Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ

2 Ας γνωρισουμε τη Ν.Αμερικη

3 ΔΙΩΡΥΓΑ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ Η διώρυγα του Παναμά είναι ένα τεράστιο τεχνικό έργο. Συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό ωκεανό. Τη διάνοιξή της άρχισε το 1881 ο Γάλλος Φερδ. Λεσέψ. Έχει μήκος 82χλμ. και το πιο ψηλό τμήμα της βρίσκεται 26μ. ψηλότερα από την επιφάνεια της θάλασσας. Η σημασία της διώρυγας για την παγκόσμια ναυσιπλοΐα είναι μεγάλη. Έχει επίσης στρατηγική σημασία.

4 Ανδεις Οι Κορδιλλιέρες Άνδεις ορθώνονται σαν γιγάντιο τείχος στα δυτικά της Ν. Αμερικής. Οι πρόποδές τους απόκρημνοι βυθίζονται στον Ειρηνικό Ωκεανό. Ψηλότερη κορυφή τους είναι η Ακονκάγκουα (6.960 μ.). Χαρακτηριστικά ζώα είναι το λάμα και ο αλπάκας.

5 ΑΜΑΖΟΝΙΟΣ Ο Αμαζόνιος (μήκος χλμ.) είναι το μεγαλύτερο ποτάμι της Γης σε ποσότητα νερού και το δεύτερο σε μήκος. Στις εκβολές του έχει πλάτος 300 χλμ. Η τεράστια σε έκταση λεκάνη του, καλυμμένη με παρθένα δάση, είναι ο ισχυρότερος πνεύμονας της Γης και δίνει πολλά τροπικά προϊόντα.

6 ΒΡΑΖΙΛΙΑ Η Βραζιλία είναι το 5ο κράτος της Γης, σε έκταση και πληθυσμό. Η πόλη της Σάο Πάολο ( κ.) είναι η 3η στη Γη και το Ρίο Ιανέιρο ( κ.) η 9η. Πρωτεύουσα είναι η Μπραζίλια. Οι κάτοικοι μιλούν πορτογαλικά. Είναι η χώρα του καφέ.

7 Μπουενος αΪρεσ Το Μπουένος Άιρες , ( που σημαίνει Καλοί Άνεμοι) είναι η πρωτεύουσα της Αργεντινής και η μεγαλύτερη πόλη και λιμάνι στη χώρα. Βρίσκεται στη Ν ακτή του  Ρίο δε λα Πλάτα, στη ΝΑ ακτή της Νότιας Αμερικής, απέναντι από την Κολόνια δελ Σακραμέντο της Ουρουγουάης.

8 Κλιμα-βλαστηση-πΑΝΙΔΑ
Η Ν. Αμερική, που χωρίζεται στο βόρειό της τμήμα από τον ισημερινό, βρίσκεται κατά τα τρία τέταρτα μέσα στην τροπική ζώνη, με αποτέλεσμα να επικρατούν, στο μεγαλύτερο μέρος της ηπείρου, σταθερές θερμοκρασίες, γύρω στους 30°C. Στα οροπέδια οι κλιματικές συνθήκες είναι πιο ακραίες λόγω του ύψους και των βροχών. Το τροπικό κλίμα των βόρειων περιοχών διαδέχεται το εύκρατο στην περιοχή του Λα Πλάτα. Στις Άνδεις επικρατεί ηπειρωτικό κλίμα, με αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες, που ευωδώνουν την παρουσία παγετώνων. Επίσης, το ύψος των Άνδεων εμποδίζει να τις προσπεράσουν σύννεφα, με αποτέλεσμα οι δυτικές ακτές να είναι ξηρές.

