Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» Γεώργιος Ζέρβας,

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» Γεώργιος Ζέρβας,"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» Γεώργιος Ζέρβας, Γεώργιος Ζέρβας, Καθηγητής Διευθυντής Εργαστηρίου Φυσιολογίας Θρέψεως & Διατροφής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών

2 Στη χώρα μας εκτρέφεται το:  10% των προβάτων της ΕΕ (Μ. Βρετανία: 39%, Ισπανία: 25%, Γαλλία: 11%)  45% των αιγών (Ισπανία: 25%, Γαλλία:10,4%, Ιταλία: 8,3%) Ετήσιο ποσό επιδοτήσεων: 240 εκατ. ευρώ (100% από ΕΕ)

3 Η αιγοπροβατοτροφία μας παράγει το:  Το 30% του συνολικού παραγόμενου αιγοπρόβειου γάλακτος στην ΕΕ (χωρίς να υπάρχει ποσόστωση). (Ιταλία: 26%, Γαλλία: 20%, Ισπανία: 17%)  Το 12% του συνολικά παραγόμενου αιγοπρόβειου κρέατος στην ΕΕ.

4 Κατανομή παραγομένου αιγοπρόβειου γάλακτος ΧώραΠρόβειοΑίγειο Ελλάδα24,5 (2)20,2 (3) Γαλλία9,224,3 Ισπανία14,024,3 Ιταλία28,58,1 Ρουμανία12,0-

5 Κατανομή παραγομένου αιγοπροβείου κρέατος (%) ΧώραΠρόβειοΑίγειο Ελλάδα9,8 (4)55,4 (1) Γαλλία11,811,6 Ισπανία17,217,9 Μ. Βρετανία39,00,4 Κύπρος0,45,0

6  To 95% των αιγοπροβάτων είναι αμελγόμενα (9 εκατ. πρόβατα, 4,8 εκατ. αίγες)  Το 80% των εκμεταλλεύσεων βρίσκεται σε μειονεκτικές περιοχές (90% των προβάτων και το 90% των αιγών)  Παράγονται τόνοι προβείου (40%) και τόνοι αιγείου (21%) γάλακτος, το οποίο πηγαίνει κατά κύριο λόγο για παραγωγή τυριών (το 90% του προβείου και το 80% του αίγειου)  21 πιστοποιημένα τυριά ΠΟΠ

7 Παραγωγή φέτας ΠΟΠ (σε τόνους) Πηγή: ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ

8 Πλαίσιο λειτουργίας του κλάδου-προϋποθέσεις  Ποιοτικά και ασφαλή για τον καταναλωτή προϊόντα (γάλα - κρέας)  Ελάχιστη περιβαλλοντική επιβάρυνση (αειφορία φυσικών νομευτικών πόρων – διαχείριση αποβλήτων κτηνοτροφικών μονάδων)  Διασφάλιση ευζωίας εκτρεφόμενου ζωικού κεφαλαίου (αιγοπροβατοστάσια – συνθήκες στέγασης)

9 Αποτελεσματική χρησιμοποίηση:  εδάφους  νερού  θρεπτικών συστατικών  ενέργειας  Μείωση απωλειών (πέψης –μεταβολισμού)  Μεγιστοποίηση μετατρεψιμότητας τροφής σε κτηνοτροφικά προϊόντα (αποτύπωμα C)  Max αυτονομία σε πρωτεΐνες και ενέργεια

10  Εκτροφή κατάλληλων ζώων (είδος – φυλή) για κατάλληλα παραγωγικά συστήματα κατά περιοχή υποστηριζόμενα από κατάλληλη διαχείριση.  Οικονομική βιωσιμότητα εκτροφών.  Max φυσιολογικά όρια (ευζωία – ασθένειες).

11  Τα εφαρμοζόμενα παραγωγικά συστήματα στην αιγοπροβατοτροφία της χώρας μας παρουσιάζουν μεγάλη παραλλακτικότητα: εκτατικά εντατικά  Παραλλακτικότητα παρατηρείται ως προς:  τη διατροφή  τη διαχείριση  τις αποδόσεις  το οικονομικό αποτέλεσμα

12 Εκτατικό σύστημα:  Αβελτίωτες φυλές, λιτοδίαιτες, ανθεκτικές  Μη ισόρροπη διατροφή (ενέργεια, Ν-χες ουσίες, κλπ.)  Χρήση βοσκοτόπων ποικίλης απόδοσης (~50% αναγκών, εποχικότητα)  Χαμηλές αποδόσεις  Χαμηλή αποτελεσματικότητα  Ποιότητα γάλακτος (?)  Εξάρτηση από επιδοτήσεις

