλήρωμα

31 Ποσότητα Λίπους  Δόση g/kg/24h (1-2) είναι ασφαλής, επαρκής και καλά ανεκτή Β  Μπορεί να χορηγείται ως LCT, MCT ή μικτά  Τα μικτά LCT / MCT είναι καλά ανεκτά και υπερέχουν των απλών LCT σόγιας C  Η προσθήκη ελαιολάδου στη διατροφή γίνεται καλά ανεκτή από τον ασθενή ΜΕΘ Β  Η προσθήκη EPA & DHA έχει ευεργετική δράση στην κυτταρική μεμβράνη και το SIRS Β  Η προσθήκη ιχθυέλαιου μειώνει πιθανώς τη διάρκεια νοσηλείας Β

32  Στη ΜΕΘ, οι πρωτεϊνικές ανάγκες καθορίζονται με  Ισοζύγιο αζώτου  Απλές εξισώσεις (1.2-2 g/kg/24h)  Μη πρωτεϊνικές θερμίδες : άζωτο = 70 : : 1  1g N 2 ισοδυναμεί με 6.25 g πρωτεϊνών  Ισοζύγιο Ν 2 = ( πρωτεΐνη /6.25) – ( Ν 2 ουρίας 24h + 4)  Στόχος : θετικό ισοζύγιο 4-6 g Ανάγκες σε πρωτεΐνες

33 Καταβολισμός & απώλεια Ν 2 / 24h  Ν 2 ουρίας ούρων  g  g  g  >20 g  Καταβολισμός  Φυσιολογικός  Ελαφρός  Μέτριος  Έντονος Ν 2 κρεατινίνης, κρεατίνης & αμμωνίας 2 g Ν 2 δέρματος, κοπράνων & αναπνευστικού 2 g

34 C. ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  C4. να γίνεται εκτίμηση των πρωτεϊνικών αναγκών και να χορηγούνται σε αυξημένο ποσό Ε  Σε ασθενείς με BMI < 30 = g/ ΣΒ kg*/24h  * ΣΒ ιδανικό  Σε έγκαυμα & πολυτραύμα =>2 g/kg/24h Ε

35 C. ΠΟΣΟ ΕΝΤΕΡΙΚΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  C5. Στον παχύσαρκο ασθενή της ΜΕΘ με BMI >30 συνιστάται υποθερμιδική ΕΝΤ διατροφή D  Μη πρωτεϊνικές θερμίδες 60-70% των αναγκαίων  kcal/kg πραγματικού ΣΒ /24h ή  kcal/kg ιδανικού ΣΒ /24h  Οι πρωτεΐνες χορηγούνται με βάση το ιδανικό ΣΒ  Class I & II (BMI 30-40)=>2 g/kg/24h  Class III (BMI>40) = >2.5 g/kg/24h

36 D. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΝΤ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  D1. Δεν απαιτείται να υπάρχει κινητικότητα του εντέρου για έναρξη ΕΝΤ διατροφής Ε  D2. Να γίνεται έλεγχος για εκδηλώσεις δυσανεξίας σε τροφή - πόνος, διάρροια, φούσκωμα κλπ Ε  Να μη διακόπτεται η ΕΝΤ, με υπόλειμμα < 500 mL Β  D3. Συνιστάται η τήρηση πρωτοκόλλων ΕΝΤ σίτισης, για μεγαλύτερη επιτυχία C

37 D. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΝΤ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  D4. Να εκτιμάται ο κίνδυνος εισρόφησης και να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα, όπως  Ανύψωση κεφαλής σε ο C  Στάγδην χορήγηση τροφής D  Χορήγηση προκινητικών ( μετοκλοπαμίδη, ερυθρομυκίνη, ναλοξόνη ) C  Νηστιδική σίτιση C

38 D. ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΕΝΤ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ  D5. Να αποφεύγεται η χρήση δεικτών εισρόφησης, ως αναξιόπιστοι Ε  D6. Να γίνεται διερεύνηση της διάρροιας σε ασθενή που σιτίζεται ΕΝΤ Ε  Η στοματική υγιεινή με χλωρεξιδίνη x2 μειώνει τον κίνδυνο VAP C

