Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

*ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ*

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "*ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ*"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 *ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ*
ΝΑ ΑΓΑΠΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ!!!

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ..!!! ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

3 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

4 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ

5 ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ

6 ΑΙΤΙΑ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

7 ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟΤΗΤΑ Η κληρονομικότητα επηρεάζει σημαντικά την διαμόρφωση του βάρους. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, φαίνεται ότι όταν ο ένας από τους δύο γονείς είναι παχύσαρκος, η θεωρητική πιθανότητα εκδήλωσης παχυσαρκίας είναι 40%, ενώ στην περίπτωση που και οι δύο γονείς είναι παχύσαρκοι, η πιθανότητα σχεδόν διπλασιάζεται. Είναι ωστόσο δύσκολο να εκτιμήσουμε τον βαθμό της κληρονομικότητας  στην διαμόρφωση του βάρους, για τον λόγο ότι τα άτομα που ζουν και μεγαλώνουν σε δεδομένο οικογενειακό περιβάλλον, συνήθως μοιράζονται και όμοιο τρόπο ζωής, με κοινές διατροφικές συνήθειες. Πάντως, μελέτες σε υιοθετημένους από μικρή ηλικία ενήλικες, έδειξαν ότι το σωματικό τους βάρος σχετιζόταν περισσότερο με τους βιολογικούς, παρά με τους θετούς τους γονείς.

8 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (1/2) Τον καθοριστικότερο ρόλο στη διαμόρφωση του σωματικού βάρους παίζει το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζούμε και ανατρεφόμαστε. Οι διατροφικές μας συνήθειες και επιλογές, το καθημερινό μας διαιτολόγιο, η ποσότητα και ποιότητα των τροφίμων που λαμβάνουμε, η συχνότητα των γευμάτων, το επίπεδο της σωματικής μας δραστηριότητας, ακόμη και το επάγγελμά μας μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό μας βάρος. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός, ότι το φαινόμενο της παχυσαρκίας των ενηλίκων στις αναπτυγμένες χώρες, αυξήθηκε την τελευταία δεκαετία κατά 37%. Η εποχή μας χαρακτηρίζεται από αφθονία τροφίμων που είναι πλούσια σε λίπος, ζάχαρη και άχρηστη ενέργεια.  Τα έτοιμα γεύματα των fast foods, που λόγω ευκολίας έχουν μπει στη ζωή μας, αποτελούν το πιο κλασικό παράδειγμα ανθυγιεινής τροφής, με συστατικά που συμβάλουν καταλυτικά στην αύξηση του βάρους.Χαρακτηριστική είναι η διατύπωση, ότι η καθιστική ζωή και η ανθυγιεινή διατροφή οδηγούν στην παχυσαρκία ακόμη και τα άτομα που δεν καταναλώνουν υπερβολικά μεγάλες ποσότητες τροφής.

9 ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ (2/2) Η επιδημιολογική έξαρση της παχυσαρκίας δεν αφορά ωστόσο μόνο τις αναπτυγμένες χώρες, αλλά και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.  Στην Κίνα τη δεκαετία του '60 οι άνθρωποι πέθαιναν κατά εκατομμύρια από την πείνα. Σήμερα υπάρχουν περισσότερο από 200 εκατομμύρια υπέρβαροι, ενώ οι παχύσαρκοι στην Κίνα ξεπερνούν τα 60 εκατομμύρια!

10 ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Αν όλοι τρώγανε τόσο όσο θα έπρεπε ώστε να μπορεί το σώμα να έχει τα απαραίτητα καύσιμα ενέργειας και να μπορεί να ανταπεξέλθει στη δραστηριότητα που του αναλογεί, δεν θα υπήρχε το φαινόμενο της παχυσαρκίας. Το ζήτημα είναι ότι ο άνθρωπος τρέφεται πολλές φορές με βάση τα θέλω του: την αίσθηση της απόλαυσης, το άγχος, την μοναξιά, το ανικανοποίητο κενό που αισθάνεται, όταν νιώθει θλίψη, θυμό ή και πολύ χαρά. Όταν αυτό συμβαίνει, οι σκέψεις και τα συναισθήματα υπερισχύουν, επηρεάζοντας σημαντικά τη διατροφική μας συμπεριφορά. Έχει αποδειχθεί ότι τα αγχώδη και ανικανοποίητα άτομα έχουν αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν, κάτω από συνθήκες ψυχολογικής πίεσης, ανώμαλη διατροφική συμπεριφορά. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που ισχυρίζονται ότι τρώνε αντιδραστικά εξ αιτίας διάφορων αρνητικών συναισθημάτων, όπως το άγχος, η στεναχώρια ή ο θυμός, δείχνοντας μάλιστα προτίμηση σε συγκεκριμένα ήδη τροφών, όπως τα γλυκά και η σοκολάτα, ενώ πρόσφατες έρευνες επιβεβαιώνουν τον ισχυρισμό αυτό.

