Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου 4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου Η έννοια της ισορροπίας.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου 4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου Η έννοια της ισορροπίας."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου 4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου Η έννοια της ισορροπίας

2 Μαθησιακά Αποτελέσματα Στο τέλος αυτού του μαθήματος και με επιπλέον διάβασμα, θα πρέπει να είστε σε θέση να κατανοείτε και να εξηγείτε τις έννοιές /σημασία των ακόλουθων  Πρόσληψη/ απώλεια  Εξίσωση ισορροπία  θετικό /αρνητικό ισοζύγιο  Διασπώμενες και μη – διασπώμενες θρεπτικές ουσίες  χρονικές κλίμακες  Διατροφική ισορροπία

3 πρόσληψη και απώλεια πρόσληψηαπώλεια

4 πρόσληψη  Τροφή  Ροφήματα  Αέρας  Έντερο  Δέρμα  Πνεύμονες

5 Απώλεια  Κόπρανα  Ούρα  Άλλα σωματικά υγρά  Αέρας  Έντερο  Ουροδόχος κύστη  Δέρμα  Πνεύμονες

6 Πρόσληψη Απώλεια Πρόσληψη = Απώλεια Διατροφικό ισοζύγιο Σταθερό Βάρος

7 Πρόσληψη Απώλεια Πρόσληψη > Απώλεια Θετικό Ισοζύγιο Αύξηση σωματικού βάρους

8 Πρόσληψη Απώλεια Πρόσληψη > Απώλεια Αρνητικό Ισοζύγιο Μείωση σωματικού βάρους

9 Ισοζύγιο Διατροφικό Ισοζύγιο  Πρόσληψη = Απώλεια θετικό Ισοζύγιο  Πρόσληψη > Απώλεια Αρνητικό Ισοζύγιο  Πρόσληψη < Απώλεια

10  Άσκηση: Ποίες είναι οι θρεπτικές ουσίες;

11 Μη διασπώμενες θρεπτικές ουσίες Άσκηση – ποιες είναι μη διασπώμενες; Ενέργεια Μακροστοιχεία: Μικροστοιχεία:  Πρωτεΐνη  Λίπη  Υδατάνθρακες  Φυτικές ίνες •Βιταμίνες •Ανόργανα στοιχεία π.χ. ασβέστιο, κάλιο •Ιχνοστοιχεία π.χ. σίδηρο, ιώδιο

12 Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Για να υπολογιστεί το ισοζύγιο … πόσος χρόνος χρειάζεται; A)24 ώρες B)7 ήμερες Γ)28 ημέρες Δ)12 μήνες

13 Διατροφικό Ισοζύγιο στη διάρκεια του χρόνου Άσκηση  Υγιές ενήλικας ετών 50  Πήρε 12,7 κιλά στην διάρκεια των τελευταίων 20 χρόνων  Υπολογίστε την επιπλέον ενέργεια που καταναλώθηκε  Υποθέστε πως όλη η αύξηση βάρους είναι λιπώδης ιστός  Λιπώδης ιστός (σύνθεση)

14  Λιπώδης ιστός (σύνθεση)= 80% λίπος + 3% πρωτεΐνη +18% νερό  80%=80γρ =80* 9 =720 kcal  3%= 3γρ = 3* 4 = 12 kcal  = 732 kcal /100 g  = 7.3 kcal/g  Άρα 12,7 κιλά = 12,700 g = 92,710 kcal

15 Διατροφική ισορροπία στο χρόνο Άσκηση  12,700 g = 92,710 kcal περίσσεια  Καταναλώθηκαν στην διάρκεια 20 ετών = 7,300 ημέρες  Περίσσεια ενέργειας ανά ημέρα= 92,710 / 7,300 = 12.7 kcal / ήμερα

16 Διατροφική ισορροπία στο χρόνο  Η μέτρηση του ισοζυγίου για κάθε θρεπτική ουσία ποικίλη στο χρόνο  Την πρόσληψη και την απώλεια πρέπει να την μετράμε στο ίδιο χρονικό διάστημα  Στη μέτρηση πρέπει να χρησιμοποιούνται οι ίδιες μονάδες

17 Διατροφικό ισοζύγιο Εξίσωση ισοζυγίου  Ισοζύγιο = πρόσληψη – απώλεια  Όταν η πρόσληψη = απώλεια  διατροφικό ισοζύγιο  Όταν η πρόσληψη > απώλεια  θετικό ισοζύγιο  Όταν η πρόσληψη < απώλεια  αρνητικό ισοζύγιο Πιο ισοζύγιο θεωρείται ιδανικό ;

18 Διατροφικό Ισοζύγιο Άσκηση A)3-μηνών βρέφος B)Παιδί σχολικής ηλικίας Γ)Αθλητής σε προπόνηση Δ)Έγκυος E)Θηλάζουσα ΣΤ)Παχύσαρκος ενήλικας Ζ)Υπερήλικας Η) Ενήλικας Ποιο είδος ισοζυγίου είναι επιθυμητό;

19 πρόσληψηαπώλειες διατροφική πρόσληψη σύνθεση σώματος απώλειες

20  Συντώσης Λ ( 2006). Διατροφή και μεταβολισμός. Εκδόσεις Πασχαλίδης  Geissler C, Powers H (2005). Human Nutrition, 11th edition. Edinburgh: Elsevier. Chapter 5, pages  Mann J, Truswell AS (2007). Essentials of Human Nutrition, 3rd edition. Oxford: OUP. Chapter 5, pages Βιβλιογραφία


Κατέβασμα ppt "4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου 4FHH1153 Βασικές Αρχές Διατροφής του Ανθρώπου Η έννοια της ισορροπίας."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google