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22 Εντατικό σύστημα:  Βελτιωμένες φυλές, υψηλών απαιτήσεων και αποδόσεων  Ισόρροπη διατροφή ( ± )  Υψηλότερη αποτελεσματικότητα  Καλύτερη ποιότητα γάλακτος  Συνήθως μη εξαρτώμενο από επιδοτήσεις Σημερινή τάση: προς εντατικές, συστηματικές, επιχειρηματικής μορφής εκτροφές (μονάδες)

23

24

25

26

27

28

29

30 Προβληματισμοί:  Επενδεδυμένο κεφάλαιο  Λειτουργικό κόστος μονάδας  Κόστος διατροφής (ιδιοπαραγόμενες-αγοραζόμενες)  Χημική σύσταση γάλακτος (λ%, πρωτ. %, ΛΟ)  Τιμή γάλακτος (σε σχέση με τη χημική σύσταση)

31 Αδύνατα σημεία της αιγοπροβατοροφίας μας  Ανεπαρκής οργάνωση και διαχείριση των μονάδων.  Απροθυμία για βελτίωση και ανάπτυξη του κλάδου (από μέρους παραγωγών και Πολιτείας).  Πολύ βραδεία τεχνολογική διείσδυση (π.χ. αμελκτικές μηχανές, παγολεκάνες κ.ά.).  Σημαντικές απώλειες ζωικού κεφαλαίου από ασθένειες και μειωμένες συνθήκες υγιεινής.  Υψηλό κόστος παραγωγής γάλακτος – κρέατος (χαμηλές αποδόσεις –μη ισόρροπη και οικονομική διατροφή).

32  Μεγάλη ηλικία και το σχετικά χαμηλό μορφωτικό επίπεδο των κτηνοτρόφων.  Διάσπαρτες μονάδες μικρής δυναμικότητας.  Ακατάλληλες ή μη λειτουργικές εγκαταστάσεις.  Ιδιοκτησιακό καθεστώς βοσκοτόπων- υπερβοσκηση  Προβληματικές σχέσεις κτηνοτρόφων-εμπόρων.  Ανύπαρκτη στρατηγική marketing προϊόντων αιγοπροβατοτροφίας (κρέατος – τυριών).  Ανεπαρκης ενημερωση κτηνοτροφων

33  Εκτατικές εκτροφές:  Περισσότρα ζώα με μικρότερες αποδόσεις (επιδοτήσεις)  Περιορισμενη ποσοτητα ιδιοπαραγομενων ζωοτροφων  Ανεπαρκείς – παραδοσιακές εγκαταστάσεις  Xωρίς άδεια λειτουργίας  Xωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό

34 Δυνατά σημεία του κλάδου της αιγοπροβατοτροφίας  Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης (αποδόσεις- διατροφή-ποιμνιοστάσια-μηχανική άμελξη- καλύτερη διαχείριση)  Έλλειψη περιορισμών από πλευράς ΕΕ  Αυξημένη ζήτηση προϊόντων του κλάδου (τυριά, γιαούρτι κλπ.)  Σχετικά εύκολη η μετατροπή των συμβατικών μονάδων σε βιολογικές

35 Συγκριτική αξιολόγηση αποτελεσματικότητας διατροφής Ετήσιες ανάγκεςΚόστος /kg γάλακτος Παραγωγικό σύστημα Γαλακτοπαραγωγή (kg /έτος) Ενέργεια MJ ΚΕΓ ΟΑΟ (kg) MJ ΚΕΓ g OAO Eν.OAO Εκτατικό150 (1,2) , Ημιεντατικό250 (1,4) , Εντατικό350 (1,5) ,

36 Ποσοστιαία κατανομή αναγκών ανάλογα με την παραγωγικότητα Ανάγκες Συντήρησης Ανάγκες Παραγωγής

37 Εξέλιξη μέσης ημερήσιας γαλακτοπαραγωγής προβατινών (λ= 6%) σε σχέση με το ισορροπο του σιτηρεσιου

