Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία για τους Τριάκοντα τυράννους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία για τους Τριάκοντα τυράννους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία για τους Τριάκοντα τυράννους
Α) Τι είναι η τυραννία Β) Φασισμός (να βρω υλικό) Γ) Ο Θηραμένης και ο ρόλος του στην εγκαθίδρυση της τυραννίας μετά την παράδοση των Αθηναίων Δ) Το καθεστώς των Τριάκοντα τυράννων, ποιες ήταν οι αυθαιρεσίες τους, ποιες μεθόδους χρηματοδοτούσαν για να επιβάλουν την εξουσία τους

2 Α) Τι είναι τυραννία Tυραννία: Ήταν είδος πολιτεύματος κατά την αρχαιότητα. Kατά το πολίτευμα αυτό την ανωτάτη εξουσία έπαιρνε ένας άνδρας, ο Tύραννος, είτε δια της βίας είτε δια της απάτης. Yπήρξαν Tύραννοι που ήσαν όχι μόνο μεγάλοι ευεργέτες, αλλά δημιουργοί ευημερίας, πλούτου των συμπολιτών τους, και πολιτισμού (άνθηση γραμμάτων και τεχνών).

3 Επειδή όμως μερικοί Τύραννοι υπήρξαν ωμοί, βίαιοι και αιμοσταγείς, η λέξης απέβαλε την καλή σημασία και κατάντησε να σημαίνει τη δεσποτική εξουσία η οποία ιδρύεται με αιματοχυσία, τρομοκρατία και διατηρείται και καταλύεται επίσης με αιματοχυσία.

4 Β) Φασισμός Ο φασισμός είναι ριζοσπαστική και αυταρχική πολιτική ιδεολογία και μαζικό κίνημα που έχει ως στόχο να θέσει το έθνος, το οποίο ορίζει βάσει αποκλειστικών βιολογικών, πολιτισμικών ή και ιστορικών συνθηκών, υπεράνω κάθε άλλης αξίας και να δημιουργήσει μια κινητοποιημένη εθνική κοινότητα.

5 Το ρωμαϊκό "fascio littorio".
Ο όρος φασισμός προέρχεται από την ιταλική λέξη Fascismo που ετυμολογείται από την λατινική «fasces» (φάσκες, ενικός: fascis, ιταλικά fascio :φάσιο) που ονομάζονταν συγκεκριμένο αρχαίο ρωμαϊκό έμβλημα εξουσίας, που απεικόνιζε «ράβδους δεμένες γύρω από έναν πέλεκυ». Το ρωμαϊκό "fascio littorio".

6 Γέννηση του φασισμού Ο φασισμός γεννήθηκε μετά το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου στην Ιταλία από τον Μπενίτο Μουσολίνι το 1919 χωρίς ακόμα ν΄ αποτελεί δόγμα ή να προσδιορίζει κάποιο συγκεκριμένο πρόγραμμα.

7 Γ) Ο Θηραμένης και ο ρόλος του στην εγκαθίδρυση της τυραννίας μετά την παράδοση των Αθηναίων
ΘΗΡΑΜΕΝΗΣ

8 Επειδή η κατάσταση της πολιτείας χειροτέρευε, ο Θηραμένης που αγανακτούσε με τα όσα γίνονταν, παρότρυνε τους Τριάκοντα να πάψουν να αδικοπραγούν και να επιτρέψουν την συμμετοχή στην άσκηση της εξουσίας στους εντιμότερους πολίτες. Στην αρχή οι Τριάκοντα ήταν αντίθετοι αλλά όταν διαδόθηκε το πράγμα στο πλήθος και οι περισσότεροι ήταν με το μέρος του Θηραμένη, φοβήθηκαν μήπως γίνει αρχηγός των δημοκρατικών και ανατρέψει την απολυταρχική τους εξουσία. Γι' αυτό έκαναν κατάλογο από τρεις χιλιάδες πολίτες που θα μετέχουν στην άσκηση της εξουσίας.

9 Πάλι ο Θηραμένης τους κατηγόρησε για το μέτρο αυτό, πρώτα επειδή, ενώ έλεγαν ότι θέλουν να έχουν συμμέτοχους στην εξουσία, διάλεξαν μόνο τρεις χιλιάδες, σαν να ήταν οι ενάρετοι πολίτες τόσοι μόνο, και ύστερα επειδή έκαναν δύο αντιφατικότατα πράγματα θέλοντας να στηρίξουν την εξουσία στην βία παρ' ότι ήταν λιγότερο ισχυρή από τους πολίτες. Οι Τριάκοντα όμως αδιαφόρησαν και κράτησαν πολύ καιρό αδημοσίευτο τον κατάλογο των τριών χιλιάδων και κάθε φορά που έπαιρναν την απόφαση να τους δημοσιεύσουν, έσβηναν μερικά ονόματα και τα αντικαθιστούσαν με άλλα.

10 Δ) Το καθεστώς των Τριάκοντα τυράννων
Όταν ανέλαβαν την εξουσία οι Τριάκοντα τύραννοι αγνόησαν ό,τι είχε αποφασιστεί για το πολίτευμα. Διόρισαν πεντακόσιους βουλευτές και έβαλαν στα άλλα αξιώματα πρόσωπα από κατάλογο τον οποίο κατήρτισαν οι Χίλιοι διόρισαν δέκα άρχοντες στον Πειραιά, έντεκα δεσμοφύλακες και τριακόσιους μαστιγοφόρους. Κυβερνούσαν την πολιτεία αυταρχικά.

11 Ποιες ήταν οι αυθαιρεσίες τους
Α) Αναβολή σύνταξης Πολιτειακών αρχών (Σύνταγμα) Β) Τοποθέτηση δικών τους ανθρώπων στις αρχές (Βουλή 500) Γ) Αίτημα στον Λύσανδρο για φρουρά (Αρμοστής) σκοπός των Τριάκοντα ήταν η βίαιη επιβολή του τυραννικού καθεστώτος τους. Η έλευση σπαρτιατικής φρουράς της Αθήνας = προδοσία κατά την Αθήνα Δ) Σύλληψη όχι ‘κακών στοιχείων’ αλλά προσώπων που θα αντιδρούσαν στα σχέδια τους

12 Ποιες μεθόδους χρησιμοποιούσαν για να επιβάλουν την εξουσία τους
Αφαίρεσαν από τον Άρειο Πάγο τους νόμους του Εφιάλτη και του Αρχιστράτου περί Αρεοπαγιτών και τους νόμους του Σόλωνα όσοι έδιναν λαβή σε αμφισβητήσεις και κατήργησαν την τελεσιδικία από τους δικαστές. Άφησαν τον καθένα να δωρίζει την περιουσία του σε όποιον θέλει και κατήργησαν τα κωλύματα που υπήρχαν πριν: δηλαδή αν κανείς δεν είχε τα λογικά του, αν ήταν υπέργηρος ή αν τον είχε παρασύρει γυναίκα. Έτσι οι συκοφάντες δεν θα είχαν πεδίο δράσης. Με τον ίδιο τρόπο αποφάσιζαν για τα άλλα ζητήματα.

13 Καταδίωξαν τους συκοφάντες και τους κακούς εκείνους και φαύλους, όσοι μιλούσαν στον λαό εναντίον του συμφέροντός του για να τον κολακέψουν.

14 Επιμέλεια Βαρέλη Χρυσοβαλάντου


Κατέβασμα ppt "Εργασία για τους Τριάκοντα τυράννους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google