Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Στο πλαίσιο του ΠΑΑ  Η έναρξη του νέου ΠΑΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στήριξης των παραγωγών τόσο.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Στο πλαίσιο του ΠΑΑ  Η έναρξη του νέου ΠΑΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στήριξης των παραγωγών τόσο."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 στο πλαίσιο του ΠΑΑ 2014-2020

2  Η έναρξη του νέου ΠΑΑ 2014-2020 από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στήριξης των παραγωγών τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.  Το ΠΑΑ δίνει επίσης την ευχέρεια σε κάθε παραγωγό να συμμετάσχει παράλληλα σε πολλές ξεχωριστές αλλά συνδυαστικές μεταξύ τους δράσεις, αποσκοπώντας με αυτόν τον τρόπο στην μεγιστοποίηση της ωφέλειας του αλλά και της στήριξης των καλλιεργειών.

3  Η στήριξη για τη σύσταση ομάδων παραγωγών είναι στις προτεραιότητες της Ένωσης για την αγροτική ανάπτυξη και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της πρωτογενούς παραγωγής.

4  Ορισμένες διαπιστώσεις: Υπήρχε νομοθεσία για Οργανώσεις Παραγωγών μόνο στους τομείς:  Οπωροκηπευτικών  Αμπελο-οινικών προϊόντων  Ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών  βαμβακιού  Γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων

5  Εισάγεται ο νέος Θεσμός της αναγνωρισμένης ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ με τα μειωμένα κριτήρια [μικρότερος αριθμός μελών (5 ζωική & 10 φυτική, σε σχέση με τον νόμο ν. 4384/2016 των Αγροτικών Συνεταιρισμών, όπου απαιτούνται 20 άτομα] και την αποσύνδεση τους από την αξία ή ποσότητα παραγωγής.

6  τη διαδικασία αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών (Ομ.Π.), των Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) και των Ενώσεων Οργανώσεων Παραγωγών (Ε.Ο.Π.),  τα κριτήρια,  τις αρμόδιες αρχές και  τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την αναγνώρισή τους

7  Δικαίωμα αναγνώρισης:  Αυτοτελείς νομικές οντότητες του συνεταιριστικού ή εμπορικού δικαίου ή σαφώς οριζόμενα μέρη αυτών  Συγκροτούνται με πρωτοβουλία των παραγωγών φυσικών ή/και νομικών προσώπων, που είναι μέλη του  Τα μέλη είναι παραγωγοί των προϊόντων που θα αναγνωριστούν (ένα ή περισσότερα)

8  Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών  (κτηνοτρόφων, γυναικείων συνεταιρισμών, μελισσοκόμων, βιοκαλλιεργητών και συνεταιρισμών ορεινών περιοχών) απαιτούνται πέντε (5) φυσικά ή νομικά πρόσωπα  Για την αναγνώριση των Ομάδων Παραγωγών φυτικής παραγωγής απαιτούνται δέκα (10) φυσικά ή νομικά πρόσωπα, παραγωγοί + κατάθεση επιχειρηματικού σχεδίου

9  !!! Για την αναγνώριση των Ομάδων παραγωγών δεν απαιτείται η συγκέντρωση ελάχιστης αξίας παραγωγής ή ελάχιστης εμπορεύσιμης ποσότητας παραγωγής.

10  Απαιτούνται είκοσι (20) τουλάχιστον πρόσωπα (άρθρο 4 παρ.1 του ν.4384/16),  Σύνταξη επιχειρηματικού σχεδίου,  — Η απαιτούμενη ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής, για όλα τα προϊόντα που δύνανται να αναγνωριστούν ως Ο.Π καθορίζεται σε 250.000 €.  Για την αναγνώριση βιολογικών Ο.Π απαιτούνται κατ΄ ελάχιστο δέκα (10) μέλη, επιχειρηματικό σχέδιο και ελάχιστη εμπορευθείσα παραγωγή 100.000 χιλ. ευρώ.

11  Για την αναγνώριση ΕΟΠ απαιτούνται τουλάχιστον δύο (2) αναγνωρισμένες ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ  Η νέα νομική οντότητα είναι καθολικός διάδοχος των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των συγχωνευόμενων ή απορροφούμενων νομικών οντοτήτων.

