Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας
Ελληνογαλλική Σχολή «Άγιος Παύλος» Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας Υπεύθυνη Καθηγήτρια Μαυρομματάκη Σταυρούλα

2 Ομάδα 4 Μάρω Γεωργιάδου Μιχάλης Λάμπρου Ηλίας Μαζεμένος
Σταυρούλα Μάζου

3 Σοκολατοποιεία ‘ΜΕΛΙΝΤΑ’

4 ΙΣΤΟΡΙΚΟ:ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΑΣ
Η προγιαγιά του γενικού διευθυντή της ΜΕΛΙΝΤΑ, Μαρκέλλα, είχε υπογλυκαιμία δηλαδή χρειαζόταν ανά πάσα στιγμή κάτι γλυκό ώστε να μην λιποθυμήσει λόγω έλλειψης ζαχάρου. Εκείνη την εποχή δεν πωλούνταν σοκολάτες ή γλυκά και ο σύζυγός της αποφάσισε να βοηθήσει ο ίδιος τη γυναίκα του. Έφτιαξε λοιπόν, μικρά σοκολατάκια, που δεν λιώνουν εύκολα, ώστε η πρόγιαγια να μπορεί να τα κουβαλάει μαζί της. Τα σοκολατάκια ήταν τόσο γευστικά και σιγά σιγά όλο και περισσότεροι συγχωριανοί ζητούσαν να φτιάξει και γι' αυτούς σοκολατάκια. Έτσι η οικογένεια του διευθυντή έστησε μια μικρή επιχείρηση που σύντομα επεκτάθηκε και έγινε η σημερινή ΜΕΛΙΝΤΑ. Σήμερα οι υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της ΜΕΛΙΝΤΑ βρίσκονται στο Ταύρο και τα προϊόντα διατίθονται σε όλη την Ελλάδα, καθώς και σε Γερμανία ,Γαλλία και Σκανδιναβικές χώρες.

5 σκόνη κακάο Κούβα (αεροπορικώς)
ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ σκόνη κακάο Κούβα (αεροπορικώς) βούτυρο κακάο Κούβα (αεροπορικώς) ζάχαρη Ελλάδα γαλακτοματοποιητής  Ελλάδα αρωματικές ουσίες Ελλάδα σκόνη γάλακτος  Ελλάδα ηλιέλαιο Ελλάδα ξηροί καρποί Ελλάδα φρούτα Ελλάδα

6 ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ Οι εγκαταστάσεις μας στον Ταύρο Αττικής.

7 ΤΟΜΕΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Η εταιρία μας ανήκει στον δευτερογενή τομέα διότι προμηθευόμαστε τις πρώτες ύλες και αφού τις επεξεργαζόμαστε, παράγουμε σοκολάτα.

8 ΣΤΑΔΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ Στις χώρες των Τροπικών οι καρποί κακάο μετά τη συγκομιδή κόβονται και ανοίγονται για να αποκαλυφθούν στο εσωτερικό τους οι φρέσκοι κόκκοι κακάο τυλιγμένοι σε ένα παχύρρευστο, λευκό πολτό. Ακολουθεί η ζύμωσή τους σε καλάθια κατά την οποία χάνουν τη βλαστικότητά τους και την πικρή χορτοειδή γεύση τους και αποκτούν χρώμα σκοτεινότερο, η ξήρανση, η συσκευασία και η αποστολή τους στις σοκαλατοποιίες του κόσμου. Καβούρντισμα Άλεση Ανάμειξη Ραφινάρισμα Κονσάρισμα Τελικό Στάδιο

9 Καβούρντισμα Οι κόκκοι του κακάο - που αποκαλούνται κακαοβάλανοι - μόλις παραληφθούν στο εργοστάσιο καθαρίζονται από τυχόν ξένα σώματα και σκόνη και αποθηκεύονται σε σιλό ανά ποικιλία. Από εκεί μεταφέρονται αυτόματα στα ειδικά μηχανήματα, τα καβουρντιστήρια. Κατά τη διάρκεια του καβουρντίσματος, αναπτύσσεται το άρωμα και το χρώμα του κακάο και απομακρύνεται η υγρασία. Στη συνέχεια, οι καβουρντισμένοι κακαοβάλανοι αποφλοιώνονται, απορρίπτονται τα φλούδια, και οι καρποί τεμαχίζονται σε μικρά κομμάτια, τα οποία στην τεχνική ορολογία ονομάζονται «nibs». Άλεση Οι καβουρντισμένοι και τεμαχισμένοι κακαοβάλανοι (nibs) από διάφορες ποικιλίες αναμειγνύονται και στη συνέχεια αλέθονται. Το προϊόν που προκύπτει από την άλεση των nibsονομάζεται κακαοπολτός. Ο κακαοπολτός στη συνέχεια υφίσταται θερμική επεξεργασία για την επίτευξη του τελικού αρώματος.

