Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
ΔΗΜΑ ΙΩΑΝΝΑ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ ΚΑΚΑΝΗ ΓΩΓΩ

2 ΘΕΜΑ:ΣΠΗΛΑΙΑ

3 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Γεροντόσπηλιος Σπήλαιο Γλυφάδα Διρού
Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης Σπήλαιο περάματος ,Ιωάννινα Δικταίο Αντρο (ή Σπήλαιο του Ψυχρού) σπήλαιο των Ολύμπων ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΑ ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΥΘΗΡΑ

4

5 Γεροντόσπηλιος Το Σπήλαιο Mελιδoνίoυ γνωστό και ως Γεροντόσπηλιος βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου στην Κρήτη. Αποτελεί αυτό καθεαυτό ένα άξιο θαυμασμού φυσικό φαινόμενο. Ομως πέρα από το φυσικό κάλoς παρουσιάζει σημαντικό αρχαιολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Οι ανασκαφικές έρευνες στο σπήλαιο κατέδειξαν την συνεχή χρήση του χώρου, ως τόπου εποχιακής κατοίκησης και λατρείας από την ύστερη νεολιθική περίοδο έως τα ρωμαϊκά χρόνια. Στην κλασική αρχαιότητα το σπήλαιο ήταν αφιερωμένο στο θεό Ερμή και στο χάλκινο γίγαντα Τάλω. Το 1823 ο τουρκικός στρατός εισέβαλε στο χωριό για να παραχειμάσει. Οι κάτοικοι του χωριού κυρίως γυναικόπαιδα και γέροι και μερικοί ένοπλοι άνδρες, γύρω στις 370 ψυχές, κατέφυγαν και oχυρώθηκαν στο σπήλαιο. Οι τούρκοι μετά από πολλές απoτυxημένες προσπάθειες να καταλάβουν δια εφόδου το χώρο, αποφάσισαν να κλείσουν την είσοδο με κλαδιά και άλλες εύφλεκτες ύλες και τους έβαλαν φωτιά, με αποτέλεσμα οι έγκλειστοι να βρουν τραγικό θάνατο.

6 Σπήλαιο Γλυφάδα Διρού Ενα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον Ορμο του Διρού. Κάτω από το λιτό τοπίο της Μάνης η φύση με ασύγκριτη τέχνη και υπομονή σμίλεψε ένα θαύμα πέρα από κάθε φαντασία. Κατάλευκοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, εντυπωσιακές κουρτίνες και αστραφτεροί κρύσταλλοι στολίζουν κάθε γωνιά του, δημιουργώντας ένα απαράμιλλο θέαμα που κόβει την ανάσα! Η ύπαρξη του ήταν γνωστή στους ντόπιους από το 1900 περίπου. Κανείς όμως δεν υποψιαζόταν το θαύμα που έκρυβε στο εσωτερικό του μέχρι το 1949, όταν οι ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννης και Αννα Πετροχείλου, άρχισαν να το εξερευνούν συστηματικά.  Εως το 1960 είχαν εξερευνηθεί και χαρτογραφηθεί μέτρα ενώ σήμερα το γνωστό μήκος του σπηλαίου ξεπερνά τα 14 χιλιόμετρα! Το 1970 έγινε η πρώτη υποβρύχια εξερεύνηση.

7 Σπήλαιο Γλυφάδα Διρού

8 Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης
Το βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης βρίσκεται σε απόσταση 2 χιλ. βορειοδυτικά της Σάμης στην Κεφαλονιά. Η φυσική είσοδος του σπηλαίου είναι κατακόρυφη διαστάσεων 40 x 50 μ. και δημιουργήθηκε από την πτώση ενός τμήματος της οροφής. Τεχνητή είσοδος με σκαλοπάτια και μακρύς υπόγειος διάδρομος επιτρέπει την επίσκεψη στο σπήλαιο. Η λίμνη βρίσκεται 20 μ. κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και το βάθος των νερών της κυμαίνεται από 10 μ. έως 30 μ. Σταλακτίτες με περίεργα σχήματα στολίζουν το μεγαλύτερο τμήμα του σπηλαίου.Ο επισκέπτης της Μελισσάνης μπορεί να απολαύσει μια βόλτα με βάρκα στη λίμνη, ενώ οι βαρκάρηδες περιγράφουν το λιμνοσπήλαιο και τις ονομασίες που έχουν δώσει οι ντόπιοι στους σταλακτιτικούς σχηματισμούς. Στις 12 το μεσημέρι - που οι ακτίνες του ήλιου είναι κάθετες στην επιφάνεια του νερού - το θέαμα είναι μαγευτικό.

