Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης
Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης

2 Η μορφολογία της Ευρώπης
Πεδινή ήπειρος (2/3 πεδινή) Χαμηλότερο μέσο υψόμετρο από όλες τις ηπείρους (300μ)

3 Κυρίως κορμός Καύκασος Ουράλια Άλπεις Καρπάθια Ιούρας Όρη χερσονήσων
σελ.55 Κυρίως κορμός Καύκασος Ουράλια Άλπεις Καρπάθια Ιούρας Όρη χερσονήσων Σκανδιναβικές Άλπεις Πυρηναία Απέννινα Δειναρικές Άλπεις Αίμος

4 Καύκασος Η υψηλότερη κορυφή του Καυκάσου είναι το όρος Ελμπρούς στη Μεγάλη οροσειρά, που έχει ύψος μέτρα, έχει κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ και αποτελείται από μια αλυσίδα οροσειρών. Πρόκειται για το υψηλότερο σημείο της Ευρώπης. Οι χώρες του Καυκάσου κατέχουν μια στρατηγικής σημασίας θέση στον κόσμο, διότι βρίσκονται σε μια περιοχή πλούσια σε πετρέλαιο. Στον Καύκασο, σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δίας έδεσε σε πάσσαλο τον Προμηθέα, επειδή έκλεψε από τους θεούς & χάρισε στους ανθρώπους τη φωτιά.

5 Ποικιλία εθνοτήτων (40 γλώσσες)

6 Ουράλια όρη Βρίσκονται βορειότερα και ανατολικά του Καυκάσου, έχουν κατεύθυνση Β-Ν και αποτελούν το φυσικό σύνορο της ευρωπαϊκής ηπείρου με την Ασία. Το μήκος της οροσειράς φτάνει τα χιλιόμετρα από τις στέπες κατά μήκος των συνόρων του Καζακστάν μέχρι τις ακτές του Αρκτικού Ωκεανού. Είναι μια χαμηλή οροσειρά (μέγιστο υψόμετρο μ.) εξαιτίας της μεγάλης διάβρωσης που υπέστη, αφού σχηματίστηκε πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια. Η διάβρωση που έχει υποστεί η οροσειρά αποκάλυψε πολύτιμα μέταλλα και ορυκτά (τοπάζι, βήρυλλο, χρυσό, πλατίνα, άνθρακα, νικέλιο, σίδηρο κ.ά.).

7 Άλπεις

8 Άλπεις Έχουν κατεύθυνση Δ-Α και εκτείνονται στις χώρες:
Ελβετία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία. Η ψηλότερη κορυφή είναι το Λευκό Όρος ή Μοντ Μπλαν (4.810 μ.) στα σύνορα Γαλλίας-Ιταλίας, ενώ γνωστές ψηλές κορυφές είναι, μεταξύ άλλων, η Μόντε Ρόζα (4.633 μ.) και το Μάτερχορν (4.478 μ.). Οι 'Αλπεις χωρίζονται στις δυτικές, στις κεντρικές και στις ανατολικές. Μάτερχορν Λευκό Όρος Μόντε Ρόζα

9 Καρπάθια Ο πύργος του κόμη Δράκουλα στη Ρουμανία
Η οροσειρά των Καρπαθίων είναι η ανατολική πτέρυγα των μεγάλων κεντρικών οροσειρών της Ευρώπης. Σχηματίζουν ένα τόξο μήκους χλμ. και πλάτους 12 έως 500 χλμ. Εκτείνονται στις χώρες: Σλοβακία, Πολωνία, Ουκρανία και Ρουμανία. Μετά τις Αλπεις, από τις οποίες χωρίζονται με τον ποταμό Δούναβη, τα Καρπάθια είναι το πιο εκτεταμένο σύστημα οροσειρών στην Ευρώπη. Έχουν σχετικά μικρό ύψος (μέχρι μ.). Λόγω χαμηλού ύψους και γεωγραφικής θέσης δεν έχουν παγετώνες ούτε αιώνια χιόνια. Τα Καρπάθια είναι ένα σύστημα παράλληλων οροσειρών με μορφή ημικυκλίου, που περιβάλλεται από σημαντικές πεδιάδες (Παννονικό Λεκανοπέδιο, πεδιάδα της Ρουμανίας, πεδιάδα της Ουκρανίας).

10 Ιούρας Η οροσειρά του Ιούρα βρίσκεται στο κεντροδυτικό τμήμα της Ευρώπης. Έχει κατεύθυνση Β-Ν. Εκτείνεται στη Γαλλία, την Ελβετία και τη Γερμανία. Υψόμετρο μέχρι μέτρα. Η οροσειρά του Ιούρα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια σε μια γεωλογική περίοδο που την ονομάζουμε Ιουρασική (Jurassic) - είναι η περίοδος που στη γη κυριαρχούν οι δεινόσαυροι.

