Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Φαράγγια Δυτικής Κρήτης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Φαράγγια Δυτικής Κρήτης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Φαράγγια Δυτικής Κρήτης

2 Υπάρχουν αναρίθμητα φαράγγια στην Κρήτη, ορισμένα απ' αυτά πάρα πολύ γνωστά, όπως το φαράγγι της Σαμαριάς. Ωστόσο τα περισσότερα φαράγγια παραμένουν άγνωστα στον κοινό, αν κι όχι λιγότερο εντυπωσιακά κι όμορφα. Εμείς όμως θα ασχοληθούμε με τα φαράγγια της Δυτικής Κρήτης, δηλαδή στο Νομό Ρεθύμνου και Χανίων.

3 Τα φαραγγια τησ Δυτικησ Κρητησ ειναι δεκα
Το Φαράγγι της Αράδαινας Το Φαράγγι της Ίμπρου Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης Το Φαράγγι της Πολυρρήνιας Το Φαράγγι της Λισσού Το Φαράγγι Αυλάκι Το Κουρταλιώτικο Φαράγγι Το Φαράγγι του Πατσού Το Φαράγγι των Μύλων Το Φαράγγι της Σαμαριάς

4 Το Φαραγγι τησ Αραδαινασ
Η Αράδαινα είναι το πιο βαθύ και απότομο φαράγγι του Νομού Χανίων. Με ύψος 138m το βαθύ φαράγγι είναι ιδανικό, όχι για πεζοπορία αλλά και για bunjee jumping επίσης. Η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι μέχρι την έξοδο του στη μαγευτική παραλία Mάρμαρα αποτελεί μια αξέχαστη εμπειρία για όποιον επιχειρήσει την  κατάβαση του φαραγγιού. Μια μεταλλική γέφυρα πάνω από ένα ιλιγγιώδη γκρεμνό ενώνει τις δυο πλευρές του φαραγγιού. Η εμφάνιση της χαρακτηριστικής γέφυρας ύψους 138 μέτρων που ενώνει τις δύο πλευρές του φαραγγιού.

5

6 Το Φαραγγι τησ ιμπρου Το φαράγγι της Ίμπρου βρίσκεται στην ανατολική άκρη των Λευκών Όρεων, είναι εξαιρετικά θεαματικό, και χαρακτηρίζεται από  στενά περάσματα. Το φαράγγι επισκέπτονται ετησίως περισσότεροι από άνθρωποι. Η διάβαση και η πρόσβαση σε αυτό,  είναι αρκετά εύκολη. Στο εσωτερικό του φαραγγιού δεν διακρίνεται  σήμανση, επίσης δεν υπάρχουν υποδομές για τους επισκέπτες.  Η πεζοπορία ξεκινά από το ομώνυμο οροπέδιο, ακριβώς νότια του ορεινού χωριού των Σφακίων " Ίμβρος"  σε υψόμετρο 780 μέτρων και 55 χλμ από την πόλη Χανίων. Το φαράγγι έχει μήκος 8 χιλιομέτρων περίπου και απαιτούνται 3 ώρες πεζοπορίας για να το διασχίσετε. Το φαράγγι τελειώνει στον ασφαλτοστρωμένο δρόμο που ενώνει τη Χώρα Σφακίων με την παραλία του Φραγκοκάστελλου.

7

8 Το Φαραγγι τησ Αγιασ Ειρηνησ
Το Φαράγγι της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στην επαρχία Σελίνου στα δυτικά των Λευκών Ορέων. Πρόκειται για ένα φαράγγι απαράμιλλης ομορφιάς με πλούσια βλάστηση! Την ονομασία του την πήρε από το χωριό της Αγίας Ειρήνης που είναι χτισμένο κοντά στην βόρεια είσοδό του. Έχει μήκος 7,5 χλμ, ο χρόνος που απαιτείται για την διάβασή του είναι περίπου 3 ώρες. Μέσα στο φαράγγι βρίσκουν καταφύγιο πολλά είδη ζώων όπως ο Κρητικός αίγαγρος (κρι κρι) και φυτρώνουν αρκετά είδη δέντρων, φυτών και βοτάνων. Την εποχή της Τουρκοκρατίας μέσα στο φαράγγι στη θέση "Πολλά σπιτάκια" είχαν τα κρησφύγετά τους οι επαναστάτες. Στη γύρω περιοχή υπάρχουν η όμορφη εκκλησία του Χριστού που χτίστηκε το 1358 μ.Χ. και ο ναός του Αγ. Γεωργίου που χτίστηκε το 1460 μ.Χ., καθώς και άλλα αξιόλογα μνημεία και αξιοθέατα.

