Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Ενεργεια Ενεργειακή Αξία των τροφών

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Ενεργεια Ενεργειακή Αξία των τροφών"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Ενεργεια Ενεργειακή Αξία των τροφών
Ενέργεια προέρχεται από τον ήλιο (φωτεινή ενέργεια). Φυτά μετατρέπουν φως σε αποθηκευμένη χημική ενέργεια (Φωτοσύνθεση). Κατανάλωση φυτικών τροφών ή ζώων που τρέφονται με φυτά. Ενέργεια αποθηκεύεται στις τροφές σαν υδατάνθρακες,λίπη και πρωτεΐνες. Καταβολισμός αυτών στα κύτταρα για απελευθέρωση ενέργειας. Όλη η ενέργεια σε θερμότητα.

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28 Διατροφή κύησης και γαλουχίας

29 ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Η μεγάλη αύξηση βάρους κατά την εγκυμοσύνη σχετίζεται με μακροσωμικό νεογνό : Δυστοκία Καισαρική τομή Περιγεννητική ασφυξία ΣΔ και υπέρταση κύησης Τοξιναιμία κύησης Υπέρβαρα παιδιά σε μεταγενέστερες ηλικίες ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΥΠΕΡΜΕΤΡΗ ΑΥΞΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ

30 Ενδεικνυόμενη αύξηση βάρους εγκύου
BMI προ εγκυμοσύνης Συνιστάμενη αύξηση βάρους(kg) BMI<19,8 12,5-18 BMI>19,8-26 11,5-16 BMI>26-29 7-11,5 BMI>29 7 Κυοφορία διδύμων 15,9-20,4 Κυοφορία τριδύμων 22,7 BMI=βάρος(kg)/ύψος2

31 Θερμιδική επιβάρυνση κύησης= 80.000 kcal
>150/ημέρα για το πρώτο τρίμηνο >350/ημέρα για το δεύτερο τρίμηνο >350/ημέρα για το τρίτο τρίμηνο Αυξημένες απαιτήσεις εγκύου σε θρεπτικά συστατικά

32 Ποσοστιαία αύξηση απαιτήσεων σε θρεπτικά συστατικά κατά την εγκυμοσύνη
Ενέργεια 19% Υδατάνθρακες 35% Φυτικές ίνες 12% Πρωτεΐνες 54% Σίδηρος 50% Φολικό οξύ Ιώδιο 47% Βιταμίνη Β6 46% Ψευδάργυρος 38% Νιασίνη 28% Βιταμίνη Β1 27% Βιταμίνη Β2 Βιταμίνη C 13% Βιταμίνη Α 20% Σελήνιο 9% Βιταμίνη Β12 8%

33 Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο
Η διατροφή προσφέρει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τις αναπτυξιακές και μεταβολικές ανάγκες εγκύου και εμβρύου την ανάπτυξη του πλακούντα Η έγκυος πρέπει να τρώει για δύο

34 Πρωτεϊνικές απαιτήσεις
Οι πρωτεΐνες χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία νέων ιστών (πλακούντας και έμβρυο) Το πλεόνασμα των πρωτεϊνών μετατρέπεται σε γλυκόζη που αποτελεί πηγή ενέργειας Μεγαλύτερες απαιτήσεις έχει το τρίτο τρίμηνο της κύησης Ημερήσια κατανάλωση πρωτεϊνών = 60γραμμάρια Η αύξηση είναι περίπου 10 gr/ημέρα η οποία ισοδυναμεί με 1¼ φλιτζάνι γάλα ή 1½ουγγιές κρέας

35 Σημαντικές πηγές πρωτεϊνών
Γάλα Τυρί Κρέας Πουλερικά Ψάρι Αβγό Όσπρια Ξηροί καρποί Τροφή Πρωτεΐνες (γρ.) 70gr.κοτόπουλο 19 αβγό 6 1 φλιτζάνι γάλα 10 1 φλιτζάνι φασόλια,αρακά 16-18

