Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ 2013-2014
Από τους μαθητές: Τσιλίκας Σάββας Τσαντίλας Αλέξανδρος Ηλιάσκος Ξενοφώντας Σωτηρόπουλος Κωνσταντίνος

2 ΠΡΟΛΟΓΟΣ Αυτή η εργασία αναφέρεται κυρίως στις ωφέλειες που έχει το νερό στον ανθρώπινο οργανισμό. Είναι γραμμένη από μια ομάδα μαθητών της Α’ Λυκείου με βάση τις έρευνες που όλοι έκαναν για την τελειοποίηση της. Γενικότερα, από αυτή την εργασία πιστεύουμε πως οποιαδήποτε πληροφορία αναζητείτε σχετικά με το νερό και το σώμα θα τις βρείτε εδώ. Οι περισσότερες πληροφορίες δεν ήταν γνωστές ούτε σε εμάς. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα πράγματα μπορείτε να δείτε την βιβλιογραφία μας και από εκεί να βρείτε ότι μπορεί να χρειάζεστε. Με την ανάγνωση των παρακάτω, θα δείτε το ρόλο του νερού στο σώμα, την σημαντικότητα του, τις συνέπειες που προκαλούνται από την απώλεια του ή ακόμα και την συμβολή του στον ανθρώπινο οργανισμό.

3 Η συμβολή του νερού στον οργανισμό μας
Το νερό είναι το κυριότερο συστατικό του ανθρώπινου σώματος και είναι απαραίτητο για τη κυτταρική ομοιόσταση και τη ζωή. Επιπρόσθετα η κυτταρίκη αφυδάτωση έχει προταθεί σαν μια σημαντική ένδειξη για τον έλεγχο του κυτταρικού μεταβολισμού και την έκφραση των γονιδίων. Η ημερήσια πρόσληψη νερού πρέπει να είναι ισορροπημένη με τις απώλειες έτσι ώστε να διατηρηθεί η συνολική ποσότητα νερού στο σώμα. Έλλειμμα στα επίπεδα νερού του σώματος προκαλούν την ικανότητα του οργανισμού να διατηρεί την ομοιόσταση κατά την διάρκεια αναταραχών και μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία και την υγεία.

4 Η δερματική απώλεια του νερού στο σώμα μας και οι συνέπειες της
Η δερματική απώλεια νερού παίζει ένα σημαντικό θερμορυθμιστικό ρόλο. Για κάθε λίτρο ιδρώτα που εξατμίζεται από το ανθρώπινο σώμα 580Kcal θερμότητας ελκύονται στο περιβάλλον. Οι απώλειες νερού μέσω έκκρισης υποτονικού ιδρώτα είναι συνήθως γύρω στα 500mlτην ημέρα. Ωστόσο τέτοιες απώλειες αυξάνονται σε πυρετό, έγκαυμα, αυξημένο μεταβολισμό και υψηλές περιβαλλοντικές θερμοκρασίες. Η δερματική απώλεια νερού μπορεί να αυξηθεί δραματικά κατά τη διάρκεια φυσικής δραστηριότητας.

5 H σημαντικότητα του νερού στην ανθρώπινη υγεία
Το νερό είναι όχι μόνο σημαντικό, αλλά και απαραίτητο για τον οργανισμό μας και την υγεία μας. Το νερό, όπως ξέρουμε, βρίσκεται ανάμεσα στη φύση. Έτσι λοιπόν και στο σώμα μας το νερό κινείται συνεχώς. Το «ταξίδι» τουνερού στο σώμα μας είναι μεγάλο, αφού τα 7/10 του σώματός μας είναι νερό. Χωρίς το νερό δεν μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη ζωή. Ένας μέσος άνθρωπος μπορεί να αντέξει χωρίς τροφή μέχρι 2 μήνες, ενώ χωρίς νερό μόνο για 2-3 ημέρες. Ενώ, αν χάσει μεγάλη ποσότητα νερού, παθαίνει αφυδάτωση. Αν ο ανθρώπινος οργανισμός χάσει το ένα πέμπτο (1/5) του νερού, πεθαίνει. Το νερό αποτελεί βασικό συστατικό του αίματος, το οποίο μεταφέρει τις θρεπτικές ουσίες και αποβάλει τις τοξικές και άχρηστες ουσίες από το ανθρώπινο σώμα. Βοηθάει πολύ στη λειτουργία των νεφρών, καθώς χωρίς το νερό, τα νεφρά δεν θα ήταν δυνατό να καθαρίσουν το αίμα.

