Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Σχολικός Εκφοβισμός.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Σχολικός Εκφοβισμός."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Σχολικός Εκφοβισμός

2

3

4 Λεκτικός εκφοβισμός O λεκτικός εκφοβισμός αποτελεί την πιο συχνή μορφή του bullying και είναι πολύ συνηθισμένος σε παιδιά κυρίως του γυμνασίου και του δημοτικού. Μπορεί να επιφέρει την ταπείνωση και τον εξευτελισμό σε αυτούς που τον υφίστανται με αποτέλεσμα να τους καταστήσει ανίσχυρους στην προσπάθεια τους να φανούν ανεπηρέαστοι. Έτσι και οι μαθητές - bullies που εκδηλώνουν τη λεκτική μορφή του σχολικού εκφοβισμού χρησιμοποιούν λέξεις με σκοπό να βλάψουν ή να ταπεινώσουν και να εξευτελίσουν ένα άλλο άτομο. Αυτό το είδος του bullying προκαλεί ευκολότερα πόνο σε άλλα παιδιά, καθώς είναι γρήγορο και άμεσο.

5 Σωματική βία Η σωματική μορφή του σχολικού εκφοβισμού θεωρείται μια από τις συχνότερες εκδηλώσεις του ανάμεσα στα παιδιά. Περιλαμβάνει την άσκηση ή την απειλή άσκησης σωματικής βίας που μπορεί να προκαλέσει μέχρι και το φυσικό τραυματισμό του θύματος. Ο σωματικός εκφοβισμός δυστυχώς συμβαίνει αρκετά συχνά στα σχολεία ευρωπαϊκών χωρών. Οι πιο συχνές μορφές εκδήλωσής του είναι τα χτυπήματα και τα σπρωξίματα, τα χαστούκια, οι μπουνιές αλλά και το τράβηγμα των μαλλιών.

6 Σεξουαλική παρενόχληση
Ο σεξουαλικός εκφοβισμός αποτελεί σοβαρό πρόβλημα μέσα στα όρια του σχολικού χώρου, σημειώνει όλο και μεγαλύτερη αύξηση και γίνεται σε όλο και μικρότερη ηλικία. Ο σεξουαλικός εκφοβισμός που λαμβάνει χώρα στην πλειονότητα των σχολείων ανά τον κόσμο, εκδηλώνεται με ποικίλες μορφές, π.χ με υβριστικά σχόλια, απρεπή αγγίγματα και σοβαρές σεξουαλικές επιθέσεις. Επιπλέον, η συγκεκριμένη μορφή εκφοβισμού περιλαμβάνει λεκτική παρενόχληση, προσβλητικά γράμματα και εικόνες, αλλά και προσβλητικά μηνύματα με πονηρό περιεχόμενο χωρίς τη θέληση του παιδιού στο οποίο απευθύνονται.

7 Ψυχολογική βία Περιλαμβάνει:
υποτιμητικές συμπεριφορές και ταπείνωση που μπορεί να προκαλέσουν ψυχολογική βλάβη. διαρκές κριτικάρισμα, υποτίμηση και κοροϊδίες. προσπάθειες εξευτελισμού, και υπονόμευση της αυτοεκτίμησης.

8 Ηλεκτρονικός εκφοβισμός
Όσον αφορά στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό οι θύτες εκμεταλλεύονται το πλεονέκτημα της σημερινής τεχνολογίας για να επιτεθούν στα θύματά τους. Έτσι λοιπόν, εκδηλώνεται με τη χρήση του διαδικτύου καθώς και μέσω των κινητών τηλεφώνων. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός περιλαμβάνει την αποστολή απειλητικού ή υβριστικού υλικού μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή μηνυμάτων. Η πιο συχνή μέθοδος του cyberbullying με την οποία τα παιδιά και γενικότερα οι νέοι έχουν εκφοβισθεί ηλεκτρονικά, αναφέρεται ότι είναι αυτή των άμεσων μηνυμάτων. Κάπως λιγότερο συνήθεις τρόποι αφορούν τη χρήση χώρων συνομιλίας και ηλεκτρονικών ταχυδρομείων αλλά και τα μηνύματα στις ιστοσελίδες. Επιπροσθέτως η χρήση κινητού τηλεφώνου μπορεί επίσης να συμβάλει στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό μέσω της αποστολής κακόβουλων γραπτών μηνυμάτων ή τηλεφωνικών κλήσεων οι οποίες μπορεί να είναι και σιωπηρές. Ωστόσο, ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μέσω κινητού τηλεφώνου μπορεί εύκολα να συνδεθεί με αυτόν που λαμβάνει χώρα στο διαδίκτυο.

