Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΟΥ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΟΥ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΟΥ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ 2013 - 2014
ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΟΥ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ

2 ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ Κατάγεται από την Αμερική και ειδικότερα νοτιότερα του Μεξικού και η χρήση του ήταν γνωστή 500 χρόνια πριν την ανακάλυψή της. Οι ινδιάνοι χρησιμοποιούσαν τον καπνό πιστεύοντας ότι έχει σπουδαίες φαρμακευτικές ιδιότητες.

3 Στην Ευρώπη έφθασε η είδηση ύπαρξης του καπνού από τον Κολόμβο.
Η χρήση του όμως ξεκίνησε όταν ο Γάλλος διπλωμάτης Nicot το πρόσφερε ως δώρο στην Αικατερίνη των Μεδίκων για να μειώσει τους πονοκεφάλους της. Από τους Πορτογάλους και Ισπανούς θαλασσοπόρους μεταφέρθηκε σε όλα τα κράτη. Στην Ελλάδα έφτασε στις αρχές του 17ου αιώνα και καλλιεργήθηκε πρώτα στην Ξάνθη και αργότερα στη Μακεδονία.

4

5

6 Κάποιες από τις βλαβερές ουσίες του καπνού είναι:
Ακετόνη, ξεβαφτικό νυχιών Οξικό οξύ Αμμωνία Αρσενικό, δηλητήριο συστατικό των ζιζανιοκτόνων Βενζόλιο DDT, εντομοκτόνο Κάδμιο, μπαταρίες Μονοξείδιο του άνθρακα Τετραχλωράνθρακας Φορμαλδεΰδη, υγρό βαλσάμωσης Υδρογονάνθρακες, υγρά αυτοκινήτων Υδροκυάνιο, βιομηχανικός ρύπος χρησιμοποιείται στο θάλαμο αερίων των ΗΠΑ Νικοτίνη, εντομοκτόνο Ισοκυανικό μεθύλιο Πίσσα, επίστρωση επιφάνειας δρόμων

7 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΠΝΙΣΜΑΤΟΣ
Το κάπνισμα αποτελεί σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου: 70-90% καρκίνος του πνεύμονα, 75-85% καρκίνος του λάρυγγα, 50-70% καρκίνος του στόματος- φάρυγγα-οισοφάγου, 30-50% καρκίνος των νεφρών και της ουροδόχου κύστης, 20-25% καρκίνος του παγκρέατος και του στομάχου. Επίσης προκαλεί:

8 Παθήσεις της καρδιάς και του κυκλοφορικού συστήματος
Το στόμα του καπνιστή μυρίζει άσχημα Τα δόντια αποχρωματίζονται και καταστρέφονται ευκολότερα Εξασθένιση της όσφρησης και της γεύσης Επιρροή στις φωνητικές χορδές Πονόλαιμος Παθήσεις στο στομάχι (γαστρίτιδες, έλκος) Διαταραχές εμμήνου ρήσεως Μείωση σεξουαλικής δραστηριότητας Ανδρική ανικανότητα Διαταραχές στύσης Αύξηση παλμών Φαρυγγίτιδα

9 Παθητικό Κάπνισμα Πρόκειται για τους μη καπνιστές που εισπνέουν τον καπνό των καπνιστών. Είναι ενοχλητικό αλλά και επιβαρυντικό για την υγεία τους. Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι καρδιακοί θάνατοι από το παθητικό κάπνισμα αποτελούν τα ¾ του συνόλου των θανάτων από το κάπνισμα. Στην Ελλάδα οι καρδιακοί θάνατοι ανέρχονται στους 3000 ετησίως ενώ αυξάνεται ο κίνδυνος για καρκίνο του πνεύμονα κατά 30%. H έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 192 χώρες, έδειξε πως περίπου παιδιά πεθαίνουν από ασθένειες σχετιζόμενες με το παθητικό κάπνισμα, η συντριπτική πλειοψηφία εκ των οποίων προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και την Αφρική.

10 Κάπνισμα και εγκυμοσύνη
Το κάπνισμα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης εκθέτει το έμβρυο σε σοβαρό κίνδυνο υγείας. Η νικοτίνη είναι ένα δηλητήριο το οποίο μεταφέρεται μέσω του πλακούντα στο έμβρυο και το μονοξείδιο του άνθρακα του στερεί το οξυγόνο. Σαν αποτέλεσμα οι γυναίκες που καπνίζουν γεννούν παιδιά χαμηλότερου βάρους. Έχουν συχνότερα προβλήματα στην ανάπτυξή τους απ’ ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες που δεν κάπνιζαν. Αλλά και το παθητικό κάπνισμα, δηλαδή αν καπνίζει ο σύζυγος στο ίδιο σπίτι έχει την ίδια δυσμενή επίδραση στην ανάπτυξη του εμβρύου. Αλλεργίες και άσθμα παρουσιάζουν συχνότερα τα παιδιά γυναικών που κάπνιζαν οι ίδιες ή ήταν παθητικές καπνίστριες.

11 ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΚΑΠΝΙΖΕΤΕ ΑΡΧΙΣΤΕ ΝΑ ΖΕΙΤΕ

12 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΥΔΟΚΙΑ ΠΟΥΤΑΚΙΔΟΥ 3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google