Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΝΗΣΤΕΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; ΛΛέξη σύνθετη : αρνητικό μόριο ν νν νη + ρήμα ε εε εσθίω = δεν εσθίω, δεν τρώω Νήστις, νηστεύω, νηστεία = νηστικός! ΑΑρχικά.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΝΗΣΤΕΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; ΛΛέξη σύνθετη : αρνητικό μόριο ν νν νη + ρήμα ε εε εσθίω = δεν εσθίω, δεν τρώω Νήστις, νηστεύω, νηστεία = νηστικός! ΑΑρχικά."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΝΗΣΤΕΙΑ

2 ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; ΛΛέξη σύνθετη : αρνητικό μόριο ν νν νη + ρήμα ε εε εσθίω = δεν εσθίω, δεν τρώω Νήστις, νηστεύω, νηστεία = νηστικός! ΑΑρχικά σήμαινε π ππ πλήρη ασιτία, ατροφία ΣΣΣΣήμερα σημαίνει ότι για ορισμένο χρονικό διάστημα απέχουμε, δηλαδή δεν τρώμε, κάποιες συγκεκριμένες τροφές

3 ΠΟΤΕ ΞΕΚΙΝΗΣΕ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; Από πολύ παλιά: ΑΑΑΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ! ΉΉΉΉταν η πρώτη εντολή πού έδωσε ο Θεός στους πρωτόπλαστους: «Να φάτε απ’ όλα τα δέντρα, εκτός από το δέντρο της γνώσης του καλού και του κακού» ΆΆΆΆρα τους είπε να κάνουν ΝΗΣΤΕΙΑ ! ΓΓΓΓι’ αυτό ο Μέγας Βασίλειος λέει ότι η νηστεία έχει «την ίδια ηλικία με την ανθρωπότητα»!

4 ΠΟΙΟΙ ΝΗΣΤΕΨΑΝ; ΟΛΟΙ ! ΌΌΌΌλοι οι άνθρωποι του Θεού που συναντάμε στην Αγία Γραφή, νηστεύουν. ΟΟΟΟ προφήτης Μωυσής για να πάρει τις Εντολές και ο προφήτης Ηλίας για να συναντήσει το Θεό, νήστεψαν σαράντα ημέρες. ΌΌΌΌλοι οι προφήτες και δίκαιοι της Παλαιάς Διαθήκης νηστεύουν, οι Απόστολοι νηστεύουν, το σημαντικότερο όμως πρόσωπο της Αγίας Γραφής που νηστεύει είναι Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ!

5 Η ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ Μετά τη Βάπτισή Του στον Ιορδάνη ποταμό, το Άγιο Πνεύμα οδηγεί τον Χριστό στην έρημο κι εκεί « «« «νήστεψε σαράντα ημέρες κι ύστερα πείνασε». Τότε βρήκε ευκαιρία ο διάβολος και τον έβαλε σε τρεις πειρασμούς. Ο πρώτος ήταν να κάνει τις πέτρες ψωμί για να χορτάσει την πείνα του. Με βάση αυτή τη νηστεία του Χριστού, η Εκκλησία μας θέσπισε την ΣΑΡΑΚΟΣΤΗ.

6 ΠΟΤΕ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ; ΑΑΑΑπό τα πρώτα χρόνια η Εκκλησία μας έχει βάλει τη νηστεία στη ζωή των Χριστιανών. ΟΟΟΟι άγιοι Απόστολοι θέσπισαν τη νηστεία Τετάρτης και Παρασκευής ΑΑΑΑργότερα έχουμε τη Μεγάλη Τεσσαρακοστή (νηστεία Πάσχα) [2ος αι.] ΚΚΚΚατόπιν διαμορφώθηκε η νηστεία των Αγίων Αποστόλων [2ος αι.] ΈΈΈΈπειτα η Σαρακοστή των Χριστουγέννων [6ος αι.] ΤΤΤΤέλος ο Δεκαπενταύγουστος (νηστεία της Παναγίας ) [10ος αι.]

7 ΓΙΑΤΙ ΝΗΣΤΕΥΟΥΜΕ; ΤΤΤΤΟΤΕ ο Αδάμ και η Εύα παρακούσανε την εντολή του Θεού να νηστέψουν και έχασαν την ευτυχία του Παραδείσου και την επικοινωνία τους με τον Θεό. ΤΤΤΤΩΡΑ μ μμ με τη νηστεία κάνουμε υπακοή στο θέλημα του Θεού και αποφεύγουμε να πέσουμε στο ίδιο λάθος.  Μ Μ Μ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΔΙΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΟ ΘΕΟ ΝΑ ΜΑΣ ΠΑΡΕΙ ΠΑΛΙ ΚΟΝΤΑ ΤΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ!

8 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΝΗΣΤΕΙΑΣ  Κάνουμε υπακοή στην Εκκλησία και μιμούμαστε τον Χριστό και τους Αγίους  Καθαρίζουμε την ψυχή και το σώμα μας  Αποκτάμε εγκράτεια σε όλα και βελτιώνεται ο χαρακτήρας μας  Ακολουθώντας τις νηστείες της Εκκλησίας μας κάνουμε την πιο υγιεινή διατροφή, σύμφωνα με τους ειδικούς διατροφολόγους και διαιτολόγους

9 ΕΙΔΗ ΝΗΣΤΕΙΑΣ •Υ•Υ•Υ•Υπάρχει η αποχή από τις τροφές, δηλαδή σωματική νηστεία •Υ•Υ•Υ•Υπάρχει, όμως, και η αποχή από τα πάθη και τις αμαρτίες, δηλαδή πνευματική νηστεία ΟΟΟΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΟ ΕΙΝΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥ


Κατέβασμα ppt "ΝΗΣΤΕΙΑ. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΗΣΤΕΙΑ; ΛΛέξη σύνθετη : αρνητικό μόριο ν νν νη + ρήμα ε εε εσθίω = δεν εσθίω, δεν τρώω Νήστις, νηστεύω, νηστεία = νηστικός! ΑΑρχικά."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google