11 ΨΥΧΟΓΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Η πρόσληψη τροφής για τον άνθρωπο δεν έχει μόνο βιολογική αλλά και ψυχική αξία.  Αυτό συμβαίνει διότι η τροφή ικανοποιεί μια βασική ανάγκη που εντοπίζεται στο ένστικτο της αυτοσυντήρησης. Αρχικά εντοπίζουμε τη σχέση ασφάλειας – φαγητού στη βρεφική ηλικία. Όταν το μωρό νιώσει ότι πεινά, κατακλύζεται από συναισθήματα πανικού και ανησυχίας, τα οποία μάλιστα αδυνατεί να διαχειριστεί. Νιώθει απειλή και βιώνει άγχος αφανισμού. Η ενστικτώδης αυτή ανάγκη, εξυπηρετεί ταυτόχρονα δύο σκοπιμότητες: Μια βιολογική, παίρνοντας την αναγκαία καύσιμη ύλη, αλλά και μια ψυχική, να ευχαριστηθεί δηλαδή το άτομο με την αίσθηση της γεύσης, ώστε να επιθυμεί την πρόσληψη τροφής. Καταλήγουμε λοιπόν στο συμπέρασμα ότι το αίσθημα της πείνας και η επιθυμία για φαγητό –Πολλές φορές ενώ έχουμε φάει  ένα πλήρες γεύμα νιώθουμε σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, αίσθημα πείνας. Το αίσθημα αυτό είναι λανθασμένο και συχνά σχετίζεται με βαθύτερα συναισθήματα που ενδεχομένως αδυνατούμε να αντιληφθούμε.

12 ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΟΙ Κ ΑΛΛΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ
Υπάρχουν ορισμένες ασθένειες αλλά και φάρμακα τα οποία συντελούν στην αύξηση του βάρους και μακροχρόνια μπορούν να μας οδηγήσουν στην παχυσαρκία. Νοσήματα των ενδοκρινών αδένων (θυρεοειδούς, παγκρέατος, επινεφριδίων, υποθυρεοειδισμός), παθήσεις του μεταβολισμού (σύνδρομο Prader-Willi, σύνδρομο Bardet-Biedl, σύνδρομο Simpson-Golabi-Behmel, σύνδρομο Cohen’s), νευρολογικής φύσεως παθήσεις, η κατάθλιψη αλλά και φάρμακα όπως τα στεροειδή και ορισμένα αντικαταθλιπτικά χάπια μπορούν να προκαλέσουν ή να συντελέσουν στην αύξηση του σωματικού βάρους. Η συμβολή τους όμως στην σημερινή επιδημιολογική εξάπλωση της παχυσαρκίας είναι μάλλον αμελητέα.

13 ΠΑΙΔΙΚΗ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑ Παιδική παχυσαρκία Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα. H αποταμίευση λίπους στον οργανισμό των παιδιών είναι ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό μετέπειτα υγεία του. Δυστυχώς  στο 70% των περιπτώσεων, η παιδική παχυσαρκία φαίνεται ότι ακολουθεί τα παιδιά και στην ενήλικη ζωή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμη για την ανάπτυξη της παχυσαρκίας αποτελεί η περίοδος της εφηβείας. 10%, ενώ το 18% θεωρούνται υπέρβαρα. Στην Ελλάδα σήμερα το ποσοστό των παχύσαρκων παιδιών φθάνει το ( ετών)

14 ΡΟΛΟΣ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ Τα παιδιά δεν είναι δυνατό να αντιληφθούν τις μακροχρόνιες βλαβερές συνέπειες της παχυσαρκίας, ούτε  είναι σε θέση να λάβουν από μόνα τους τα κατάλληλα μέτρα για έλεγχο του βάρους τους. Ως επόμενο, οι γονείς είναι αυτοί που πρέπει να αντιληφθούν και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με υπευθυνότητα. Οι γονείς πρέπει να προωθήσουν - ενδεχομένως και σε συνεργασία με κάποιον ειδικό, τις αναγκαίες αλλαγές στη διατροφή των παιδιών τους αλλά και στις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας. Δυστυχώς όμως, πολλές φορές, οι γονείς δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τους κινδύνους που εγκυμονεί η παχυσαρκία για την υγεία των παιδιών τους, ενώ πολύ συχνά δεν μπορούν καν να αντιληφθούν την ύπαρξη του προβλήματος. Μελέτη της Αμερικανικής Εταιρίας Παχυσαρκίας έδειξε ότι το 88% των γονέων δεν αντιλαμβάνεται ότι τα παιδιά τους είναι υπέρβαρα. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα το 70% των γονέων δεν ενδιαφέρονται για το βάρος των παιδιών τους.

15 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΕΝΔΟΚΚΡΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

16 ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
Ο διαβήτης τύπου Β, η υπερλιπιδαιμία (η αύξηση της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και μείωση της HDL χοληστερόλης), η υπέρταση και η υπερουριχαιμία (ουρικό οξύ) αποτελούν  τις συχνότερες παθήσεις που έχει αποδειχθεί ότι συνδέονται με την παχυσαρκία. Η σοβαρή παχυσαρκία μπορεί επιπλέον να προκαλέσει αύξηση του βάρους της καρδιάς, με αυξημένη εναπόθεση λίπους στους μυϊκούς της ιστούς (υπερτροφία και διάταση της καρδιάς). Η παχυσαρκία συμβάλει τόσο στην εμφάνιση των παραπάνω ασθενειών όσο και στην επιδείνωση τους, στην περίπτωση που υπάρχει γενετική προδιάθεση.  Όλες οι παραπάνω μεταβολές μπορεί να οδηγήσουν σε αρτηριοσκλήρωση, στεφανιαία νόσο και  καρδιακή ανεπάρκεια. Στον παρακάτω πίνακα  παρουσιάζεται ο σχετικός κίνδυνος των καρδιαγγειακών επιπλοκών και του διαβήτη σε αναλογία με τον ΔΜΣ. Όπως παρατηρούμε, οι παχύσαρκοι με ΔΜΣ άνω του 40 παρουσιάζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο να παρουσιάσουν διαβήτη, υπέρταση και στεφανιαία νόσο απ’ ότι αυτοί με φυσιολογικό βάρος (ΔΜΣ μέχρι 29,9).

17 ΕΝΔΟΚΚΡΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ Κ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ (1/2)
Οι ορμόνες που απελευθερώνονται από τον λιπώδη ιστό στις παχύσαρκες γυναίκες επηρεάζουν τη λειτουργία των ωοθηκών, του ενδομητρίου καθώς και τη σύνθεση και απελευθέρωση των ορμονών που ρυθμίζουν τον κύκλο της περιόδου. Πρόσφατα μάλιστα ανακαλύφθηκε ότι οι ορμόνες αυτές  μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα, την κύηση και την ανάπτυξη του εμβρύου. Σύμφωνα με μια Σουηδική μελέτη του Πανεπιστημίου Linkoping η παχυσαρκία στην εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα επιπλοκών κατά τα πρώτα στάδια της κύησης κατά τέσσερις ή πέντε φορές. Οι ίδιοι ερευνητές  επισήμαναν ότι η περιγεννητική θνητότητα των βρεφών που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες είναι διπλάσια έως τριπλάσια. Στις παχύσαρκες γυναίκες, συναντάμε επίσης αυξημένο κίνδυνο αρρενογεννητικών φαινομένων και κλινικές εκδηλώσεις του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών. Η συνεχής οιστρογονική διέγερση στα γυναικολογικά όργανα έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κακοήθειας του μαστού και των γυναικολογικών οργάνων. Οι παχύσαρκες γυναίκες διατρέχουν τριπλάσια πιθανότητα να αναπτύξουν καρκίνο του ενδομητρίου και των ωοθηκών και διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού.

18 ΕΝΔΟΚΚΡΙΝΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ ΚΑΙ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ(2/2)
Οι ερευνητές συμφωνούν ότι όταν αντιμετωπίζονται προβλήματα γονιμότητας ή σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών σε γυναίκες που πάσχουν από παχυσαρκία, η απώλεια βάρους είναι απαραίτητη και πρέπει να θεωρείται θεραπεία πρώτης γραμμής. Εκτός όμως από τις επιπτώσεις της παχυσαρκίας στη γυναικεία αναπαραγωγή, νέα μελέτη, φέρνει στην επιφάνεια και το ρόλο που παίζει το υπερβολικό βάρος στη γονιμότητα των ανδρών. Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ του Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) των ανδρών και της ποιότητας του σπέρματός τους, ενώ οι διαταραχές στην ποσότητα και την ποιότητα του σπέρματος ήταν ανάλογες με τη σοβαρότητα της παχυσαρκίας. Αναλυτικότερα διαπιστώθηκε ότι με την αύξηση του βάρους, το DNA των σπερματοζωαρίων παρουσιάζει περισσότερο θρυμματισμό. Όσο περισσότερο αυξάνεται ο ΔΜΣ, τόσο αυξάνεται και ο δείκτης θρυμματισμού του DNA. Η ανωμαλία αυτή μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη δυνατότητα γονιμοποίησης των ωαρίων

19 ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΩΡΗ ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους παχύσαρκους είναι 12 φορές μεγαλύτερος από αυτόν για τους ανθρώπους με φυσιολογικό βάρος. Η σχέση παχυσαρκίας - θνητότητας επιβεβαιώθηκε πρόσφατα, για άλλη μια φορά, από δύο μεγάλες μελέτες στη Σουηδία και τις ΗΠΑ. Στις μελέτες αυτές φάνηκε ότι η παχυσαρκία αυξάνει κατά 30-40% τη θνητότητα από καρδιοπάθειες και καρκίνο. Γνωρίζετε ότι… Το 43% των γυναικών που εμφανίζουν στειρότητα, διαταραχές του κύκλου (αμηνόρροια, δυσμηνόρροια,  πρόωρη εμμηναρχή, ανωορρηξία) και διαταραχές της κύησης είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες. Οι παχύσαρκοι άνδρες έχουν υψηλή πιθανότητα να παρουσιάσουν προβλήματα γονιμότητας λόγω της χαμηλής ποσότητας αλλά και της ποιότητας του σπέρματος τους;

20 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ
Τα παχύσαρκα άτομα τρέφουν αρνητική αντίληψη για την εικόνα και τον εαυτό τους. Συχνά αποφεύγουν και την παραμικρή έκθεση του σώματος τους, τις αθλητικές δραστηριότητες, τις στενότερες επαφές με τους ανθρώπους, ακόμα και την ερωτική ζωή. Επιπλέον, τα αναπνευστικά προβλήματα, η προοδευτική καταστροφή των αρθρώσεων και οι καρδιαγγειακές επιπλοκές οδηγούν τους παχύσαρκους σε πρόωρη αναπηρία και ανικανότητα. Όλα αυτά τους καταλήγουν σταδιακά στην κατάθλιψη και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

21 ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΔΙΑΙΤΕΣ ΑΣΚΗΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΛΟΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ Κ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

