Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠ.ΑΛ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠ.ΑΛ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠ.ΑΛ. ΞΑΝΘΗΣ Σερίφογλου Αρδζάν Τσαρτσάλης Ιωάννης Ντόνατς Πομάκογλου Μπιργέλ Μπογιάρ Χουσείν Σουκλά Χασαν Χαλήλ Μερτζάν ογλου Ζιά Μπαρατιάν Σασίκ Nαίλ Σουλεϊμάν

2 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Εισαγωγή
Όσο και αν θεωρηθεί ότι έχει εξαντληθεί το θέμα από ιατρικής πλευράς, δεν είναι δυνατόν σε μια αναφορά για το κάπνισμα, να μη συμπεριληφθούν οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία όλων. Και αυτών που καπνίζουν και αυτών που δεν καπνίζουν αλλά ζουν δίπλα.

3 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Οι Επιπτώσεις του καπνίσματος
Οι Επιπτώσεις του καπνίσματος Και τα στατιστικά στοιχεία Κάθε τσιγάρο που καπνίζουμε αφαιρεί 5 1/2' από τη ζωή μας. Κάθε δέκα 10 δευτερόλεπτα ένας άνθρωπος πεθαίνει στη γη εξαιτίας του καπνίσματος. Το 1994 υπήρξαν 3 εκατομμύρια θύματα ενώ το 2025 αναμένεται να ξεπεράσουν τα 10 εκατομμύρια. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει το θλιβερό προνόμιο να είναι πρώτη σε καπνιστές σε όλη την Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο μετά την Κύπρο και την Κούβα. Το 43% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει, γεγονός που κοστίζει θανάτους το χρόνο. Απ' αυτούς θάνατοι ανδρών και 500 θάνατοι γυναικών οφείλονται στον καρκίνο του πνεύμονα.

4 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Σε όσους εκτίθενται παθητικά στο κάπνισμα, ο κίνδυνος προσβολής από καρκίνο του πνεύμονα είναι κατά % μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές Είναι επίσης χαρακτηριστικό, ότι παρά τη μεγάλη μείωση στην περιεκτικότητα των τσιγάρων σε πίσσα και τη χρήση φίλτρων που παρατηρήθηκε μετά το 1980., δεν παρατηρείται ουσιαστική μείωση του κινδύνου στους καπνιστές. Φαίνεται δηλαδή ότι τα «ελαφρά» τσιγάρα ή το φίλτρο δεν μειώνουν τον κίνδυνο

5 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Οι επιπτώσεις στους νεαρούς καπνιστές
Σε όσους άρχισαν το κάπνισμα σε ηλικία 15 ετών, η πιθανότητα θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα είναι φορές μεγαλύτερη από τους μη καπνιστές, ενώ σε όσους άρχισαν σε ηλικία άνω των 25 ετών ο κίνδυνος είναι φορές μεγαλύτερος από τους μη καπνιστές.

6 Οι κίνδυνοι του καπνίσματος
ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Οι κίνδυνοι του καπνίσματος Τη συνολική διάρκεια της καπνιστικής συνήθειας, παράγοντας που φαίνεται ότι έχει ιδιαίτερη σημασία. Αν υποθέσουμε ότι ο τριπλασιασμός του αριθμού των τσιγάρων που καταναλώνονται ημερησίως οδηγεί σε τριπλασιασμό του κινδύνου για καρκίνο του πνεύμονα, ο τριπλασιασμός της διάρκειας της καπνιστικής συνήθειας μπορεί να οδηγήσει σε 100πλασιασμό του κινδύνου.

7 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Κίνδυνος και ρυθμός καπνίσματος
Ο κίνδυνος θανάτου από καρκίνο σε άνδρες που καπνίζουν κατά μέσο όρο κάτω από 10 τσιγάρα την ημέρα είναι φορές μεγαλύτερος σε σύγκριση με τους μη καπνιστές, ενώ σε όσους καπνίζουν πάνω από 20 τσιγάρα, φορές μεγαλύτερος Στις γυναίκες, ο σχετικός κίνδυνος φαίνεται να είναι κάπως μικρότερος από ότι στους άνδρες καπνιστές. HHH

8 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Τσιγάρα τύπου «Light»: Η αλήθεια και οι μύθοι…
Έρευνες έχουν δείξει ότι τα ελαφρά (lights) τσιγάρα δεν είναι λιγότερο βλαβερά από τα αντίστοιχα βαριά τσιγάρα και εκείνοι που καπνίζουν ελαφριά τσιγάρα διατρέχουν ακριβώς τον ίδιο κίνδυνο με τους καπνιστές των κανονικών τσιγάρων. Όταν ο καπνιστής αρχίσει να χρησιμοποιεί πιο ελαφριά τσιγάρα, εισπνέει βαθύτερα τον καπνό, καπνίζει συνήθως περισσότερα τσιγάρα και έτσι η ποσότητα νικοτίνης και τοξικών ουσιών παραμένει ίδια (τα extra lights τσιγάρα με τα ειδικά φίλτρα διαφοροποιούνται από τα βαριά, αφήνοντας λιγότερα κατά.λ.οιπα).

