Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νεανικές Συντροφιές Ενορίας Προφήτη Ηλία Παγκρατίου

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νεανικές Συντροφιές Ενορίας Προφήτη Ηλία Παγκρατίου"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νεανικές Συντροφιές Ενορίας Προφήτη Ηλία Παγκρατίου
Σάββατο, 18 Οκτωβρίου 2003 Μνήμη του Αγίου Αποστόλου και Ευαγγελιστή ΛΟΥΚΑ

2 ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Η ΓΗ Οι ευθύνες του ανθρώπου ως «βασιλέα της Κτίσης»

3 Η Δημιουργία του κόσμου
«Αεί ο Θεός ο μέγας γεωμετρεί!!!»

4 Ημέρα 1η Στην αρχή ο Θεός δημιούργησε τον ουρανό και τη γη.
Η γη όμως ήταν έρημη και ασχημάτιστη. Ήταν σκοτάδι πάνω από την άβυσσο και πάνω στα νερά έπνεε Πνεύμα Θεού.

5

6 Τότε είπε ο Θεός: «Να γίνει φως». Και έγινε φως.
Ο Θεός είδε ότι το φως ήταν καλό και το χώρισε από το σκοτάδι. Το φως το ονόμασε «ημέρα» και το σκοτάδι «νύχτα». Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωί. Πρώτη ημέρα.

7 Ημέρα 2η Μετά είπε ο Θεός: «Στερέωμα να γίνει στα νερά ανάμεσα, για να χωρίζει νερά από νερά» Έτσι κι έγινε. Κι ονόμασε ο Θεός το στερέωμα «ουρανό». Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωΐ. Δεύτερη ημέρα.

8 Ημέρα 3η Τότε είπε ο Θεός: «Να συναχθούν σε έναν τόπο τα νερά και να φανεί η στεριά». Έτσι κι έγινε. Κι ονόμασε ο Θεός «γη» τη στεριά και το σύναγμα των υδάτων το είπε «θάλασσες». Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό.

9 Μετά είπε ο Θεός: «Να πρασινίσει η γη:
Να βλαστήσουν πάνω σ’ αυτήν χορτάρια, που να βγάζουν σπόρους και καρποφόρα δέντρα, που ανάλογα με το είδος τους να κάνουν καρπούς, οι οποίοι να περιέχουν τους σπόρους τους». Έτσι κι έγινε. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωΐ. Τρίτη ημέρα.

10 Ημέρα 4η Τότε είπε ο Θεός: «Να γίνουν φωτεινά σώματα στο στερέωμα του ουρανού, για να χωρίζουν την ημέρα από τη νύχτα, για να είναι σημάδια για τις εποχές, τις ημέρες και τα έτη, ώστε από το στερέωμα του ουρανού να φωτίζουν τη γη». Έτσι κι έγινε. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωΐ. Τέταρτη ημέρα.

11 Ημέρα 5η Τότε είπε ο Θεός: «Να γεμίσουν τα νερά με ζωντανές υπάρξεις πλήθος, και να πετάνε τα πτηνά πάνω από τη γη προς το στερέωμα του ουρανού». Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό. Τα ευλόγησε λοιπόν όλα ο Θεός και τους είπε: «Να πολλαπλασιάζεστε και να γεμίσετε τα νερά των θαλασσών και τα πτηνά ας πληθαίνουν πάνω στη γη». Ήρθε το βράδυ, ήρθε το πρωΐ. Πέμπτη ημέρα.

12 Ημέρα 6η Τότε είπε ο Θεός: «Να βγάλει η γη κάθε είδος ζωντανού οργανισμού: Όλα τα είδη των ζώων, των ερπετών και των θηρίων». Έτσι κι έγινε. Και είδε ο Θεός ότι ήταν καλό.

13 Μετά είπε ο Θεός: «Ας φτιάξουμε τον άνθρωπο σύμφωνα με την εικόνα τη δική μας και την ομοίωση…»

14 Δημιούργησε, λοιπόν, ο Θεός τον άνθρωπο σύμφωνα με τη δική του την εικόνα, «κατ’ εικόνα Θεού» τον δημιούργησε, τους δημιούργησε άντρα και γυναίκα.

