Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Νερό το Πολύτιμο!!! Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 2ου Λυκείου Ορεστιάδας

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Νερό το Πολύτιμο!!! Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 2ου Λυκείου Ορεστιάδας"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Νερό το Πολύτιμο!!! Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 2ου Λυκείου Ορεστιάδας
1ο τετράμηνο σχολικού έτους Υπεύθυνες καθηγήτριες: Σαββοπούλου Χρυσούλα Τσιπλάκη Ζωή

2

3

4

5

6

7

8

9 Το νερό ως πηγή ενέργειας.
Το νερό επιπλέον χρησιμοποιείται και ως πηγή ενέργειας. Μία μορφή ενέργειας του νερού και πολύ διαδεδομένη είναι η υδροηλεκτρική. Μία άλλη είναι η ενέργεια των ωκεανών και τέλος η γεωθερμική.

10

11

12 ΧΗΜΙΚΕΣ-ΦΥΣΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Η ομάδα μας Δήμητρα Τσάμη Δήμητρα Χάψαλη Χρυσούλα Παράσχου Κατερίνα Ανδρεάδου Γιώργος Σαρσάκης

13 Χημική ένωση ονομάζεται εκείνη η χημική ουσία που αποτελείται από δύο ή περισσότερα στοιχεία, με μια σταθερή αναλογία μαζών. Αυτή η αναλογία καθορίζει και τη μοριακή σύνθεσή της. Παράδειγμα: Το υδροξείδιο του υδρογόνου (νερό, H2O) είναι μια ένωση της οποίας το μόριο αποτελείται από δύο άτομα υδρογόνου και ένα άτομο οξυγόνου. Χημικός τύπος του νερού Ο χημικός τύπος του νερού είναι Η2Ο Σχηματίζεται δηλαδή από την ένωση 2 ατόμων υδρογόνου με 1 άτομο οξυγόνου. Φυσικές Ιδιότητες του νερού Το νερό είναι : άχρωμο, άοσμο, άγευστο και σε θερμοκρασία δωματίου(20οC) υγρό. ΧΗΜΙΚΗ ΕΝΩΣΗ

14 NEΡΟ ΚΑΙ ΔΙΑΛΥΜΑΤΑ Ένας πολύ μεγάλος αριθμός χημικών αντιδράσεων γίνεται εντός των υδατικών διαλυμάτων. Αυτό είναι λογικό αν αναλογιστούμε ότι το νερό είναι ένα από τα κυρίαρχα συστατικά της γης και ταυτόχρονα ένα από τα άκρος απαραίτητα συστατικά για την ύπαρξη της ζωής στον πλανήτη Το θαλασσινό νερό , το νερό της βρύσης ,το κρασί ,ο ιδρώτας και τα δάκρια είναι διαλύματα. Σε όλα αυτά διαλύτης είναι το νερό.

15 ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΜΟΡΦΕΣ ΤΟΥ
Οι μορφές του νερού βρίσκονται σε τρεις φάσεις (στερεή, υγρή, αέρια) Είναι σημαντικό να τις γνωρίζουμε διότι τις συναντάμε καθημερινά στη ζωή μας. Το νερό παίρνει αναλόγως την μορφή του με κύριο παράγοντα την θερμοκρασία. Ένα φυσικό φαινόμενο που μπορούμε να το διακρίνουμε αυτό είναι ο υδρολογικός κύκλος.

16 Το νερό στον ανθρώπινο-ζωικό και φυτικό οργανισμό
Όλοι μας γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό στον οργανισμό μας. Ωστόσο λίγοι ξέρουν πόσο ακόμα πιο σημαντική είναι η απώλειά του. Κάθε ανθρώπινος οργανισμός αποτελείται από 70% νερό, κάθε ζωικός οργανισμός από 30-40% νερό ανά σωματικό βάρος, ενώ στα φυτά ποικίλουν τα ποσοστά. Απώλεια νερού έχουμε με πολλούς τρόπους όπως από το δέρμα, τους πνεύμονες, τα ούρα, τα κόπρανα και τον ιδρώτα. Σημαντικό ρόλο στην απώλεια νερού παίζουν και οι καιρικές συνθήκες. Η σημαντική απώλεια νερού στους ανθρώπινους και ζωικούς οργανισμούς καταλήγει σε θάνατο ενώ στα φυτά επέρχεται ολική καταστροφή.