36 Υδατάνθρακες Οι υδατάνθρακες είναι σημαντική πηγή ενέργειας
Είναι φυτικής προέλευσης Βρίσκονται σε αφθονία στα: Δημητριακά Όσπρια Λαχανικά (αγκινάρες, κουνουπίδι, μαρούλι, σέλινο, λάχανο) Βολβούς (πατάτες, παντζάρια, καρώτα) Φρούτα Μέλι Γάλα

37 Ανάγκες σε ανόργανα στοιχεία
Σίδηρος Κάλιο Ασβέστιο Ψευδάργυρος Μαγνήσιο Φώσφορος Ιώδιο

38 Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει:
Σίδηρος Κύριο συστατικό αιμοσφαιρίνης και ενζυμικών συστημάτων Η μεγάλη αύξηση του όγκου του αίματος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνει και τις ανάγκες του οργανισμού σε σίδηρο Η έλλειψή του μπορεί να προκαλέσει: Αναιμία (μικροκυτταρική,υπόχρωμη)στη μητέρα Χαμηλό βάρος γέννησης εμβρύου Πρόωρο τοκετό Θάνατο του εμβρύου. Έχει συσχετισθεί και με μητρική θνησιμότητα

39 Πλούσια πηγή σιδήρου αποτελούν:
Το κόκκινο κρέας, συκώτι Πράσινα χόρτα και κυρίως το σπανάκι, Ο κρόκος αυγού, Ψάρια Όσπρια, δαμάσκηνα, σύκα ,ξηροί καρποί, δημητριακά,ψωμί ολικής αλέσεως. Ο σίδηρος που περιέχεται σε τροφές φυτικές ,στο αυγό δεν απορροφάται τόσο αποτελεσματικά όσο ο σίδηρος από το κρέας ή τα ψάρια· η σύγχρονη, όμως, κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη C, όπως χυμός πορτοκαλιού, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει περίπου μόνο 14mg σιδήρου από τα απαιτούμενα 30, για αυτό είναι απαραίτητη η λήψη συμπληρωμάτων ημερησίως περίπου 30mg ανάμεσα στα γεύματα και προτιμότερο πριν τον ύπνο για αποφυγή προβλημάτων λόγω γαστρικού ερεθισμού.

40 σημαντικές πηγές καλίου αποτελούν:
Κάλιο Η συνιστάμενη ποσότητα καλίου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 1000mg/ημέρα. Χρησιμοποιείται για την κατασκευή των μυών, στα οστά και στα δόντια,καθώς είναι απαραίτητο για τη σωστή νευρική λειτουργία. σημαντικές πηγές καλίου αποτελούν: Τα γαλακτοκομικά προϊόντα τα ολόκληρα ψάρια (με τα κόκαλα) τα βαθιά πράσινα λαχανικά όσπρια Δε χρειάζονται συμπληρώματα καλίου σε περίπτωση σωστής διατροφής και κατανάλωσης 2 με 3 ανάλογων τροφών ημερησίως. 1 φλιτζάνι γάλα/γιαούρτι 306mg 1 φλιτζάνι λαχανικά mg

41 Ασβέστιο Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για το σχηματισμό των οστών και των δοντιών του εμβρύου Οι ανάγκες για καθημερινή πρόσληψη ασβεστίου αυξάνονται από 800 σε 1200mg. Βρίσκεται: Γάλα και στα παράγωγά του, Όσπρια , Ξηρούς καρπούς, Αυγά Λαχανικά (μπρόκολο, κουνουπίδι, σπανάκι).

42 Ψευδάργυρος Ψάρια Συκώτι Νεφρά Βοδινό και χοιρινό κρέας, Τυρί
Οι απαιτήσεις σε ψευδάργυρο κατά τη διάρκεια της κύησης αυξάνονται κατά 3mg ημερησίως. Η απορρόφηση του ψευδαργύρου αναστέλλεται από την υπερβολική πρόσληψη σιδήρου και φολλικού ο οξέος για αυτό οι γυναίκες που λαμβάνουν συμπληρώματα διατροφής με σίδηρο και φολικό οξύ, χρειάζονται να καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο Ψάρια Συκώτι Νεφρά Βοδινό και χοιρινό κρέας, Τυρί Κοτόπουλο Φιστίκια Χορταρικά Η έλλειψή του έχει σχετισθεί με γενετικές ανωμαλίες, αποβολές, πρόωρο τοκετό, καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης και προεκλαμψία.

