Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Γαλακτοκομικά Προϊόντα

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Γαλακτοκομικά Προϊόντα"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Γαλακτοκομικά Προϊόντα

2 Τα κύρια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι :
Γάλα Τυρί Γιαούρτι Παγωτό

3 Κατάλογος γαλακτοκομικών προϊόντων
Γάλα:Το γάλα είναι θρεπτικό, λευκό ή ελαφρώς κιτρινωπό υγρό, που αποτελεί βιολογικό έκκριμα των μαστών των θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπινου είδους, που προορίζεται για τη διατροφή των νεογνών τους.Το γάλα δεν είναι ομοιογενές, αλλά μείγμα διάφορων οργανικών ουσιών και αποτελείται από νερό, λίπος, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ένζυμα, άλατα και βιταμίνες. Μερικά από τα συστατικά αυτά, όπως το λίπος, είναι δυνατό να χωριστούν από το υπόλοιπο γάλα με μηχανικό τρόπο.

4 Τυρί:Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα
Τυρί:Το τυρί είναι τροφή που παρασκευάζεται από το γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη τυριών (σκληρά, μαλακά κλπ.), με γνωστότερα ελληνικά τη φέτα, το μανούρι, το κασέρι και άλλα. Γιαούρτι:Το γιαούρτι είναι τροφή σε κρεμώδη κατάσταση που παράγεται από γάλα και έχει υποστεί ζύμωση. Το γιαούρτι έχει απαλή υφή με ελαφρώς όξινο άρωμα που οφείλεται στο γαλακτικό οξύ που περιέχει. Το γιαούρτι έχει υψηλή θρεπτική αξία, μπορεί δε να παραχθεί από γάλα αγελάδας, προβάτου και βούβαλου. Το γιαούρτι στη σημερινή του μορφή και χρήση, πιθανότατα προήλθε από την Τουρκία αν και υπάρχουν αναφορές στον ινδοϊρανικό πολιτισμό του 500 π. Χ. που το αναφέρουν ως τροφή των θεών (μαζί με μέλι). Αγελαδινό γάλα χρησιμοποιείται κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη ενώ πρόβειο γάλα προτιμάται στην Τουρκία και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το βουβαλίσιο γάλα χρησιμοποιείται συχνότερα στην Αίγυπτο και στην Ινδία.

5 Παγωτό:Το παγωτό είναι παγωμένο γλύκισμα, το οποίο φτιάχνεται συνήθως από κρέμα και γάλα. Το παγωτό χωρίς γάλα ονομάζεται γρανίτα, και καλύπτει συνήθως τις γεύσεις φρούτων, όπως λεμόνι ή βερίκοκο.

6

7 Είδη Γάλακτος νωπό παστεριωμένο ξινόγαλο σοκολατούχο αγελαδινό
κατσικίσιο πρόβειο βιολογικό καρύδας σόγιας υποαλλεργικό χωρίς λακτόζη ομογενοποιημένο ζαχαρούχο διάρκειας σε σκόνη πλήρες Εμπλουτισμένο με βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία με γεύσεις φρούτων

8

9 Βιταμίνες που περιέχει το Γάλα
1.Βιταμίνη D Η βιταμίνη D έχει βασικό ρόλο στον ανθρώπινο οργανισμό για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων ασβεστίου και φωσφόρου. Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση από το έντερο του ασβεστίου. Συμβάλλει καθοριστικά στην κατασκευή και διατήρηση των οστών. 2.Βιταμίνη Κ Η βιταμίνη Κ έχει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος και στην υγεία των οστών. 3.Βιταμίνη Α Το γάλα είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α. Βοηθά τα μάτια, την όραση, συμβάλλει στην άμυνα του οργανισμού, στην ανάπτυξη και στην υγεία του δέρματος.

10 4.Βιταμίνη Β2 Η ριβοφλαβίνη έχει σημαντικό ρόλο για υγιές δέρμα και καλή όραση. Επίσης είναι αναγκαία για την υγεία του καρδιαγγειακού συστήματος και την παραγωγή ενέργειας. 5.Βιταμίνη Β1 Τα κύτταρα του νευρικού συστήματος απαιτούν βιταμίνη Β1 για να λειτουργούν κανονικά. Είναι αναγκαία για τον καταβολισμό των υδατανθράκων, των λιπών, των πρωτεϊνών και για την παραγωγή ενέργειας για τον οργανισμό Έχει ιδιαίτερη σημασία για τη μνήμη και τις γνωσιακές ικανότητες. 6. Βιταμίνη Β3 Η βιταμίνη Β3 εμπλέκεται στη ρύθμιση της χοληστερόλης, στην απελευθέρωση ενέργειας από τους υδατάνθρακες, στον καταβολισμό του αλκοόλ και στο μεταβολισμό των λιπών. 7.Βιοτίνη Η βιοτίνη παίζει σημαντικό ρόλο στις χημικές αντιδράσεις κατά τις οποίες γίνεται επεξεργασία λιπών, και υδατανθράκων και για την παραγωγή ενέργειας.

