Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα
Αλέξανδρος Σιώζος Βασίλειος Ασσάντης

2 Άνδρας 44 ετών προσέρχεται μετά από αναφερόμενη κάκωση της δεξιάς ποδοκνημικής – παραγγέλλεται ακτινολογικός έλεγχος της ποδοκνημικής.

3 Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα
?

4 Ο ασθενής προσέρχεται εκ νέου στα Ε.Ι.

5 ? Υπάρχει τίποτε άλλο για να γίνει;

6

7 Ζητείται συμπληρωματικός ακτινολογικός έλεγχος

8 ? Υπάρχει τίποτε άλλο για να γίνει;

9 Η φύση της κάκωσης οδηγεί στην ακτινοσκοπική διερεύνηση του γόνατος
Πράγματι υπάρχει κάταγμα του άνω πέρατος της περόνης – πρόκειται για κάκωση τύπου Maisonneuve

10 Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα
?

11 Ο ασθενής οδηγήθηκε στο χειρουργείο:
Αντιμετωπίστηκε το κάταγμα του περιφερικού αρθρικού πέρατος της κνήμης με δύο παράλληλες βελόνες Kirschner και οκτωειδή συρμάτινη αγκύλη ελκυσμού και έγινε αποκατάσταση της ακεραιότητας του δελτοειδούς (έσω πλαγίου) συνδέσμου που είχε ραγεί. Η μεγάλη αστάθεια της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης αντιμετωπίστηκε με εισαγωγή δύο βιδών συνδέσμωσης υπό ακτινοσκοπικό έλεγχο.

12 Jules Germain François Maisonneuve περιέγραψε την κάκωση τον 19ο αι.

13 Κάκωση Maisonneuve Το κάταγμα Maisonneuve περιλαμβάνει κάταγμα του κεντρικού πέρατος της περόνης με ταυτόχρονη υποκρυπτόμενη κάκωση της ποδοκνημικής. Παρατηρείται κάταγμα του κεντρικού τριτημορίου της περόνης, ρήξη του μεσόστεου υμένα, ρήξη της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης και ρήξη του δελτοειδούς (έσω πλαγίου συνδέσμου) ή κάταγμα του σφυρού. Ο ασθενής μπορεί να τύχει λανθασμένης θεραπείας ως φέρων: Κάταγμα του κεντρικού πέρατος της περόνης. Διάστρεμμα της ποδοκνημικής ή μεμονωμένο κάταγμα του έσω σφυρού, παραλειπομένου του κατάγματος της περόνης.

14 Απαιτείται υψηλός δείκτης υπόνοιας για την αποφυγή των ανωτέρω
Απαιτείται υψηλός δείκτης υπόνοιας για την αποφυγή των ανωτέρω. Προς τούτο χρειάζονται ακτινογραφίες ολόκληρου του σκέλους που να περιλαμβάνουν και την ποδοκνημική σε: ασθενείς με μεμονωμένα κατάγματα του κεντρικού πέρατος της περόνης για να αποκλειστεί η κάκωση της ποδοκνημικής ή ακτινογραφίες γόνατος σε ασθενείς με μη εξηγούμενη διαπλάτυνση της διαυγαστικής περιοχής του εσωτερικού μέρους της ποδοκνημικής άρθρωσης για τον αποκλεισμό της παρουσίας κατάγματος του κεντρικού πέρατος της περόνης.

15 Αποκατάσταση της κάτω κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης
Επομένως παρουσία κατάγματος του κεντρικού πέρατος της περόνης και διαπλάτυνση της διαυγαστικής περιοχής του εσωτερικού μέρους της ποδοκνημικής άρθρωσης αναζητούνται σημεία ρήξης της κάτω κνημοπερονιαίας. Θεραπεία Αποκατάσταση της κάτω κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης Αποκατάσταση της ρήξης του δελτοειδούς ή/και του κατάγματος του έσω σφυρού Εφαρμογή ΜΚΠ γύψινου επιδέσμου με ραχιαία έκταση 90ο

16


Κατέβασμα ppt "Κάκωση ποδοκνημικής διαγνωστικό και θεραπευτικό πρόβλημα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google