43 Μαγνήσιο: Χρειάζεται στο μεταβολισμό, στο σχηματισμό του σκελετού, αλλά και στην αποφυγή επιπλοκών της κύησης όπως προεκλαμψία. Οι ημερήσιες ανάγκες αυξάνονται από 300 σε 450mg. Φώσφορος: Χρειάζεται για τη διαμόρφωση σκελετού και δοντιών. Απορροφάται μόνο το 70% με τη βοήθεια βιταμίνης D και ασβεστίου. Η έγκυος πρέπει να λαμβάνει μέσω σωστής διατροφής τουλάχιστον 1,5 γραμμάρια την ημέρα.

44 Ιώδιο Το ιώδιο είναι συστατικό της θυροξίνης. Οι ανάγκες αυξάνονται σε μg ημερησίως Λαμβάνεται με την κατανάλωση ψαριών και ιωδιούχου αλατιού. Μη επαρκής λήψη ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε κρετινισμό, απώλεια του εμβρύου, διανοητική επιβράδυνση του νεογνού.

45 Οι φυσικές πηγές των κυριότερων βιταμινών βρίσκονται
Ανάγκες σε βιταμίνες Οι βιταμίνες προασπίζουν την υγεία και διευκολύνουν την ανάπτυξη του οργανισμού. Είναι οργανικές ουσίες που περιέχονται στις τροφές. Οι φυσικές πηγές των κυριότερων βιταμινών βρίσκονται σε οποιονδήποτε ζωικό ιστό (συκώτι, νεφρό,κρόκο αυγού,γάλα,τυρί) λίπη και έλαια (φυτικό βούτυρο,λάδι, μουρουνέλαιο) φρούτα (μήλα ,μπανάνες, σύκα,ροδάκινα, φράουλες, πορτοκάλια), δημητριακά λαχανικά.

46 Λιποδιαλυτές Βιταμίνη Α Βιταμίνη D Βιταμίνη Ε Βιταμίνη Κ

47 Βιταμίνη Α Συμβάλλει στην ενδομήτρια ανάπτυξη του εμβρύου, στην ελάττωση της προωρότητας και του χαμηλού βάρους γέννησης. Κατά τη διάρκεια της κύησης οι ημερήσιες ανάγκες αυξάνονται κατά 20%. Έλλειψή της έχει δειχθεί ότι αυξάνει τη μητρική θνησιμότητα, και σχετίζεται με πρόωρο τοκετό, και καθυστέρηση ενδομήτριας ανάπτυξης.

48 Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Α είναι: συκώτι, αυγό, πορτοκάλια με σκούρο χρώμα, κίτρινα φρούτα και λαχανικά. Η χρήση της βιταμίνης Α θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί υπερβιταμίνωση Α αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης θανατηφόρων εμβρυικών διαμαρτιών. Για το λόγο αυτό η ημερήσια πρόσληψη συμπληρωμάτων δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 3000μg. Τροφή Βιταμίνη Α (RAE*) συκώτι 983 αυγό 229 1 καρώτο 1010 1 φλιτζάνι μαγειρεμένα λαχανικά 150 1 μέτριο μάνγκο 321 *Retinol Activity Equivalent, ίσον με τη δράση 1 μg ρετινόλης.

49 Βιταμίνη D Η βιταμίνη D συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου από τον οργανισμό και επομένως στην κατασκευή γερών οστών και δοντιών. Οι ημερήσιες ανάγκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται από 400 σε 800 μονάδες. Η πρόσληψή της γίνεται μέσω τροφών όπως γάλα, βούτυρο, συκώτι. Η καλύτερη βέβαια πηγή βιταμίνης D είναι η έκθεση στον ήλιο. Επιπρόσθετα διατροφικά συμπληρώματα βιταμίνης D δε χρειάζονται με εξαίρεση πληθυσμών που ζουν σε χώρες με χαμηλή ηλιοφάνεια.

