Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διατροφικές Διαταραχές Και Οικονομικές Επιπτώσεις Στην Κοινωνία

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διατροφικές Διαταραχές Και Οικονομικές Επιπτώσεις Στην Κοινωνία"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διατροφικές Διαταραχές Και Οικονομικές Επιπτώσεις Στην Κοινωνία
ΘΕΜΑ:ΒΟΥΛΙΜΙΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΟΜΑΔΑΣ: ΚΟΥΜΛΕΛΗ ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΚΟΥΡΜΠΑΝΗ ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΑΛΛΑ ΜΑΡΙΑ ΜΑΡΒΑΚΗ ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΤΣΑΚΑΝΙΑ ΕΛΕΝΗ ΤΣΙΚΟΥΡΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

2

3 Όλοι τρώμε. Το κάνουμε και γιατί μας είναι απαραίτητο και επειδή το απολαμβάνουμε. Ωστόσο, όπως για κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των ανθρώπων. Μερικοί τρώνε περισσότερο, άλλοι τρώνε λιγότερο, ορισμένοι παίρνουν βάρος εύκολα ενώ άλλοι όχι. Και μερικοί άνθρωποι φτάνουν σε τέτοιο σημείο υπερβολής που βλάπτουν τον εαυτό τους τρώγοντας πάρα πολύ ή πολύ λίγο. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να βλάπτουν την υγεία τους και να καταλήξουν στο γιατρό.

4 Αν και είναι ευκολότερο να μιλάμε για την ανορεξία και την βουλιμία σαν ξεχωριστές καταστάσεις, οι ασθενείς συχνά υποφέρουν από συμπτώματα και των δύο παθήσεων. Πράγματι, συμβαίνει συχνά η βουλιμία να αναπτύσσεται μετά από μια περίοδο μηνών ή χρόνων με συμπτώματα ανορεξίας

5 Οι γυναίκες υποφέρουν από αυτές τις διαταραχές 10 φορές πιο συχνά από τους άντρες και γι' αυτό στο συγκεκριμένο φυλλάδιο όταν αναφερόμαστε σε ασθενείς θα χρησιμοποιούμε καταλήξεις γένους θηλυκού. Αν και συχνά θεωρούνται σαν προβλήματα της ενήλικης ζωής, αυτές οι διαταραχές συνήθως ξεκινούν στα εφηβικά χρόνια όταν η πάσχουσα ζει ακόμα στο σπίτι με τους γονείς της.

6 Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη Νευρογενή Βουλιμία είναι τα εξής: Α
Τα διαγνωστικά κριτήρια για τη Νευρογενή Βουλιμία είναι τα εξής: Α. Επανειλημμένα επεισόδια υπερφαγίας. Β. Επανειλημμένη ακατάλληλη αντισταθμιστική συμπεριφορά για να αποτρέψει την απόκτηση βάρους. Γ. Η υπερφαγία και οι ακατάλληλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές συμβαίνουν κατά μέσο όρο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα για τρεις μήνες. Δ. Η εκτίμηση του εαυτού αδικαιολόγητα επηρεάζεται από το σχήμα του σώματος και του βάρους. Ε. Η διαταραχή δεν συμβαίνει αποκλειστικά κατά τη διάρκεια επεισοδίων ψυχογενούς ανορεξίας. ΝΕΥΡΟΓΕΝΗ ΒΟΥΛΙΜΙΑ

7 Διακρίνονται δύο τύποι Νευρογενούς Βουλιμίας: Ο τύπος κάθαρσης στον οποίο το άτομο εμπλέκεται συστηματικά στην πρόκληση εμετού και την κατάχρηση καθαρτικών, διουρητικών ή ενεμάτων. Ο τύπος μη-κάθαρσης στον οποίο το άτομο δε χρησιμοποιεί την κάθαρση αλλά άλλες αντισταθμιστικές συμπεριφορές (όπως π.χ. νηστεία, υπερβολική άσκηση).

8 Η εικόνα του βουλιμικού ασθενή
Τα επεισόδια υπερφαγίας συνήθως συμβαίνουν όταν το άτομο είναι μόνο και οι θερμίδες που καταναλώνει το άτομο ισοδυναμούν με αυτές πολλών γευμάτων. Συχνά το άτομο εξαφανίζεται στη τουαλέτα μετά από κάθε γεύμα για να απομακρύνει την τροφή που κατανάλωσε. Επιπλέον, οι βουλιμικές γυναίκες έχουν διαταραχές στον κύκλο τους και ιστορικό μεγάλων διακυμάνσεων του βάρους, ενώ εξαιτίας των πολλών εμετών, οδηγούνται σε κακή υγεία, αφυδάτωση και λέπτυνση του δέρματος, καθώς και βλάβες της αδαμαντίνης των δοντιών και των δακτύλων. Σε αντίθεση με τα άτομα που πάσχουν από νευρική ανορεξία, οι βουλιμικοί ασθενείς συχνά «δεν φαίνονται», καθώς στην πλειοψηφία τους διατηρούν ένα κανονικό βάρος και τα συμπτώματα της νόσου δεν είναι φανερά. Έτσι, είναι δύσκολο για τους οικείους του ασθενή να αναγνωρίσουν την ύπαρξη της ασθένειας και να παροτρύνουν το άτομο να ζητήσει βοήθεια.