11 Πυρηναία Δ Α (3.404μ) Φυσικό σύνορο της Ιβηρικής Χερσονήσου με την υπόλοιπη Ευρώπη. Πολιτικό σύνορο Ισπανίας-Γαλλίας. Κλιματικό σύνορο, αφού η βόρεια πλευρά δέχεται πολλές βροχές από τον Ατλαντικό, ενώ η νότια δέχεται ελάχιστες, (μεσογειακή περιοχή). Η αλυσίδα των βουνών είναι σχεδόν ευθεία, με κατεύθυνση ΒΔ- ΝΑ από τον Βισκαϊκό Κόλπο έως τη Μεσόγειο, και έχει χαμηλό ύψος σε σχέση με τις Άλπεις (μέγιστο υψόμετρο μ.). Τα Κανταβρικά Όρη (μέγιστο υψόμετρο μ.) είναι η δυτική προέκταση των Πυρηναίων. Αν και στο παρελθόν τα Πυρηναία είχαν παγετώνες, σήμερα δεν έχουν.

12 Πυρηναία

13 Σπηλαιογραφίες Αλταμίρα - Ορινιάκ

14 Απέννινα Τα Απέννινα είναι η οροσειρά-ραχοκοκαλιά της Ιταλικής Χερσονήσου. Σχηματίστηκαν την ίδια εποχή με τις Άλπεις. Έχουν κατεύθυνση Β-Ν. Υψόμετρο μέχρι μ. Μήκος περίπου χλμ.

15 Σκανδιναβικές 'Αλπεις Είναι πανάρχαια βουνά και γι' αυτόν τον λόγο, αν και έχουν μέγιστο υψόμετρο μ., γενικά είναι χαμηλά. Αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της Σκανδιναβικής Χερσονήσου Εχουν κατεύθυνση ΒΑ- ΝΔ. Στα δυτικά σχηματίζουν τα περίφημα νορβηγικά φιόρδ, ενώ χαμηλώνουν προς τα ανατολικά. Το μεγάλο γεωγραφικό πλάτος στο οποίο βρίσκονται και η γειτνίασή τους με τον ωκεανό δίνουν βροχές, χιόνια και πάγους. Τα Απαλάχια Όρη στις Η.Π.Α. αποτελούν συνέχεια των Σκανδιναβικών Άλπεων.

16 Τα φιόρδ

17 Δειναρικές Άλπεις Μέγιστο ύψος 2.522 μ. (κορυφή Ντούρμιτορ).
Καταλαμβάνουν όλη τη δυτική ακτή της Βαλκανικής Χερσονήσου. Κατεύθυνση ΒΔ-ΝΑ. Μήκος 645 χιλιόμετρα. Παράλληλες σειρές βουνών. Διασχίζουν τις χώρες: Σλοβενία, Κροατία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Σερβία, Μαυροβούνιο και Αλβανία.

18 Αίμος (Μπαλκάν) Μέγιστο υψόμετρο 2.376 μ.
Αίμος (Μπαλκάν) Μέγιστο υψόμετρο μ. Έδωσε το όνομά του στα Βαλκάνια. Βρίσκεται στο κεντρικό τμήμα της Βαλκανικής Χερσονήσου. Είναι η οροσειρά που κυριαρχεί στο ανάγλυφο της Βουλγαρίας.

19 Αίμος

20 σελ.55

21 Οι πεδιάδες της Ευρώπης
Βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα Ρωσική πεδιάδα Παννονικό λεκανοπέδιο (Ουγγαρία) Βλαχίας (Ρουμανία) Πεδιάδα Πάδου

22 Βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα
Η βορειοευρωπαϊκή πεδιάδα ορίζεται από τις ακτές του Ατλαντικού Ωκεανού στα δυτικά, από τη Βαλτική θάλασσα στα βόρεια και από την οροσειρά των Άλπεων στα νότια. Εκτείνεται στις χώρες που βρίσκονται σ' αυτή τη ζώνη: Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο, Γερμανία, Δανία, Πολωνία κ.ά.

23 Ρωσική πεδιάδα Η ρωσική πεδιάδα βρίσκεται κυρίως στη Ρωσία και την Ουκρανία. Εκτείνεται μέχρι τα Ουράλια Όρη (ανατολικά), τον Αρκτικό Ωκεανό (βορειοανατολικά) και τις θάλασσες Μαύρη και Κασπία (νοτιοανατολικά).

24 Ρωσική πεδιάδα

25

26

27 Πανονικό Λεκανοπέδιο (Ουγγαρία) Πεδιάδα Βλαχίας (Ρουμανία)
Ανάμεσα στα Καρπάθια και τις Δειναρικές Άλπεις βρίσκεται το Παννονικό Λεκανοπέδιο, μια αρκετά μεγάλη και σημαντική πεδιάδα. Στη Ρουμανία υπάρχει η πεδιάδα της Βλαχίας

28


Κατέβασμα ppt "Τα βουνά και οι πεδιάδες της Ευρώπης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google