50 Βιταμίνη Ε φυτικά λάδια, γάλα Δημητριακά Βιταμίνη Κ: Διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην πήξη του αίματος. Ντομάτα, σπανάκι, σόγια και συκώτι.

51 Υδατοδιαλυτές Βιταμίνη C Φολικό οξύ Βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη)
Βιταμίνη Β12 Βιταμίνη Β1(θειαμίνη) Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη) Νιασίνη

52 Βιταμίνη C Είναι απαραίτητη για την κατασκευή των οστών και των χόνδρων, για το ενδοθήλιο των αγγείων ,για την επούλωση τραυμάτων και το κολλαγόνο. Οι ημερήσιες ανάγκες ανέρχονται σε 70mg Λεμόνι Μπρόκολο Ντομάτα Grapefruit Πατάτα

53 Φολικό οξύ Είναι πολύ σημαντική βιταμίνη για την παραγωγή αίματος και διαίρεση κυττάρων ερυθράς σειράς. Οι ανάγκες κατά τη διάρκεια της κύησης ανέρχονται σε 600μg ημερησίως. Η έλλειψή του σχετίζεται με εμφάνιση μεγαλοβλαστικής αναιμίας στο νεογνό. Φυλλώδη λαχανικά, κίτρινα φρούτα, αρακάς, φασόλια,ξηροί καρποί

54 Βιταμίνη Β6: (πυριδοξίνη)
Είναι συνένζυμο απαραίτητο για τις μεταβολικές αντιδράσεις, στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών των λιπών και των υδατανθράκων. Δημητριακά ολικής αλέσεως, μπανάνες και στο χοιρινό κρέας. Ανεπάρκεια της βιταμίνης Β6 σχετίζεται με προεκλαμψία, ανοχή στους υδατάνθρακες και νευρολογικές διαταραχές στο νεογνό. Επηρεάζει επίσης και την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας τον αριθμό των λεμφοκυττάρων και την απάντηση σε μιτογόνα ερεθίσματα.

55 Βιταμίνη Β12: Είναι απαραίτητη για το σχηματισμό των κυττάρων ερυθράς σειράς καθώς και για τη διατήρηση της υγείας του νευρικού συστήματος. 4μg ημερησίως. Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ενδομήτριο θάνατο του εμβρύου. Επίσης μειώνει τις φαγοκυτταρικές λειτουργίες, τις απαντήσεις καθυστερημένης υπερευαισθησίας του ανοσοποιητικού συστήματος και τον πολλαπλασιασμό των Τ-λεμφοκυττάρων. Δε χρειάζονται διατροφικά συμπληρώματα παρά μόνο όταν η έγκυος είναι χορτοφάγος.

56 Βιταμίνη Β1(θειαμίνη): Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη):
Είναι σημαντική για το μεταβολισμό των υδατανθράκων και η έλλειψή της οδηγεί σε αδυναμία του μεταβολισμού της γλυκόζης. 1,3 γραμμάρια/ημέρα. σιτάρι, δημητριακά, ψωμί. Βιταμίνη Β2(ριβοφλαβίνη): Δρα ως συνένζυμο FMN και FADσε οξειδοαναγωγικές αντιδράσεις του οργανισμού. 1,5mg/ημέρα. έλλειψή της επηρεάζει αρνητικά την κατάσταση του ανοσοποιητικού συστήματος. Νιασίνη : Σχηματίζεται από το αμινοξύ τρυπτοφάνη από 13 σε 18 mg ημερησίως.

