Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Οι Βιταμίνες. Βιταμίνες Είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων με μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια αλλά απαιτούνται σε μικρές.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Οι Βιταμίνες. Βιταμίνες Είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων με μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια αλλά απαιτούνται σε μικρές."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Οι Βιταμίνες

2 Βιταμίνες Είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων με μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια αλλά απαιτούνται σε μικρές ποσότητες και έχουν διάφορες λειτουργίες: Ως συνένζυμα Συστατικά αντιοξειδωτικών μηχανισμών (ασκορβικό οξύ και βιταμίνη Ε) Ως παράγοντες σε γενετικές ρυθμίσεις (βιταμίνες A και D) Σε εξειδικευμένες λειτουργίες (η βιταμίνη Α στην όραση, η βιταμίνη K σε αντιδράσεις καρβοξυλίωσης) Ο όρος βιταμίνες προέρχεται από το «vital amines» από το ζωτικό τους ρόλο στη διατροφή και επειδή οι πρώτες βιταμίνες που ανακαλύφθηκαν ήταν αμίνες. ΛιποδιαλυτέςΥδατοδιαλυτές Κατάταξη

3 Λιποδιαλυτές βιταμίνες Ακόρεστη πρωτοταγής αλκοόλη Απαντά στο συκώτι και στο λίπος των ζώων Λαμβάνεται από τα καροτένια 750 μg/μέρα Ζωικά τρόφιμα: συκώτι, ηπατέλαια, βούτυρο, τυρί, ψάρια, γάλα Φυτικά τρόφιμα:καρότο, σπανάκι, φρούτα, λαχανικά β-καροτένιο Βιταμίνη Α Περιεκτικότητα σε ισοδύναμα ρετινόλης (RE) ή διεθνείς μονάδες (ΙU) 1 μg ρετινόλης = 1 RE Ζωικά τρόφιμα: 1RE = 10/3 IU Φυτικά τρόφιμα: 1RE = 10 ΙU = 6 μg β-καροτίνης Βιταμίνη Α (Ρετινόλη)  Ρετινάλη ή Ρετινικό οξύ Ρόλος Καθυστέρηση στην ανάπτυξη Προβλήματα στην όραση RDA Γυναίκες  800 RE Άνδρες  1000 RE

4 Λιποδιαλυτές βιταμίνες Δομή βασισμένη στα στεροειδή (10 στερόλες) Ενισχύει την απορρόφηση ασβεστίου και φωσφόρου από τις τροφές Σχηματίζεται με έκθεση του οργανισμού στον ήλιο 2,5-10 μg/μέρα Βιταμίνη D Βιταμίνη D (αντιραχιτική) Εργοκαλσιφερόλη ή D 2 Χοληκαλσιφερόλη ή D 3 ΠΗΓΕΣ Ηλιακή ακτινοβολία Ψάρια, βούτυρο, αυγά ΡΟΛΟΣ Ραχίτιδα, οστεομαλακία

5 Λιποδιαλυτές βιταμίνες Τοκοφερόλες (α, β, γ, δ) Φυσικά αντοξειδωτικά Απαραίτητες για την ανάπτυξη και αναπαραγωγή 8-12 mg/μέρα β-τοκοφερόλη = 5,8-διμεθυλο-τοκόλη γ-τοκοφερόλη = 7,8-τριμεθυλο-τοκόλη δ-τοκοφερόλη = 8-τριμεθυλο-τοκόλη Βιταμίνη Ε α-τοκοφερόλη = 5,7,8-τριμεθυλο-τοκόλη Βιταμινική δράση: α > β > γ > δ Αντιοξειδωτική δράση: δ > γ > β > α ΠΗΓΕΣ Έλαιο σπέρματος σίτου, γάλα, φυτικά έλαια, ξηρούς καρπούς

6 Λιποδιαλυτές βιταμίνες Βιταμίνες Κ 1 – Κ 7 Απορρόφηση ασβεστίου Αντιθρομβωτικές ιδιότητες Σύνθεση 6 πρωτεϊνών του πλάσματος του αίματος Σύνθεση προθρομβίνης Παιδιά 5 μg/μέρα, γυναίκες 65 μg/μέρα, άνδρες 80 μg/μέρα Βιταμίνη K 1 (φυλλοκινόνη) Βιταμίνη K (αντιαιμοραγική)

