Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία κατά του καπνίσματος

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία κατά του καπνίσματος"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία κατά του καπνίσματος
Τον Γιάννου Κορφιά Αλέξανδρου Κουφουγεωργίου Μαρίας Μεταξωτού

2 Λίγα λόγια για το κάπνισμα
Τη δεκαετία του 1920, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι το κάπνισμα είναι βλαβερό για την υγεία, αλλά η παγκόσμια κοινότητα αναγνώρισε το πρόβλημα σταδιακά μόνο μετά το Στα επόμενα χρόνια, έγινε κατανοητό ότι το κάπνισμα προκαλεί καρκίνο (του πνεύμονα αλλά και άλλες μορφές καρκίνου) καθώς και άλλα προβλήματα υγείας. Τα κράτη έλαβαν μέτρα για το κάπνισμα και ανάλογα με τη χώρα τα μέτρα για τη συνήθεια του καπνίσματος μπορεί να περιλαμβάνουν απαγόρευση της διαφήμισης των προϊόντων καπνού, απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προκειμένου να αποφευχθεί το παθητικό κάπνισμα, υποχρεωτική σήμανση στα προϊόντα καπνού και άλλα

3 ΤΣΙΓΆΡΟ (ΣΤΡΙΦΤΌ) Τα στριφτά τσιγάρα κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερη δημοτικότητα σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 22% των καπνιστών επιλέγουν πλέον να καπνίζουν στριφτά τσιγάρα. Τα στριφτά τσιγάρα μπορούν να είναι επικίνδυνα, καθώς δεν πληρούν τα πρότυπα της ΕΕ για την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα. Δεν γνωρίζουμε πολλά για τις ακριβείς επιπτώσεις των στριφτών τσιγάρων στην υγεία, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κίνδυνοι είναι εξίσου μεγάλοι, αν όχι μεγαλύτεροι, από τα συνήθη τσιγάρα.

4 Πούρο και Πίπα Οι κίνδυνοι από το κάπνισμα του πούρου ή της πίπας εξαρτώνται από το αν ο καπνιστής κατεβάζει τον καπνό. Υπάρχει αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο κάπνισμα πούρου και πίπας και τους καρκίνους της στοματικής κοιλότητας, του στοματοφάρυγγα του υποφάρυγγα, του λάρυγγα και του οισοφάγου. Αν ο καπνιστής εισπνέει τον καπνό οι κίνδυνοι για την υγεία είναι παρεμφερείς με εκείνους των ατόμων που καπνίζουν τσιγάρα.

5 ΚΑΠΝΙΣΜΑ BIDI Τα bidi κατασκευάζονται στην Ινδία και εξάγονται  σε όλο τον κόσμο. Παρασκευάζονται από καπνό που τυλίγεται σε αποξηραμένο φύλλο δέντρου και συνήθως είναι άφιλτρα. Τα bidi διατίθενται σε πολλές διαφορετικές γεύσεις. Τα bidi δεν είναι ακόμα πολύ διαδεδομένα στην Ευρώπη. Ο καπνός των bidi είναι καρκινογόνος.

6 ΝΑΡΓΙΛΕΣ Το κάπνισμα του ναργιλέ είναι δημοφιλές σε μερικές περιοχές της Ευρώπης.  Φαίνεται ότι περιλαμβάνει την εισπνοή νικοτίνης, καρκινογόνων ουσιών και τοξινών σε ανάλογο βαθμό με τις άλλες μορφές καπνίσματος.

7 ΚΑΠΝΟΣ ΧΩΡΙΣ ΚΑΥΣΗ Ο καπνός χωρίς καύση δεν παρουσιάζει τους ίδιους κινδύνους που σχετίζονται με τα τσιγάρα, παρά το γεγονός ότι ποικίλλουν σημαντικά. Ωστόσο, έχουν εκφραστεί ανησυχίες για το συσχετισμό του καπνού χωρίς καύση με τον καρκίνο του στόματος και τα καρδιαγγειακά νοσήματα

8 ΔΗΛΗΤΙΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΟΥ 1. Ακετόνη (ασετόν) 2. Οξικό οξύ (ξίδι)
3. Αμμωνία (υγρά καθαρισμού) 4. Αρσενικό (συστατικό των ζιζανιοκτόνων) 5. Βενζόλιο (ατμοί πετρελαίου) 6. Κάδμιο (μπαταρίες) 7. Μονοξείδιο του άνθρακα (εκπομπές καυσαερίων) 8. Τετραχλωράνθρακας (υγρό στεγνού καθαρισμού) 9. DDT (εντομοκτόνο) 10. Φορμαλδεϋδη (υγρό βαλσάμωσης) 11. Υδρογονάνθρακες (υγρά αυτοκινήτων) 12. Υδροκυάνιο (βιομηχανικός ρύπος) 13. Μόλυβδος (μπαταρίες, ατμοί πετρελαίου) 14. Μεθανόλη (καύσιμο πυραύλων) 15. Ισοκυανικό μεθύλιο (υπεύθυνο για την οικολογική καταστροφή στο Bhopal) 16. Νικοτίνη (εντομοκτόνο) 17. Νιτρικό οξύ (εκπομπές από ηλεκτρικούς σταθμούς) 18. Πολώνιο-210 (ραδιενεργό κατάλοιπο) 19. Θειικό οξύ (εκπομπές ηλεκτρικών σταθμών) 20. Πίσσες (επίστρωση επιφανείας δρόμων) 21. Τολουόλιο ( βιομηχανικός διαλύτης) 22. Ραδόνιο (ραδιενεργό αέριο)

9 ΚΑΡΚΙΝΟΣ Ο καρκίνος του πνεύμονα προκαλείται από τη πίσσα και τη νικοτίνη στο καπνό του τσιγάρου. Πολλοί καρκίνοι του πνεύμονα δεν μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργική επέμβαση και τα θύματα συνήθως πεθαίνουν λίγους μήνες μετά τη διάγνωση. Το κάπνισμα επίσης προκαλεί καρκίνους στα χείλη, τη στοματική κοιλότητα, το λαιμό, το λάρυγγα και την κύστη και είναι πάντα παράγων κινδύνου για καρκίνους στο πάγκρεας, το στομάχι, τη μήτρα και τα νεφρά.

10 ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ Παθητικό κάπνισμα ονομάζεται η εισπνοή καπνού που προέρχεται από τα τσιγάρα άλλων ανθρώπων. Μπορεί να προκαλέσει καρκίνο ή άλλες ζημιές στους πνεύμονες και καρδιακές παθήσεις. Αυτός είναι κι ο λόγος που δεν επιτρέπεται το κάπνισμα στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους και γραφεία.

11 `


Κατέβασμα ppt "Εργασία κατά του καπνίσματος"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google