57 ΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΓΟΝΤΑΙ Η ΝΑ ΚΑΤΑΝΑΛΩΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ
Καφεΐνη Αλκοόλ Αλάτι Ζάχαρη Λίπη

58 Καφεΐνη Η καφεΐνη διαπερνά τον πλακούντα και φθάνει στο έμβρυο επιδρώντας στον καρδιακό ρυθμό και στην αναπνοή του. Επίσης η κατανάλωση καφεΐνης σε διάφορες έρευνες έχει συσχετισθεί με ξαφνική αποβολή , εμφάνιση γενετικών ανωμαλιών και με χαμηλό βάρος γέννησης νεογνού. Τα νεογνά εκδηλώνουν ανησυχίες στον ύπνο, υπερβολικό κλάμα, δυσκολίες στη σίτιση και εμετούς. Μέχρι 300mg ημερησίως μπορεί να θεωρηθεί ασφαλής για το έμβρυο.

59 Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι κυρίως ο :
τροφή Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg) καφές 60-85 στιγμιαίος 2-4 ντεκαφεΐνέ espresso 30-40 φίλτρου 3 τσάι στιγμιαίο 24-31 παγωμένο 9-50 σοκολατούχο γάλα 1-15 μαύρη σοκολάτα 20 σιρόπι σοκολάτας 4 Ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη είναι κυρίως ο : Καφές, το τσάι και η κόκα-κόλα Σοκολάτα , σοκολατούχο γάλα και σιρόπι σοκολάτας.

60 Αλκοόλ Το αλκοόλ περνά από τη μητέρα στο έμβρυο διαμέσου της μητροπλακουντιακής κυκλοφορίας και συνέπεια αυτού μπορεί να είναι η σωματική και η πνευματική καθυστέρηση. Δεν υπάρχουν έρευνες που να υποστηρίζουν ένα ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι γυναίκες που καταναλώνουν αλκοόλ κατά τη διάρκεια της κύησης βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο γέννησης νεογνών με εμβρυικό αλκοολικό σύνδρομο-fetal alcohol syndrome(FAS) το οποίο χαρακτηρίζεται από καθυστέρηση ανάπτυξης, ανωμαλίες προσώπου και καρδιάς, μικροκεφαλία , διανοητική καθυστέρηση και επηρεάζει το 30 με 40%των νεογνών. Οι εμβρυικές επιδράσεις αλκοόλ fetal alcohol effects(FAE) είναι πιο συχνό φαινόμενο και περιλαμβάνουν: καθυστέρηση ανάπτυξης, ήπια βλάβη διανοητικών και συμπεριφορικών λειτουργιών , μαθησιακές δυσκολίες ή ελάσσονος σημασίας ατελών διαπλάσεων.

61 Σύνδρομο από χρήση αλκοόλης

62 Αλάτι Το αλάτι αποτελεί πηγή χρήσιμων συστατικών όπως νατρίου και ιωδίου Η υπερβολικά λήψη αλατιού ευνοεί την κατακράτηση νερού από τον οργανισμό της εγκύου με αποτέλεσμα την εμφάνιση οιδημάτων στα πόδια και την υπερβολικά αύξηση βάρους η οποία όπως έχει αναφερθεί προηγουμένως οδηγεί σε αυξημένο βάρος νεογνού. Παρόλα αυτά δε συνίστανται η μη κατανάλωση αλατιού αλλά η επαρκής λήψη του μέσω μια σωστής και ισορροπημένης διατροφής. 5 γραμμάρια ανά ημέρα και να αποφεύγονται τα πολύ αλατισμένα τρόφιμα και τα «διαιτητικά αλάτια». Αλλαντικά , κονσέρβες, τυροκομικά, ξηρούς καρπούς και νερό.

63 Ζάχαρη Η ζάχαρη ή αλλιώς σακχαρόζη ανήκει στην ομάδα των υδατανθράκων, διασπάται και απορροφάται σχεδόν άμεσα από τον οργανισμό με τη μορφή γλυκόζης. Έχει υψηλό θερμιδικό περιεχόμενο (4kcal/g) Αμυλούχες Φρούτα Λαχανικά

64 Λίπη Τα ζωικά λίπη καθώς και τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, τα αλλαντικά, η σαντιγί, τα παγωτά, τα γλυκά και τα τηγανητά καλό είναι να αποφεύγονται κατά τη διάρκεια της κύησης. Ωμό βούτυρο, Παρθένο ελαιόλαδο