9 ΚΛΙΜΑ-ΒΛΑΣΤΗΣΗ-ΠΑΝΙΔΑ
Στην περιοχή των Άνδεων, η βλάστηση έχει το χαρακτήρα της βλάστησης των ψυχρών κλιμάτων και λίγα είδη έχουν προσαρμοστεί να ζουν στις ακραίες κλιματικές συνθήκες. Στη μέση ζώνη, εκτός από τις στέπες της Αργεντινής, ευδοκιμούν κάθε είδους φυτά της τροπικής βλάστησης και των εύκρατων ζωνών. Από τη Ν. Αμερική προέρχονται πολλά είδη φυτών που καλλιεργούνται ευρέως σήμερα, όπως η πατάτα και ο αραβόσιτος. Το ζωικό βασίλειο της Ν. Αμερικής παρουσιάζει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που οφείλονται στην απομόνωση της ηπείρου από τις άλλες για αρκετά εκατομμύρια χρόνια. Χαρακτηριστικά είδη ζώων είναι το λάμα, ο ιαγουάρος, το πούμα, το ανακόντα, το αλπάκα, μερικά είδη πλατύρρινων πιθήκων και ο γιγάντιος μυρμηγκοφάγος.

10 Κλιμα-βλαστηση-πανιδα
Πιο πολύ δηλητηριώδεις βάτραχοι ζουν στα τροπικά δάση της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής . Το τροπικό δάσος του Αμαζονίου είναι το πιο εκτεταμένο στο κόσμο.

11 Σημαντικο Προσωπο της ν.αμερικησ
Ο Πάμπλο Νερούδα, φιλολογικό ψευδώνυμο του Νεφταλί Ρικάρντο Ρέγιες Μπασοάλτο (12 Ιουλίου Σεπτεμβρίου 1973) ήταν Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής. Θεωρείται ο σημαντικότερος ποιητής του 20ού αιώνα στη Λατινική Αμερική. Του απονεμήθηκε το 1971 το Νόμπελ Λογοτεχνίας.

12 Ινκασ Οι Ίνκας ήταν πολιτισμός και αυτοκρατορία της Νότιας Αμερικής, η οποία έπεσε με την κατάκτηση του Νέου Κόσμου από τους Ισπανούς. Πρωτεύουσα ήταν το Κούσκο στο σημερινό Περού. Σε μια έκταση από τον Ισημερινό μέχρι τη Χιλή και την Αργεντινή ζούσαν πάνω από 200 έθνη. Τα σημαντικότερα ευρήματα βρίσκονται στους αρχαιολογικούς τόπους Κούσκο, Mάτσου Πίτσου, καθώς και στη λίμνη Τιτικάκα. Η ονομασία Ίνκα προέρχεται από το έθνος Ίνκα και ερμηνευόταν ότι είναι από την ονομασία του θεού Ήλιου (Ίντι). Η αυτοκρατορία των Ίνκα αρχίζει περίπου από το1200 π.Χ. και φτάνει μέχρι τον 15ο αιώνα, όταν καταλύεται από τον Ισπανό Φρανσίσκο Πισάρρο.

13 Αζτεκοι Με τον αδόκιμο πλέον όρο Αζτέκοι εννοείται ο κυρίαρχος πολιτισμός της πρόσφατης μετακλασικής περιόδου στην πυκνοκατοικημένη λεκάνη του Μεξικού, ο οποίος έφθασε στο σημείο να ελέγξει τις μεγάλες μεσοαμερικανικές περιοχές, βόρεια του κόλπου του Τεουαντεπέκ. Οι Αζτέκοι, επίσης γνωστοί ως Τενότσα (Tenochca) ή Μέσικα (Mexica), ήταν η τελευταία φυλή Τσιτσιμέκων από το Αζτλάν, η οποία μετακινήθηκε πιθανώς εξαιτίας ξηρασίας ή υπερπληθυσμού.

14 Τα θαυματα της φυσησ «αμαζονιοσ»

15 Τμημα α1 Χριστίνα Γουτσίκα Μαργαρίτα Λουμίδη Μαρία Μακροπούλου Ελευθερία Αμπελά 2ο Γυμνάσιο Σύρου Ευχαριστούμε για την προσοχή σας!


Κατέβασμα ppt "ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠO ΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google