Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο
Το Ερέχθειο Κώστας Μπάρτζης Δ2 Α.Π.Θ Π.ΤΔ.Ε 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης

2 Γενικές πληροφορίες Κατά τη μυθολογία στο σημείο αυτό έγινε η φιλονικία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα για την κυριαρχία της πόλης. Ο θεός της θάλασσας Ποσειδώνας χτύπησε το βράχο με την τρίαινα και ξεπήδησε θαλασσινό νερό. Με τη σειρά της η Αθηνά χτύπησε με το δόρυ της και φύτρωσε η ελιά. Οι θεοί που ήταν κριτές έδωσαν τη νίκη στην Αθηνά. Οι Αθηναίοι όμως θέλοντας να συμβιβάσουν τους δύο αντίπαλους θεούς τούς αφιέρωσαν από ένα ιερό κάτω από την ίδια στέγη.

3 Γενικές πληροφορίες 2 Είναι ένα πολυσύνθετο κτήριο που κατασκευάστηκε για να στεγάσει προγενέστερες λατρείες, όπως τη λατρεία της Αθηνάς και του Ποσειδώνα Ερεχθέα (μυθικού βασιλιά, γιού της Γης, που συγχωνεύτηκε αργότερα με τον Ποσειδώνα αλλά έδωσε το όνομά του στο κτήριο). Το Ερέχθειο στέγασε ακόμη τα ¨μαρτύρια¨ (τα ίχνη της τρίαινας του Ποσειδώνα και την ελιά της Αθηνάς). Το Ερέχθειο δεν έχει τη μορφή ενός ενιαίου ναού. Η καθεμιά από τις τέσσερις πλευρές του κτηρίου έχει διαφορετική μορφή.

4 Γενικές πληροφορίες 3 Η ανατολική έχει έξι ιωνικούς κίονες. Το ανατολικό τμήμα του Ερεχθείου ήταν μάλλον αφιερωμένο στη θεά Αθηνά. Εκεί φυλασσόταν το ξύλινο άγαλμα της θεάς που, σύμφωνα με το μύθο, είχε πέσει από τον ουρανό. Στη Βόρεια πλευρά του Ερεχθείου σχηματίζεται ένα προστώο με τέσσερις ιωνικούς κίωνες και μια μεγαλοπρεπή πύλη στο βάθος. Η δυτική πλευρά του Ερεχθείου διαμορφώνεται σε δύο διαφορετικά επίπεδα λόγω της διαφοράς του εδάφους. Το δυτικό τμήμα ήταν ίσως το ιερότερο γιατί στέγαζε τα ¨μαρτύρια¨.

5 Γενικές πληροφορίες 4 Η νότια πλευρά έχει επίσης ένα προστώο, όπου τους κίονες αντικαθιστούν οι περίφημες κόρες που ονομάστηκαν Καρυάτιδες. Έξι λυγερόκορμες κοπέλες φέρουν τους από ένα μαρμάρινο καλάθι και συγχρόνως το βάρος της οροφής.

6 Ηλεκτρονικές πηγές WIKIPEDIA Εγκυκλοπαιδικές πηγές ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ
Πηγές Ηλεκτρονικές πηγές WIKIPEDIA Εγκυκλοπαιδικές πηγές ΑΡΧΑΙΑ ΑΘΗΝΑ

7 Το Ερέχθειο Κώστας Μπάρτζης Δ2 Α.Π.Θ Π.ΤΔ.Ε
Α.Π.Θ Π.ΤΔ.Ε 1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο Θεσ/νικης Σας ευχαριστώ για τη προσοχή σας!!


Κατέβασμα ppt "1ο Πρότυπο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google