10 Ανάμειξη Ο κακαοπολτός με αυτόματους μηχανισμούς μεταφέρεται στους αναμικτήρες του εργοστασίου, όπου προστίθενται, σύμφωνα με την επιθυμητή συνταγή, τα ανάλογα ποσοστά ζάχαρης, γάλακτος και βουτύρου του κακάο και αναμειγνύονται καλά μέχρι να αποτελέσουν ένα ομοιογενές μείγμα. Ραφινάρισμα Το ομοιογενές αυτό μείγμα μεταφέρεται αυτόματα σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται πεντακύλινδροι, όπου επιτυγχάνεται η λέπτυνση του μείγματος που μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη. Σε αυτό το στάδιο επεξεργασίας το τελικό προϊόν αποκτά τη λεπτή και βελούδινη υφή που αισθανόμαστε, όταν λιώνει η σοκολάτα στο στόμα μας.

11 Κονσάρισμα Αποτελεί το πιο βασικό τμήμα όλης της παραγωγικής διαδικασίας. Η λεπτή σκόνη μετά το ραφινάρισμα μεταφέρεται σε ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται «κόνσες», τα οποία έχουν θερμαινόμενες πλευρές. Εκεί η σκόνη ρευστοποιείται και αναδεύεται, ενώ ταυτόχρονα, γίνονται αντιδράσεις που δίνουν το χαρακτηριστικό άρωμα σε κάθε είδος σοκολάτας. Όσο μεγαλύτερη είναι η παραμονή του ρευστοποιημένου μείγματος στις κόνσες, τόσο καλύτερο είναι το γευστικό αποτέλεσμα του τελικού προϊόντος. Τελικό Στάδιο Το ρευστό μείγμα της σοκολάτας, αφού μετριασθεί η θερμοκρασία του, μεταφέρεται αυτόματα με τις κατάλληλες σωληνώσεις σε ειδικά μηχανήματα όπου χύνεται στις φόρμες πλακιδίων. Στο σημείο αυτό μπορεί να προστεθούν και επιπλέον συστατικά, όπως αμύγδαλα, φουντούκια, γέμιση, κ.λ.π. Οι φόρμες μεταφέρονται αυτόματα στα ψυγεία κι έπειτα από ορισμένο χρονικό διάστημα η σοκολάτα στερεοποιείται. Στη συνέχεια, οι πλάκες μεταφέρονται στις συσκευαστικές μηχανές, τυλίγονται σε φύλλα κασσίτερου για να εξασφαλιστεί η διατήρησή τους και αποθηκεύονται σε κατάλληλους, κλιματιζόμενους χώρους, μέχρι να φτάσουν στα σημεία πώλησης .

12 ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

13 ΑΝΑΛΥΣΗ ΡΟΛΩΝ Γενικός Διευθυντής Διευθυντής Προσωπικού
Διευθυντής Οικονομικών Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων

14 ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ Ο Γενικός διευθυντής είναι προϊστάμενος και συντονιστής όλων των δραστηριοτήτων της βιομηχανίας και εκτελεί τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της επιχείρησης. Σχεδιάζει τη στρατηγική μιας επιχείρησης. Είναι υπεύθυνος για την υλοποίηση των στόχων της εταιρείας. Καθορίζει τις δραστηριότητες της επιχείρησης. Καθορίζει και ελέγχει τους στόχους και τις δραστηριότητες κάθε τμήματος,με προκαθορισμένα κριτήρια. Ενημερώνει το Διοικητικό Συμβούλιο για τη πρόοδο της εταιρείας και μεταφέρει τις αποφάσεις του στους Διευθυντές και εργαζόμενους. Αντιπροσωπεύει την εταιρεία και την εκπροσωπεί υπογράφοντας τα επίσημα έγγραφα.