7 Υδατοδιαλυτές Bιταμίνες Αντι – μπέρι μπέρι Μορφή συνένζυμου Απαραίτητη για το μεταβολισμό των υδατανθράκων Απαντάται στα σιτηρά, πατάτες, κρέας, συκώτι κλπ 1-2 mg/μέρα Καταστρέφεται με τις επεξεργασίες Θειαμίνη ΠΗΓΕΣ Γάλα, χοιρινό, λαχανικά, μαύρο ψωμί Βιταμίνη B1 (Θειαμίνη)

8 Υδατοδιαλυτές Bιταμίνες Δρα ως συνένζυμο (FNM - FAD) Αξιοποίηση της ενέργειας των τροφών Έλλειψη προκαλεί καθυστέρηση στην ανάπτυξη, δερματίτιδα, αναιμία, φλογώσεις Σχετικά σταθερή στις επεξεργασίες. Ευαίσθητη στο φως 1,5-2 mg/μέρα Ριβοφλαβίνη ΠΗΓΕΣ Γάλα, τυρί, γιαούρτι, κρέας, συκώτι, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, δημητριακά Βιταμίνη Β2 (Ριβοφλαβίνη)

9 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Δρα ως συνένζυμο (ΝΑD +, NADP + ) Ανεπάρκεια σχετίζεται με την πελάγρα Συντίθεται από την τρυπτοφάνη Κρέας, αναποφλοίωτα δημητριακά mg/μέρα ΝικοτιναμίδιοΝικοτινικό οξύ B 3 (Νιασίνη ή Νικοτινικό οξύ – PP ή αντιπελαργική)

10 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Συστατικό συνένζυμου Α Συκώτι, ζύμη, βασιλικός πολτός, φρέσκα λαχανικά 5-10 mg/μέρα Β 5 (Παντοθενικό οξύ)

11 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Τρεις χημικές μορφές: Πυριδοξίνη, πυριδοξάλη και πυριδοξαμίνη Έλλειψη προκαλεί μικροκυτταρική αναιμία, νευρικότητα, αδυναμία 2 mg/μέρα ανά 100g πρωτεΐνης Πυριδοξίνη Πυριδοξαμίνη Πυριδοξάλη Β 6 (Πυριδοξίνη)

12 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Κυανοκοβαλαμίνη, υδροξυκοβαλαμίνη, νιτριτοκοβαλαμίνη συκώτι, κρέας, γάλα, ψάρια, αυγά, ζυμούμενα φυτικά προϊόντα Κακοήθης αναιμία, γενική δυσλειτουργία των νεύρων 2-3 μg/μέρα Σύνθεση πουρινών, πυριμιδινών και αμινοξέων Σχηματισμό και λειτουργία των κυττάρων Αιματολογικές ανωμαλίες (μεγαλοβλαστική αναιμία) Πράσινα λαχανικά, νεφρά, συκώτι 0,3-0,4 mg/μέρα Β 10 (Φολικό οξύ) Β 12 (Κυανοκοβαλαμίνη)

13 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Μεταβολισμό, σύνθεση λιπαρών οξέων, συνένζυμο σε καρβοξυλιώσεις Συκώτι, νεφρά Χάνει τη δράση της παρουσία αβιδίνης 0.2 mg/μέρα Βιοτίνη ή Βιταμίνη Η

14 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνες Αναγωγικές ιδιότητες Όξινος χαρακτήρας Καταστρέφεται εύκολα με τις επεξεργασίες Απορρόφηση σιδήρου Σκορβούτο Εσπεριδοειδή, λάχανο, ντομάτες, μαρούλι 60 mg/μέρα Βιταμίνη C (Ασκορβικό οξύ)


Κατέβασμα ppt "Οι Βιταμίνες. Βιταμίνες Είναι μια ομάδα οργανικών ενώσεων με μεγάλη θρεπτική αξία. Δεν χρησιμοποιούνται άμεσα για ενέργεια αλλά απαιτούνται σε μικρές."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google