17 ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ- ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ-ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΨΥΧΑΓΩΓΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ- ΣΠΑΤΑΛΗ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ Κυρούδη Νάσια Παπαδοπούλου Χριστίνα Τσομπανίδου Βάσω Παπαδημητρίου Γιωργος Νικολαϊδου Μαρίνα

18 Το νερό όλη η ζωή. Κι αν μια, δυο, τρεις Μέρες δεν το πιούμε Την άλλη μέρα το πρωί Μπορεί και να μην ζούμε! Το νεράκι, το νερό Δε θα πρέπει να το σπαταλώ Γιατί είναι λιγοστό Να! Μας κάνει και καλό Μας ξεδιψάει στο λεπτό Μόλις πιούμε λιγοστό.

19 Γεια σας. Να σας συστηθώ. Είμαι το Νερό
Γεια σας. Να σας συστηθώ. Είμαι το Νερό. Είμαι το γάργαρο νερό που κυλάει στα ποτάμια. Είμαι το νερό της βροχής που δροσίζει τα χωράφια και τους ανθρώπους. Είμαι το νερό της λίμνης που δίνει ζωή στις πέστροφες και τους γουλιανούς. Είμαι το νερό της θάλασσας, το απέραντο πέλαγος. Είμαι ο Ωκεανός, έχω στην αγκαλιά μου δελφίνια, φώκιες και ψάρια. Είμαι ο ωκεανός που αρμενίζω καράβια και ταξιδεμένους ναυτικούς. Είμαι το γάργαρο νερό της βρύσης που σας δροσίζει. Είμαι το νερό που κολυμπάτε και χαίρεστε τα καλοκαίρια σας. Είμαι πηγή ζωής. Αγαπώ όλα τα πλάσματα της φύσης, τα φυτά, τα δέντρα, τα ζώα και τους ανθρώπους. Τους δίνω τα ωφέλιμα συστατικά μου για να ζουν και να μεγαλώνουν με υγεία. Είμαι το νερό της πηγής, το νάμα, το νερό που θεραπεύει το κουρασμένο σώμα. Είμαι το ευλογημένο νερό που καθαρίζει τη ψυχή του ανθρώπου, είμαι το νερό της βάφτισης. Είμαι το ποτάμι, η λίμνη, η θάλασσα, η βροχή, είμαι το ΝΕΡΟ! Γεννιέμαι ολημερίς. Όλο σε κίνηση βρίσκομαι. Από την επιφάνεια της γης πάω μέχρι την ατμόσφαιρα και ύστερα γυρνάω πάλι πίσω. Από τη θάλασσα, τις λίμνες και τα ποτάμια εξατμίζομαι. Γίνομαι μικρές-μικρές σταγόνες και ύστερα γίνομαι ατμός. Με τη βοήθεια της θερμοκρασίας του αέρα και του ανέμου, ανεβαίνω ψηλά και γίνομαι σύννεφο. Σκαρφαλώνω στα βουνά  κι  αφήνω τη βροχή μου να δροσίζει τα δάση, τα χωράφια και τους ανθρώπους. Γίνομαι χαλάζι και χιόνι. Φθάνω ως το έδαφος και γλιστράω βαθιά στο χώμα και γίνομαι υπόγειο νερό. Τρέφω τις ρίζες  των φυτών που με ρουφούν με λαχτάρα και πλουτίζω τη γη με νερό. Γίνομαι λίμνες και ποτάμια. Γεννιέμαι ολημερίς. ¨Όλο σε κίνηση βρίσκομαι. Ανεβαίνω ως την ατμόσφαιρα και πάλι κατεβαίνω κάτω στη γη. Σε τούτη την κίνηση έχω παρέα τα φυτά που με αγαπούν  και με προσέχουν. Τα φυτά δίνουν υγρασία στον αέρα, δίνουν τις μικρές υγρές σταγόνες τους.

20


Κατέβασμα ppt "Νερό το Πολύτιμο!!! Ερευνητική Εργασία Α΄ τάξης 2ου Λυκείου Ορεστιάδας"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google