22 ΔΙΑΙΤΕΣ Οι δίαιτες έχουν σαν στόχο την απώλεια βάρους θέτοντας περιορισμούς στην πρόσληψη τροφής. Ως μέθοδος θεραπείας, η δίαιτα ενδείκνυται περισσότερο στη μέτρια παχυσαρκία, όταν δηλαδή το πλεονάζον βάρος δεν ξεπερνά τα 20 με 25 κιλά. Είναι επίσης κατάλληλη για την αντιμετώπιση και τον έλεγχο ορισμένων παθήσεων του μεταβολισμού, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση ή. Θα μπορούσαμε να διαχωρίσουμε τις δίαιτες σε δύο κύριες κατηγορίες: α) αυτές που βασίζονται στη μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και λιπών και β) σ’ εκείνες που βασίζονται στην εκλεκτική στέρηση ή υπερκατανάλωση ορισμένων από τα βασικά διατροφικά συστατικά

23 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ(1/2)
Κάντε μικρές σταδιακές αλλαγές… Σταδιακή μείωση της ζάχαρης, των μερίδων, των φαγητών με πολλά λιπαρά, σταδιακή αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, περπάτημα και …υπομονή είναι η καλύτερη συνταγή για μια καλή αρχή με σταθερό και μακροχρόνιο αποτέλεσμα. Αποφύγετε τους πειρασμούς… Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκτίθεστε σε λιπαρούς πειρασμούς – ζαχαροπλαστεία, ταβέρνες, φούρνους, super markets, γι’ αυτό αποφύγετέ τα.

24 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΙΤΑ(2/2)
Κόψτε τις κακές συνήθειες… Αποφύγετε να τρώτε μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή. Όταν συνδυάζουμε το φαγητό με άλλες δραστηριότητες χάνουμε το μέτρο και τον έλεγχο του πόσο τρώμε. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα ανθυγιεινά σνακ, ποπ κορν, σοκολάτες,που από συνήθεια και όχι απαραίτητα από αίσθημα πείνας, καταναλώνουμε μπροστά από τη μικρή ή τη μεγάλη οθόνη.  Εφοδιάστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με υγιεινές τροφές, φρούτα, λαχανικά, χυμούς, γιαούρτια, δημητριακά κλπ. και όταν νιώσετε πείνα, ετοιμάστε ένα υγιεινό σνακ. Αποφύγετε το φαγητό έξω… Όταν τρώμε εκτός σπιτιού, ξεχνάμε κάθε απόφαση για δίαιτα και υγιεινή διατροφή και …του δίνουμε και καταλαβαίνει. Αυτό αποδεικνύει μία νέα Αμερικανική μελέτη, που έδειξε ότι φαγητό εκτός σπιτιού σημαίνει τουλάχιστον 200 έως 300 θερμίδες επιπλέον ΘΕΡΑΠΕΙΑ

25 ΑΣΚΗΣΗ Η γυμναστική, το περπάτημα, ο αθλητισμός βοηθούν στη μείωση του βάρους και δημιουργούν ευεξία.Η άσκηση είναι μια ειδική μορφή έντονης δραστηριότητας που γίνεταιπρογραμματισμένα.Τα καλύτερα αποτελέσματα φαίνεται ότι έχει ο συνδυασμός αεροβικής και αναερόβιας άσκησης. Η αερόβια άσκηση αυξάνει τις καύσεις  ενώ η αναερόβια τη μυϊκή μάζα, ευνοώντας  την κατανάλωση ενέργειας,Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέουμε την σωματική άσκηση με τη λεγόμενη ‘παθητική’ που γίνεται μέσω ηλεκτρονικών νευρομυικών διεγερτών. Αυτού του είδους η άσκηση δεν έχει κανένα θετικό βιολογικό αποτέλεσμα για το σώμα και τον οργανισμό. Για τους λόγους αυτούς, η αύξηση της καθημερινής φυσικής δραστηριότητας άσκησης συνιστάται οπωσδήποτε από τους ειδικούς

26 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Η φαρμακευτική αγωγή ενδείκνυται και αυτή στις ελαφρές μορφές παχυσαρκίας. Τα πιο γνωστά φάρμακα που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν ήταν οι αμφεταμίνες οι οποίες λειτουργούσαν μεν σαν  ανορεξιογόνα, είχαν όμως σοβαρές παρενέργειες για τον οργανισμό, και γι’ αυτό το λόγο η κυκλοφορία τους έχει πλέον απαγορευτεί. Άλλα ανορεξιογόνα που επίσης αποσύρθηκαν λόγω σοβαρών παρενεργειών είναι η phentermine και η fenfluramine. Η χορήγηση μικρών δόσεων θυρορμόνης διευκολύνει την απώλεια βάρους στις περιπτώσεις όπου η παχυσαρκία οφείλεται σε υπερ-θυρεοειδισμό εφόσον συνδυάζεται με δίαιτα. Όπως όλα τα φάρμακα, το Acomplia πρέπει να χορηγείται με συνταγή γιατρού. Γνωρίζετε ωστόσο ότι δεν πρέπει να λαμβάνεται από ασθενείς με ηπατική ή νεφρική βλάβη ή ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η κατάθλιψη. Ενημερώστε το γιατρό σας εάν κάνετε χρήση άλλων φαρμάκων για την απώλεια βάρους, τη βελτίωση των λιπιδίων του αίματος, αντιδιαβητικά, αντιβιοτικά και φάρμακα για τη θεραπεία της επιληψίας ή την κατάθλιψη. Η μέση απώλεια βάρους με μια φαρμακευτική θεραπεία φθάνει τα κιλά σε διάστημα 6-12 μηνών. Με τη διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής, αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές της διατροφής και των συνηθειών, το βάρος ανακτάται σε σύντομο χρονικό διάστημα.

