Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ Ε1 ΜΙΧΑΛΗΣ,ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ

2 ΧΑΡΤΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

3 ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ
Θράκη Μακεδονία Ήπειρος Θεσσαλία Στερεά Ελλάδα Πελοπόννησος Κρήτη Νησιά Αιγαίου Νησιά Ιονίου

4 ΘΡΑΚΗ ΝΟΜΟΙ: Ξάνθης με πρωτεύουσα την Ξάνθη, Ροδόπης με πρωτεύουσα την Κομοτηνή, Έβρου με πρωτεύουσα την Αλεξανδρούπολη ΠΟΤΑΜΙΑ: Νέστος, Έβρος, Άρδας ΛΙΜΝΗ: Βιστωνίδα ΛΙΜΑΝΙ: Αλεξανδρούπολη ΝΗΣΙ: Σαμοθράκη

5 ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΝΟΜΟΙ: Δράμας με πρωτεύουσα τη Δράμα, Καβάλας με πρωτεύουσα την Καβάλα, Σερρών με πρωτεύουσα τις Σέρρες, Κιλκίς με πρωτεύουσα το Κιλκίς, Θεσσαλονίκης με πρωτεύουσα τη Θεσσαλονίκη, Χαλκιδικής με πρωτεύουσα τον Πολύγυρο, Πέλλας με πρωτεύουσα την Έδεσσα, Ημαθίας με πρωτεύουσα τη Βέροια, Πιερίας με πρωτεύουσα την Κατερίνη , Φλώρινας με πρωτεύουσα τη Φλώρινα, Καστοριάς με πρωτεύουσα την Καστοριά, Κοζάνης με πρωτεύουσα την Κοζάνη και Γρεβενών με πρωτεύουσα τα Γρεβενά. ΒΟΥΝΑ: Πίνδος, Βόρας, Βαρνούς, Βέρμιο, Πιέρια όρη, Χορτιάτης, Άθως, Φαλακρό κτλ. ΠΟΤΑΜΙ: Νέστος, Στρυμόνας, Αξιός, Αλιάκμονας, Λουδίας και Γαλλικός. ΛΙΜΝΕΣ: Βόλβη, Κορώνεια, Βεγορίτιδα, Δοιράνη, Καστοριάς και η μικρή και μεγάλη Πρέσπα. ΛΙΜΑΝΙΑ: Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

6 ΗΠΕΙΡΟΣ ΝΟΜΟΙ: Ιωαννίνων με πρωτεύουσα τα Ιωάννινα, Άρτας με πρωτεύουσα την Άρτα, Πρεβέζης με πρωτεύουσα την Πρέβεζα και Θεσπρωτίας με πρωτεύουσα την Ηγουμενίτσα. ΒΟΥΝΑ: Πίνδος, Τύμφη και Αθαμανικά Όρη. ΠΟΤΑΜΙΑ: Κάλαμας, Αχέροντας, Άραχθος και Λούρος. ΛΙΜΝΗ: Παμβώτιδα. ΛΙΜΑΝΙΑ: Ηγουμενίτσα και Πρέβεζα.

7 ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΝΟΜΟΙ: Λαρίσης με πρωτεύουσα τη Λάρισα, Τρικάλων με πρωτεύουσα τα Τρίκαλα, Καρδίτσα με πρωτεύουσα την Καρδίτσα και Μαγνησίας με πρωτεύουσα το Βόλο. ΒΟΥΝΑ: Όλυμπος, Όσσα ή Κίσσαβος, Πήλιο, Άγραφα, Πίνδος και Καμβούνια. ΠΟΤΑΜΙΑ: Πηνειός και Αχελώος. ΛΙΜΝΗ: Ταυρωπού ( τεχνητή ). ΛΙΜΑΝΙ: Βόλος. ΝΗΣΙΑ: Σποράδες: Σκόπελος, Σκιάθος, Αλόννησος.