9 Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης
Η Μελισσάνη βρίσκεται στον Καραβόμυλο σε απόσταση μόλις 2 χλμ από την πόλη της Σάμης. Είναι μοναδικό, βαραθρώδες λιμνοσπήλαιο μήκους 160 και πλάτους 40μ. Το βάθος των νερών φτάνει τα 39 μ. Οι σταλακτίτες έχουν ηλικία από έως χρόνια. Στο κέντρο της λίμνης, όπου αρχίζει το σκεπασμένο τμήμα της, υπάρχει νησάκι μήκους 30μ, με δύο βουναλάκια ύψους 8 και 9μ. Στενός υδάτινος δρόμος ανάμεσα στο νησάκι και τα τοιχώματα της λίμνης οδηγεί στο υπόλοιπο λιμνοσπήλαιο. Στο χώρο της Μελισσάνης έχουν γίνει ανασκαφές όπου έφεραν στο φως αρκετά ευρήματα κυρίως του 3ου και 4ου π.χ. αιώνα, που πιστοποιούν τη λατρεία του θεού Πάνα και των Νυμφών.

10 Σπήλαιο περάματος ,Ιωάννινα
Πλάι στην ειδυλλιακή λίμνη, τέσσερα μόνο χιλιόμετρα μακριά από την πόλη των Ιωαννίνων, στο Πέραμα, βρίσκεται το εξαιρετικά ενδιαφέρον ομώνυμο σπήλαιο. Ανακαλύφθηκε τυχαία το 1940, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, και μετά το τέλος του, φωτογραφήθηκε για πρώτη φορά από τον Κωνσταντίνο Κασβίκη, γυμναστή και ερασιτέχνη σπηλαιολόγο. Ετσι έμαθαν για το σπήλαιο ο Ιωάννης και η Αννα Πετροχείλου, και άρχισαν τη συστηματική εξερεύνηση και χαρτογράφησή του, ώστε να γίνει το πρώτο τουριστικά διευθετημένο στην Ελλάδα. Αποτελείται από πολλές διαδοχικές αίθουσες και διαδρόμους στολισμένους μα σταλακτίτες, σταλαγμίτες, κουρτίνες και εντυπωσιακές κολώνες σε θαυμάσια συμπλέγματα. Το 1956 βρέθηκαν απολιθωμένα δόντια και οστά της αρκούδας των σπηλαίων. Το σπήλαιο καταλαμβάνει έκταση τ.μ. Η τουριστική διαδρομή είναι αρχικά κατηφορική και στο τέλος ανηφορική. Συνολικά μέτρα.  Οι ξεναγοί του σπηλαίου υποδέχονται στην είσοδο τον επισκέπτη και φροντίζουν για την άρτια ενημέρωσή του σ’ αυτή την καταπληκτική έκθεση γλυπτικής της φύσης.

11 Σπήλαιο περάματος ,Ιωάννινα

12 Δικταίο Αντρο (ή Σπήλαιο του Ψυχρού)
Το Δικταίο Αντρο (ή Σπήλαιο του Ψυχρού), βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά του βουνού Δίκτη και θεωρείται από τα σημαντικότερα διεθνώς γνωστά σπήλαια με τεράστιο μυθολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον.Εκεί η Ρέα, κρυμμένη από την μανία του Κρόνου γέννησε τον Δία. Εκεί και μεγάλωσε  με το γάλα της Αμάλθειας υπό την προστασία των Κουρητών. Το σπήλαιο συγκέντρωσε το ενδιαφέρον πλήθους Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων που έχουν κατά καιρούς ανασκάψει το εσωτερικό του. Ευρήματα νεολιθικά, μινωικά, υστερομινωϊκά, γεωμετρικά, αρχαϊκά, κλασικά, ελληνιστικά και ρωμαϊκά αποδεικνύουν τη συνεχή χρήση του από τον άνθρωπο κυρίως για λατρευτικούς σκοπούς. Το σπήλαιο έχει έκταση τ.μ. και το συνολικό μήκος της τουριστικής διαδρομής είναι 250 μ. Στο εσωτερικό του υπάρχει πλούσιος διάκοσμος σταλακτιτών, σταλαγμιτών και μία γραφική λίμνη που μαγνητίζουν το ενδιαφέρον του επισκέπτη