11 8.Φυλλικό οξύ Το φυλλικό οξύ είναι υδατοδιαλυτή βιταμίνη. Βοηθά στη δημιουργία των ερυθρών αιμοσφαιρίων, αποτρέπει ορισμένες αναιμίες και συμβάλλει στη σύνθεση του γενετικού υλικού σε όλα τα κύτταρα του οργανισμού. Το φυλλικό οξύ είναι απαραίτητο στις φάσεις ανάπτυξης κατά την κύηση και στην παιδική ηλικία. Η έλλειψη φυλλικού οξέος στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης είναι δυνατό να οδηγεί σε εκ γενετής ανωμαλίες του νευρικού συστήματος. Οι γυναίκες που είναι πιθανόν να μείνουν έγκυες, θα πρέπει καθημερινά να λαμβάνουν φυλλικό οξύ. Θα πρέπει να αρχίζουν την πρόληψη αυτή προτού ακόμη μείνουν έγκυες. Επίσης το φυλλικό οξύ βοηθά τις πνευματικές λειτουργίες, τη μνήμη και συμβάλλει κατά των καρδιοπαθειών. Θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου και βοηθά εναντίον των καρδιακών παθήσεων. 9.Βιταμίνη Β5 Πρόκειται για βιταμίνη απαραίτητη για το μεταβολισμό πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπιδίων. Βοηθά στη σύνθεση αντισωμάτων, στο μεταβολισμό ανόργανων στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση κανονικών επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

12 10.Βιταμίνη Β12 Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για το αιμοποιητικό σύστημα και για το νευρικό σύστημα .

13 ΕΙΔΗ ΤΥΡΙΩΝ : Γραβιέρα Κεφαλοτύρι Μανούρι Κασέρι Μπάτζος Ροκφόρ
Τελεμές Τουλούμι Φέτα Μοτσαρέλα

14

15 Γιαούρτι Είδη γιαουρτιού
Κλασικό αγελάδας ή πρόβειο (χωρίς ανθόγαλα) με λιπαρά από 4% έως και 0%.Στραγγισμένο(με διαδικασία απομάκρυνσης του ορού του γάλακτος) με πλήρες γάλα αγελάδας και ανθόγαλα με λιπαρά που κυμαίνονται από 10% έως 0%(light). Έχει σφιχτή και κρεμώδη υφή και κυκλοφορεί σε πλαστικές συσκευασίες από 170 γρ. έως και ενός κιλού αλλά και χύμα. Light eίναι πιο ρευστό από το στραγγισμένο. Παρασκευάζεται από αποβουτυρωμένο ή ημιαποβουτυρωμένο, νωπό ή συμπυκνωμένο γάλα. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν και τα γιαούρτια με πέτσα (υψηλή συγκέντρωση λιπαρών στην επιφάνεια), σε πλαστικές ή πήλινες συσκευασίες Γιαούρτια ως λειτουργικά τρόφιμα(δηλαδή τρόφιμα με προσθήκη ουσιών με σκοπό τη βοήθεια σε προβλήματα υγείας) που βοηθούν σε προβλήματα δυσκοιλιότητας. Επιδόρπια γιαουρτιού με προσθήκη φρούτων ή μελιού ή ζάχαρης ή μπισκότων ή δημητριακών ή καραμέλας, και σε συνδυασμούς τους.

16

17

18 Παγωτό Το παγωτό σαν γαλακτοκομικό προϊόν, διαθέτει όλα τα θρεπτικά συστατικά του γάλακτος. Αυτό το καθιστά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής των παιδιών αλλά και όλων των διατροφικών ομάδων με ιδιαίτερες απαιτήσεις. Επίσης, ακόμα και οι διαβητικοί μπορούν να φάνε παγωτό, αν σκεφτούμε ότι ο γλυκαιμικός δείκτης του είναι πολύ χαμηλότερος από τροφές όπως το άσπρο ψωμί, το ρύζι και το καρότο.

19

20

21 ΝΑΝΣΥ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ ΜΠΙΤΖΙΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΙΕΛΟΥΛΗ ΑΝΝΑ ΣΙΩΡΕ
20 γυμνάσιο Αθηνών ΜΑΡΤΙΟΣ 2014 ΝΑΝΣΥ ΧΑΡΙΤΑΤΟΥ ΠΑΥΛΙΝΑ ΜΠΙΤΖΙΛΗ ΑΝΤΩΝΙΑ ΣΙΕΛΟΥΛΗ ΑΝΝΑ ΣΙΩΡΕ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΤΖΙΛΑΛΗ


Κατέβασμα ppt "Γαλακτοκομικά Προϊόντα"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google