15 Τους ευλόγησε και τους είπε:
«Να κάνετε πολλά παιδιά, ώστε να πολλαπλασιαστείτε, να γεμίσετε τη γη και να κυριαρχήσετε σ’ αυτήν». Να εξουσιάσετε στης θάλασσας τα ψάρια, στου ουρανού τα πτηνά και σε κάθε ζώο που κινείται πάνω στη γη». Και συνέχισε ο Θεός: «Να, όλα τα φυτά πάνω στη γη, που βγάζουν σπόρους, σας τα δίνω, καθώς και όλα τα δέντρα που έχουν καρπούς γεμάτους σπόρους. Αυτά θα είναι η τροφή σας. Και όλα τα χλωρά χόρτα τα δίνω για τροφή στα ζώα της γης, σε όσα πετούν στον ουρανό και σε όσα έρπουν στη γη κι έχουν ζωή».

16 Ο Κύριος έπλασε από το έδαφος όλα τα ζώα του αγρού και τα πτηνά του ουρανού και τα έφερε μπροστά στον άνθρωπο, για να δει πως θα τα ονομάσει. Και ό,τι όνομα έδινε ο άνθρωπος σε κάθε ζωντανή ύπαρξη, αυτό ήταν και το όνομά της. Έδωσε ονόματα σε όλα τα ζώα, στα πτηνά του ουρανού και στα άγρια θηρία.

17 ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ!
Έτσι, παίρνοντας την εξουσία από τον Θεό ο άνθρωπος να κυριαρχεί πάνω σε όλα τα πλάσματα και δίνοντάς τους ονόματα γίνεται ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ!

18 Τα κυριότερα καθήκοντα του βασιλιά για την ομαλή διακυβέρνηση του κράτους του:
Η φροντίδα Ο σεβασμός των υπηκόων

19 Πώς ήταν οι σχέσεις του ανθρώπου με την υπόλοιπη Δημιουργία πριν την πτώση του;

20 Δηλαδή, ποια στάση προτείνει στα μέλη Της η Εκκλησία απέναντι στη Δημιουργία;
(Με τη βοήθεια 6 λέξεων)

21 Δημιουργία Επιστασία Άσκηση Δοξολογία Διάκριση Αλληλοπεριχώρηση

22 Μετά την πτώση του ανθρώπου, τι;;;
Η φύση αγριεύει. Ο άνθρωπος βρίσκεται σε εχθρότητα με τα άλλα δημιουργήματα.

23 Όταν ο άνθρωπος εξορίζεται από τον Παράδεισο, λέει ο Θεός στον Αδάμ:
«Επειδή άκουσες τη γυναίκα σου κι έφαγες από το δέντρο, απ’ το οποίο σε διέταξα να μη φας, καταραμένη θα είναι η γη εξαιτίας σου. Με μόχθο θα την καλλιεργείς σ’ όλη σου τη ζωή. Αγκάθια και τριβόλια θα σου βλασταίνει και θα τρως το χορτάρι του αγρού. Με τον ιδρώτα του προσώπου σου, θα τρως το ψωμί σου, ώσπου να γυρίσεις στη γη από την οποία προήλθες, γιατί χώμα είσαι, και στο χώμα θα επιστρέψεις.

24 Η τωρινή κατάσταση των σχέσεων ανθρώπου και περιβάλλοντος κόσμου

25

26 Χημικά προϊόντα στα τρόφιμα

27 Ρύποι κάθε είδους στον αέρα που αναπνέουμε
Αιτία ποικίλων ασθενειών Περιλαμβανομένου του καρκίνου

28 Εκλύσεις στα ύδατα Οδηγούν στον βαθμιαίο θάνατο λιμνών και ποταμών

29 Εναποθέσεις δηλητηριωδών ουσιών στο έδαφος

30 Η απώλεια της βιοποικιλότητας
Η επικίνδυνη μείωση του αριθμού των εμβίων ειδών, τόσο της πανίδας όσο και της χλωρίδας

31 Μείωση του εναλίου πλούτου
Απειλεί και τον βιοπορισμό των ίδιων των αλιέων

32 Δάσος ’’καμμένο’’ από την όξινη βροχή
Η όξινη βροχή Δάσος ’’καμμένο’’ από την όξινη βροχή

33 Η μόλυνση των ωκεανών

34 Ανεπάρκεια των υδάτινων πόρων

35 Εξάντληση των συμβατικών πηγών ενέργειας
Εξάντληση των συμβατικών πηγών ενέργειας Χρειάζεται αναζήτηση και αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.