12 Επιγραμματικά:  Τα κριτήρια αναγνώρισης  Υποβολή επιχειρησιακών προγραμμάτων με βάση τον τζίρο  Στήριξη από το ΠΑΑ 2014-2020 & Συμμετοχή στα μέτρα του ΠΑΑ 2014-2020

13  Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης (Π.Ε.Α.), (εδρεύει σε κάθε  ΔΑΟΚ)  Εκδίδει απόφαση αναγνώρισης  Παρακολουθεί και ελέγχει την λειτουργία των Ομάδες & Οργανώσεις Παραγωγών  Ελέγχει τις Ομάδες & Οργανώσεις Παραγωγών κάθε 3 έτη για την τήρηση των όρων της αναγνώρισης  Η Π.Ε.Α. επίσης ως τροποποιεί, ανακαλεί ή αναστέλλει την αναγνώριση  Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης (Δ.Ε.Α.) στην έδρα κάθε Περιφέρειας  Εκδίδει απόφαση αναγνώρισης σε περιπτώσεις αρνητικών εισηγήσεων της ΠΕΑ, κρίνει προσφυγές κατά των αποφάσεων της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Αναγνώρισης

14  Δημιουργία κατάστασης Μελών  Δημιουργία κατάστασης εμπορεύσιμης παραγωγής (αξία & ποσότητα)  Ύπαρξη θεωρημένου Καταστατικού με υπογραφές μελών  Ύπαρξη Εσωτερικού Κανονισμού – Κανόνων Λειτουργίας  — Εκλογή Δ.Σ. – πρακτικό έγκρισης – λειτουργίας της Ομάδας ή Οργάνωσης Παραγωγών  Έναρξη διαδικασίας λήψης αποφάσεων από την Γενική Συνέλευση – πρακτικό ψήφισης καταστατικού  Εγγραφή στο Μητρώο του ΥΠΑΑΤ !!

15  Απόκτηση ΑΦΜ (αν από μηδενική βάση)  Πιστοποιητικό μη Πτώχευσης- εκκαθάρισης- αναγκαστικής διαχείρισης (αν ο χρόνος σύστασης ξεπερνάει τον έναν (1) χρόνο από την ημερομηνία της αίτησης)  Υπεύθυνες δηλώσεις των μελών ότι δεν ανήκουν σε άλλη Ομ.Π. ή Ο.Π. που διαχειρίζεται το ίδιο προϊόν.  Υποβολή αίτησης στην ΔΑΟΚ  Υποβολή Επιχειρηματικού Σχεδίου πενταετούς διάρκειας

16  να εφαρμόζουν τους κανόνες της Οργάνωσης Παραγωγών ή της Ομάδας Παραγωγών.  να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές  να διακινούν μέσω της Οργάνωσης Παραγωγών ή της Ομάδας Παραγωγών τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους  να αποδέχονται τις κυρώσεις σε περίπτωση παραβάσεων  να παραμένουν ως μέλη για διάρκεια ενός  τουλάχιστον έτους  να ανήκουν σε μία μόνο Οργάνωση Παραγωγών ή Ομάδα Παραγωγών ανά προϊόν

17  Μέλη αναγνωρισμένων Ομ.Π, Ο.Π και Ε.Ο.Π.:  Εφόσον θελήσουν να αποχωρήσουν από αυτές, απαγορεύεται να εγγραφούν σε άλλη Ομ.Π., Ο.Π. και Ε.Ο.Π., που είναι αναγνωρισμένη για τα ίδια προϊόντα, ή να συστήσουν άλλη Ομ.Π., Ο.Π. και Ε.Ο.Π., για τα ίδια προϊόντα, εάν δεν παρέλθει ένα (1) έτος από την αποχώρησή τους.

18 ΟργανώσειςΟμάδες Εκτέλεση επιχειρησιακού Ενίσχυση σε ετήσια βάση ως προγράμματος ποσοστό (10,8,6,4,2%) επί της ετήσιας εμπορεύσιμης αξίας των προϊόντων της ομάδας 5 ετών 8,2% επί του τζίρου ν-2 Μέγιστη ενίσχυση έως 100.000€ το έτος Καταβολή ιδίας συμμετοχής Συμμετοχή σε άλλα μέτρα Λογιστική Διαχείριση και ΠΑΑ έλεγχος ορκωτών

19  Μέτρο 9. – Δράση 9.1 - Σύσταση ομάδων παραγωγών  Το μέτρο υποστηρίζει τη σύσταση των ομάδων παραγωγών, ιδιαίτερα κατά τα πρώτα χρόνια όταν προκύπτουν πρόσθετες δαπάνες.

20  α) την προσαρμογή της παραγωγής και των προϊόντων των παραγωγών στις απαιτήσεις της αγοράς,  β) την από κοινού διάθεση εμπορευμάτων στην αγορά, συμπεριλαμβανομένης της προετοιμασίας προς πώληση, της συγκέντρωσης των πωλήσεων και του εφοδιασμού χονδρεμπόρων,  γ) τη θέσπιση κοινών κανόνων για πληροφορίες που αφορούν την παραγωγή, και ιδίως σε σχέση με τη  συγκομιδή και τη διαθεσιμότητα,  δ) η ανάπτυξη δεξιοτήτων οργάνωσης επιχειρήσεων και εμπορίας και η διευκόλυνση διαδικασιών καινοτομίας.