38 Συμπεράσματα  Η ανεπαρκής κάλυψη των αναγκών των αιγοπροβάτων και η μη ισόρροπη διατροφή τους (ενέργεια, Ν-χες ουσίες) έχουν αρνητική επίδραση επί της παραγόμενης ποσότητας γάλακτος.  Όσο υψηλότερη είναι η παραγωγικότητα των αιγοπροβάτων (γαλακτοπαραγωγή-πολυδυμία) τόσο χαμηλότερο είναι το κόστος παραγωγής των κτηνοτροφικών προϊόντων (γάλακτος-κρέατος)

39 Μείωση κόστους παραγωγής  Παραγωγικότερα ζώα  Ισόρροπη διατροφή συμφωνα με τις αναγκες των ζωων (σε Εν και Ν-χες ουσιες) – εκπτυξη max παραγωγικου δυναμικου  Ιδιοπαραγόμενες ζωοτροφές  Τριφύλλι  Συγκαλλιέργεια ψυχανθών – αγρωστωδών*  Χρησιμοποίηση υποπροϊόντων (βάμβακος – ηλιόσπορου κλπ.)

40 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ (2012)  Εκτρεφόμενα πρόβατα :  Εκτρεφόμενες αίγες :  Αριθμός εκμεταλλεύσεων (συνολικά):  Παραγόμενη ποσότητα γάλακτος  Πρόβειο: τόνοι (6,5% της χώρας)  Αίγειο: τόνοι (15,2% της χώρας)

41 Παραγόμενη ποσότητα γάλακτος ανά νομό της Πελοποννήσου (σε τόνους) ΝομόςΠρόβειοΑίγειο Αργολίδος Αρκαδίας Κορινθίας Λακωνίας Μεσσηνίας Αχαΐας Ηλείας Σύνολο

42 Μέση χημική σύσταση γάλακτος Είδος γάλακτος Λίπος % Πρωτεΐνη % Λακτόζη % ΣΥΑΛ % ΟΜΧ* CFU/ml x 1000 Πρόβειο6,715,714,7411,22452 Αίγειο5,193,884,489,30463 Αγελαδινό3,923,234,798,6633 *για παρασκευή θερμικά επεξεργασμένου γάλακτος <1500 για προϊόντα χωρίς θερμική επεξεργασία <500

43 Μεταποιητικές μονάδες αιγοπρόβειου γάλακτος Αργολίδα23 Ηλεία20 Αρκαδία18 Μεσσηνία18 Αχαΐα14 Λακωνία10 Κορινθία7 ΣΥΝΟΛΟ110

44 Μέσο μέγεθος ποιμνίων και μέση ετήσια γαλακτοπαραγωγή (kg) ΝΟΜΟΣΠΡΟΒΑΤΑΑΙΓΕΣ Μέγεθος ποιμνίου Ετήσια γαλ/γή Μέγεθος ποιμνίου Ετήσια γαλ/γή Αργολίδος Σ Αρκαδίας Σ Ηλείας Σ Β Λακωνίας Σ Β Σ: συμβατικές εκτροφές, Β: βιολογικές εκτροφές

45 Μέγεθος ποιμνίων αιγοπροβάτων και μέση γαλακτοπαραγωγή αυτών (σε kg/έτος) ΝΟΜΟΣΠΡΟΒΑΤΑΑΙΓΕΣ Αργολίδος Σ168 (20-580) 207 ( ) 330 (70-550) 108 (60-350) Αρκαδίας Σ200 (30-400) 235 ( ) Ηλείας Σ Β 127 (40-300) 148 (89-240) 115 (42-215) 113 (62-157) 103 (40-150) 197 ( ) 118 (53-200) 106 (54-221) Λακωνίας Σ Β 165 (40-480) 143 ( ) 156 ( ) 156 (92-223) 240 (45-370) 340 ( ) 146 (70-280) 127 (88-143) Σ: συμβατικές εκτροφές, Β: βιολογικές εκτροφές

46 Κύρια χαρακτηριστικά εκτροφών  Κυρίως εκτατικές εκτροφές με αβελτίωτα ζώα (αιγών > προβάτων)  Κυρίαρχο σύστημα: ποιμενικό  Ζώα διασταυρωμένων φυλών (πρόβατα)  Οικογενειακές εκμεταλλεύσεις με ίδια απασχόληση  Ηλικία κτηνοτρόφων: νέοι - ηλικιωμένοι

47 Διαπιστώσεις - Προτάσεις  Ο κλάδος της αιγοπροβατοτροφίας, αν και ο βασικότερος και σταθερότερος στην πορεία του χρόνου, παραμένει εν πολλοίς στην παραδοσιακή του μορφή χωρίς να παίρνει τη θέση που του αρμόζει και που δικαιούται από κοινωνικο- οικονομικής και πολιτιστικής πλευράς.  Στη σύγχρονη απαιτητική εποχή, από πλευράς καταναλωτή και νομοθεσίας, δεν επαρκεί η εμπειρία των κτηνοτρόφων αλλά απαιτείται η συμπλήρωσή της με την επιστημονική γνώση.