13 Δικταίο Αντρο (ή Σπήλαιο του Ψυχρού)

14 σπήλαιο των Ολύμπων Το σπήλαιο των Ολύμπων βρίσκεται 8 km νότια του μεσαιωνικού οικισμού Ολύμποι της Χίου. Πιο συγκεκριμένα βρίσκεται στη θέση Συκιά, μεταξύ του όρμου των Φανών και του όρμου Σαλαγώνας. Το 1972 η τότε κοινότητα Ολύμπων ζήτησε από την Ε.Σ.Ε. να το εξερευνήσει, πράγμα που έγινε το 1985 και από το 2003 είναι ανοιχτό για το κοινό από το Μάιο έως τον Οκτώβριο κάθε έτους . Είναι διανοιγμένο σε πετρώματα ηλικίας εκατομμυρίων ετών (ασβεστόλιθοι του Ιουρασικού). Η χρονολόγηση διαφόρων δειγμάτων ανθρακικών υλικών (σταλαγμιτικών ιζημάτων) του σπηλαίου, από το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής «Δημόκριτος» έδειξε ότι το αρχαιότερο από αυτά δημιουργήθηκε πριν από 230 χιλιάδες χρόνια αλλά δεν αποκλείεται να υπάρχουν και αρχαιότερα, θαμμένα κάτω από παλιές κατακρημνίσεις.

15 σπήλαιο των Ολύμπων

16 ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΑ
Κοντά στο χωριό Καστριά της Αχαίας 16,5 χιλιόμ. από τα Καλάβρυτα, βρίσκεται το ξακουστό «Σπήλαιο των Λιμνών». Είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης. Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σταλλακτικούς σχηματισμούς, το «Σπήλαιο των Λιμνών» έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε άλλα γνωστά σπήλαια. Είναι οι 13 αλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρεις ορόφους λίμνες του, που το καθιστούν μοναδικό στο είδος του στον κόσμο. Το αξιοποιημένο μήκος του σπηλαίου ανέρχεται σε 500 μ., ενώ το συνολικό μήκος του είναι 1980 μ.

17 Ο ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, ΚΑΣΤΡΙΑ

18 ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΥΘΗΡΑ
Το σπήλαιο της Αγ. Σοφίας στο Μυλοπόταμο Κυθήρων είναι το πρώτο σπήλαιο που μελετήθηκε επιστημονικά στην Ελλάδα από τον Πατριάρχη της Ελληνικής σπηλαιολογίας Ιωάννη Πετρόχειλο. Η θέση του είναι στη δυτική ακτή του νησιού σε ύψος 60μ. από τη θάλασσα, στον όρμο Κοκκάλα. Αξιοποιήθηκε τουριστικά τη δεκαετία του ’70, μετά από μελέτη που εκπονήθηκε με τη βοήθεια και την καθοδήγηση της ¶ννας Πετροχείλου. Το σπήλαιο έχει συνολικό μήκος περί τα 500 μέτρα εκ των οποίων τα 220 είναι τα επισκέψιμα. Το πρώτο πράγμα που κάνει εντύπωση στον επισκέπτη του σπηλαίου είναι το αγιογραφημένο τέμπλο. Το τέμπλο είναι του 13ου  αιώνα, και είναι το αρχαιότερο δείγμα διαμόρφωσης σπηλαίου σε εκκλησία στο νησί. Οι αγιογραφίες είναι ζωγραφισμένες με την τεχνική της νωπογραφίας (fresco) πράγμα που εξηγεί την άψογη διατήρησή τους

19 ΣΠΗΛΑΙΟ ΑΓΙΑΣ ΣΟΦΙΑΣ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ, ΚΥΘΗΡΑ

20 Πηγές

21 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google