Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΜΑΚΡΙ ΜΑΚΡΗ ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΕΛΑ Γ4.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΜΑΚΡΙ ΜΑΚΡΗ ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΕΛΑ Γ4."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΜΑΚΡΙ ΜΑΚΡΗ ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΕΛΑ Γ4

2 Νοτιοδυτικά της Τουρκιας
ΒΡΗΣΚΕΤΑΙ Νοτιοδυτικά της Τουρκιας συνορεύει βόρεια με τονΜαραθώνα, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού, ενώ βρέχεται ανατολικά από το Νότιο Ευβοϊκό σε μήκος ακτών 10 χλμ. περίπου. Το κέντρο της πόλης απέχει από την Αθήνα 32 χλμ. μέσω των Λεωφόρων Μεσογείων και Μαραθώνος. 

3 Ιστορία  Η πόλη της Νέας Μάκρης δεσπόζει πανέμορφη στην ΒορειοΑνατολική πλευρά της Αττικής. Ιδρύθηκε το 1924, όταν έφθασαν οι πρώτοι κάτοικοί της, πρόσφυγες από τα παράλια της Λυκίας της Μικράς Ασίας από τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι. Παρουσιάζει ένα εξαιρετικό τοπίο, ξεχωριστό, αφού η φύση την προίκισε απλόχερα με το πράσινο του δάσους και το γαλάζιο της θάλασσας. Συνορεύει βόρεια με τον Μαραθώνα, νότια με τη Ραφήνα, δυτικά με τον ορεινό όγκο του Πεντελικού ενώ βρέχεται ανατολικά από το Νότιο Ευβοϊκό σε μήκος ακτών 10 χλμ. περίπου.

4 Αν και το όνομα της πόλης μας φανερώνει μια καινούρια πόλη, η περιοχή μας κατοικείται από πάρα πολύ παλιά. Αναφέρεται οικισμός από την παλαιολιθική εποχή. Στην παραλία και στη θέση Κοράλλι βρίσκονται τα σημάδια του μεγαλύτερου νεολιθικού οικισμού της Αττικής. Σπίτια με αποθήκες, ένα πηγάδι και ένας κεντρικός λιθόστρωτος δρόμος, έχουν έρθει στο φως από τους αρχαιολόγους. Βρέθηκαν επίσης κομμάτια οψιανού και κεραμικά σκεύη που συναντάμε στις Κυκλάδες, στοιχεία που μαρτυρούν εμπορικές σχέσεις με τα νησιά αυτά στην κυκλαδική περίοδο του ελληνικού πολιτισμού. Αυτό φαίνεται και στο σχετικό χάρτη. Η περιοχή κατοικήθηκε για χιλιάδες χρόνια.

5 Στα έργα που έγιναν στην παραλία του Αγίου Ανδρέα, για τις εγκαταστάσεις του ολυμπιακού δημοσιογραφικού χωριού, ανακαλύφθηκε νεκροταφείο του 4ου-5ου π.Χ. αιώνα και μεγάλες αγροικίες της ίδιας εποχής πρόσφυγες κατοίκους που έφτασαν στα παράλια της Αττικής από τη Μικρά Ασία και συγκεκριμένα τις ιωνικές κωμοπόλεις Μάκρη και Λιβίσι. Πρόκειται για το διαμέρισμα που εμφανίζει τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή και οικιστική ανάπτυξη από τα τέσσερα του δήμου, διαθέτει το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο και ως παραθεριστική περιοχή ξεπερνά το καλοκαίρι σε πληθυσμό τους κατοίκους.

6 ΛΙΜΑΝΙ Στις 5 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα για το Περιβάλλον, ο Δήμος Ν.Μάκρης σε συνεργασία με τον Αλιευτικό Αγροτικό Σύλλογο και το Σώμα Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Νέας Μάκρης διοργανώνει Ομάδα δυτών από την Ακαδημία Καταδύσεων

7 Ανάπτυξη  Η οικιστική, οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Νέας Μάκρης τα τελευταία χρόνια υπήρξε ραγδαία. Έχει έκταση στρέμματα και ο μόνιμος πληθυσμός της ανέρχεται στους κατοίκους. Ως παραθεριστικό κέντρο, το καλοκαίρι, ξεπερνά τους κατοίκους μιας και έχει χιλιάδες μόνιμους παραθεριστές που διαθέτουν εξοχική κατοικία.

8 Διοικητικές μεταβολές
Σχεδόν από την αρχή της ίδρυσής της η Νέα Μάκρη αποτέλεσε έδρα οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Το 1926 συστάθηκε η κοινότητα Νέας Μάκρης η οποία αποσπάστηκε από την κοινότητα Μαραθώνα στην οποία ανήκε μέχρι τότε. Έδρα της ορίστηκε η Νέα Μάκρη και μέσα στα όριά της συμπεριέλαβε τους οικισμούς Μάτι Αττικής, Αγία Μαρίνα (πρώην Γεροσακούλι), Ανατολή (πρώην Ραπεντόσα), και Άγιος Ανδρέας ,Ζούμπερι, Ξυλοκέρατα  και Βάλτος ενώ αργότερα εντάχθηκε στην κοινότητα ο Νέος Βουτζάς. Το 1990 η κοινότητα αναγνωρίστηκε σε δήμο ο οποίος παρέμεινε αμετάβλητος και μετά την εφαρμογή του σχεδίου Καποδίστριας.

9 ΜΟΝΑΣΤΙΡΙ   Ένα απο τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής είναι αυτό στο Όρος των Αμωμών (τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη). Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι, ένα απο τα θύματα ήταν και ο Άγιος μας. Το 1945 η Μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειανατολικές υπωρείες του Πεντελικού. Απο θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει.    Ένα απο τα παλαιότερα μοναστήρια της Αττικής είναι αυτό στο Όρος των Αμωμών (τοποθεσία γνωστή σήμερα ως Νέα Μάκρη). Πολλοί μοναχοί και ιερείς έμειναν εκεί και προσευχήθηκαν στον Κύριο. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας έγιναν μεγάλες και βάρβαρες σφαγές όπου ξεκληρίστηκε το μοναστήρι, ένα απο τα θύματα ήταν και ο Άγιος μας. Το 1945 η Μοναχή τότε Μακαρία πήγε στα ερείπια της αρχαίας μονής του Ευαγγελισμού άλλοτε ονομαζόμενης ως Σταυροπηγιακής, του Όρους Αμωμών, στις βορειανατολικές υπωρείες του Πεντελικού. Απο θεία παρόρμηση, διαμόρφωσε ένα κελάκι εκεί και άρχιζε να καθαρίζει τα ερείπια του παλαιού Ναού για να τον ανακατασκευάσει.

10 ΜΑΚΡΗ Ν.ΜΑΚΡΗ

11

12

13 ΤΕΛΟΣ


Κατέβασμα ppt "ΜΑΚΡΙ ΜΑΚΡΗ ΜΠΕΤΤΥ ΤΣΕΛΑ Γ4."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google