27 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ(1/2)
Η αποτυχία της δίαιτας ως θεραπευτικού μέσου στη σοβαρή παχυσαρκία οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ψυχολογικό της υπόβαθρο. Η απόφαση να δώσει κανείς ολοκληρωμένη – σφαιρική αντιμετώπιση στην πολύπλοκη νόσο της παχυσαρκίας, εγγυάται όχι μόνο καλύτερα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Όπως επισημάναμε και σε προηγούμενες ενότητες, πολύ συχνά η παχυσαρκία οφείλεται σε ψυχογενείς παράγοντες. Οι παράγοντες αυτοί, όχι μόνο την προκαλούν αλλά μπορεί και να διαιωνίζουν την όποια παθολογική κατάσταση.  Συχνά παρατηρούμε ότι ενώ οι πάσχοντες έχουν τη διάθεση να προσπαθήσουν να χάσουν βάρος, δείχνουν δυσκολία να αποδεχτούν μόνιμες αλλαγές στην καθημερινότητα και τη διατροφή τους.Έτσι ακόμα κι όταν αρχικά υπάρξει κάποια επιτυχία, αυτή είναι συνήθως προσωρινή. Με τη βοήθεια όμως της ψυχολογικής υποστήριξης,η διατήρηση των θετικών αποτελεσμάτων, διευκολύνονται σημαντικά.

28 ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ(2/2)
Σε μία θεραπευτική σχέση, το άτομο έχει την ευκαιρία να διερευνήσει τις ψυχοκοινωνικές προεκτάσεις της νόσου του και απαλλαγμένο από τα συναισθήματα ενοχών και τον γνωστό  κοινωνικό στιγματισμό, να μπορέσει να βοηθηθεί και να βρει τη δύναμη να επιφέρει  μεγάλες αλλαγές στην υγεία και τη ζωή του. Η ομαδική θεραπεία δίνει επιπλέον την ευκαιρία να μοιραστεί κανείς  παρόμοιες ανησυχίες με συμπάσχοντες, αλλά και να αντλήσει κουράγιο και γνώση από την εμπειρία των συνανθρώπων του. Για όσους δεν είναι έτοιμοι να μοιραστούν, η εχεμύθεια της προσωπικής επαφής σε μία δυαδική θεραπεία, δίνει την ευκαιρία να διερευνηθούν πιο προσωπικά ίσως συναισθήματα.

29 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ(1/2)
Οι σύγχρονες χειρουργικές επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες, ανάλογα με τον τρόπο που αυτές λειτουργούν. Έτσι έχουμε: Τις περιοριστικές επεμβάσεις Τις μεικτές επεμβάσεις που δημιουργούν και δυσαπορρόφηση Οι κύριες επεμβάσεις περιορισμού είναι: Το γαστρικό μπαλόνι Ο γαστρικός δακτύλιος (οριζόντια γαστροπλαστική ή διαμερισματοποίηση)» Η κάθετη γαστροπλαστική (κάθετη διαμερισματοποίηση) Η γαστροπλαστική Sleeve (γαστρεκτομή) Οι μικτές επεμβάσεις δυσαπορρόφησης είναι: Το γαστρικό bypass (γαστρική παράκαμψη) βραχείας και μακράς έλικας Η χολοπαγκρεατική παράκαμψη με ή χωρίς γαστρεκτομή (Scopinaro και Roux n Y).

30 ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ(2/2)
Θεματικά αποτελέσματα έχει η χρήση ρομπότ στη χειρουργική. Πρόκειται για την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, εξέλιξη της ενδοσκοπικής χειρουργικής, η οποία πλέον εφαρμόζεται και στη χώρα μας. Είναι μια ελάχιστα επεμβατική και ελάχιστα τραυματική χειρουργική μέθοδος. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης, ο χειρουργός βρίσκεται μπροστά σε μια χειρουργική κονσόλα που συνδέεται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και χειρίζεται ειδικούς μοχλούς,Στην οθόνη ο χειρουργός βλέπει το χειρουργικό πεδίο, τρισδιάστατο και σε μεγέθυνση. Οι εντολές που δίνει ο χειρουργός μέσω των μοχλών μεταφέρονται στους χειρουργικούς βραχίονες ενός ρομπότ, οι οποίοι εκτελούν τις κινήσεις στο χειρουργικό πεδίο με μοναδική ακρίβεια. Οι ρομποτικοί βραχίονες είναι εξαιρετικά λεπτά και εύκαμπτα εργαλεία που εισάγονται στο σώμα του ασθενούς μέσα από μικροσκοπικές τομές Φυσικά, ο χειρουργός πρέπει να είναι ειδικά εκπαιδευμένος στη χρήση του ρομποτικού συστήματος.

31 ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ
Η λιποαναρρόφηση όπως και μερικές άλλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής στις οποίες αφαιρείται λίπος (πχ κοιλιοπλαστική), μπορούν να χαρακτηριστούν σαν ‘κοσμητικές’. Οι επεμβάσεις αυτές γίνονται καθαρά για αισθητικούς λόγους και στοχεύουν στην αναμόρφωση κάποιας συγκεκριμένης ανατομικής περιοχής, με την αφαίρεση μιας περιορισμένης ποσότητας λίπους. Η ποσότητα του λίπους που αφαιρείται είναι πολύ μικρή για να επηρεάσει σημαντικά το βάρος του ασθενούς (2-7 κιλά). Οι επεμβάσεις αυτές δεν μειώνουν σημαντικά το βάρος και κυρίως δεν μειώνουν τους κινδύνους για την υγεία αφού δεν έχουν καμία επίδραση στα νοσήματα που συνοδεύουν την παχυσαρκία. Για τους παραπάνω λόγους οι επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως επεμβάσεις κατά της παχυσαρκίας.

