Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά, Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά, Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά, Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ

3 Πόσο καλά γνωρίζουμε το ελαιόλαδο; Σάββατο, 17 Απριλίου 2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ 2010

4 Ο Οδυσσέας Ελύτης έχει γράψει : «εάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα, θα βρεις ότι αποτελείται από μια ελιά, ένα αμπέλι κι ένα καράβι που σημαίνει ότι με αυτά τα τρία μπορείς να την ξαναφτιάξεις». Ο ίδιος, αποκαλεί την ελιά «Φωτόδεντρο και δέκατη τέταρτη οµορφιά». Στην Ελλάδα, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χώρα, η ελιά είναι συνδεδεμένη με την ύπαρξή μας.

5 Από τον Όμηρο το Ελαιόλαδο,χαρακτηρίσθηκε “Υγρό χρυσάφι” ΦΙΛΑΙΟΣ:Ένας από τους 4 μυρεψούς που με τέχνη & γνώση μετέτρεπαν το ελαιόλαδο σε αρώματα. (Πινακίδα στην Πύλο)

6 Ελαιόλαδο : Ορισμός Έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδενδρου με φυσική επεξεργασία & αποκλειστικά με μηχανικά μέσα. Προϊόν απολύτως φυσικό. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98%. Η Ποιοτική του αξιολόγηση γίνεται βάσει διεθνών σταθερών με γνώμονα : -τρόπο παραγωγής - βαθμό οξύτητας - βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα)

7 Το άρωμα, η γεύση και το χρώμα δεν αποτελούν στοιχεία επεξεργασίας του καρπού αλλά αποτελέσματα του τρόπου καλλιέργειας & της ποικιλίας της ελιάς Το ελαιόλαδο επηρεάζεται από τις κλιματολογικές συνθήκες και την ποιότητα του εδάφους Ελλάδα: 3 η Ελαιοπαραγωγός Χώρα στον κόσμο και συνεπώς διαφέρει από τόπο σε τόπο

8 Ποιοτικές Κατηγορίες Οι Βασικές Ποιοτικές Κατηγορίες που κυκλοφορούν στο στάδιο του λιανικού εμπορίου είναι :  Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο  Παρθένο ελαιόλαδο  Ελαιόλαδο - Αποτελούμενο από Εξευγενισμένα Ελαιόλαδα και Παρθένα Ελαιόλαδα  Πυρηνέλαιο Επίσης κυκλοφορούν διάφοροι τύποι εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου όπως :  Βιολογικό Ελαιόλαδο  Ελαιόλαδο ψυχρής έκθλιψης ή άθερμο  Αγουρέλαιο  Ελαιόλαδο με αρωματικά φυτά  Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και  Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ)

9 Ποιοτικές Κατηγορίες Κατηγορίες ΕλαιολάδουΟξύτητα Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδομέχρι 0,8 γρ. ανά 100 γρ. Παρθένο Ελαιόλαδομέχρι 2 γρ. ανά 100 γρ. Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα ελαιόλαδα και παρθένα ελαιόλαδα μέχρι 1 γρ. ανά 100 γρ. Πυρηνέλαιομέχρι 1 ανά 100 γρ.

10 Τυποποιημένο Ελαιόλαδο Τυποποίηση: Κύριος Παράγοντας Διασφάλισης των Καταναλωτών, για τη Γνησιότητα και την Ποιότητα όλων των Προϊόντων