9 Αιτιολογία Οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται σε μια μίξη βιολογικών, κοινωνικών καιψυχολογικών παραγόντων   Οι ψυχογενείς παράγοντες των διατροφικών διαταραχών σχετίζονται με τις ραγδαίες αλλαγές στο σώμα, που συμβαίνουν κατά την εφηβεία, με την ανάδυση της σεξουαλικότητας και, κυρίως, με την ανάγκη του έφηβου να ξεχωρίσει από τους γονείς. Ο έλεγχος του βάρους του σώματος δημιουργεί την ψευδαίσθηση ενός γενικότερου ελέγχου πάνω στο σώμα, αλλά και στο περιβάλλον. Στις οικογένειες των εφήβων που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, υπάρχουν, συνήθως, στενές, αλλά πολύ αμφιθυμικές σχέσεις, που έχουν να κάνουν με ζητήματα εξουσίας και ελέγχου, αυτονομίας και ταυτότητας.

10 Στους βιολογικούςπαράγοντες συγκαταλέγονται οι γενετικοί (γονίδια που ελέγχουν την πρόσληψη τροφής, αλλά και στοιχεία της προσωπικότητας), οι νευροβιολογικοί (αυξημένα επίπεδα σεροτονίνης σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου) και οι διατροφικοί (μειωμένη πρόσληψη ψευδαργύρου).

11 Οι κοινωνικοί παράγοντες σχετίζονται με τα πρότυπα ομορφιάς στις δυτικές κοινωνίες, ειδικά αυτά που προωθούν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ένα σημαντικό ποσοστό γυναικών που εργάζονται σε χώρους που η πίεση για ένα λεπτό σώμα είναι μεγάλη (πχ. μοντέλα, χορεύτριες) πάσχουν από νευρική ανορεξία.

12 ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Τα άτομα με βουλιμία μπορεί να έχουν τα ακόλουθα σημάδια και συμπτώματα: Ευκαιριακή – υπερβολική κατανάλωση τροφίμων,  πλούσιων σε υδατάνθρακες, συνήθως  κρυφά.  Άσκηση για ώρες και έντονα. Τρώνε μέχρι να υπερ-γεμίσει το στομάχι τους και να νιώσουν ότι δεν μπορούν να φάνε άλλο. Πηγαίνουν στην τουαλέτα κατά τη διάρκεια γευμάτων. Χάνουν τον έλεγχο και προβαίνουν σε υπερβολική κατανάλωση φαγητού, συνοδευόμενη από αισθήματα ενοχής και  ντροπής. Το σωματικό τους βάρος  ανεβοκατεβαίνει συνεχώς.  Αντιμετωπίζουν  δυσκοιλιότητα, διάρροια, ναυτία, αέρια, κοιλιακό άλγος. Αφυδάτωση Προβλήματα στο κύκλο τους. Κατεστραμμένο σμάλτο στα δόντια Άσχημη  αναπνοή Πόνος στο λαιμό ή πληγές στην στοματική κοιλότητα. Κατάθλιψη

13 ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ Σε πολλά άτομα, το πρώτο που χρειάζεται να αντιμετωπιστεί είναι η οργανική υγεία και η επιστροφή του βάρους κοντά στα φυσιολογικά επίπεδα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητη μια μακρόχρονη ψυχοθεραπευτική διαδικασία, όχι μόνο γι' αυτόν που πάσχει, αλλά για όλη την οικογένεια. Σε κάθε περίπτωση, όσο πιο νωρίς απευθύνεται το άτομο που πάσχει από κάποια διατροφική διαταραχή και η οικογένειά του στον ειδικό, τόσο καλύτερη είναι η πρόγνωση και η αντιμετώπιση του προβλήματος.

14 Αποτελέσματα Θεραπείας
Σε γενικές γραμμές, η θεραπεία της βουλιμίας έχει καλά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα: Τα 2/3 περίπου των ασθενών, μετά από ένα χρόνο, δεν τηρούν πλέον τα κριτήρια για διάγνωση Ψυχογενούς Βουλιμίας και μειώνονται σημαντικά τα επεισόδια υπερφαγίας και χρήσης καθαρτικών, με μέσο όρο βελτίωσης περίπου 70%. Υπάρχει ελάχιστη διακύμανση στο βάρος των ασθενών. Παρατηρείται αισθητή βελτίωση των διατροφικών συνηθειών των ασθενών, η οποία συνοδεύονται από παράλληλη βελτίωση της διάθεσης.

15 Συμπεράσματα Ο Σύγχρονος τρόπος ζωής με την αφθονία την υπερκατανάλωση και την προβολή εσφαλμένων προτύπων έχει αύξηση τα τελευταία χρόνια τις ψυχογενές παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με τη διατροφή.Μια τέτοιου είδους ασθένεια είναι η νευρογενή Βουλιμία χαρακτηρίζεται από έναν επαναλαμβανόμενο κύκλο συμπεριφορών και συναισθημάτων τη μη ελέξιμη υπερβολική πρόσληψη τροφής , συναισθήματα δυσφορίας και ενοχή και υπερβολικά έντονη προσπάθεια αποφυγής πρόσληψης βάρους.Η ποιο επικίνδυνη ηλικία είναι η εφηβική και τα πρώτα χρόνια τις ενηλικίωση. Η μη έγκυρη αντιμετώπιση μπορεί να προκαλέσει πεπτικά έλκη και παγκρεατίτιδα φλεγμονή και πιθανόν ρήξη του οισοφάγου λόγω τον εμετών.Πιθανά να προκαλέσει γαστρορραγία κατά την διάρκεια των επεισοδίων υπερφαγίας και τέλος μπορεί να προκαλέσει μέχρι και θάνατο.

16


Κατέβασμα ppt "Διατροφικές Διαταραχές Και Οικονομικές Επιπτώσεις Στην Κοινωνία"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google