Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι πολεµικές επιχειρήσεις: 1825-1827. Συνεργασία οθωμανικών και αιγυπτιακών στρατευμάτων Στις αρχές του 1825 η οθωμανική Πύλη αποφασίζει να αντιμετωπίσει.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι πολεµικές επιχειρήσεις: 1825-1827. Συνεργασία οθωμανικών και αιγυπτιακών στρατευμάτων Στις αρχές του 1825 η οθωμανική Πύλη αποφασίζει να αντιμετωπίσει."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι πολεµικές επιχειρήσεις: 1825-1827

2 Συνεργασία οθωμανικών και αιγυπτιακών στρατευμάτων Στις αρχές του 1825 η οθωμανική Πύλη αποφασίζει να αντιμετωπίσει οριστικά την Επανάσταση µε τη βοήθεια των αιγυπτιακών στρατευμάτων. Σύμφωνα µε το σχέδιο ο Κιουταχής εκστρατεύει εναντίον της Ρούµελης και ο Ιµπραήµ εναντίον της Πελοποννήσου. Κιουταχής Ιµπραήµ: Αιγύπτιος στρατηγός, διοικητής των αιγυπτιακών εκστρατευτικών δυνάμεων εναντίον των Ελλήνων

3 Ο Ιμπραήμ φτάνει στην Πελοπόννησο Η εμφάνιση του Ιµπραήµ στην Πελοπόννησο, το 1825, δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στην πορεία του Αγώνα. Ο Έλληνας οπλαρχηγός Παπαφλέσσας αντιστέκεται ηρωικά στον αιγυπτιακό στρατό και σκοτώνεται στο Μανιάκι. Οι Έλληνες αδυνατούν να συγκρατήσουν τον αιγυπτιακό στρατό και ο Ιµπραήµ τελικά καταπνίγει την επανάσταση στην Πελοπόννησο και κατευθύνεται στο Μεσολόγγι.

4 Ο Ιμπραήμ κυριαρχεί στην Πελοπόννησο

5 Πολιορκία του Μεσολογγίου Ο Κιουταχής ξεκινά µε πολυπληθή στρατό από τη Λάρισα, υποτάσσει πολλές περιοχές της Ρούµελης και πολιορκεί το Μεσολόγγι από τον Απρίλιο του 1825. Το Δεκέµβριο του 1825, τα οθωμανικά στρατεύματα ενισχύονται µε την άφιξη των αιγυπτιακών στρατευμάτων και ο Ιµπραήµ αναλαμβάνει την αρχηγία της πολιορκίας. Η θέση των κατοίκων του Μεσολογγίου δυσκολεύει ακόμη περισσότερο. Χωρίς τροφή και πολεμοφόδια αναγκάζονται τελικά σε ηρωική Έξοδο τον Απρίλιο του 1826.

6 1.Στόλος Οθωμανών – Αιγυπτίων 2.Στρατεύματα Οθωμανών – Αιγυπτίων 3. Το Μεσολόγγι 4. Το νησάκι Κλείσοβα 5.Ελληνικά στρατεύματα 6. Κανόνια Οθωμανών

7 Η Πολιορκία της Ακρόπολης Η εκστρατεία του Κιουταχή το 1826 στην Αθήνα, μετά την πτώση του Μεσολογγίου, έχει ως στόχο την κατάληψη της Ακρόπολης.

8 Γεώργιος Καραϊσκάκης Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης διορίστηκε αρχιστράτηγος στη Στερεά Ελλάδα. Έστησε το στρατόπεδο του στο Κερατσίνι. Οι Έλληνες, µε ηγέτη τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, αποκρούουν αρχικά τις επιθέσεις. Η Εθνοσυνέλευση διόρισε τους Άγγλους Τσώρτς και Κόχραν αρχηγούς του στρατού και του στόλου αντίστοιχα. Πίστευε ότι με την ανάθεση της αρχηγίας στους ξένους ο αγώνας θα είχε καλύτερα αποτελέσματα. Εφάρμοσαν δικό τους σχέδιο και όχι αυτό του Καραϊσκάκη με αποτέλεσμα οι Έλληνες να νικηθούν στον Ανάλατο, κοντά στο Φάληρο, στις 24 Απριλίου 1827. Η Ακρόπολη παραδίνεται στους Οθωμανούς. Γεώργιος Καραϊσκάκης: (1780-1827) σημαντικός οπλαρχηγός της ελληνικής επανάστασης, αρχιστράτηγος των στρατευμάτων της Ρούμελης, σκοτώθηκε δυο μέρες πριν τη μάχη στο Φάληρο

9 Η Επανάσταση σε κρίσιμη φάση Με αυτό τον τρόπο, οι Οθωμανοί κυριαρχούν σε ολόκληρη τη Ρούμελη. Αν και οι Πελοποννήσιοι διατηρούν ορισμένες εστίες αντίστασης, η Επανάσταση βρίσκεται σε κρίσιμη φάση.

10 Ποια είναι η απόφαση των πολιορκηµένων Μεσολογγιτών; Οι πολιορκημένοι Μεσολογγίτες αποφασίζουν την Έξοδο από το Μεσολόγγι. Έξοδος του Μεσολογγίου: η κίνηση των πολιορκηµένων Ελλήνων να βγουν απ’ το φρούριο του Μεσολογγίου και να λύσουν έτσι την ασφυκτική πολιορκία των Οθωµανών

11 Ποιοι λόγοι οδηγούν στην απόφαση αυτή; Οι κάτοικοι του Μεσολογγίου αποφασίζουν ομόφωνα την Έξοδο εξαιτίας της έλλειψης των αναγκαίων εφοδίων διαβίωσης και της δεινής κατάστασης στην οποία βρίσκονται. Η απόφασή τους ενισχύεται από την έλλειψη εξωτερικής βοήθειας και την πεποίθησή τους ότι έχουν εκπληρώσει το χρέος τους προς την πατρίδα.

12 Λάρισα. Μεσολόγγι.Αθήνα Σφακτηρία.. Ναύπλιο Ύδρα Τριπολιτσά Αράχοβα. Μανιάκι. Λάρισα

13 Αντιστοιχίζω τις ημερομηνίες με τα γεγονότα 1821Έξοδος Μεσολογγίου 1825Ο Ιμπραήμ αποβιβάζεται στην Πελοπόννησο 1826Πρώτη Εθνοσυνέλευση στην Επίδαυρο 1821Μάχη στο Φάληρο 1827Έναρξη της Επανάστασης


Κατέβασμα ppt "Οι πολεµικές επιχειρήσεις: 1825-1827. Συνεργασία οθωμανικών και αιγυπτιακών στρατευμάτων Στις αρχές του 1825 η οθωμανική Πύλη αποφασίζει να αντιμετωπίσει."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google