Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ
ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

2 Ο καπνιστής δεν καπνίζει μονό το τσιγάρο καπνίζει και τον καπνό που αιωρείται μέσα στο δωμάτιο. Το παθητικό κάπνισμα μπαίνει στην κατηγορία του άφιλτρου καπνίσματος. Όσο το τσιγάρο καίει στο τασάκι ο καπνός εισέρχεται στον οργανισμό μας σαν μην υπήρχε καθόλου φίλτρο. Έτσι τα ξεχασμένα τσιγάρα είναι αυτά τα τσιγάρα που καπνίζουμε και μάλιστα διπλά, γιατί η περιεκτικότητα σε πίσσα και νικοτίνη που αναφέρονται πάνω σε κάθε πακέτο αφορά την εισπνοή με το φίλτρο. Οι μη καπνιστές δια μέσου του παθητικού καπνίσματος εισπνέουν τις ίδιες καρκινογόνες και τοξικές ουσίες όπως οι καπνιστές. Οι ποσότητες των ουσιών αυτών μπορεί να είναι οι ίδιες, αλλά είναι αρκετές για να εκδηλωθούν καρκίνοι και άλλες νόσοι ,που προκαλούνται από τις ουσίες , που περιέχονται μέσα στον καπνό. Το παθητικό κάπνισμα ίσως να είναι και η πιο άσχημη μορφή καπνίσματος ακριβώς γιατί δεν έχεις την επιλογή πολλές φορές να το αποφύγεις. Οι τοξικές ουσίες, που απορροφούνται από τους μη καπνιστές μπορούν να μετρηθούν στα υγρά του σώματος και στα ούρα τους . Η συγκέντρωση τους είναι ανάλογη , με την συγκέντρωση που έχει ο μολυσμένος από το κάπνισμα περιβαλλοντικός αέρας. Το παθητικό κάπνισμα ελαττώνει την σωματική απόδοση ακόμη και σε υγιή , αθλούμενα άτομα.

3 ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

4 Το κάπνισμα των γονιών μπορεί να έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Το παιδί γίνεται παθητικός καπνιστής από το κάπνισμα κυρίως των γονέων του η άλλων μελών του στενού του περιβάλλοντος. Το κάπνισμα επηρεάζει και την ποιότητα του μητρικού γάλακτος. Η νικοτίνη ,περισσότερο αλλά και όλες οι ουσίες οι οποίες προκαλούν εθισμό , περνάνε προς το έμβρυο με το μητρικό γάλα. Η υγεία των παιδιών που ζουν σε σπίτι με γονείς καπνιστές κινδυνεύει. Η βρογχίτιδα και η βρογχοπνευμονία είναι ασθένειες, που συμβαίνουν συχνότερα στα παιδιά γονέων καπνιστών συχνότητα των λοιμώξεων αυξάνει γενικά ανάλογα με την συγκέντρωση καπνού στο περιβάλλον του παιδιού. 8.000 έως παιδιά αναπτύσσουν άσθμα κάθε χρόνο στις ΗΠΑ λόγο καπνίσματος των μανάδων τους , όταν αυτές καπνίζουν 10 τσιγάρα ημερησίως. Κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 3 χιλιάδες θάνατοι από καρκίνο του πνεύμονα σε ανθρώπους που εκτέθηκαν σε περιβάλλον καπνιστών. Στην Αμερική το παθητικό κάπνισμα υπολογίζεται σαν η τρίτη σημαντικότερη αιτία θανάτου σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών

5 ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ
ΑΡΡΩΣΤΙΕΣ ΙΔΙΕΣ ΜΕ ΑΥΤΕΣ ΤΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

6 Για έναν μη καπνιστή , η καθημερινή έκθεση ,για πολλά χρόνια , στο κάπνισμα άλλων επηρεάζει την αναπνευστική του λειτουργιά και αυξάνει την πιθανότητα να πάθει καρκίνο του πνεύμονα και καρδιαγγειοπάθειες. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο για καρκίνο των πνευμόνων και καρδιαγγειακών παθήσεων συγκριτικά με τους μη καπνιστές που δεν εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα. Ο καπνός του τσιγάρου είναι υπεύθυνος για το 90%των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα. Οι μη καπνιστές, που υποβάλλονται σε παθητικό κάπνισμα έχουν αυξημένο κίνδυνο ,κατά 20% έως 30%,να παρουσιάσουν καρκίνο του πνεύμονα. Ο καπνός του τσιγάρου είναι υπεύθυνος και για την πρόκληση και άλλων καρκίνων : καρκίνο του στομάχου, του ήπατος ,του νεφρού ,του τραχήλου της μήτρας και οξείας μυελοβλαστικής λευχαιμίας. Όταν οι μη καπνιστές εκτίθενται σε περιβάλλον, που έχει καπνό τσιγάρου, «αυξάνουν» την πηκτικότητα του αίματος τους ,δημιουργώντας μικρούς θρόμβους από ενεργοποιημένα αιμοπετάλια. Το παθητικό κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο τύφλωσης. Ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Cambridge, μελέτησαν τις περιπτώσεις 435 ασθενών με εκφυλισμό της ώχρας κηλίδας και 280 χωρίς αυτή την πάθηση.

