Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ ’ Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ ’ Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ ’ Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π.

3 Το Κάστρο της Καντάρας βρίσκεται στον Πενταδάχτυλο της Κύπρου. Χτίστηκε τον 11 ο αιώνα από τους βυζαντινούς και καταστράφηκε από τους ενετούς τον 16 ο αιώνα. Για πρώτη φορά αναφέρεται σε πηγές το 1191. Το όνομα πιστεύεται ότι προέρχεται από το αραβικό Kandar που σημαίνει βράχος - απόκρημνος βράχος, λόγω της θέσης του κάστρου. Σε αυτό κατέφυγε ο Ισαάκιος Κομνηνός, ο οποίος ήταν διοικητής της Κύπρου και προσπάθησε να δημιουργήσει δικό του βασίλειο, κυνηγημένος από τον Ριχάρδο Λεοντόκαρδο. Κοντά στη Καντάρα βρισκόταν το μοναστήρι της Παναγίας της Καντάρας, εκεί το 1231 σκοτώθηκαν 13 μοναχοί, με φρικτό τρόπο στη κοίτη του ποταμού Πεδιαίου, από τους Λατίνους επειδή αρνήθηκαν να δηλώσουν πίστη στον Πάπα.

4 Το κάστρο συνδέεται με την παράδοση της Ρήγαινας. Σύμφωνα με αυτή το έχτισε μια όμορφη αλλά κακιά κυρά, η Ρήγαινα, που βασάνιζε τους εργάτες. Όταν τελείωσε η κατασκευή του διέταξε τους στρατιώτες της να πετάξουν στο γκρεμό τους εργάτες για να μην αποκαλύψουν τα μυστικά του κάστρου, όπως κι έγινε. Η ίδια παράδοση επικρατεί και για τα άλλα δύο κάστρα του Πενταδάκτυλου, το κάστρο του Αγίου Ιλαρίωνα και το Βουφαβέντο.

5 Δίπλα από το φρούριο της Καντάρας είναι ένας μεγάλος βράχος με το όνομα « Θρονίν της Ρήγαινας ». Εκεί καθόταν η Ρήγαινα κι αγνάντευε γύρω τις ωραίες βουνοκορφές του Καρπασιού προς ανατολάς, τη γαληνεμένη θάλασσα στα νότια που χάνεται στον ορίζοντα και στα βόρεια της θάλασσα ως τις σκιές των βουνών της Καραμανιάς. Κάποτε είδε απ ' εκεί εχθρικά καράβια να φτάνουν στην Αμμόχωστο. Πρόσταξε αμέσως τους δούλους και τις δούλες της να φορτώσουν στα μουλάρια τους θησαυρούς της για να φύγουν. Φόρτωσαν 12 μουλάρια και κατέβηκαν στο Τρίκωμο. Εκεί έμαθαν πως πάρθηκε η Αμμόχωστος από τους εχθρούς. Η Ρήγαινα πρόσταξε να κρύψουν αμέσως τους θησαυρούς. Τους έκρυψαν όπως λέει η παράδοση, 14 βήματα μακριά από μια ελιά « ζαωτή » στην τοποθεσία " Πλακωτές » του Τρικώμου. Εκτέλεσαν οι δούλοι την προσταγή της, μα όσο να γλιτώσουν, η Ρήγαινα εξαφανίστηκε και δεν μπόρεσαν να μάθουν πού πήγε.

6 Το κάστρο της Καντάρας το λένε αλλιώς και 100 κάμαρες διότι η εκατοστή κάμαρα είχε μέσα τα κοσμήματα της Ρήγαινας και εκείνη η πόρτα ανοίγει την ημέρα που σταυρώθηκε ο Χριστός. Κάποτε ένας βοσκός της Καντάρας μπήκε μέσα στο δωμάτιο ένα απόγευμα και ώσπου να βγει έκλεισε η πόρτα και έπρεπε να περιμένει ως τον άλλο χρόνο για να βγει από εκεί μέσα. Ο βοσκός είχε τρία ρόδια και έτρωγε από ένα κόκκο την ημέρα. Τον επόμενο χρόνο άνοιξε η πόρτα και βγήκε. Αυτή η ιστορία έμεινε ακουστή σε όλο το χωριό.

7

8

9 Ευχαριστούμε !


Κατέβασμα ppt "Από την ομάδα Μάρκο Πόλο της ΣΤ ’ Αλεξάνδρα Α., Γιάρα Μ., Δέσποινα Χ., Μάριος Π."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google