32 ΒΟΥΛΙΜΙΑ Η βουλιμία είναι ψυχογενής διαταραχή που εκδηλώνεται με ακραία διατροφική συμπεριφορά. Χαρακτηρίζεται από επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας, που ακολουθούνται  από ακραίες επανορθωτικές πράξεις, όπως η πρόκληση εμετού, η λήψη καθαρτικών και διουρητικών, η υπερβολική δίαιτα και η εξαντλητική γυμναστική. Η βουλιμία, όπως και άλλες ψυχογενείς παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή (νευρική ανορεξία, παροξυσμική υπερφαγία), πλήττουν κυρίως τις γυναίκες, οι οποίες στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν ένα σώμα με τέλειες αναλογίες – σύμφωνα με τα πρότυπα της σύγχρονης εποχής – υποβάλλονται σε επικίνδυνες για το σώμα, τον οργανισμό και την ψυχική τους υγεία στερήσεις - εξαντλητικές δίαιτες, αφαγία – που συχνά τις οδηγούν σε αντίθετα ακραίες εκδηλώσεις.

33 Αίτια, χαρακτηριστικά και συμπτώματα(1/2)
Ένα χαρακτηριστικό των ατόμων που πάσχουν από βουλιμία είναι ότι είναι τελειομανείς σαν χαρακτήρες και δίνουν εξαιρετική σημασία στην εξωτερική τους εμφάνιση. Παρά το γεγονός αυτό, νιώθουν χαμηλή αυτοπεποίθηση και η δεν μπορούν να αποδεχτούν την εικόνα του σώματός τους, Η πάθηση εμφανίζεται σε άτομα που λόγω χαμηλής αυτοεκτίμησης τείνουν να αναγάγουν την ευτυχία και την επιτυχία τους, στη σωματική τους εικόνα, η οποία τυπικά δεν τους ικανοποιεί. Αναμασούν διαρκώς στο μυαλό τους την ιδέα πως είναι υπέρβαροι και πως συγκεκριμένα μέρη του σώματός τους είναι παράξενα και μη ελκυστικά. Ο φόβος της παχυσαρκίας σε συνδυασμό με την υιοθέτηση εξωπραγματικών προτύπων ωθεί το άτομο να υποβάλει τον εαυτό του σε εξαντλητική πείνα και δραστηριότητα, προκειμένου να τα κατακτήσει, θεωρώντας ενδόμυχα ότι τότε θα κατακτήσει και την αποδοχή.  Η πείνα, που είναι τα αποτέλεσμα μιας περιόδου υποσιτισμού γίνεται ακατανίκητη, το άτομο χάνει τον έλεγχο και οδηγείται σε βουλιμική υπερφαγία, προκειμένου να ανακουφίσει το αίσθημα που το κυριεύει.  

34 Αίτια, χαρακτηριστικά και συμπτώματα(2/2)
Τα βουλιμικά επεισόδια συνήθως λαμβάνουν χώρα όταν το άτομο βρίσκεται μόνο του, κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, και οι θερμίδες που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια τους ισοδυναμούν με αυτές πολλών γευμάτων. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων το άτομο ικανοποιεί την πείνα και τα αρνητικά του συναισθήματα νιώθοντας ότι έχει χάσει τελείως τον έλεγχο και αδυνατεί να σταματήσει. Τα επεισόδια διακόπτονται συνήθως απότομα, εξαιτίας απρόσμενων παραγόντων, όπως η παρέμβαση κάποιου τρίτου προσώπου ή λόγω εκδήλωσης φαινομένων δυσφορίας και πόνου, που προκαλεί η υπερβολική και γρήγορη κατανάλωση φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα. Αμέσως όμως μετά το βουλιμικό επεισόδιο, το άτομο νιώθει φοβερές ενοχές και κυριεύεται από αίσθημα φόβου για τη λήψη βάρους. Ο φόβος της παχυσαρκίας τον έχει ξανακυριεύσει και αισθάνεται μια έντονη εσωτερική ανάγκη να απαλλαχθεί από τις θερμίδες που κατανάλωσε. Έτσι προκαλεί εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρτικά σκευάσματα που επαναφέρουν κάποια πρόσκαιρη ανακούφιση. Το άτομο πείθεται για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου που έχει επινοήσει και εφόσον δεν εξαλείφεται το ψυχολογικό υπόβαθρο της νόσου, όλη η διαδικασία επαναλαμβάνεται. Ο ασθενής έχει εν αγνοία του εγκλωβιστεί, σε ένα φαύλο κύκλο παθολογικής διατροφικής συμπεριφοράς με σοβαρούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική του υγεία.

35 ΚΑΝΤΕ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΣΥΝΤΟΜΟ ΤΕΣΤ
Αν εντοπίσετε ένα με δύο χαρακτηριστικά από κάθε μια από τις παρακάτω κατηγορίες, έχετε τάσεις βουλιμίας και διατρέχετε μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσετε την ασθένεια. Αν εντοπίσετε περισσότερα από δύο χαρακτηριστικά από κάθε κατηγορία, πάσχετε από την ασθένεια και πρέπει να ζητήσετε άμεση ψυχολογική υποστήριξη.