65 Διατροφική πυραμίδα

66 Σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως
Υδατανθρακική δυσανεξία ποικίλου βαθμού που αναπτύσσεται ή για πρώτη φορά ανακαλύπτεται κατά την εγκυμοσύνη ανεξαρτήτως: Της εφαρμογής κατάλληλης διαιτητικής αγωγής ή της χορήγησης ινσουλίνης. Της παραμονής του σακχαρώδους διαβήτη μετά από την κύηση. Από όλες τις εγκυμοσύνες που επιπλέκονται με διαβήτη ο ΣΔΚ καταλαμβάνει το 90% Εμφάνιση μακροσωμικού νεογνού. Περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων σε:30kcal/kg/Η ή 25kcal/kg/Η αν το ΒΜΙ>30 Μικρά και συχνά γεύματα υδατάνθρακες35-45%,πρωτεΐνες 20-25%, και λίπος30-40%. Οι γλυκαντικές ουσίες που θεωρούνται ασφαλείς να καταναλώνονται είναι η ασπαρτάμη, η σακχαρίνη, ακεσουλφάμη Κ, σουκραλόζη, και η νεοταμίνη Γλυκόζη νηστείας<95mg/dl Γλυκόζη μετά 1h από γεύμα <140mg/dl Γλυκόζη μετά 2h από γεύμα<120mg/dl

67 Διατροφή και γαλουχία Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος χρειάζεται υψηλά ενεργειακά αποθέματα από την πλευρά της μητέρας. Το νεογνό τους 4 πρώτους μήνες διπλασιάζει το βάρος που είχε τη στιγμή της γέννησης του, και ο ρόλος του μητρικού θηλασμού ώστε να υποστηριχτεί αυτή η ανάπτυξη είναι μείζονος σημασίας. Για αυτό το λόγο η μητέρα κατά τη γαλουχία χρειάζεται να καταναλώνει επιπλέον θερμίδες. Η καλή διατροφή βελτιστοποιεί την ποιότητα και την ποσότητα του μητρικού γάλακτος Η καλή διατροφή βοηθάει στη διατήρηση της υγείας της εγκύου και την προστατεύει από την εξάντληση των διατροφικών της αποθεμάτων λόγω του θηλασμού.

68 Οφέλη θηλασμού Επιτρέπει ευκολότερη πέψη, μειώνοντας τα εντερικά προβλήματα όπως τη διάρροια και τη δυσκοιλιότητα. Τα μωρά που θηλάζουν έχουν μικρότερη πιθανότητα να γίνουν υπέρβαρα. Επίσης, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να εμφανίσουν υπερβολική απώλεια νερού ή άλλες σχετικές διαταραχές. Τα μωρά που θηλάζουν εμφανίζουν μικρότερη πιθανότητα να εκδηλώσουν αλλεργικές διαταραχές ή βακτηριακές μολύνσεις. Επιπλέον, το μητρικό γάλα προσφέρει φυσική προστασία στο μωρό, καθώς μέσω του γάλακτος μεταφέρονται σημαντικά αντισώματα από τη μητέρα στο μωρό. Ο θηλασμός παρέχει επίσης ψυχολογικά οφέλη στο μωρό, καθώς κατά τη διάρκειά του το μωρό αισθάνεται την επαφή και τη θερμότητα του σώματος της μητέρας, ακούει τη φωνή και βλέπει το πρόσωπό της και, ταυτόχρονα, ικανοποιεί την ανάγκη του για θήλασμα.

69 Η διατροφή κατά τη γαλουχία δε διαφέρει από εκείνη της εγκυμοσύνης.
Διατροφική πυραμίδα. Αποφυγή της κατανάλωσης αλκοόλ, καφεΐνης + Λαχανικά με έντονη οσμή η περίοδος του θηλασμού δεν είναι η καταλληλότερη για την απώλεια των περιττών κιλών της εγκυμοσύνης


Κατέβασμα ppt "Ενεργεια Ενεργειακή Αξία των τροφών"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google