Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Αυγά και γαλακτοκομικά

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Αυγά και γαλακτοκομικά"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Αυγά και γαλακτοκομικά
Οι Έλληνες ανέτρεφαν πάπιες, χήνες, ορτύκια και κότες για να εξασφαλίζουν αυγά. Ορισμένοι συγγραφείς κάνουν ακόμη αναφορά σε αυγά φασιανού και αιγυπτιακής χήνας. Χάρη σε αυτό μπορούμε να υποθέσουμε πως πρόκειται για σπάνια εδέσματα. Τα αυγά καταναλώνονταν είτε μελάτα είτε σφικτά ως ορεκτικό ή επιδόρπιο. Επιπλέον τόσο ο κρόκος όσο και το ασπράδι του αυγού αποτελούσαν συστατικά διάφορων συνταγών.

2 Αυγά και γαλακτοκομικά
Το γάλα ήταν αρκετά διαδομένο, ωστόσο σπάνια χρησιμοποιούταν στη μαγειρική. Το βούτυρο ήταν γνωστό, αλλά χρησιμοποιούταν σπάνια: γενικώς θεωρούταν χαρακτηριστικό της διατροφής των κατοίκων της Θράκης τους οποίους ο κωμικός ποιητής Αναξανδρίδας  αποκαλεί βουτυροφάγους. Παρόλα αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα έχαιραν εκτίμησης.

3 Αυγά και γαλακτοκομικά
Η πυριατή  ήταν ένα είδος παχύρρευστου γάλακτος, το οποίο συχνά συγχέεται με το γιαούρτι. Βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής ήταν το τυρί, είτε από γάλα κατσίκα είτε από γάλα προβάτου. Γινόταν διάκριση ανάμεσα στο φρέσκο και το σκληρό τυρί. Το οποίο πωλούταν σε διαφορετικά καταστήματα.

4 Αυγά και γαλακτοκομικά
Το πρώτο τυρί κόστιζε τα δύο τρίτα της τιμής του δεύτερου.  Καταναλώνονταν σκέτα ή με μέλι ή με λαχανικά. Επίσης αποτελούσε συστατικό διάφορων συνταγών, ανάμεσα στα οποία συναντούμε και το ψάρι. Η εργασία πραγματοποιήθηκε από τους/ις μαθητές/ριες: Ζιούτα Ιωάννα, Ίτσου Φανή, Καρνούτσος Ιωάννης, Κοσμαδάκης Αριστείδης


Κατέβασμα ppt "Αυγά και γαλακτοκομικά"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google