15 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
Είναι εκείνος που εξασφαλίζει το κατάλληλο προσωπικό για τη λειτουργία της επιχείρησης, ανάλογα με τις ανάγκες της. Η πρόσληψη προσωπικού είναι μία από τις βασικές αρμοδιότητες του υπεύθυνου προσωπικού. Σχεδιάζει και ενημερώνει τα διαγράμματα οργάνωσης προσωπικού (οργανογράμματα) στα οποία απεικονίζεται η θέση κάθε εργαζόμενου στην επιχείρηση. Το τμήμα προσωπικού διατηρεί τους ατομικούς φακέλους των εργαζομένων με τα προσωπικά τους στοιχεία και δημιουργεί βάση δεδομένων σε ηλεκτρονική μορφή. Συνεργάζεται στενά με τα υπόλοιπα τιμήματα για τον καθορισμό των αποδοχών των εργαζομένων καθώς και για την προαγωγή και την εξέλιξή τους σε ανώτερες θέσεις, με βάση τα κριτήρια που έχει θέσει η επιχείρηση. Σχεδιάζει ένα σύστημα ελέγχου εργασίας και απόδοσης του εργαζόμενου, η οποία είναι μια ιδιαίτερη λεπτή και πολύπλοκη διαδικασία, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που χρησιμοποιείται υψηλή τεχνολογία.

16 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Ο Διευθυντής Οικονομικών ελέγχει και συντονίζει τα οικονομικά της επιχείρησης. Καθορίζει τη διαδικασία έκδοσης και πώλησης μετοχών, το σύστημα ελέγχου των οικονομικών της εταιρείας και οργανώνει σύστημα. Συμμετέχει στη διαμόρφωση του καταστατικού της επιχείρησης. Στο καταστατικό ορίζεται η μορφή της εταιρείας. Συντάσσει τον προϋπολογισμό της εταιρείας, ύστερα από υπολογισμό του κόστους παραγωγής και τις απαιτήσεις για χρηματοδότηση των τμημάτων, τον οποίο υποβάλλει στο Διοικητικό Συμβούλιο. Συντάσσει τον ισολογισμό της εταιρείας, με βάση τα οικονομικά στοιχεία. Το τμήμα Οικονομικών υπολογίζει τα κέρδη από τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τα διανέμει στους μετόχους.

17 Στη Διεύθυνση Οικονομικών υπάγονται τρία βασικά τιμήματα:
Λογιστήριο, που τηρεί βιβλία και στοιχεία σχετικά με τις οικονομικές δραστηριότητες της εταιρείας , ώστε η Διεύθυνση της Επιχείρησης να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή την οικονομική της κατάσταση (οφειλές, δάνεια, κέρδη, ζημιές). Τμήμα Κοστολόγησης, που υπολογίζει τις δαπάνες που απαιτούνται για την παραγωγή του προϊόντος. Φοροτεχνικό, που παρακολουθεί τη φορολογική νομοθεσία, παρακρατεί τους φόρους από τις οικονομικές συναλλαγές και τους αποδίδει

18 ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ
Με τον όρο Δημόσιες Σχέσεις μπορεί κανείς να εννοεί την προσπάθεια δημιουργίας καλής εντύπωσης ή όπως λέμε καλής εικόνας (image),για μια επιχείρηση σε εκείνους που συναλλάσσονται μαζί της και στο ευρύτερο κοινό.Σήμερα ο ρόλος αυτός έχει περισσότερες απαιτήσεις λόγω του ανταγωνισμού. Στόχοι του Διευθυντή Δημοσίων Σχέσεων είναι: Η καλή επικοινωνία της διοίκησης με τους μετόχους και τους εργαζόμενους της επιχείρησης. Η επικοινωνία της επιχείρησης με πελάτες,καταναλωτές,προμηθευτές και μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η προβολή της επιχείρησης και η ευρύτερη αποδοχή της από το κοινωνικό σύνολο. Η συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων σε θέματα που τους αφορούν.

19 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ως Γενικός Διευθυντής προτείνω τη συχνότερη σύσκεψη με τους υπόλοιπους διευθυντές για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει κάθε τμήμα. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ Ως Διευθυντής Προσωπικού προτείνω την αξιολόγηση του τωρινού προσωπικού για την διαπίστωση ελλείψεων και προβλημάτων για την άμεση αντιμετώπισή τους και την αναβάθμιση του προσωπικού. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Ως Διευθύντρια Οικονομικών προτείνω την αναδιαμόρφωση του καταστατικού της επιχείρησης για τη βελτίωση και την πρόοδό της. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ Ως Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων προτείνω η εταιρεία μας να επικοινωνήσει με απώτερο σκοπό τη συνεργασία,με σοκολατοποιείες και εταιρείες μεταφοράς στα Βαλκάνια ώστε να επεκταθούμε και σ'αυτές τις χώρες.

20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΟΛΥ.


Κατέβασμα ppt "Εργασία στο μάθημα της Τεχνολογίας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google