9 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Στον καπνό του τσιγάρου περιέχονται περισσότερες από διαφορετικές ουσίες. Από τις ουσίες αυτές τη μεγαλύτερη τοξική δράση, με σημαντική ευθύνη στην πρόκληση ορισμένων νόσων παρουσιάζουν το μονοξείδιο του άνθρακα, η νικοτίνη και η πίσσα.

10 ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Παθητικοί ή Ενεργοί καπνιστές;
Διαπιστώθηκε, ότι το 26% των προϊόντων και υποπροϊόντων καπνού μένει μέσα στο τσιγάρο (φίλτρο), το 28% εισπνέετε από τον καπνιστή και το 46% σκορπίζεται στον αέρα και το εισπνέουν εκείνοι που δεν καπνίζουν. Ένα παιδί που ζει σε οικογένεια καπνιστών καπνίζει παρά τη θέληση του τσιγάρα τον χρόνο. Τα προβλήματα υγείας που δημιουργεί το κάπνισμα είναι πολλά. Μερικά από αυτά ο καπνιστής τα διαπιστώνει και τα βιώνει καθημερινά. Άλλα κτίζονται σταδιακά και τα αποτελέσματα εμφανίζονται σαν τη κορυφή του παγόβουνου, πολύ αργότερα στη ζωή του.

11 Σεξουαλική ζωή και γονιμότητα
Σεξουαλική ζωή και γονιμότητα Το κάπνισμα μπορεί να επηρεάσει τη γονιμότητα γυναικών και ανδρών, τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών, την υγεία των εγκύων, την υγεία των εμβρύων, των νεογνών και των μικρών παιδιών. Εκτιμάται ότι η γονιμότητα των γυναικών που καπνίζουν μπορεί να μειωθεί κατά 28% σε σύγκριση με τις μη καπνίστριες. Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο ανικανότητας των ανδρών κατά 50%. Το κάπνισμα σε συνδυασμό με τη χρήση αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνει στο 10πλάσιο τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιοαγγειακών παθήσεων.

12 Σκληρές φωτογραφίες στα τσιγάρα
Τα πακέτα τσιγάρων θα προειδοποιούν πολύ πιο δραστικά για τους κινδύνους του καπνίσματος. Μια νέα ευρωπαϊκή οδηγία ζητά να καλύπτεται το 75% της επιφάνειας του πακέτου με σκληρές φωτογραφίες και προειδοποιητικά μηνύματα.

13 Σκληρές φωτογραφίες στα τσιγάρα
Το καινούργιο στοιχείο στη νέα ευρωπαϊκή οδηγία είναι ότι για πρώτη φορά θα δούμε στην Ευρώπη να κυκλοφορούν πακέτα τσιγάρων με σκληρές φωτογραφίες πνευμόνων ή καρδιάς που έχουν υποστεί βλάβες από το κάπνισμα Το πρότυπο για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν κατά πάσα πιθανότητα η Αυστραλία, όπου ισχύουν παγκοσμίως οι αυστηρότεροι κανόνες για τις καπνοβιομηχανίες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να τυπώνουν στα πακέτα των τσιγάρων τόσο σοκαριστικές φωτογραφίες όσο και προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις του καπνίσματος.

14 Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για τα τσιγάρα.
Η ευρωπαϊκή οδηγία που παρουσιάστηκε το μεσημέρι από τον ευρωπαίο Επίτροπο Υγείας Τόνιο Μποργκ προβλέπει παράλληλα την απαγόρευση των τσιγάρων μεντόλ, αλλά και εκείνων με άρωμα γαρυφάλλου. Η οδηγία θα πρέπει τώρα να υιοθετηθεί από το εθνικό δίκαιο των 27 χωρών-μελών, διαδικασία που αναμένεται να διαρκέσει 2 χρόνια περίπου.

15 ΕΠΙΛΟΓΟΣ Το κάπνισμα προσβάλλει σοβαρά όχι μόνο τα εσωτερικά όργανα αλλά και την εμφάνιση (παρουσιαστικό) του καπνιστού αλλοιώνοντας το δέρμα, το ατομικό βάρος και τη μορφή.

16 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ALL STARS.


Κατέβασμα ppt "ΤΣΙΓΑΡΟ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ Η ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΥΤΗ ΕΓΙΝΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ.ΠΗΡΑΝ ΜΕΡΟΣ ΟΙ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Α2 ΤΟΥ ΕΣΠΕΡΙΝΟΥ ΕΠ.ΑΛ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google