Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ
ΠΑΡΑΓΩΓΗ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤ. ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΡΕΜΙΞ:ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΤ.

2 ΦΥΛΕΣ ΜΑΓΙΑ ΑΖΤΕΚΟΙ

3 ΘΕΜΑΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ
Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ ΤΑ ΕΡΗΠΙΑ

4 ΘΕΜΑΤΑ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΓΕΩΡΓΙΑ Η ΘΡΗΣΚΙΑ ΟΙ ΘΡΥΛΟΙ

5 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ Ο πολιτισμός τους φτάνει πολύ πίσω στον χρόνο, σχεδόν το 2000 πχ και ο λαός τους ζούσε κυρίως από τη γεωργία την υφαντουργία και την επεξεργασία χρυσού και χαλκού. Οι ναοί τους ήταν κυρίως πυραμιδοειδείς με τεράστιες σκάλες σε όλες τις πλευρές, όπως προκύπτει από τα κατάλοιπα τους στις κοιλάδες του Μεξικού και της Γουατεμάλα. Πηγή: Ο πολιτισμός των Μαγια σήμερα - Τα ερείπια μίας μεγάλης αυτοκρατορίας

6 Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ Είχαν αναπτύξει μικρές αυτόνομες πόλεις κατά μήκος των κοιλάδων, στις οποίες υπήρχαν οι πανύψηλοι ναοί και τα μικρότερα πυραμιδοειδή σπίτια των αριστοκρατών, ενώ στις πλατείες ανάμεσα στα κτίσματα υπήρχε τεράστιος ελεύθερος χώρος στον οποίο ο αρχαίος αυτός λαός, χρησιμοποιούσε ένα στρογγυλό τόπι για να παίξει ένα είδος ποδόσφαιρου, το οποίο ήταν επίσης πολύ διαδεδομένο στον πολιτισμό αυτό.

7 Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΜΑΓΙΑ Η εισβολή των κονκισταδόρων κατέστρεψε ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας των Μάγια, ωστόσο τα ερείπια των ναών είναι ορατά και στέκονται επιβλητικά στις κοιλάδες της Κεντρικής Αμερικής μέχρι και σήμερα για να θυμίζουν την ύπαρξη του σημαντικού αυτού πολιτισμού.

8

9 Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΖΤΕΚΩΝ
Εφθασαν στο σημείο να ελέγξουν τις μεγάλες μεσοαμερικανικές περιοχές, βόρεια του κόλπου του Τεουαντεπέκ (Tehuantepec). Η προέλευση των Αζτέκων συνδέεται με τις μετακινήσεις πληθυσμών των προσφύγων Τολτέκων και της μετανάστευσης των Τσιτσιμέκων που εγκαταστάθηκαν στη λεκάνη του Μεξικού γύρω στο 1000, εγκαθιδρύοντας μικρά κράτη. Οι δυναστείες αυτών των κρατών διεκδικούσαν την καταγωγή τους από τους Τολτέκους και υιοθέτησαν τις ιδεολογίες τους, όπως επίσης την θεϊκής καταγωγής βασιλεία.

10 Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Οι Αζτέκοι, επίσης γνωστοί ως Τενότσα (Tenochca) ή Μέσικα (Mexica), ήταν η τελευταία φυλή Τσιτσιμέκων από το Αζτλάν, η οποία μετακινήθηκε πιθανώς εξαιτίας ξηρασίας ή υπερπληθυσμού. Μετά από αρκετές μετακινήσεις εγκαταστάθηκαν σε μερικές ακατοίκητες ελώδεις νήσους κοντά στη δυτική ακτή της λίμνης Τεξκόκο (Texcoco) όπου, σύμφωνα με τον θρύλο, είδαν έναν οιωνό, ένδειξη της περιοχής στην οποία έπρεπε να χτιστεί η πρωτεύουσά τους: έναν αετό με ένα φίδι στο ράμφος του να κάθεται σε έναν κάκτο. Οι δίδυμες πόλεις Τενοτστιτλάν (Tenochtitlán) και Τλατελόλκο (Tlatelolco) ιδρύθηκαν το 1325 ή το 1345. Οι Αζτέκοι μιλούσαν τη γλώσσα που ονομάστηκε αργότερα κλασική, μια παλιότερη μορφή της σημερινής ιθαγενούς γλώσσας του Μεξικού νάουατλ.

11 Η ΓΕΩΡΓΙΑ Η γεωργία ήταν εντατική και απόλυτα εξαρτώμενη από τα συστήματα ελέγχου ύδατος της λεκάνης του Μεξικού, που διαμορφώθηκαν από την Τεοτιουακάν Ι και ΙΙ (Teotihuacan). Τα συστήματα ελέγχου ύδατος (βλ. υδραυλικός δεσποτισμός) ήταν ζωτικής σημασίας και για την άρδευση και για την αποστράγγιση των λιμνών, αλλά πολύ περισσότερο για τον έλεγχο της παραγωγής. Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν επίσης την τεχνική των επιπλεόντων κήπων, με την εκβάθυνση των λιμνών και τη συσσώρευση της ιλύος του πυθμένα σε επιλεγμένα σημεία,τα οποία διαμορφώνονταν κατάλληλα είτε για διακοσμητικούς είτε για καλλιεργητικούς σκοπούς.

12 Η ΘΡΗΣΚΙΑ Οι Μαγια πιστευαν στον θεο Ουκαλπουπου ο οποιος επεσε στην γη σαν κομητης και διασπαστικε σε πεντε αλους μικροτερους θεους οι οποιοι υλενχαν ο καθενας δια φορετικα πραγματα ο πρωτος την ΓΗ,ο δευτερος την θαλασσα,ο τριτος τον ουρανο,ο τεταρτος την γεωργια και πεμπτος την επομενη ζωη.Αργοτερα οι συνηθειες αλαξαν και τους θεορουσαν εξωγηινους.

13 ΘΡΥΛΟΙ Συμφωνα με αρχαια γραπτα των Αζτεκων στο τελος οι θεοι τους απεκτησαν παρα πολυ δυναμη που τα κοκαλα τους εγινα κρυσταλινα τοτε καποιος λενε οτι πηρε το ενα απο τα πεντε κρυσταλινα κρανια και το εκρυψε τοτε οι υποληποι τεσσερεις θεοι θυμωσαν με τους Αζτεκους και τους κατεστρεψαν ο θρυλος λεει οτι καποτε το πεμπτο απο τα 5 κρυσταλινα κρανια θα βρεθει και θα επιστραφει στον θεο και τοτε οι αζτεκοι θα ξαναζωντανεψουν.

14


Κατέβασμα ppt "ΙΘΑΓΕΝΕΙΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google