7 ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ
ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΑΘΗΤΙΚΩΝ ΚΑΠΝΙΣΤΩΝ

8 Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, o νόμος προστατεύει από το παθητικό κάπνισμα και με διαταγή και με σύσταση. H διαταγή αφορά την υγεία και ασφάλεια σε χώρους εργασίας και αναφέρεται σε κατάλληλα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία μη καπνιστών από το παθητικό κάπνισμα σε δημόσιους χώρους. Το νομοθετικό πλαίσιο και οι δράσεις που ανέλαβαν τα μέλη της E.E. διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Οι περισσότερες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ψήφισαν θετικά για μια νομοθεσία που να απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους εργασίας. Kάποιες από αυτές, όπως η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Μάλτα, η Φινλανδία, η Ολλανδία και η Σουηδία, απαγόρευσαν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, αλλά δεν συμπεριέλαβαν όλες τα ξενοδοχεία και τις επιχειρήσεις τροφοδοσίας φαγητού στη διαδικασία αυτή. Μεγάλος αριθμός χωρών, όπως η Γαλλία, Βέλγιο, Πολωνία, Ουγγαρία, Εσθονία, Φινλανδία, πρότειναν σε αυτές τις επιχειρήσεις τη δημιουργία ξεχωριστών χώρων καπνιστών και μη καπνιστών.

9 Εμπόδια στην εφαρμογή των νόμων
Έχει παρατηρηθεί έλλειψη ή αδυναμία στην τήρηση και ελέγχου εφαρμογής των νόμων, γεγονός που απαιτεί την εντατικοποίηση των ελέγχων τους. Ο ορισμός του «χώρου καπνιστών» είναι μια πολύ αφηρημένη, δύσκολα εφαρμόσιμη έννοια, και δεν προσφέρει καμία ουσιαστική προστασία για την υγεία, αφού ο αέρας του χώρου των καπνιστών αναμειγνύεται με εκείνον του χώρου των μη καπνιστών. Η καλύτερη λύση είναι μια συνολική απαγόρευση. Εάν αυτή η λύση δεν είναι δυνατή, τότε, μια εναλλακτική λύση είναι η δημιουργία κλειστών και περιορισμένων χώρων καπνιστών, εντελώς διαχωρισμένων από τον υπόλοιπο χώρο.

10 Εργαλεία για την υποστήριξη της αντικαπνιστικής νομοθεσίας
Εργαλεία για την υποστήριξη της αντικαπνιστικής νομοθεσίας Πέρα από τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου, η Ιρλανδία και η Μάλτα χρησιμοποιούν μια πλειάδα εργαλείων ώστε να βοηθήσουν τους πολίτες να προσαρμοστούν στη νέα πραγματικότητα: -μια ανοιχτή τηλεφωνική γραμμή για το κοινό , η οποία παρέχει πληροφορίες για το νόμο και δίνει συμβουλές στους πολίτες που θέλουν να κόψουν το κάπνισμα (η γραμμή αυτή αναγράφεται στα πακέτα των τσιγάρων στη Μάλτα) - μια διαφημιστική καμπάνια σε όλα τα μέσα, σε ολόκληρη τη χώρα Τα θετικά αποτελέσματα του αντικαπνιστικού νόμου έχουν παρατηρηθεί σε αριθμό ερευνών. Το 2002, το British Medical Journal απέδειξε ότι η ολική απαγόρευση του καπνίσματος σε χώρους εργασίας ανάγκασε τους καπνιστές να μειώσουν τον αριθμό των τσιγάρων σε 29 %.

11 Συμπέρασμα Πρέπει κανονισμοί κατά του καπνίσματος να ισχύσουν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο; Συνιστάται πως όλες οι κυβερνήσεις θα απαγορεύσουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας. Αυτή η ενέργεια θα προστατεύσει, όχι μόνο τους εργαζομένους, αλλά και τους πελάτες, μη καπνιστές, που εκτίθενται σε περιβάλλον με καπνό. Αν συγκεντρώσουμε την προσπάθειά μας στην υποστήριξη κανονισμών που απαγορεύουν το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους και χώρους εργασίας, μπορούμε να προάγουμε μια θετική και αισιόδοξη αλλαγή! Ευχή μας είναι να δούμε περισσότερες ενέργειες επάνω σε αυτό το σοβαρό ζήτημα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και διάφορες κυβερνήσεις, χρησιμοποιώντας εξαιρετικά στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας και που μπορούν να επιχειρηματολογήσουν ενάντια στη βιομηχανία που ζητά λιγότερες απαγορεύσεις.


Κατέβασμα ppt "ΠΑΘΗΤΙΚΟ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google