39 Ε. Ανοσοδιατροφή  ΕΝΤ σκευάσματα που περιέχουν  Γλουταμίνη  Αργινίνη  Νουκλεοτίδια  ω -3 λιπαρά οξέα  Αντιοξειδωτικά  Ε 1. Πρέπει να χορηγείται σε  Μείζων χειρουργείο  Τραύμα ( ΑΤΙ S >20)  Έγκαυμα >30%  Ca Κεφαλής - τραχήλου  Μηχανική αναπνοή  Ήπια – μέτρια σήψη ( όχι σοβαρή )  Χειρουργικοί Α  Παθολογικοί Β

40 Ε. Ανοσοδιατροφή  Ε 2. Οι ασθενείς με ALI & ARDS πρέπει να λαμβάνουν ανοσοδιατροφή (OXEPA) πλούσια σε  αντιφλεγμονώδη λιπίδια [EPA ω -3, λάδι ψαριών & GLA]  Αντιοξειδωτικά ( βιτ. Ε, ασκορβικό οξύ ) A  Ε 3. Για καλύτερη δράση της ανοσοδιατροφής, οι ασθενείς πρέπει να καλύπτονται με τουλάχιστον % των αναγκαίων θερμίδων C

41 Γλουταμίνη  F 3. Να προστίθεται στην ΕΝΤ διατροφή, εφόσον δεν υπάρχει στα σκευάσματα, των ασθενών με  έγκαυμα  τραύμα  μικτό πληθυσμό ΜΕΘ Β  Χορηγείται σε σκόνη, διαλυμένη σε νερό  Δόση g/kg/24h, σε 2-3 δόσεις  G5. Να χορηγείται iv σε ασθενείς με ΠΡΝ διατροφή C  Δόση iv 0.5 g/kg/24h

42 Γλουταμίνη  Ενδογενής παραγωγή g/24h  Συστηματική αντιοξειδωτική δράση  Μεταβολισμός γλυκόζης και πρωτεϊνών  Ακεραιότητα του εντερικού βλενογόννου  Επάγει τις heat shock proteins  Ενεργειακό υπόστρωμα για ταχέως αναπτυσσόμενα κύτταρα  Ρυθμίζει την ΟΒΙ με παραγωγή αμμωνίας

43 F. Συμπληρωματική θεραπεία  F 1. Η χορήγηση προβιοτικών έχει δειχτεί ότι βελτιώνει την έκβαση των ασθενών με  μεταμόσχευση  μεγάλο χειρουργείο κοιλιάς  σοβαρό τραύμα  Δεν συνιστώνται προς το παρόν σε όλους τους ασθενείς ΜΕΘ, λόγω ανεπαρκών δεδομένων C

44 Διαταραχή εντερικής χλωρίδας  Αντιβιοτικά  Γαστροπροστατευτικά  Αγγειοδραστικά  Δυσκινησία εντέρου  Μείωση διατροφής βλενογόννου

45 Προβιοτικά  Μικροοργανισμοί ανθρώπινης προέλευσης, ασφαλείς, σταθεροί σε γαστρικό οξύ & χολικά άλατα που ασκούν ευνοϊκή δράση στον ξενιστή  Δρουν ανταγωνιστικά με  αναστολή ανάπτυξης παθογόνων μικροβίων  αναστολή προσκόλλησης τους στο επιθήλιο  εξουδετέρωση παθογόνων τοξινών  βελτίωση του φραγμού του βλεννογόνου  Μείωση φλεγμονώδους απάντησης

46 F. Συμπληρωματική θεραπεία  F 2. Σε όλους τους ασθενείς ΜΕΘ να προστίθενται στη διατροφή Β  αντιοξειδωτικές βιταμίνες ( Ε & ασκορβικό οξύ )  ιχνοστοιχεία ( χαλκός, ψευδάργυρος & ιδιαίτερα σελήνιο )  Να μην ξεχνάμε τη θειαμίνη σε αλκοολικούς

47 F. Συμπληρωματική θεραπεία  Ε 4. F 4. Σε ασθενείς με διάρροια υπό ΕΝΤ διατροφή, να χορηγούνται σκευάσματα με διαλυτές ίνες ή ολιγοπεπτίδια, εάν είναι αιμοδυναμικά σταθεροί Ε  Να αποκλείονται υπερωσμωτικές καταστάσεις & λοίμωξη από C. difficile  Δεν χορηγούνται διαλυτές ίνες σε ασθενείς με κίνδυνο ισχαιμίας ή δυσκινησία εντέρου  Δεν συνιστάται η χορήγηση αδιάλυτων ινών σε όλους τους ασθενείς ΜΕΘ C