48 Χρειάζεται, λοιπόν, περισσότερο από ποτέ, η στενή συνεργασία των κτηνοτρόφων με τους ειδικούς επιστήμονες για την επίτευξη του επιθυμητού, για τον κτηνοτρόφο, την Περιφέρεια, τη Χώρα, αποτελέσματος.

49 Τι πρέπει και τι μπορεί να γίνει: 1) Εκσυγχρονισμός των υφιστάμενων μονάδων (περιπτώσεις σχετικά νέων κτηνοτρόφων - ύπαρξη διαδοχής)  Βελτίωση ζωικού κεφαλαίου – αποδόσεων  Ισόρροπη διατροφή χαμηλού κόστους  Χρήση μηχανικής άμελξης, δεξαμενών ψύξης του γάλακτος και εφαρμογή τεχνητής σπερματέγχυσης  Βελτίωση συνθηκών λειτουργίας των μονάδων και διαχείρισης των ποιμνίων  Οργάνωση κτηνοτρόφων (ομάδες παραγωγών- συμβολαιακή γεωργία-κτηνοτροφία-μεταποίηση)

50 2) Ίδρυση νέων σύγχρονων μονάδων από άτομα νέας ηλικίας και με υψηλότερο μορφωτικό επίπεδο  Σύγχρονα αιγοπροβατοστάσια,  Επιλογή κατάλληλης, για κάθε περίπτωση, φυλής  Ορθή διαχείριση μονάδων (αναπαραγωγή-διατροφή- υγιεινή-τεχνητός θηλασμός-βοσκότοποι κλπ.),  Αποτελεσματική οικονομική διαχείριση μονάδων (κόστος παραγωγής-επιδοτήσεις-εμπορία προϊόντων)  Συμβολαιακή σχεση (γεωργία-κτηνοτροφία- μεταποίηση)

51 3) Οργάνωση κτηνοτροφικών πάρκων (χώρος ομαδικού σταβλισμού)  Το κτηνοτροφικό πάρκο είναι μία έκταση εύκολα προσβάσιμη από τους κτηνοτρόφους με άμεση επαφή με τους βοσκοτόπους για τη βόσκηση των ζώων στην οποία θα οργανωθούν αιγοπροβατοστάσια με όλους τους απαιτούμενους βοηθητικούς χώρους

52 0: silo τροφοδοσίας, 1-10: ατομικά προβατοστάσια, 11 αποθήκη ΧΖ, 12:παρασκευαστήριο μειγμάτων, 13:γραφείο-κατοικία κτηνοτρόφου, 14: δεξαμενή πρόψυξης γάλακτος, 15:silo αποθήκευσης α΄ υλών, 16: αναρρωτήριο ασθενούντων ζώων Βοσκότοπος Αμελκτήριο Βοσκότοπος

53 Το κτηνοτροφικό πάρκο θα διαθέτει:  Kατάλληλη οδική πρόσβαση  Hλεκτροδότηση  Yδροδότηση  Σύγχρονες λειτουργικές εγκαταστάσεις για ανθρώπους και ζώα  Επιστημονική εποπτεία και καθοδήγηση

54 Σημαντικά καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα λόγω:  Εκσυγχρονισμού παραγωγικής διαδικασίας  Ανάδειξης ποιότητας προϊόντων (προστιθέμενη αξία)  Ομαδικής προμήθειας ζωοτροφών (οικονομια κλιμακος)  Οργανωμένης (ομαδική) πώλησης προϊόντων  Μικρότερου κόστους υγειονομικής περίθαλψης  Xαμηλότερου λειτουργικού κόστους  Καλύτερης διαχείρισης βοσκήσιμων εκτάσεων

55  Γεωπόνοι και κτηνίατροι θα παρακολουθούν τη διατροφή και την υγεία των ποιμνίων.  Οι κτηνοτρόφοι θα αλληλοβοηθούνται.  Θα έχουν έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση για θέματα που τους αφορούν.

