Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’1 2013-2014.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’1 2013-2014."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’1

2 Ταξιδεύοντας στο Διάστημα
Ζούμε στη διαστημική εποχή. Οι αστροναύτες πετούν στο Διάστημα με διαστημικά λεωφορεία. Δορυφόροι γυρίζουν γύρο από τη Γη, και διαστημικά σκάφη ταξιδεύουν στους μακρινούς πλανήτες. Το Διάστημα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο. Πάνω από την ατμόσφαιρα της Γης δεν υπάρχει αέρας και οι φωτισμένες από τον Ήλιο περιοχές είναι διάπυρες, ενώ οι σκοτεινές περιοχές είναι παγωμένες. Τα διαστημικά σκάφη πρέπει να προστατεύουν τους αστροναύτες από τη θανατηφόρα ζέστη και παγωνιά, αλλά και να τους παρέχουν αέρα για να αναπνέουν.

3

4 Το ηλιακό σύστημα Το ηλιακό σύστημα αποτελείτε από τον Ήλιο και τους πλανήτες, ενώ περιλαμβάνει και τους δορυφόρους των πλανητών, εκατομμύρια κομμάτια πετρωμάτων, που ονομάζονται αστεροειδείς και μετεωροειδή, καθώς και τους παγωμένους όγκους σκόνης και αερίων, που αποκαλούμε κομήτες. Οτιδήποτε άλλο διακρίνουμε στον ουρανό βρίσκεται πολύ πολύ μακριά, έξω από το ηλιακό σύστημα. Κάθε άστρο είναι κι’ αυτό ένας ήλιος, ίσως με τους δικούς του πλανήτες και δορυφόρους.

5 Η Οικογένεια του Ήλιου Υπάρχουν εννέα πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, από τον καυτό Ερμή, τον κοντινότερο στον Ήλιο, εώς τον πλανήτη-νάνο Πλούτωνα, το μακρινότερο.

6

7

8 Ερμής Ο Ερμής είναι πολύ μικρός, περίπου όσο η Σελήνη. Δεν έχει ατμόσφαιρα, δηλαδή περίβλημα αερίων, που να τον προστατεύει. Έτσι η θερμοκρασία του ανεβαίνει και πέφτει υπερβολικά. Η επιφάνειά του είναι βραχώδης, γεμάτη κρατήρες.

9 Αφροδίτη Η Αφροδίτη είναι ο δεύτερος πλανήτης από τον Ήλιο και, εκτός από τη Σελήνη, είναι ο κοντινότερος γείτονάς μας στο Διάστημα. Μετά τον Ήλιο και τη Σελήνη, είναι το φωτεινότερο ουράνιο σώμα, ιδιαίτερα λίγο πριν την ανατολή και μετά τη δύση του Ήλιου. Η Αφροδίτη είναι περίπου σε μέγεθος με τη Γη, αλλά τελείως διαφορετική. Η επιφάνειά της βράζει, ενώ η ατμόσφαιρά της είναι πυκνή και δηλητηριώδης.

10 Γη Η Γη είναι ξεχωριστή, αφού είναι ο δικός μας πλανήτης. Βρίσκεται στην κατάλληλη απόσταση από τον Ήλιο, ώστε να δέχεται όσο φως και θερμότητα χρειάζεται. Έχει μπόλικο νερό, ενώ η ατμόσφαιρα είναι κατάλληλη για να την αναπνέουν τα ζώα και τα φυτά. Η Γη είναι ο μόνος γνωστός πλανήτης στον οποίο υπάρχει ζωή.

11

12 Η Σελήνη Η Σελήνη, δηλαδή το φεγγάρι, είναι ο κοντινότερος γείτονάς μας στο Διάστημα. Δείχνει λαμπερή επειδή ανακλά το φως του Ήλιου. Από μέρα σε μέρα, το φεγγάρι μοιάζει ν’ αλλάζει σχήμα, επειδή, καθώς κινείται γύρο από τη Γη, διαφορετικά τμήματα του φωτίζονται από τον Ήλιο. Αντίθετα με τη Γη, η Σελήνη δεν έχει ούτε ατμόσφαιρα ούτε ζωή και η επιφάνειά της είναι γεμάτη κρατήρες.

13 Ο Άρης Ο κρύος, βραχώδης Άρης ονομάζεται και Κόκκινος Πλανήτης, επειδή είναι καλυμμένος με σκόνη στο χρώμα της σκουριάς. Στον Άρη έχει αρκετό κρύο γιατί έχει μεγάλη απόσταση από τον Ήλιο. Ο Άρης είναι ένας Πλανήτης με τις περισσότερες εξερευνήσεις.

14 Δίας Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος απ’ όλους τους πλανήτες του ηλιακού συστήματος. Είναι 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη. Ο Δίας χαρακτηρίζεται αέριος γίγαντας, επειδή δεν έχει στερεή, όπως η Γη.

15 Κρόνος Ο Κρόνος είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος και περιβάλλεται από πλατείς δακτυλίους. Επίσης περιστρέφεται πολύ γρήγορα και μια μέρα κρατάει μόλις 10 ώρες και 39 λεπτά.

16 Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας
Ουρανός, Ποσειδώνας και Πλούτωνας Οι μακρινότεροι από τον Ήλιο πλανήτες είναι ο Ουρανός, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας. Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος και είναι γύρω στις 64 φορές μεγαλύτεροι από τη Γη. Ο Πλούτωνας είναι πολύ μικρότερος από τη Γη και βρίσκεται τόσο μακριά, ώστε δύσκολα τον εντοπίζουμε, ακόμη και με ισχυρό τηλεσκόπιο.

17 ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ ΟΥΡΑΝΟΣ ΠΛΟΥΤΩΝΑΣ

18 Το Διάστημα μέσα από τα τηλεσκόπια
Το Διάστημα μέσα από τα τηλεσκόπια Οι αστρονόμοι κοιτούν το Διάστημα με πανίσχυρα τηλεσκόπια, ώστε να μάθουν περισσότερα για το πώς σχηματίστηκε το σύμπαν και να αναζητήσουν ίχνη ζωής σε άλλους κόσμους. ΑΣΤΡΟΝΑΥΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

19 ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Εκδόσεις Disney, 2007
Διάστημα Συγγραφέας Ian Graham

20 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑς
ΤΕΛΟς


Κατέβασμα ppt "Διάστημα Έλλη Πετρίδου Στ’1 2013-2014."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google