11  εξασφαλίζει την σταθερή ποιότητα του ελαιολάδου  εγγυάται την τήρηση διαδικασιών ελέγχου ποιότητας & ασφάλειας σύμφωνα με Ευρωπαϊκή & Ελληνική Νομοθεσία που εφαρμόζεται μέσω του Γ.Χ.Κ, του ΕΦΕΤ κλπ.  αποτελεί εγγύηση ποιοτικών χαρακτηριστικών ελαιολάδου  προβλέπει την αναγραφή ποιοτικής κατηγορίας ελαιολάδου, ημερομηνίας λήξης κλπ  επιλέγει συσκευασίες με ειδικό πώμα εγγύησης για την ποιοτική διασφάλισή του από τη νοθεία κατά τη διακίνηση  υποχρεώνει την αναγραφή επωνυμίας και πλήρους διεύθυνσης τυποποιητή και συνεπώς προβλέπει ευθύνες & ποινές  μικρή συσκευασία σημαίνει γρήγορη διακίνηση από το ράφι των Σ.Μ και φυσικά κατανάλωση φρέσκου προϊόντος Η Τυποποίηση

12 Ενδείξεις στη Συσκευασία Ελαιολάδου

13 Υποχρεωτικές Ποιοτική κατηγορία Καθαρή ποιότηα περιεχομένου σε όγκο Παρασκευαστής ή συσκευαστής Αριθμός παρτίδας Ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας Συνθήκες διατήρησης

14 Προαιρετικές Εμπορική ονομασία “Πρώτη πίεση εν ψυχρώ” “Εξαγωγή εν ψυχρώ” Οργανοληπτικά χαρακτηριστικά Οξύτητα (με υπεροξείδια, Κ & κηρούς)

15 Συντήρηση του Ελαιολάδου  η συσκευασία είναι ακέραιη, με σύστημα ανοίγματος που καταστρέφεται μετά την πρώτη χρήση  δεν έρχεται σε επαφή με το φώς και τον αέρα, αποθηκεύεται σε σκιερό και δροσερό μέρος  δεν εκτίθεται σε υψηλές θερμοκρασίες και διατηρείται σε θερμοκρασία περιβάλλοντος (10-15 βαθμούς C)  φυλάσσεται σε καλά κλεισμένα αδιαφανή μπουκάλια ή ανοξείδωτα δοχεία Το ελαιόλαδο σε τυποποιημένη μορφή διατηρείται 12 έως 18 μήνες, επειδή:

16 Μεσογειακή Διατροφή Το Μεσογειακό Μοντέλο Διατροφής που βασίζεται στο Ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λιπαρών, έχει συμβάλλει στην μακροβιότητα των κατοίκων των χωρών της Μεσογείου

17 Ελαιόλαδο:Υγιεινό & Εύγευστο Υγιεινό, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα φαγητά και συνιστάται ως ένα ιδιαίτερα εύπεπτο λάδι Δεν παχαίνει περισσότερο από τα άλλα λάδια, έχει τον ίδιο αριθμό θερμίδων (9cal/gr) Διατηρεί όλες τις ιδιότητές του ανεξίτηλες, ιδίως αν προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος Aποκαλύπτεται όλη του η νοστιμιά όταν χρησιμοποιείται ωμό Δίνει εξαιρετική γεύση στις σαλάτες και τα λαχανικά Ιδανικό για τηγάνισμα,αφού αντέχει στις υψηλές θερμοκρασίες Χρησιμοποιείται σαν συντηρητής τροφίμων (π.χ. Τυριών, λαχανικών, ψαρικών).

18 >Μας επιτρέπει να απολαμβάνουμε τα αγαπημένα μας εδέσματα, με λιγότερες ενοχές. >Αντέχει σε μεγαλύτερες θερμοκρασίες >Δεν προκαλεί προβλήματα στη λειτουργία του συκωτιού & στο μεταβολισμό των λιπιδίων >Είναι υγιεινό λόγω των μονοακέρεστων λιπαρών οξέων & των αντιοξειδοτικών ουσιών που περιέχει Μαγειρέψτε με Ελαιόλαδο....

19 Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο Γεύση & Υγεία για μιά ζωή!!!


Κατέβασμα ppt "ΗΜΕΡΙΔΑ: ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ, Γεύση,Οργανοληπτικά Χαρακτηριστικά, Προώθηση. Αθήνα, 17/4/2010, ΕΛΑΙΟΤΕΧΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google