36 Η καταστροφή του στρατοσφαιρικού στρώματος τού όζοντος

37 Το φαινόμενο του θερμοκηπίου
Δυνατή μελλοντική αλλαγή του υδρογειακού κλίματος

38 Καταστροφή του δασικού πλούτου
Τροπικά δάση Εγχώρια δάση

39 Η συμφιλίωση του «βασιλιά» με τους «υπηκόους» του
Το ζητούμενο: Η συμφιλίωση του «βασιλιά» με τους «υπηκόους» του δηλ. η αποκατάσταση της ισορροπίας στις σχέσεις ανθρώπου και περιβάλλοντος κόσμου

40 Αποκατάσταση της ισορροπίας = Επαναφορά των σχέσεων στην προπτωτική τους κατάσταση

41 Ο Χριστός εγκαινίασε τον δρόμο της συμφιλίωσης
Ο Χριστός εγκαινίασε τον δρόμο της συμφιλίωσης Όλη η Δημιουργία συμμετέχει με προσφορές στη Γέννησή Του! Οι άγγελοι με τους ύμνους Η γη με το σπήλαιο Η έρημος με την φάτνη Ο ουρανός με το αστέρι Οι άνθρωποι με την Παναγία Μητέρα Του

42 Με τη Βάπτιση του Χριστού αγιάζεται η φύση των υδάτων

43 Όλη η Δημιουργία συμπάσχει με τον Σταυρωμένο Θεάνθρωπο!
Έπεσε σκοτάδι σ’ όλη τη γη… Χάθηκε ο ήλιος… Η γη σείσθηκε…

44 Με την Ανάσταση του Χριστού ανοίγει ο δρόμος της συμφιλίωσης του ανθρώπου με τον Θεό και με την Κτίση…

45 Η Εκκλησία προσλαμβάνει και εξαγιάζει τη Δημιουργία
Το νερό γίνεται αγιασμός με τις προσευχές της Εκκλησίας

46 Ο καρπός της γης, το σιτάρι, γίνεται ψωμί και προσφέρεται στον Θεό για να γίνει Σώμα Χριστού κατά την Θεία Κοινωνία

47 Ο καρπός του αμπελιού, το σταφύλι, γίνεται κρασί και μεταβάλλεται σε Αίμα Χριστού.

48 Οι Άγιοι μας δείχνουν τον δρόμο, ακολουθώντας τα ίχνη του Χριστού
Οι ασκητές αντιλαμβάνονται ότι η ένωση τους με το Θεό περνάει μέσα από τη συμφιλίωση με το συνάνθρωπο και την κτίση. Έτσι θεωρούν το φυσικό περιβάλλον σύμμαχό τους στον αγώνα εναντίον του κακού. Κάνουν πράξη τη διδασκαλία της Παλαιάς Διαθήκης ότι όλα τα δημιουργήματα του Θεού είναι «καλά λίαν».

49 Ούτε μπορεί να γίνει διαχωρισμός της αγάπης που αισθάνονταν για το φυτικό και ζωικό βασίλειο από αυτήν που αισθάνονταν για τον άνθρωπο. Στη σκέψη τους όλα τα δημιουργήματα είναι πλάσματα του Θεού που έχουν ανάγκη τη φροντίδα Του.

50 Ο όσιος Σιλουανός ο Αθωνίτης
Συνέβη να πατήσω μια μύγα χωρίς ανάγκη κι εκείνη η ταλαίπωρη έσερνε κατά γης τα χυμένα εντόσθιά της και τρία μερόνυχτα έκλαιγα για την σκληρότητά μου απέναντι στην κτίση και ως ώρα το θυμάμαι.

51 Άλλη φορά, στον εξώστη του καταστήματος εμφανίσθηκαν νυχτερίδες κι εγώ έριξα πάνω τους ζεστό νερό και πάλι πολλά δάκρυα έχυσα γι’ αυτό κι από τότε ποτέ δεν προσβάλλω την κτίση.

52 Μια άλλη φορά πήγαινα από το μοναστήρι προς το Παλαιό Ρωσικό και είδα στο δρόμο ένα κομματιασμένο φίδι και κάθε κομμάτι του σφάδαζε και λυπήθηκα όλη την κτίση και έκλαιγα πολύ μπροστά στον Θεό.

53 Προσοχή στις ακρότητες!
Υπάρχουν άνθρωποι, οι οποίοι τρέφουν συμπάθεια προς τα ζώα, τα χαϊδεύουν και κουβεντιάζουν μαζί τους, εγκαταλείποντας την αγάπη του Θεού. Έτσι, εξαφανίζεται η αγάπη ανάμεσα στους αδελφούς, για την οποία πέθανε ο Χριστός μέσα σε μεγάλους πόνους. Είναι ασύνετη αυτή η συμπεριφορά. Στα ήμερα και τα άγρια ζώα δίνε τροφή και μην τα κακοποιείς. Αυτή είναι η ελεημοσύνη του ανθρώπου προς αυτά. Αλλά να προσκολλάται κανείς σε αυτά, να τα χαϊδεύει και να τους μιλάει είναι ανοησία της ψυχής».