56 Το κτηνοτροφικό πάρκο αποτελεί πολύ καλή λύση για νέους κτηνοτρόφους ή για μετεγκατάσταση υφιστάμενων μονάδων.

57 Στόχοι Προγράμματος 5ετούς διάρκειας Πλήρης εκσυγχρονισμός των υπαρχουσών κτηνοτροφικών (αιγοπροβατοτροφικών) μονάδων τόσο σε ζωικό κεφάλαιο όσο και σε εξοπλισμό (αμελκτήρια, παγολεκάνες κ.ά.) ώστε να γίνουν απολύτως βιώσιμες. Σύνολο: 300 – 400 μονάδες 2. Δημιουργία νέων σύγχρονων μονάδων επιχειρηματικης μορφης κυριως από νεους ανθρωπους Σύνολο : 60 – 70 νέες μονάδες

58 3. Δημιουργία κτηνοτροφικών πάρκων αρχικά 10 (~ 2 ανά Νομό) 4. Πρόγραμμα συνεχούς τεχνικής και επιστημονικής υποστήριξης των κτηνοτρόφων από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής 5. Πρόγραμμα ανάδειξης προϊόντων (τυροκομικών – κρεατοσκευασμάτων)

59 Χρονοδιάγραμμα υλοποίησης  Επιλογή κτηνοτρόφων (υφιστάμενων, νέων).  Λεπτομερής ενημέρωση των ενδιαφερομένων που θα επιλεγούν (στόχοι, μεθοδολογία υλοποίησης, χρηματοδότηση, λειτουργία κλπ.).  Συλλογή στοιχείων για παραδοσιακά προϊόντα ζωικής προέλευσης (γαλακτοκομικά, κρεοσκευάσματα κλπ.)

60 Προϋποθέσεις-κριτηρια  Ηλικία κτηνοτρόφου ή ύπαρξη διάδοχης κατάστασης,  Αποδοχή συμβολαιακής σχέσης με τυροκομειο  Ανοιχτή προκήρυξη για δημιουργία νέων αιγοπροβατοτροφικών μονάδων ειδικών προδιαγραφων  Προϋπολογισμός: ανάλογος του μεγέθους των μονάδων

61 Κόστος εγκατάστασης αιγοπροβατοστασίου (σε χιλιάδες €) Δυναμικότητα μονάδας σε κεφαλές Κτην. πάρκο* Κτήρια Εξοπλισμός Ζωικό κεφάλαιο Σύνολο (€) € /ζώο * 10 αυτόνομες μονάδες με συνολικό αριθμό αιγοπροβάτων

62 Προϋπολογισμός προγράμματος 1.Εκσυγχρονισμός υπαρχουσών μονάδων 350 x = ευρώ 2.Δημιουργία νέων μονάδων: 65 x = ευρώ 3.Κτηνοτροφικά πάρκα: 10 x = ευρώ 4.Πρόγραμμα υποστήριξης προϊόντων: ευρώ Συνολικό κόστος προγράμματος: ευρώ

63 Πηγές χρηματοδότησης 1. Κοινοτικά προγράμματα 2. Εθνικά προγράμματα 3. Ίδια συμμετοχή 4. Τραπεζικός δανεισμός Μία πρώτη προσέγγιση  Εθνική–Κοινοτική Επιχορήγηση: 50% ( )  Ίδια συμμετοχή : 20% ( )  Δανεισμός: 30% ( ) Σύνολο 100 % ευρώ

64 Αναμενόμενα ωφέλη από την εφαρμογή του προγράμματος  Για τις κτηνοτροφικές μονάδες  Καλύτερο οικονομικό αποτέλεσμα (διατροφή, υγιεινή, αποδόσεις)  Καλύτερες συνθήκες εργασίας για τον κτηνοτρόφο  Καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τα ζώα

65  Για τις μεταποιητικές μονάδες  Μεγαλύτερη ποσότητα διαθέσιμου γάλακτος  Καλύτερης ποσότητας πρώτη ύλη (γάλα)  Χαμηλότερο κόστος συλλογής γάλακτος

66  Γενικότερα για την περιφέρεια (χώρα)  Αύξηση πρωτογενούς παραγωγής  Αύξηση απασχόλησης νέων ανθρώπων  Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας


Κατέβασμα ppt "ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ: «Ανάπτυξη σύγχρονης κτηνοτροφίας και αξιοποίηση των προϊόντων αυτής στην Περιφέρεια της Πελοποννήσου» Γεώργιος Ζέρβας,"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google