9 Προφίλ θύτη • Δεν του αρέσει το σχολείο, γι αυτό και έχει πολλές απουσίες • Ευέξαπτος και παρορμητικός   •    Προσελκύεται απο τη βία •    Φαίνεται σκληρός και δείχνει ελάχιστη ευαισθησία στα θύματα •    Δυσκολεύεται στο να ακολουθεί τους κανόνες •    Συχνά είναι  επιθετικός προς τους ενήλικες •    Είναι πιο δυνατός από τους  συνομηλίκους και  ιδίως από τα θύματα •    Έχει εσωτερική ανάγκη να υπερισχύει και να καταπιέζει άλλους μαθητές με απειλές και δύναμη  •    Είναι καλός στην κουβέντα και στο να ξεφεύγει από δύσκολες καταστάσεις  •    Είναι ανασφαλής

10 Προφίλ θύματος Ένα ασυνήθιστα ήσυχο παιδί που γίνεται όλο και πιο απόμακρο Ένα παιδί που συνήθως είναι συγκρατημένο γίνεται επιθετικό (ως αποτέλεσμα της 
απογοήτευσης και της ανικανότητας να αντιμετωπίσει τη θυματοποίηση με άλλο 
τρόπο) Πτώση της σχολικής επίδοσης χωρίς προφανή λόγο Απροθυμία συμμετοχής σε εξωσχολικές δραστηριότητες Στις ομαδικές σχολικές δραστηριότητες κανείς δεν θέλει να σχηματίσει ζευγάρι μ’ 
αυτό το παιδί Απουσίες από το σχολείο χωρίς πειστικές εξηγήσεις Τα προσωπικά αντικείμενα του παιδιού είναι μονίμως κατεστραμμένα ή έχουν χαθεί.

11 Συνέπειες ενδοσχολικής βίας στο θύτη
Αρχικά, οι μαθητές που ασκούν βία βιώνουν τις επιπτώσεις του φαινομένου πολύ έντονα , εφόσον η άπρεπη αυτή συμπεριφορά τους είναι πολύ πιθανό να έχει αντίκτυπο στο κοινωνικό περιβάλλον του σχολείου και να επηρεάζει τη σχέση με τους συμμαθητές τους. Τα άτομα που ασκούν βια, δηλαδή, μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες σε επίπεδο κοινωνικής ενσωμάτωσης ,αφού η παραβατική τους συμπεριφορά είναι ο κυριότερος παράγοντας που μπορει να τους οδηγήσει στη συγκεκριμένη κατάσταση. Ωστόσο, η συμμετοχή τους σε καβγάδες και σε άλλες τέτοιου είδους απρεπείς συμπεριφορές έχει εξίσου σημαντικές επιπτώσεις τόσο για τους ίδιους όσο και για τους συμμαθητές τους.

12 Βιβλιογραφία Για την εργασία μας αντλήσαμε υλικό και πληροφορίες από τις ακόλουθες ιστοσελίδες: Bullyng Greek.pdf Ekfovismos.pdf

13 Η ομάδα εργασίας μας αποτελείται από τους:
Πέτσιος Νικόλαος Πέτσιου Μαρίνα Σιόκα Μαριάννα Τσώλη Γιάννα


Κατέβασμα ppt "Σχολικός Εκφοβισμός."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google