Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος

2 Τι είναι τα Τροπικά Δάση
Τα τροπικά δάση (ζούγκλες) είναι τα μεγάλα και πυκνά δάση που βρίσκονται σε μία ζώνη 28° πάνω και κάτω από τον ισημερινό. Τα τροπικά δάση αναλογούν στο 50% όλων των δασών του κόσμου Βρίσκονται στην Ασία, Αυστραλία, Αφρική, Νότια Αμερική, Κεντρική Αμερική, το Μεξικό και για πολλά από τα νησιά του Ειρηνικού Το πιό γνωστό τροπικό δάσος είναι αυτό του Αμαζονίου.

3 Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά τους;
Στα τροπικά δάση κάνει πολύ ζέστη και έχει πολλή υγρασία Φιλοξενούν τα περισσότερα είδη σε όλο τον κόσμο από όλα τα άλλα βιοσυστήματα. Περίπου το 80 % των γνωστών βιοποικιλοτήτων του πλανήτη μπορεί να βρεθεί σε ένα τροπικό δάσος. Τα δέντρα τους ξεπερνούν σε ύψος τα 50 μέτρα.

4 Ποιά είναι τα στρώματα των τροπικών δασών;
Το στρώμα του εδάφους Ένα τροπικό δάσος είναι χωρισμένο σε πέντε διαφορετικά στρώματα: το στρώμα του εδάφους, το στρώμα των θάμνων, το υπόροφο στρώμα, το στρώμα του θόλου και το αναδυόμενο στρώμα. Κάθε στρώμα έχει διαφορετικά φυτά και ζώα, προσαρμοσμένα για τη ζωή στη συγκεκριμένη περιοχή. Ο Θόλος Το αναδυόμενο στρώμα

5 H χλωρίδα στα τροπικά δάση;
Περισσότερα από τα δύο τρίτα των φυτικών ειδών στον κόσμο βρίσκονται στα τροπικά δάση. Στα τροπικά δάση ζουν τα από τα γνωστά είδη φυτών του κόσμου. Αυτά τα φυτά παρέχουν καταφύγιο και τροφή για τα ζώα του τροπικού δάσους. Τα φυτά που ευδοκιμούν εδώ είναι κυρίως: πλατύφυλλα δέντρα, τα οποία είναι αειθαλή, επίφυτα, δηλαδή φυτά που προσκολλώνται στα κλαδιά και στους κορμούς των ψηλών δέντρων, χωρίς να βλάπτουν όμως την ανάπτυξή τους στο έδαφος λίγοι θάμνοι και πόες.

6 Η πανίδα στα τροπικά δάση
Τα ζώα των τροπικών περιοχών είναι πολυάριθμα και εξαρτάται από την ήπειρο που εκτείνεται η τροπική ζώνη. Στην Αφρική έχουμε κυρίως έντομα, ερπετά, πουλιά, και φυτοφάγα και σαρκοφάγα ζώα. Στην Αμερική επίσης συναντάμε και αετούς, παπαγάλους τουκάν, ανακόντες και βόες, ιγκουάνα κλπ Στην Ασία συναντάμε και πιθήκους, τίγρεις, νεροβούβαλους, πυγμαία γουρούνια κλπ

7 Η χρησιμότητα των τροπικών δασών
Τα τροπικά δάση είναι σημαντικά και απαραίτητα για το κλίμα του πλανήτη γιατί απορροφούν απέραντα ποσά άνθρακα. Άν καταστρέφονται, τότε οι ποσότητες αυτές του άνθρακα πηγαίνουν στην ατμόσφαιρα και συμβάλλουν στην παγκόσμια αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου.

8 Τι παράγεται στα τροπικά δάση
Καφές, σοκολάτα, μπανάνα, μάνγκο, παπάγια, μακαντάμια, αβοκάντο, και ζαχαροκάλαμο καλλιεργούνται σε φυτείες σε περιοχές που προηγουμένως ήταν τροπικά δάση. Τα τροπικά δάση ονομάζονται επίσης «το μεγαλύτερο φαρμακείο στον κόσμο», λόγω του μεγάλου ποσού των φυσικών φαρμάκων που ανακαλύφθηκε στα τροπικά δάση που προέρχονται από φυτά.