36 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ
Συνηθίζετε να καταβροχθίζετε τροφές, χάνοντας τον έλεγχο της ποσότητας που τρώτε; Αποφεύγετε τα κύρια γεύματα και απέχετε από το φαγητό μέχρι να πεινάσετε ξανά; Περνάτε συχνά, διαστήματα αφαγίας ή εξαντλητικής δίαιτας; Προκαλείτε εμετό, κάνετε χρήση καθαρτικών, ασκείστε υπερβολικά ή νηστεύετε για να ξεφορτωθείτε τις θερμίδες;

37 ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ Είστε επιρρεπείς σε καταχρήσεις (κατανάλωση ποτού, ναρκωτικών, αλλά και χρήση πιστωτικών καρτών); Αισθάνεστε αναξιότητα και δυσκολεύεστε να μιλήσετε για τα συναισθήματα σας; Νιώθετε ένα αίσθημα ανικανοποίητου, παρουσιάζετε συμπτώματα κατάθλιψης και αισθάνεστε  συχνά αδικαιολόγητη ανησυχία; Θεωρείτε ότι μόνο κάποιος με τέλειες αναλογίες αξίζει την αποδοχή;

38 ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ Οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές για την υγεία είναι πολύ σοβαρές και δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να αμελούνται. Οι συχνές προκλητές εκκενώσεις του στομάχου δημιουργούν προβλήματα στην καρδιά (αρρυθμίες), στη στοματική κοιλότητα (λιθίαση σιελογόνων πόρων), στα δόντια και στον οισοφάγο (τερηδόνα, απώλεια δοντιών, φλεγμονές στον οισοφάγο). Ο υποσιτισμός προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες στον κύκλο της περιόδου (διαταραχές έμμηνου ρύσης) καθώς και άλλες γυναικολογικές επιπλοκές (διόγκωση λεμφαδένων στον τράχηλο, στειρότητα), αναιμία, οστική απώλεια και απώλεια της μυϊκής μάζας. Η συχνή χρήση διουρητικών προκαλεί προβλήματα στα νεφρά και αφυδάτωση. Η λειτουργία του μεταβολισμού καταστρέφεται και το ανοσοποιητικό εξασθενεί. Οι συχνές λιποθυμίες και οι διαταραχές του ύπνου είναι μερικά από τα πολύ συχνά συμπτώματα  των ασθενών. Έχουν αναφερθεί επίσης δερματικά προβλήματα και τριχοφυΐα. Τα άτομα με σύνδρομο ανεξέλεγκτης υπερφαγίας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και κίρρωσης του ήπατος, εμφάνισης διαβήτη και αρθρίτιδας, καρκίνου του εντέρου, του μαστού και των γεννητικών οργάνων. 

39 ΘΕΡΑΠΕΙΑ Ο ασθενής και η οικογένειά του πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η βουλιμία είναι ένα σημαντικό πρόβλημα για το οποίο χρειάζεται συστηματική θεραπευτική παρέμβαση. Άτομα με ψυχογενή βουλιμία συνήθως δεν χρειάζονται νοσηλεία σε νοσοκομείο. Χρειάζονται όμως ψυχοθεραπεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές δυσκολίες που τους εμποδίζουν να λειτουργήσουν αυτόνομα. Επίσης όλη η οικογένεια χρειάζεται ενδεχομένως ψυχοθεραπευτική παρέμβαση, ώστε οι αντιδράσεις των μελών να είναι τέτοιες, που να διευκολύνουν την πορεία του ατόμου προς την ανεξαρτητοποίηση και την αυτονομία. Πολλά είδη ψυχοθεραπείας έχουν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση της βουλιμίας, με περισσότερη ή λιγότερη επιτυχία, ανάλογα και με τις ανάγκες του κάθε ατόμου που βιώνει αυτή την κατάσταση. Έτσι υπάρχουν "δυναμικές" θεραπείες που στοχεύουν να εκπαιδεύσουν τον ασθενή στην εγκράτεια και τον αυτοέλεγχο, αλλά και θεραπείες που στοχεύουν στα βαθύτερα αίτια της βουλιμίας, όπως είναι η χαμηλή αυτοπεποίθηση του ατόμου και η δυσκολία του στις διαπροσωπικές σχέσεις, βοηθώντας στην επίλυση των εσωτερικών και εξωτερικών του συγκρούσεων.  Ορισμένες θεραπευτικές τεχνικές όπως η  συμπεριφορική θεραπεία, χρησιμοποιούνται με στόχο να ενισχύσουν τη σωστή συμπεριφορά γύρω από το φαγητό και να αποθαρρύνουν τα επεισόδια υπερφαγίας.

40 ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η συμπεριφορική θεραπεία διευκολύνει τις απαιτούμενες αλλαγές στη διατροφή, τη φυσική δραστηριότητα και γενικότερα τις συνήθειες του ατόμου ώστε να ενισχυθεί η προσπάθεια απώλειας βάρους. Περιλαμβάνει προγράμματα εκπαίδευσης σε θέματα γύρω από τη διατροφή και στις βιολογικές συνέπειες των βουλιμικών επεισοδίων, του εμετού και της χρήσης καθαρτικών μέσων. Με την επανάληψη κανόνων, την αυτοεπιτήρηση και την εξεύρεση πρακτικών λύσεων για την αντιμετώπιση των στρεσογόνων ερεθισμάτων, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε να υιοθετηθεί ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και να αναθεωρηθεί η σχέση του ατόμου με το φαγητό. Η θεραπεία εστιάζεται επιπλέον στον εντοπισμό και στην αντικατάσταση μη ρεαλιστικών σκέψεων και προσδοκιών, με άλλες πιο ρεαλιστικές και λιγότερο απαιτητικές σκέψεις και προσδοκίες. Ο χαρακτήρας της είναι βοηθητικός, στα πλαίσια ενίσχυσης της αποτελεσματικότητας άλλων μεθόδων απώλειας βάρους.