6 Νερό και ανθρώπινος οργανισμός
Το νερό συντελεί στη σωστή και οµαλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισµού, αλλά και στη σωµατική καθαριότητα και υγιεινή. Περίπου τα 2/3 του ανθρώπινου σώµατος αποτελείται από νερό. Στους άνδρες, το νερό ενυπάρχει σε ποσοστό 60-65%, στις γυναίκες σε ποσοστό % και στα παιδιά ηλικίας 5-8 χρονών βρίσκεται σε ποσοστό µέχρι και 70%. Το νερό συµβάλλει σηµαντικά στη ζωή και αναπαραγωγή των ανθρώπινων κυττάρων. Επίσης, αποτελεί το κύριο µέσο για τη µεταφορά των θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και τα όργανα του σώµατος, αλλά και το µέσο αποµάκρυνσης των τοξικών και άχρηστων ουσιών.

7 Τι μπορεί να κάνει το νερό για εσάς:
Το νερό βοηθάει και στην υγεία και στην φυσική κατάσταση και στην εμφάνισή μας. Το νερό μεταφέρει βιταμίνες και τροφή στα κύτταρα στον οργανισμό. Ενυδατώνει τα μάτια, λιπαίνει τις αρθρώσεις, βοηθάει τα νεφρά να αποβάλουν τα τοξικά του οργανισμού, και αν δεν πίνουμε πολύ νερό, ο οργανισμός παλεύει με τις τοξίνες. Η κατάλληλη ενυδάτωση βελτιώνει την συγκέντρωση και το χρόνο αντίδρασης.

8 ΟΙ ΡΟΛΟΙ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
1.Το νερό λειτουργεί σαν «λιπαντικό» για την σωστή λειτουργία των αρθρώσεων μας. 2. Ενυδατώνει τους ιστούς του σώματος μας. 3. Διαλύει όλα τα θρεπτικά συστατικά και αποβάλει τις τοξίνες από τον οργανισμό μας. 4. Μεταφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά και το οξυγόνο στο αίμα μας. 5. Αποτελεί το βασικό συστατικό του σάλιου. 6. Ρυθμίζει την θερμοκρασία του σώματος. 7. Βοηθά την πρόληψη της δυσκοιλιότητας, βοηθώντας την μεταφορά και απέκκριση των κοπράνων από το γαστρεντερικό σύστημα. 8. Ρυθμίζει τον βασικό μεταβολισμό. 9. Βοηθά στο να απαλλαγούμε από το υπερβάλλον νάτριο, μειώνοντας τις πιθανότητες για κατακράτηση υγρών. 10. Συμβάλλει στην πρόληψη ασθενειών, όπως του καρκίνου και στην πρόληψη εμφάνισης νεφροπαθειών (American Dietetic Association, 2009). Ειδικότερα, καταναλώνοντας 8 ποτήρια νερό την ημέρα μειώνεται η πιθανότητα για εμφάνιση καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 45%, καρκίνου της ουροδόχου κύστεως κατά 50% ενώ μπορεί να μειώσει σημαντικά και την εμφάνιση καρκίνου του μαστού (American Dietetic Association, 2009).

9 ΤΕΛΟΣ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

10 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Οι πηγές που χρειάστηκαν για την εργασία είναι:


Κατέβασμα ppt "ΝΕΡΟ ΚΑΙ ΣΩΜΑ PROJECΤ ΝΕΡΟ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google