Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΟΦΙΑΛΕΝΑ ΜΑΧΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ.  Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας  Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΟΦΙΑΛΕΝΑ ΜΑΧΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ.  Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας  Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΟΦΙΑΛΕΝΑ ΜΑΧΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ

2  Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας  Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου και Τριχωνίδας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία.  Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5Km και μέγιστο βάθος 58 m.

3  Η Τριχωνίδα φιλοξενεί επίσης 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα.  Ένα είδος ψαριού, που απαντάται μόνον στην λίμνη Τριχωνίδα είναι και ο Νανογωβιός. Πρόκειται για μικρό ψάρι, το οποίο έχει μήκος κοντά στα πέντε εκατοστά, και ζει στα νερά της παραλίας.

4  Aμφίβια και ερπετά  Βάτραχοι, φρύνοι και δεντροβάτραχοι δονούν με τα κοάσματα τους τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές νύχτες. Από τα οκτώ είδη αμφιβίων που υπάρχουν στη Λεκάνη της Τριχωνίδας, ο λιμνοβάτραχος είναι το πιο κοινό.  Πάνω από 17 είδη ερπετών απαντούν στη λίμνη και στα γύρω εδάφη όπως:  η μικρή σαύρα αβλέφαρος, η γουστέρα του Ταύρου που είναι ενδημικό είδος της Δυτικής Ελλάδας  νεροχελώνες και νερόφιδα που κολυμπούν στα νερά ή λιάζονται στις όχθες  χερσοχελώνες που ερωτεύονται αγκομαχώντας ανάμεσα από τους θάμνους  Λαφίτες, Τυφλίτες, σαπίτες, γιατρόφιδα και σαΐτες παραμονεύουν για να πιάσουν τρωκτικά που αποτελούν τη βασική τους τροφή, εξυγιαίνοντας συγχρόνως τους αγρούς.

5  Η εντομοπανίδα της Τριχωνίδας είναι πλούσια και παίζει πολύ κρίσιμο ρόλο στην τροφική αλυσίδα του λιμναίου οικοσυστήματός της. Τα έντομα δεν είναι εύκολα ορατά για τον επισκέπτη, χρειάζεται μεράκι, υπομονή και ίσως ένας μεγεθυντικός φακός.  Τα έντομα που μπορεί κανείς να διακρίνει εύκολα εκτός από τις πεταλούδες είναι οι λιβελούλες ή ελικοπτεράκια όταν πετούν δραστήρια πάνω από τα νερά, ψάχνοντας για την τροφή τους που αποτελείται από άλλα έντομα, όπως οι μύγες ή αναζητώντας ένα ταίρι για να διαιωνίσουν το είδος τους.

6  Τα θηλαστικά της λίμνης δεν έχουν μελετηθεί διεξοδικά.  Το θηλαστικό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη λίμνη είναι η Bίδρα.  Η Bίδρα σήμερα έχει εξαφανιστεί από τους περισσότερους βιότοπους της και προστατεύεται αυστηρά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε.

7

8  Δεντροβάτραχος  Γραικοβάτραχος  Λιμνοβάτραχος  Ζβελτοβάτραχος  Φρύνος  πρασινόφρυνος

9  Nεροχελώνες :βαλτοχελώνα, ποταμοχελώνα  Χερσαίες χελώνες :ονυχοχελώνα (μεσογειακή χελώνα), κρασπεδοχελώνα  Φίδια :νερόφιδο,σαΐτα, ψηφιδόφιδο, γιατρόφιδο, οχιά, λαφίτης, σαπίτης, τυφλίτης  Σαύρες :πρασινόσαυρα, βαλκανόσαυρα, σαύρα κερκυραϊκή, τρανόσαυρα, κονάκι, νανόσκιγκος, τοιχόσαυρα, φιδόσαυρα, κασιρίδα

10

11  O χώρος της λίμνης έχει μεγάλη ορνιθολογική σημασία γιατί εκεί διαχειμάζουν πολλά υδρόβια πουλιά ενώ είναι σημαντικός σταθμός κατά τη διάρκεια της αποδημίας και χώρος φωλιάσματος για σπάνια είδη.  Στην Τριχωνίδα έχουν παρατηρηθεί πάνω από 200 είδη πουλιών, ενώ στην ευρύτερη λεκάνη του Αγρινίου πάνω από 220, από τα οποία τα 50 είναι σπάνια όπως ο πορφυροτσικνιάς.

12  Το ταξίδι στην Τριχωνίδα είναι συναρπαστικό: εικόνες μαγευτικές, με τα χρώματα της φύσης να προσφέρουν μια μοναδική συλλογή αποχρώσεων, δίνοντας ζωή σε κάθε όνειρο, φαντασία, συναίσθημα και δημιουργία. Πεδινές εκτάσεις, βουνά, ουρανός, ήλιος, σύννεφα, τα νερά της λίμνης, όλα σε μια αρμονική συνύπαρξη!  Μια εικόνα χίλιες λέξεις, κάθε κλικ του φωτογραφικού φακού και ένας πίνακας, ένας μοναδικός πίνακας ζωγραφικής. Όταν η φύση... ζωγραφίζει, συγκινεί, προσκαλεί και γοητεύει!  Στις όχθες της λίμνης υπάρχουν πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.

13

14

15

16


Κατέβασμα ppt "ΣΟΦΙΑΛΕΝΑ ΜΑΧΑΝΙΔΟΥ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ ΒΥΤΙΝΙΩΤΟΥ.  Είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας  Βρίσκεται στον νομό Αιτωλοακαρνανίας, μεταξύ των επαρχιών Μεσολογγίου."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google