9

10 Το Φαραγγι τησ Πολυρρηνιασ
Για να διασχίσει κανείς το Φαράγγι της Πολυρρήνιας πρέπει να πάρει το μονοπάτι που ξεκινά από την εκκλησία αμέσως μετά το χωριό Σιρικάρι που βρίσκεται 19 χιλιόμετρα Νότια από το Καστέλι και μετά από λίγο να εισέλθει στο κυρίως φαράγγι υπολογίζοντας σε περπάτημα 2 ωρών περίπου για να φτάσει στην αρχαία πόλη της Πολυρρήνιας.

11

12 Το Φαραγγι τησ Λισσου Είναι ένα μικρό φαράγγι, αλλά θαυμαστό σε ομορφιά και γραφικότητα. Οι βραχοπλαγιές του είναι γεμάτες με το θαυματουργό αρωματικό φυτό δίκταμο. Η διαδρομή ξεκινά από το λιμανάκι της Σούγιας και ακολουθώντας το μονοπάτι Ε4 που περνά μέσα από το φαράγγι, οδηγούμαστε στο Ασκληπιείο και τη θαυμάσια ακτή της Λισσού, μετά από περίπου μιάμιση ώρα πεζοπορίας.  Το εκκλησάκι του Αϊ Κήρυκου που είναι χτισμένο στη θέση παλαιοχριστιανικής εκκλησίας του 4ου ή 5ου αιώνα, μας ειδοποιεί από μακριά ότι φτάνουμε. Τα ερείπια της αρχαίας πόλης της Λισσού μόλις που διακρίνονται μέσα από τους πυκνούς θάμνους και τις χαρουπιές.  Ξεχωρίζει ο ναός του Ασκληπιού με το πολυτελές ψηφιδωτό δάπεδο, που σώζεται σε αρκετά καλή κατάσταση. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης λαξευτοί και χτιστοί θαλαμωτοί τάφοι καθώς και ερείπια ρωμαϊκού θεάτρου.

13

14 Το Φαραγγι «Αυλακι» Το φαράγγι Αυλάκι βρίσκεται κοντά στη Μονή Γουβερνέτου, 16km ανατολικά των Χανίων. Είναι από τα σημαντικότερα φαράγγια της Κρήτης με ιδιαίτερη θρησκευτική αξία, καθώς στις σπηλιές του έβρισκαν καταφύγιο πολλοί μοναχοί και ασκητές. Μέσα στο μικρό αυτό φαράγγι υπάρχει η εγκαταλελειμμένη Μονή Καθολικου, ίσως το αρχαιότερο μοναστήρι της Κρήτης. Γι’ αυτό ονομάζεται και φαράγγι Καθολικό. Το φαράγγι είναι δύσβατο σε όλο του το μήκος, αλλά υπάρχει μονοπάτι που ξεκινάει κοντά στη Μονή της Κυριάς των Αγγέλλων Γουβερνέτου και καταλήγει στη Μονή Καθολικού. Το μονοπάτι δεν καλύπτει όλο το μήκος του φαραγγιού, αλλά αρχικά διέρχεται παράλληλα με τις πλευρές του.

15

16 Το Κουρταλιωτικο Φαραγγι
Το φαράγγι του Κουρταλιώτη ή Κουρταλιώτικο βρίσκεται στα νότια του νομού Ρεθύμνου, 22km από την πόλη του Ρεθύμνου και έχει μήκος 3km. Είναι ένα από τα εντυπωσιακότερα φυσικά αξιοθέατα του Ρεθύμνου. Ξεκινάει από το χωριό Κοξαρέ και ρέει ανάμεσα στα βουνά Κουρούπα (984 μ) και Ξηρό Όρος (904μ). Οι τεράστιες βραχώδεις πλαγιές του φαραγγιού φθάνουν τα 600 μέτρα και είναι γεμάτες ανοίγματα και σπηλιές, όπου ζουν σημαντικά είδη πανίδας. Από μέσα περνάει ο Κουρταλιώτης Ποταμός που διασχίζει μέρος του φαραγγιού και εκβάλει στη Λίμνη Πρέβελη, αφού ενωθεί με το φαράγγι Φρατί. Στο τελευταίο του κομμάτι ονομάζεται και Μεγάλος Ποταμός. Όταν φυσά δυνατός άνεμος, δημιουργεί σφυρίγματα περνώντας ανάμεσα από τα κοιλώματα των βράχων, που μοιάζουν με κούρταλα (κρόταλα) που κτυπούν, γι' αυτό ονομάστηκε Κουρταλιώτικο.