48 G. Παρακολούθηση ΠΡΝ διατροφής  G1. Να λαμβάνονται μέτρα μείωσης κινδύνων από  Υπεργλυκαιμία, λοιμώξεις, ανοσοκαταστολή, οξειδωτικό στρες C  G 2. Επιτρέπεται μειωμένη χορήγηση θερμίδων στο 80% του στόχου, τουλάχιστον στην αρχή C  Οι παχύσαρκοι ( ΒΜΙ >30) να λαμβάνουν θερμίδες & πρωτεΐνες όπως στην ΕΝΤ D  G 3. Να μην χορηγείται λάδι σόγιας από την 1 η εβδομάδα με την ΠΡΝ D

49 G. Παρακολούθηση ΠΡΝ διατροφής  G 4. Να εφαρμόζεται πρωτόκολλο αυστηρού ελέγχου της γλυκόζης ορού σε mg/dL. Β  G 5. Να γίνονται συνεχώς προσπάθειες μετάβασης σε ΕΝΤ από ΠΡΝ διατροφή  Όταν επιτευχθεί ΕΝΤ >60%, να διακόπτεται η ΠΡΝ Ε

50 Αναπνευστική ανεπάρκεια  Η 1. Σε ΟΑΑ, δεν συνιστάται διατροφή με πολύ λίπος & λίγους υδατάνθρακες Ε  Δεν υπάρχει ομοφωνία για το περιεχόμενο σε λιπίδια  Συνιστάται να μην χορηγούνται θερμίδες > απαραίτητες, διότι με τη λιπογένεση αυξάνει η παραγωγή CO2  Η 2. Να γίνεται περιορισμός των υγρών όπου χρειάζεται, με διατήρηση των αναγκαίων θερμίδων σε kcal/mL Ε  H3. Να γίνεται έλεγχος του φωσφόρου ορού και να αναπληρώνεται, διότι είναι απαραίτητος στη  Σύνθεση ΑΤΡ & 2,3 DPG  Σύσπαση διαφράγματος & αναπνευστική λειτουργία Ε

51 Οξεία νεφρική ανεπάρκεια & βλάβη  Οι ασθενείς με ΟΝΑ & ΟΝΒ πρέπει να λαμβάνουν πλήρη ΕΝΤ διατροφή με τις συνήθως συνιστώμενες θερμίδες & πρωτεϊνες Ε  Σε αιμοδιάλυση ή CRRT, να χορηγείται αυξημένο ποσό πρωτεϊνών g/kg/24h C  Σε CRRT υπάρχει απώλεια αμινοξέων g/24h

52 Ηπατική ανεπάρκεια  Προτιμάται η ΕΝΤ διατροφή έναντι της ΠΡΝ  Να χορηγούνται κανονικά διαλύματα και ποσό πρωτεϊνών  Διακλαδισμένα αμινοξέα ( BCAA) να χορηγούνται σε περιπτώσεις ηπατικής εγκεφαλοπάθειας C

53 Οξεία παγκρεατίτιδα  Προτιμάται ΕΝΤ διατροφή ( γαστρική ή νηστιδική ), μόλις επιτευχθεί αιμοδυναμική σταθερότητα C  Ήπια - μέτρια ΟΠ = όχι σίτιση από 1 η εβδομάδα C  Σοβαρή ΟΠ = σίτιση από 1 η εβδομάδα C  Η ανοχή της ΕΝΤ μπορεί να βελτιωθεί με  Μείωση της περιόδου ειλεού ( έγκαιρη έναρξη ΕΝΤ ) D  Έγχυση της τροφής στάγδην, χαμηλότερα στο ΓΕΣ C  Ολιγοπεπτίδια αντι πολυπεπτίδια & μέσης αντι μακράς αλύσσου τριγλυκερίδια Ε  Επί αδυναμίας ΕΝΤ ( σοβαρή ΟΠ ), χορήγηση ΠΡΝ C  Έναρξη μετά τις 5 ημέρες Ε

54 Διατροφή στο τέλος της ζωής  Δεν επιβάλλεται εξειδικευμένη διατροφή  Η απόφαση για χορήγηση της θα εξαρτηθεί από  την επικοινωνία και ικανοποίηση των συγγενών,  το σεβασμό προς τον ασθενή, και  τη ρεαλιστική προσέγγιση της κατάστασης Ε

55 Σας ευχαριστώ


Κατέβασμα ppt "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΙΛΝΤΙΣΗΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΕΝΤΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΝΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google