54 Το Πνεύμα του Θεού διδάσκει την ψυχή να αγαπά όλα όσα ζουν έτσι, ώστε και ένα πράσινο φύλλο του δέντρου δεν θέλει να κόψει ούτε να πατήσει ένα άνθος του αγρού. Έτσι το Άγιο Πνεύμα διδάσκει την αγάπη για όλα και η ψυχή συμπάσχει με κάθε ύπαρξη. Αγαπάει ακόμη και τους εχθρούς και λυπάται ακόμη και τα δαιμόνια, διότι ξέπεσαν από το αγαθό…

55 Πρακτικά, πώς θα συμβάλλει ο σύγχρονος Χριστιανός στην αποκατάσταση της ισορροπίας στη φύση;;;

56 Ποιες απ’ αυτές τις απλές κινήσεις κάνουμε;
Ακολουθεί μια σειρά σύγχρονων πρακτικών τρόπων προστασίας του περιβάλλοντος. Ποιες απ’ αυτές τις απλές κινήσεις κάνουμε; (Απάντησε με ΝΑΙ, ΟΧΙ, ΔΞ/ΔΑ)

57 Η οικογένειά μου ανακυκλώνει εφημερίδες, γυαλί, αλουμίνιο, πλαστικό
Μέλη της οικογένειάς μου σβήνουν τα φώτα όταν δεν τα χρειάζονται Μέλη της οικογένειάς μου δεν αφήνουν το νερό να τρέχει όταν πλένουν τα δόντια Η οικογένειά μου φυτεύει κήπο κάθε χρόνο Η οικογένειά μου δεν χρησιμοποιεί προϊόντα σε μορφή σπρέι

58 Η οικογένειά μου δεν χρησιμοποιεί προϊόντα που φτιάχτηκαν από ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση
Μέλη της οικογένειάς μου δεν κάνουν μπάνιο για πολλή ώρα Μέλη της οικογένειάς μου περπατούν ή πηγαίνουν με το ποδήλατο για κοντινές διαδρομές Η οικογένειά μου χρησιμοποιεί το πίσω μέρος χρησιμοποιημένων χαρτιών για πρόχειρες σημειώσεις Η οικογένειά μου κάνει οικονομία στη χρήση χαρτιού

59 Η οικογένειά μου δωρίζει χρησιμοποιημένα ρούχα και έπιπλα σε γνωστούς οργανισμούς
Η οικογένειά μου έχει μόνωση στο σπίτι για εξοικονόμηση ενέργειας Η οικογένειά μου έχει εσωτερικά φυτά που καθαρίζουν τον αέρα Η οικογένειά μου αγοράζει ανακυκλωμένα προϊόντα Η οικογένειά μου αποφεύγει εντομοκτόνα και χημικά λιπάσματα Η οικογένειά μου διατηρεί στο σπίτι μία λογική θερμοκρασία

60 Η οικογένειά μου αγοράζει προϊόντα που δεν έχουν περιττά περιτυλίγματα
Μέλη της οικογένειάς μου πάνε μαζί (με το ίδιο μέσο) στη δουλειά ή στο σχολείο Μέλη της οικογένειάς μου χρησιμοποιούν κρύο νερό για να πλύνουν ρούχα Η οικογένειά μου αποθηκεύει τα φαγητά σε σκεύη επαναχρησιμοποιούμενα Μέλη της οικογένειάς μου δεν χρησιμοποιούν καλλυντικά που έχουν δοκιμαστεί σε ζώα

61 Ωχ! Αδερφέ, εγώ θα σώσω τον πλανήτή;;;
Απάντηση: Ναι! Κι Εσύ κι εγώ κι ο καθένας! Όλοι συμβάλλουμε στην κοινή προσπάθεια όσο μπορούμε!

62 Ο στόχος και το όραμά μας:
Ο άνθρωπος να ξανακερδίσει τον χαμένο Παράδεισο, συμφιλιωμένος με ολόκληρη την Δημιουργία!


Κατέβασμα ppt "Νεανικές Συντροφιές Ενορίας Προφήτη Ηλία Παγκρατίου"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google