Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

2 Σημαντικές Λεπτομέρειες
Η Αιτωλοακαρνανία (επίσημη ονομασία: Νομός Αιτωλίας και Ακαρνανίας) είναι ένας από τους πενήνταένα νομούς της Ελλάδας. Βρίσκεται στο δυτικό μέρος της Ελλάδας ο νομός είναι μια ένωση της Αιτωλίας και της Ακαρνανίας. Πρωτεύουσά της είναι για ιστορικούς λόγους το Μεσολόγγι και μεγαλύτερη πόλη και οικονομικό κέντρο το Αγρίνιο. ΄Αλλες σημαντικές πόλεις είναι η Ναύπακτος, το Αιτωλικό, η Αμφιλοχία, η Βόνιτσα, ο Αστακός και το Θέρμο. Η περιοχή είναι συνδεδεμένη από το 2004 με την Πελοπόννησο μέσω της γέφυρας Ρίου-Αντιρίου, ενώ συνεχίζει να λειτουργεί, στην ίδια περιοχή, η σύνδεση με Πορθμείο (φέρρυ μπωτ). Οι νομοί που την περιβάλλουν είναι αυτοί της Λευκάδας στα βορειοδυτικά, της Άρτας και της Πρέβεζας στα βόρεια, της Ευρυτανίας στα βορειοανατολικά, της Φωκίδας στα ανατολικά και της Αχαΐας στα νότια. Τα σημαντικότερα λιμάνια του νομού είναι τα λιμάνια του Αστακού,της Ναυπάκτου και της Αμφιλοχίας. Είναι ο μεγαλύτερος νομός σε έκταση και έκτος σε πληθυσμό στην Ελλάδα.

3 ΒΟΥΝΑ,ΛΙΜΝΕΣ,ΠΟΤΑΜΙΑ Τα νοτιοδυτικά παράλια χαρακτηρίζονται απ' την παρουσία λιμνοθαλασσών, με γνωστότερες αυτές του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Ο επιμηκέστερος και κύριος ποταμός είναι ο Αχελώος ο οποίος αποτελεί το φυσικό όριο ανάμεσα στην Αιτωλία και την Ακαρνανία, ενώ άλλοι αξιόλογοι ποταμοί είναι ο Εύηνος κι ο Μόρνος. Στην ενδοχώρα του νομού δεσπόζει η Τριχωνίδα, η οποία είναι και η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας (96 km²). Στο Νομό υπάρχουν επίσης οι λίμνες: Αμβρακία, Λυσιμαχία, Οζερός και οι τεχνητές λίμνες του Καστρακίου, των Κρεμαστών και Στράτου. Τα βουνά της Αιτωλοακαρνανίας περιλαμβάνουν το Παναιτωλικό, που είναι το ψηλότερο βουνό του νομού (1.924 μ.) στα βορειοανατολικά, Ακαρνανικά όρη στα δυτικά, Βορειοδυτικά τα Όρη Βάλτου, στα νότια το όρος Αράκυνθος, Νοτιοανατολικά τα Όρη Ναυπακτίας γνωστά και ώς Κράβαρα και τέλος ανάμεσα στα Ναυπάκτια Όρη και το Παναιτωλικό Όρος και χωρίς να διακόπτεται ο ορεινός όγκος βρίσκονται τα Όρη Λιδωρικίου.

4 ΚΛΙΜΑ Το κλίμα της ποικίλει από πολύ θερμά καλοκαίρια, με θερμοκρασίες που συχνά ξεπερνούν τους 40° C, με πολλή υγρασία σε ήπιους χειμώνες στις χαμηλού υψομέτρου περιοχές. Κρύοι χειμώνες κυριαρχούν στις ορεινές περιοχές, ενώ σε ακόμα μεγαλύτερα υψόμετρα, τα καλοκαίρια είναι δροσερά και χιόνια καθώς και κρύος καιρός χαρακτηρίζουν τους χειμερινούς μήνες

5 ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ – ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ   Ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας διαθέτει μια εκτεταμένη ακτογραμμή προς το Ιόνιο με γραφικές ακτές και φυσικούς κολπίσκους αλλά και αχανείς οροσειρές με παρθένα δάση από πανύψηλες καστανιές και κοιλάδες με πανέμορφα αγριολούλουδα. Το οικολογικό ενδιαφέρον της περιοχής σε συνδυασμό με τα πολλά αρχαιολογικά μνημεία και τα σημαντικά μοναστήρια της, προκαλούν το ενδιαφέρον του επισκέπτη. Μερικά από τα σημαντικότερα αξιοθέατα που θα μπορούσε να συναντήσει ο επισκέπτης είναι τα ακόλουθα: Στην Επαρχία Ναυπάκτου, μπορεί κανείς να επισκεφτεί: • Το Ενετικό Κάστρο Αντιρρίου όπου μαζί με το απέναντι κάστρο του Ρίου, εξασφάλιζε την είσοδο του Κορινθιακού κόλπου. Χρονολογείται από την εποχή της εκστρατείας του Φ. Μοροζίνι, Αρχιστράτηγου της Βενετικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα το 1686.

6 • Το περίφημο Ενετικό κάστρο της Ναυπάκτου(με τα πέντε περιζώματα-γραμμές αμύνης του) που έχτισαν οι Βενετοί όταν κατέλαβαν την πόλη το 140

7 Στην Επαρχία Μεσολογγίου, μπορεί κανείς να επισκεφτεί: • Τη Δημοτική Πινακοθήκη όπου βρίσκονται η συλλογή πορτρέτων, όπλων και προσωπικών αντικειμένων των πρωτεργατών της επανάστασης του 21 στη Δυτική Ελλάδα, αντίγραφο του περίφημου πίνακα της Εξόδου του Θ. Βρυζάκη ''Η υποδοχή του Byron στο Μεσολόγγι'', αντίγραφο του πίνακα του Ντελακρουά (1823) '' Η Ελλάς στα ερείπια του Μεσολογγίου '', και άλλα εικαστικά έργα. • Τον Κήπο των Ηρώων όπου κτίστηκε τη δεκαετία του 1860 από τον λοχαγό Κουρκουτσάκη. Εκεί, βρίσκονται συγκεντρωμένα τα οστά των ανώνυμων νεκρών (σε μικρό τύμβο) και των ηγετών της πολιορκίας.

8 Το Βενετσιάνικο λιμανάκι της πόλης που είναι το μικρότερο και το ωραιότερο της Μεσογείου με τον ανδριάντα του πυρπολητή Γ. Ανεμογιάννη, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη πολιορκία της πόλης το 1821.

9 Ευχαριστώ για τη παρακολούθησή σας Βασίλης.Κ


Κατέβασμα ppt "ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google