8 ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ- ΕΥΒΟΙΑ ΝΟΜΟΙ: Αττικής με πρωτεύουσα την Αθήνα (πρωτεύουσα της Ελλάδος), Βοιωτίας με πρωτεύουσα τη Λειβαδιά, Φωκίδας με πρωτεύουσα την Άμφισσα, Φθιώτιδας με πρωτεύουσα τη Λαμία, Ευρυτανίας με πρωτεύουσα το Καρπενήσι και Αιτωλίας και Ακαρνανίας με πρωτεύουσα το Μεσολόγγι. Η Εύβοια έχει πρωτεύουσα τη Χαλκίδα. ΒΟΥΝΑ: Οίτη, Άγραφα, Τυμφρηστός, Βαρδούσια ,Παρνασσός , Ακαρνανικά Όρη, Γκιώνα, Κιθαιρώνας, Ελικώνας, Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός και Δίρφυς (Εύβοια). ΠΟΤΑΜΙΑ: Αχελώος, Εύηνος, Μόρνος, Σπερχειός, Ταυρωπός και Κηφισός. ΛΙΜΝΕΣ: Αμβρακία, Τριχωνίδα, Λυσιμαχία , Υλίκη, Μαραθώνα και οι τεχνητές λίμνες των Κρεμαστών και του Καστρακίου. ΛΙΜΑΝΙ: Πειραιάς. ΝΗΣΙΑ: Σαλαμίνα, Αίγινα, Ύδρα, Πόρος, Σπέτσες, Αγκίστρι και Κύθηρα. Στην Εύβοια ανήκει η Σκύρος.

9 ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΝΟΜΟΙ: Λακωνίας με πρωτεύουσα τη Σπάρτη, Μεσσηνίας με πρωτεύουσα την Καλαμάτα, Αρκαδίας με πρωτεύουσα την Τρίπολη, Αχαΐας με πρωτεύουσα την Πάτρα, Ηλείας με πρωτεύουσα τον Πύργο, Κορινθίας με πρωτεύουσα την Κόρινθο και Αργολίδας με πρωτεύουσα το Ναύπλιο. ΒΟΥΝΑ: Ταΰγετος, Κυλλήνη, Χελμός ή Αροάνια, Ερύμανθος και Μαίναλο. ΠΟΤΑΜΙΑ: Πηνειός, Αλφειός, Λάδωνας και Ευρώτας. ΛΙΜΝΕΣ: Στυμφαλία (φυσική) και οι τεχνητές λίμνες του Λάδωνα και του Πηνειού. ΛΙΜΑΝΙ: Πάτρα. ΝΗΣΙ: Ελαφόνησος.

10 ΚΡΗΤΗ ΝΟΜΟΙ: Χανίων με πρωτεύουσα τα Χανιά, Ρεθύμνου με πρωτεύουσα το Ρέθυμνο, Ηρακλείου με πρωτεύουσα το Ηράκλειο και Λασιθίου με πρωτεύουσα τον Άγιο Νικόλαο. ΒΟΥΝΑ: Λευκά Όρη, Δίκτη και Ίδη ή Ψηλορείτης. ΛΙΜΑΝΙ: Ηράκλειο και Χανιά. ΦΑΡΑΓΓΙ: Σαμαριάς.

11 ΝΗΣΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ΝΟΜΟΙ: Λέσβου με πρωτεύουσα την Μυτιλήνη, Χίου με πρωτεύουσα τη Σάμο, Κυκλάδων με πρωτεύουσα την Ερμούπολη και Δωδεκανήσου με πρωτεύουσα τη Ρόδο. ΝΗΣΙΑ: Κυκλάδες, Βορειοανατολικού Αιγαίου και Δωδεκάνησα.

12 ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ ΝΟΜΟΙ: Κέρκυρας με πρωτεύουσα την Κέρκυρα, Λευκάδας με πρωτεύουσα την Λευκάδα, Κεφαλονιάς με πρωτεύουσα το Αργοστόλι και Ζακύνθου με πρωτεύουσα τη Ζάκυνθο. ΝΗΣΙΑ: Κέρκυρα, Ιθάκη, Παξοί, Λευκάδα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Κύθηρα. ΒΟΥΝΑ: Αίνος ( Κεφαλονιά ), Παντοκράτορας ( Κέρκυρα ), Ελάτη ( Λευκάδα ) και Βραγχιώνας ( Ζάκυνθος ).


Κατέβασμα ppt "ΤΑ ΓΕΩΓΡΑΦΙΚΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google