41 ΓΝΩΣΙΑΚΗ Κ ΔΙΑΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Η γνωσιακή θεραπεία δεν στοχεύει μόνο στην αλλαγή της συγκεκριμένης διαταραγμένης συμπεριφοράς, αλλά και στην βαθύτερη αλλαγή των δυσλειτουργικών καταστάσεων του ασθενούς, που σχετίζονται με την εικόνα του σώματός του. Η διαπροσωπική θεραπεία προσπαθεί να βοηθήσει το άτομο να λύσει τις συγκρούσεις του στις διαπροσωπικές του σχέσεις και να εξυγιάνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τον εαυτό του σε σχέση με τους άλλους. Όπως είδαμε, τα αίτια της βουλιμίας εμπλέκουν σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις του ατόμου με το περιβάλλον του, γεγονός στο οποίο φαίνεται να στηρίζονται τα αποτελέσματα αυτού του θεραπευτικού μοντέλου. Η θεραπείες περιλαμβάνουν τεχνικές που βοηθούν τον ασθενή να αντιμετωπίσει τα εσωτερικά και τα εξωτερικά ερεθίσματα που τον οδηγούν στη βουλιμία, να αποκτήσει μεγαλύτερο αυτοέλεγχο και να εκπαιδευτεί σε στρατηγικές πρόληψης της υποτροπής του φαινομένου. Οι τεχνικές περιλαμβάνουν γνωσιακή αναδόμηση, αυτοπαρατήρηση των δυσλειτουργικών σκέψεων και συμπεριφορών, ενθάρρυνση και υποστήριξη. Η διάρκειά της είναι περίπου 6 μήνες και ο αριθμός των θεραπευτικών συνεδριών κυμαίνεται από 10 έως 20.

42 ΟΜΑΔΙΚΗΝ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Όταν το άτομο που αντιμετωπίζει βουλιμία νιώσει έτοιμο, μπορεί να ωφεληθεί πολύ και από τη συμμετοχή σε ομάδες θεραπείας καθώς θα λάβει (αλλά και θα δώσει) υποστήριξη από άλλα άτομα που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα Έτσι θα νιώσει πιο υπεύθυνο και θα λάβει το μήνυμα πως γίνεται αποδεκτό παρά το πρόβλημά του. Ωστόσο,  μόλις το 6% των ατόμων που πάσχουν από βουλιμία ζητούν ψυχιατρική βοήθεια. Η ντροπή και οι ενοχές που νιώθουν για το πρόβλημα τους, η άγνοια της σοβαρότητας του προβλήματος, η προκατάληψη απέναντι στην ψυχοθεραπευτική παρέμβαση καθώς και οι οικονομικές δυσκολίες συχνά αποτρέπουν να κινηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

43 ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗ ΑΓΩΓΗ Ορισμένα αντικαταθλιπτικά φάρμακα όπως το Fluoxetine (Ladose) φαίνεται ότι προσφέρουν κάποια βοήθεια στις ψυχογενείς διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς μειώνοντας τα επεισόδια υπερφαγίας. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητα της αντικαταθλιπτικής αγωγής είναι αμφιλεγόμενη, καθώς φαίνεται ότι οι περισσότεροι ασθενείς υποτροπιάζουν γρήγορα

44 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΌΤΙ…. Στις ΗΠΑ γυναίκες και άντρες δίνουν μάχη ζωής και θανάτου με κάποια διαταραχή πρόσληψης τροφής όπως η βουλιμία ή η ανορεξία. Περισσότεροι από άνθρωποι στον κόσμο ταλαιπωρούνται από προβλήματα βουλιμίας ή/και παχυσαρκίας. Η κατ' άτομο αντιστοιχία των χρημάτων που δαπανώνται στην έρευνα  είναι $1.20 για τους πάσχοντες από διαταραχές πρόσληψης τροφής και $159 κατ' άτομο για τους πάσχοντες από σχιζοφρένεια. Τα χρήματα που δαπανώνται για την έρευνα στις διαταραχές πρόσληψης τροφής είναι 75% λιγότερα από αυτά που δαπανώνται για την νόσο Alzheimer.

45 ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΌΤΙ…. Τα μισά έφηβα κορίτσια και το ένα τρίτο των έφηβων αγοριών χρησιμοποιούν μη υγιείς μεθόδους για να ελέγξουν το βάρος τους, όπως αποφυγή γευμάτων, κάπνισμα τσιγάρου, διάφορα καθαρτικά κτλ. Νεαρά κορίτσια που κάνουν συχνά δίαιτες, εμφανίζουν 12 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν επεισόδια υπερφαγίας συγκριτικά με τα νεαρά κορίτσια που δεν υποβάλλουν τον εαυτό τους σε δίαιτες. Τα περιστατικά βουλιμίας ανάμεσα στις ηλικίες των έχουν τριπλασιαστεί την τελευταία 20ετία. Το 80% των γυναικών είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση τους. Τα περισσότερα μοντέλα είναι πιο αδύνατα από το 98% των γυναικών στην Αμερική.


Κατέβασμα ppt "*ΝΟΥΣ ΥΓΙΗΣ ΕΝ ΣΩΜΑΤΙ ΥΓΙΕΙ*"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google