Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2 Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )

3 Ο Άγιος Σεραπίων έζησε στην Αίγυπτο τον 5 αι. μ.Χ. Από μικρός λαχτάρησε την ζωή των ασκητών και ζήτησε να την μιμηθεί. Όσο μεγάλωνε τόσο ωρίμαζε ο πόθος του να γίνει εικόνα του Θεού και να φέρει το φώς Του πάνω στη γή.

4 Κι όσο ωρίμαζε ο πόθος του, τόσο αύξανε ο ίδιος τους ιδρώτες, τους αγώνες εναντίον του κακού μέσα του,μέσα στην παλαίστρα της Αιγυπτιακής ερήμου. Κι όσο μεγάλωνε τους αγώνες του, τόσο πιο καθαρός στην καρδιά γινόταν, κι όσο πιο καθαρός όσο πιο πολύ κατοικούσε ο Θεός μέσα του.

5 Η αγάπη αυτή που γεννιέται από την στενή ένωση με το Θεό, μοιάζει με πολύ δυνατό κρασί που μεθάει την ψυχή και την οδηγεί στις πιο απίθανες εκδηλώσεις για τον συνάνθρωπο. Δεν μπορεί λοιπόν ο Άγιος Σεραπίων να ευτυχεί μόνος του. Την ευτυχία του, τον θησαυρό του φλέγεται να την μεταδώσει σε όσους δεν την γνώρισαν

6 Έτσι λοιπόν φθάνει στην έσχατη ταπείνωση να πουληθεί θεληματικά –ενώ ήταν ελεύθερος – σαν δούλος σε μια οικογένεια Ελλήνων ηθοποιών που ήταν ειδωλολάτρες. Τις ημέρες έσπερνε το σπόρο της αλήθειας με το παράδειγμά του και τους λόγους του στις καρδιές τους και τις νύχτες πότιζε αυτό τον σπόρο με την δροσιά των προσευχών του. Παίζοντας ο Άγιος τον ρόλο του δούλου της αγάπης κέρδισε για το Χριστό τους ηθοποιούς.

7 Συζήτηση….. Ποια ήταν η προετοιμασία του Σεραπίωνα? Άκουσε, πληροφορήθηκε, γνώρισε το Θεό Αγωνίστηκε να διατηρήσει καθαρή την καρδιά του με σκληρό αγώνα γιατί ο Θεός δεν δέχεται να κατοικήσει σε ακάθαρτες καρδιές. Η καρδιά του έγινε δοχείο πεντακάθαρο και το πύρ της Θεότητας ήλθε και σκήνωσε μέσα του Όπως η φωτιά δεν κρατεί ποτέ τις ιδιότητες για τον εαυτό της, αλλά και θερμαίνει και φωτίζει ότι υπάρχει γύρω από αυτή, έτσι και όσοι φέρουν στις καρδιές τους τη φωτιά του Θεού. Καίγονται να τη μεταδώσουν όσο περισσότερο γίνεται και στους άλλους. Ο Άγιος Σεραπίων δεν μπορεί να ευτυχεί μόνος του. Λειώνει κάτω από την ανάγκη να κηρύξει το Θεό σε όσους δεν τον γνωρίζουν, να γίνει Απόστολος του Ευαγγελίου, ένας Ιεραπόστολος, ότι και αν του στοιχισει.

8 Συζήτηση….. Η Ιεραποστολή του παραδείγματος Ο Άγιος Σεραπίων δεν ζήτησε εξέδρες, δεν χρειάσθηκε άμβωνες, δεν επικαλέστηκε πτυχία και γνώσεις. Ακολουθώντας πιστά τα αχνάρια του Κυρίου του, παίρνει δούλου μορφή, ενώ είναι ελεύθερος και θυσιάζοντας τον εαυτό του στην αγάπη του Θεού και των ανθρώπων ευαγγελίζεται με τη ζωή του, με το παράδειγμά του. ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ θα πει Ευαγγελισμός δια του βιώματος, να φέρω το μήνυμα του Χριστού στους συνανθρώπους μου με τη ζωή μου, υπηρετώντας τους με τη δική μου θυσία, με την εξαφάνιση της προσωπικότητάς μου. Να μοιάσω με τον κόκκο του σιταριού, που για να δώσει καρπό πολύ, πέφτει στην γη και θάπτεται εκεί και πεθαίνει Αυτή είναι και η μίμηση του Χριστού. Και ο ίδιος υπηρέτησε τον άνθρωπο υπομένοντας και δια του σταυρού ακόμη θάνατο, για να τον λυτρώσει από τα είδωλα και να του γνωρίσει την αλήθεια.

9 Συζήτηση….. Και ας μην διαφεύγει την προσοχή μας, ότι όσο πιο πολύ ταπεινώνεται ο άνθρωπος υπηρετώντας τους συνανθρώπους του, με σκοπό να τους γνωρίσει το Θεό, τόσο ο ίδιος ο Θεός τον αναδεικνύει αετό υψιπέτη, εξασφαλίζοντάς του θέση μεταξύ των Αγίων.

10 Συμπέρασμα ! Εμείς οι νέοι που ιδιαίτερα ηλεκτριζόμαστε από την περιπέτεια στη ζωή και μαγνητιζόμαστε από τα ονόματα που την ενσαρκώνουν να μια περιπέτεια που εξαγιάζει «Ζήσετε το Θεό και μεταδώσετέ Τον και στους άλλους, όπως ο Άγιος Σεραπίων, που περιμένει να βρεί τους μιμητές του»

11 ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗ

12

13

14

15

16

17

18


Κατέβασμα ppt "Ο ιεραπόστολος των ηθοποιών Άγιος Σεραπίωνας (5 μ.Χ αι )"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google