9 Ο άνθρωπος και το τροπικό δάσος
Οι πόροι των τροφίμων μέσα στο δάσος είναι εξαιρετικά διασκορπισμένοι λόγω της υψηλής βιολογικής ποικιλότητας και όποια τρόφιμα δεν υπάρχουν σε μεγάλο βαθμό περιορίζονται στο κουβούκλιο και απαιτούν σημαντική ενέργεια για την απόκτηση. Ορισμένες ομάδες των κυνηγών-συλλεκτών έχουν αξιοποιήσει το τροπικό δάσος σε εποχιακή βάση, αλλά στάθηκαν κυρίως σε γειτονικές σαβάνες και στο ανοικτό περιβάλλον του δάσους όπου τα τρόφιμα είναι πολύ πιο άφθονα. Άλλοι λαοί που περιγράφονται ως κάτοικοι των τροπικών δασών είναι κυνηγοί-τροφοσυλλέκτες που εξακολουθούν να υφίστανται σε μεγάλο βαθμό από την εμπορία προϊόντων υψηλής αξίας των δασικών προϊόντων όπως είναι τα δέρματα, τα φτερά, και το μέλι με τους αγρότες που ζουν έξω από το δάσος

10 Φυλές τροπικών δασών: Οι Πυγμαίοι
Οι Πυγμαίοι είναι μια φυλή που ζει στο Τροπικό δάσος της κεντρικής Αφρικής, διασκορπισμένοι σε μικρές ομάδες, επικοινωνούν με τύμπανα και χαρακτηριστικό τους γνώρισμα αποτελεί το μικρό ύψος τους( δεν ξεπερνούν το 1, 40 μ. ενώ και το βάρος τους κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά) Είναι κυνηγοί και τροφοσυλλέκτες αποκλειστικά από το δάσος, γι αυτό και σέβονται πάρα πολύ το τροπικό δάσος και το προστατεύουν. Έχουν προσαρμοστεί στις δύσκολες συνθήκες του δάσους, αρκούμενοι σε πολύ λίγα αγαθά. Χρησιμοποιούν κλαδιά και φύλλα για να κατασκευάζουν τις καλύβες τους αλλά και τα άλλα καθημερινά τους αντικείμενα. Κάνουν τις δουλειές τους πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας αλλά και υγρασίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας. Συχνά, (περίπου ανά δυο μήνες) οι Πυγμαίοι μετακινούνται σε άλλες περιοχές για να εξασφαλίσουν τροφή.

11 Φυλές τροπικών δασών: Οι Μπαντού
Ζουν και αυτοί στο τροπικό δάσος της Αφρικής και είναι κυρίως γεωργοί. Εξαιτίας του φτωχού εδάφους των τροπικών δασών, ως προς τα θρεπτικά συστατικά, οι Μπαντού έχουν βρει ένα δικό τους τρόπο για να το καλλιεργούν. Συγκεκριμένα, για να αυξήσουν τα θρεπτικά συστατικά του εδάφους, καίνε κάθε δυο χρόνια τα δέντρα μικρών περιοχών του τροπικού δάσους. Έτσι δημιουργούνται νέες εκτάσεις που μπορούν να τις καλλιεργήσουν και στις οποίες μεταφέρουν ολόκληρο το χωριό τους.

12 Από τι απειλούνται τα τροπικά δάση;
Η καταστροφή των τροπικών δασών από φυσικές διεργασίες, όπως η ηφαιστειακή δραστηριότητα, πυρκαγιές, και η κλιματική αλλαγή είναι καλά τεκμηριωμένη στα απολιθώματα. Τη μεγαλύτερη όμως καταστροφή τη προκαλεί ο άνθρωπος κυρίως για να κερδίσει χρήματα. Τεράστιες δασικές εκτάσεις έχουν πλέον μετατραπεί σε οδικές αρτηρίες, έχουν σκαφτεί παράνομα για την δημιουργία ορυχείων ή αποτελούν αντικείμενο αλόγιστης υλοτομίας. Οι άνθρωποι καθαρίζουν το τροπικό δάσος του Αμαζονίου γρήγορα για τη γεωργία,την ξυλεία, και την κτηνοτροφία, σε ποσοστό της τάξης των 1,5 στρεμμάτων ανά δευτερόλεπτο ή 50 γήπεδα ποδοσφαίρου ανά λεπτό, η οποία προκαλεί μεγάλο κίνδυνο στο δάσος.


Κατέβασμα ppt "Τα Τροπικά Δάση Φίλιππος Παλαιολόγος."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google