21  Η στήριξη παρέχεται σε νέες ομάδες παραγωγών βάση ενός επιχειρηματικού σχεδίου, ως κατ’ αποκοπή ενίσχυση σε ετήσιες δόσεις, για πέντε έτη, από την ημερομηνία κατά την οποία αναγνωρίσθηκε η ομάδα παραγωγών και είναι φθίνουσα.  10%, 8%, 6%, 4% και 2% ως ποσοστό της αξίας παραγωγής που έχει διατεθεί στο εμπόριο κατά το 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο έτος αντίστοιχα και μέχρι ποσού  100.000 €/έτος.

22  Δικαιούχοι = ΝΕΑ Ομάδα ή Οργάνωση Φυτικής παραγωγής  Χρονικό όριο δημιουργίας της ομάδας (θα καθοριστεί από την ΚΥΑ)  Ελάχιστα Μέλη Ομάδας = 10 παραγωγοί  Προτεραιότητα: οι ομάδες που εφαρμόζουν σύστημα ποιότητας AGRO2

23  Η ενίσχυση καλύπτει τις ακόλουθες επιλέξιμες δαπάνες:  το κόστος μίσθωσης κατάλληλων εγκαταστάσεων,  Προμήθειας εξοπλισμού γραφείου, περιλαμβανομένου του υλικού και λογισμικού ηλεκτρονικών υπολογιστών,  τις δαπάνες διοικητικού προσωπικού,  τα γενικά έξοδα και  νομικές και διοικητικές αμοιβές.  Σε περίπτωση αγοράς των κτιριακών εγκαταστάσεων, οι επιλέξιμες δαπάνες για τις εγκαταστάσεις περιορίζονται στο κόστος μίσθωσης σε τιμές της αγοράς.

24  Η σύσταση ομάδας μπορεί να συνδυαστεί επίσης και με τα εξής μέτρα του ΠΑΑ:  Δράσεις μεταφοράς γνώσεων και ενημέρωσης (Μέτρο 1): ομάδα παραγωγών μπορεί να συμμετέχει ώστε να αποκτήσουν οι παραγωγοί επαγγελματική κατάρτιση και δεξιότητες. Προβλέπεται η υλοποίηση επιμορφωτικών μαθημάτων, εργαστηρίων και ατομική καθοδήγηση, καθώς και επισκέψεις σε πιλοτικές εκμεταλλεύσεις.  Συνεργασία - Βραχείες αλυσίδες εφοδιασμού (Μέτρο 16): Η ομάδα παραγωγών μπορεί να είναι ένα από τα μέλη των Επιχειρησιακών Ομάδων (Ε.Ο.) που ορίζονται στο πλαίσιο της εφαρμογής της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας. Κάθε Επιχειρησιακή Ομάδα μπορεί να υλοποιήσει τριετές Επιχειρηματικό Σχέδιο προϋπολογισμού έως 150.000€ σε τοπικό επίπεδο.

25  Πιστοποίηση Ομάδων παραγωγών για : Σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο AGRO 2-1/2-2  Ενίσχυση 1319 € / έτος / εκμετάλλευση  κόστος πιστοποίησης  αναλύσεις (εδάφους, φύλλων, νερού, προϊόντων)  έξοδα επιβλέπων Γεωπόνου, εσωτερικού επιθεωρητή  διαχείριση των καταγραφών και μετρήσεων  αμοιβή εξωτερικού Συμβούλου Ποιότητας

26  Δικαιούχοι = επαγγελματίες Αγρότες + Νέοι Γεωργοί + Ομάδες παραγωγών Επιλέξιμες δαπάνες: (ενδεικτικά)  Αγορά γης  Ανέγερση, επέκταση, εκσυγχρονισμός γεωργικών κτιρίων και κατασκευών  Αγορά καινούργιου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού  Περίφραξη και διαμόρφωση αγροτεμαχίων  Γενικές Δαπάνες

27 Δομούνται σε 3 δράσεις  Ανταγωνιστικότητα εκμεταλλεύσεων (βαμβάκι - οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές)  Εξοικονόμηση ύδατος + αποθήκευση νερού  Ορθή διαχείριση κτηνοτροφικών αποβλήτων + Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (μείωση CO2)

28  Κριτήρια Επιλογής:  Προσανατολισμός εκμετάλλευσης (βαμβάκι, οπωροκηπευτικά, ζωοτροφές),  Αύξηση ΜΑΕ  Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (AGRO 2)  Καινοτομία

29  Προϋπόθεση:  Για τις ατομικές επενδύσεις προβλέπεται ποσοστό επιδότησης 50% επί της καθαρής αξίας έως 500.000€.  Εάν οι επενδύσεις πραγματοποιηθούν από συλλογικά σχήματα, το ποσοστό μπορεί να ανέλθει έως 70%.

30  το μέτρο δίνει την δυνατότητα σε ομάδες παραγωγών να κάνουν συλλογικές επενδύσεις έως 2.000.000€ υποβάλλοντας σχετικό σχέδιο.


Κατέβασμα ppt "Στο πλαίσιο του ΠΑΑ  Η έναρξη του νέου ΠΑΑ από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης δίνει την δυνατότητα στήριξης των παραγωγών τόσο."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google