17

18

19 Το Φαραγγι του Πατσου Το φαράγγι της Πατσού ή Αγίου Αντωνίου βρίσκεται 8 km νοτιοδυτικά της Μονής Αρκαδίου, στην καταπράσινη επαρχία Αμαρίου. Τα νερά του φαραγγιού χύνονται πλέον στη λίμνη του φράγματος των Ποταμών. To φαράγγι είναι εύκολο στη διάβασή του. Πρόκειται για επισκέψιμο φαράγγι με υποδομή για πικ-νικ, με πηγή με συνεχώς τρεχούμενο νερό δίπλα στο ποτάμι, ενώ ξεχωρίζει μέσα στα βράχια ο σπηλαιώδης ναός του Αγ. Αντωνίου, πρώην ιερό αφιερωμένο στον Κραναίο Ερμή, όπου υπάρχει πηγή που ρέει "αγίασμα". Από εκεί ξεκινάει μονοπάτι που φτάνει ως το φράγμα, ενώ ψηλότερα υπάρχει παρατηρητήριο πουλιών. Το όνομα του φαραγγιού προέρχεται από το ομώνυμο χωριό της περιοχής.

20

21 Το Φαραγγι των Μυλων Το φαράγγι των Μύλων είναι μια εντυπωσιακά πράσινη όαση πολύ κοντά στην πόλη του Ρεθύμνου. Στην πραγματικότητα δεν είναι φαράγγι αλλά μια λαγκαδιά που μέσα της φιλοξενεί ένα τεράστιο αριθμό φυτών και δέντρων, πραγματικός βοτανικός κήπος. Βρίσκεται βόρεια του χωριού Χρωμονάστηρι και νότια του χωριού Ξερό Χωριό. Τα τελευταία χρόνια αποτελεί πόλο έλξης για περιπατητές που διασχίζουν το βατό μονοπάτι που διασχίζει όλη την κοιλάδα. Στο κέντρο του φαραγγιού συναντάμε το παλιό και έρημο σήμερα χωριό των Μύλων που χωρίζεται σε δύο γειτονιές, τους Πάνω και τους Κάτω Μύλους. Το όνομά του όπως λέει και η λέξη το οφείλει στους νερόμυλους που υπήρχαν σε όλη τη διαδρομή του φαραγγιού και ήταν περίπου 30. Οι κάτοικοι του χωριού ήταν στην πλειοψηφία τους μυλωνάδες και όλα σχεδόν τα σιτηρά της περιοχής και των τριγύρω χωριών αλέθονταν στους Μύλους.

22

23 Το Φαραγγι τησ Σαμαριασ
Η Σαμαριά ή το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα κυριότερα αξιοθέατα στην Κρήτη. Κάθε τουρίστας που επισκέπτεται την Κρήτη, είτε έχει ήδη ακούσει ή σύντομα θα ακούσει για το πανέμορφο αυτό φαράγγι, το "φάραγγα', όπως αποκαλούν τη Σαμαριά οι ντόπιοι από θαυμασμό για την ομορφιά του, αλλά και για να το ξεχωρίσουν σε σχέση με τα άλλα μικρότερα φαράγγια στην Κρήτη. Το φαράγγι της Σαμαριάς βρίσκεται στη δυτική Κρήτη, στην οροσειρά Λευκά Ορη. Είναι το μακρύτερο φαράγγι της Ευρώπης με 18 χμ. μήκος. Το φαράγγι ξεκινάει από το Ξυλόσκαλο (υψόμετρο 1227 μ.), στο οροπέδιο του Ομαλού και καταλήγει στο παραθαλάσσιο χωριό Αγία Ρουμέλη στη νότια Κρήτη. Η χλωρίδα και η πανίδα στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς είναι εξαιρετικά πλούσιες. Στο φαράγγι θα συναντήσετε μοναδικά είδη φυτών και ζωών που προστατεύονται από διεθνείς συμβάσεις. Αναφέρεται ότι στο φαράγγι υπάρχουν 450 είδη φυτών.

24

25

26 Εμμανουέλα Γιατράκη Β’1 4ο Γυμνάσιο Χανίων
Εμμανουέλα Γιατράκη Β’1 4ο Γυμνάσιο Χανίων


Κατέβασμα ppt "Φαράγγια Δυτικής Κρήτης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google