Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Grand Canyon Αργυρώ Μπρουζούκη Α2 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Grand Canyon Αργυρώ Μπρουζούκη Α2 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Grand Canyon Αργυρώ Μπρουζούκη Α2 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων

2 Το Grand Canyon είναι το μεγαλύτερο φαράγγι του κόσμου και βρίσκεται στην πολιτεία Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Έχει μήκος 446km, το μεγαλύτερο βάθος φτάνει τα 1600m ενώ το μεγαλύτερο μήκος του φτάνει τα 29km.

3 Η ιστορία του φαραγγιού
Το φαράγγι δημιουργήθηκε από τη διάβρωση που προκάλεσε ο ποταμός Κολοράντο, ο οποίος συνεχίζει να το διασχίζει μέχρι και σήμερα. Η διάβρωση ξεκίνησε πριν από 2 δισεκατομμύρια χρόνια και έγινε πιο έντονη πριν από 17 εκατομμύρια χρόνια, όταν οι παραπόταμοι ενώθηκαν και σε ένα ποτάμι πιο ορμητικό και το οροπέδιο υψωνόταν λόγω γεωλογικών πιέσεων. Ο καύσωνας, ο αέρας, ο παγετός και η βροχή συντέλεσαν και, τελικά, οδήγησαν στη διαμόρφωση αυτού του μοναδικού αξιοθέατου.

4 Κλίμα Η χαράδρα είναι τόσο βαθιά ώστε παρουσιάζονται διαφορετικοί τύποι κλίματος. Το χειμώνα το υψηλότερο σημείο, το Νορθ Ριμ καλύπτεται από χιόνι που μπορεί να φτάσει τα 3 μέτρα. Την ίδια στιγμή στο βάθος της χαράδρας ο καιρός είναι ζεστός και το τοπίο ερημικό.

5 Χλωρίδα και πανίδα Οι κλιματολογικές διακυμάνσεις διασφαλίζουν την επιβίωση σε πολλά είδη φυτών και ζώων. Υπάρχουν πάνω από 1000 είδη ανθοφόρων φυτών και 300 είδη πουλιών. Στα ψυχρότερα μέρη του φαραγγιού φυτρώνουν ερυθρελάτες και λεύκες και ζουν αλεπούδες και ραβδωτοί σκίουροι ενώ στον πυθμένα της χαράδρας ζουν σαύρες και σκορπιοί και φυτρώνουν κάκτοι.

6 Κάτοικοι Ιστορικά, ιθαγενείς Αμερικανοί ζούσαν μέσα στις σπηλιές του φαραγγιού από το 1200π.Χ. και θεωρούσαν το φαράγγι ιερό. Σήμερα σε μια μικρή ζώνη της χαράδρας, στις όχθες του Κολοράντο, ζουν λίγοι Ινδιάνοι Ναβάχο που ασχολούνται με τη γεωργία και τη κτηνοτροφία. Ο πρώτος Ευρωπαίος που αντίκρισε το Grand Canyon ήταν ο Ισπανός Γκαρσία Λόπεζ ντε Καρνέντας το 1540.

7 Σήμερα…… Σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το φαράγγι και να πάρουν μέρος σε διάφορες δραστηριότητες, να το διασχίσουν με τα πόδια, με βάρκα, ιππεύοντας ή ακόμα και με ελικόπτερο.

8 Grand Canyon…θαύμα της φύσης
Το 1919 ανακυρήχτηκε Εθνικός δρυμός των ΗΠΑ και 1979 Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco.

9 Δικτυογραφία Κανυον


Κατέβασμα ppt "Grand Canyon Αργυρώ Μπρουζούκη Α2 3ο Γυμνάσιο Τρικάλων."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google