Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Amelie Amelie.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Amelie Amelie."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Amelie Amelie

2 Νεφέλη Παγιαβλά Αναστασία Μανίκη
Μπαλέτο Νεφέλη Παγιαβλά Αναστασία Μανίκη

3 Η ιστορία του μπαλέτου Το μπαλέτο (ή μπαλλέτο, αλλά και κλασικός χορός) είναι είδος χορού, με καταγωγή από την Ιταλία του 15ου αιώνα, το οποίο αργότερα εξελίχθηκε στη σκηνική του μορφή, κυρίως στη Γαλλία και τη Ρωσία. Στην πρώιμη μορφή του απουσίαζε η χρήση σκηνικών και λάμβανε χώρα σε μεγάλες αίθουσες συναθροίσεων, όπου οι θεατές καταλάμβαναν τις θέσεις μπροστά και εκατέροθεν της σκηνής Η μουσική συνοδεία είναι κατά κύριο λόγο από το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής, ενώ πολλοί συνθέτες έχουν γράψει μουσική ειδικά γι' αυτόν τον σκοπό.

4 Η πιο γνωστή και δημοφιλής απόχρωση του μπαλέτου είναι αυτή που αναπτύχθηκε την εποχή του Ρομαντισμού (το λεγόμενο Ballet blanc =λευκό μπαλέτο), κατά την οποία το βάρος πίπτει στην κορυφαία του χορού (τη λεγόμενη πρίμα μπαλαρίνα), που ως πρωταγωνιστικός ρόλος αποκλείει την ανάδειξη σχεδόν όλων των άλλων· καλείται να εκτελέσει δύσκολες τεχνικές, που περιλαμβάνουν κατακόρυφη κίνηση στηριζόμενη στα δάκτυλα του ποδιού (en pointe), πιρουέτες και λοιπές ακροβατικές κινήσεις δεξιοτεχνίας, ενώ έχει καθιερωθεί η ένδυσή της με τη λεγόμενη γαλλική τουτού (κοντό φόρεμα από λευκό τούλι που αφήνει εκτεθειμένους τους μηρούς και επιτρέπει έτσι την ελευθερία κινήσεων). Πρίμα μπαλαρίνα

5 Η λίμνη των κύκνων Το παραμύθι αφηγείται τις αισθηματικές περιπέτειες ενός νέου πρίγκιπα και μιας όμορφης κοπέλας, την οποία ένας κακόβουλος μάγος μεταμορφώνει σε λευκό κύκνο. Η πριγκίπισσα Οντέτ και οι φίλες της περνούν τη ζωή τους παγιδευμένες στη μορφή του κύκνου από τότε που τις μάγεψε ο κακός μάγος Ρόθμπαρτ. Τα μάγια μπορεί να λύσει μόνο ο έρωτας, ο οποίος έρχεται με την όψη του ωραίου πρίγκιπα Ζίγκφριντ, που ορκίζεται να σώσει την Οντέτ. Ο Ρόθμπαρτ αποπειράται να τον ξεγελάσει και να τον παντρέψει με την κόρη του Οντίλ, το μαύρο κύκνο, που μοιάζει εκπληκτικά με την Οντέτ. Ο Ζίγκφριντ σύντομα γλιτώνει από την παγίδα του μάγου, παίρνει στην αγκαλιά του την αγαπημένη του και πετούν μαζί για τον ουρανό. Καθώς όμως δεν υπάρχει συγκεκριμένο κείμενο, υπάρχει και ένα δεύτερο τέλος, που θέλει τους δύο ερωτευμένους να πεθαίνουν. Σήμερα η Λίμνη των κύκνων θεωρείται ένα από τα καλύτερα μπαλέτα όλων των εποχών. Κι αυτό, γιατί ενσαρκώνει όσο κανένα άλλο όλη τη γκάμα των ανθρώπινων συναισθημάτων, από την ελπίδα μέχρι την απόγνωση, από τον τρόμο μέχρι την τρυφερότητα, από τη μελαγχολία μέχρι την έκσταση.

6 Διάσημη μπαλαρίνα Η Svetlana Zakharova στα 29 της συγκαταλέγεται στις μεγαλύτερες χορεύτριες όλων των εποχών. Οι κριτικές που έχει αποσπάσει δεν αναλογούν εύκολα σε κοινό θνητό. Έχει ειπωθεί ότι διαθέτει ένα σώμα του οποίου οι αναλογίες του σε συνδυασμό με τις χορευτικές και εκφραστικές δυνατότητές της Ζαχάροβα αποτελούν ένα από τα καλύτερα χορευτικά όργανα της εποχής μας. Σε όλο τον κόσμο, όπου και αν εμφανίζεται οι παραστάσεις είναι sold out. Ψηλή και με μεγάλα γαλάζια μάτια, με σώμα που “μία στις δέκα εκατομμύρια χορεύτριες έχει” και με τη αυτοπεποίθεση που την διακρίνει, μπορεί να μαγνητίσει και να παθιάσει ακόμα και όσους δεν την γνωρίζουν ή δεν την έχουν ξαναδεί. Ό,τι κι αν στην πραγματικότητα είναι η ουκρανή Σβετλάνα Ζαχάροβα, σίγουρα είναι ένα φαινόμενο του κλασικού χορού και της βιομηχανίας του.

7


Κατέβασμα ppt "Amelie Amelie."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google