Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη: Α’ Γυμνασίου Ομάδα εργασίας: Ζουμπούλη Δέσποινα, Κανάρη.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη: Α’ Γυμνασίου Ομάδα εργασίας: Ζουμπούλη Δέσποινα, Κανάρη."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη: Α’ Γυμνασίου Ομάδα εργασίας: Ζουμπούλη Δέσποινα, Κανάρη Ελευθερία, Ασβεστά Καλλιόπη, Δερμιτζάκης Μιχάλης, Έλληνας Αναστάσιος. Υπ. Καθηγ.: Μυλωνά Λεβάντα ΠΕ11

2 ΚΑΚΕΣ ΣΥΝΗΘΕΙΕΣ ΚΑΠΝΙΣΜΑ-ΑΛΚΟΟΛ Πολλές είναι οι κακές συνήθειες των ανθρώπων. Κάποιες από αυτές, όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, μπορούν να αποβούν μοιραίες. Λένε πως ο μόνος τρόπος να κόψει κανείς τις κακές συνήθειες είναι η ισχυρή θέληση και λίγη βοήθεια. Ας δούμε αναλυτικά τις συνήθειες αυτές που μπορούν να είναι επιζήμιες για τη ζωή μας.

3 ΚΑΠΝΙΣΜΑ Οι περισσότεροι άνθρωποι όταν αναφέρονται στα βλαβερά συστατικά του καπνού αναφέρονται στην πίσσα και την νικοτίνη. Δυστυχώς, ο καπνός του τσιγάρου περιέχει περίπου 4000 συστατικά που επηρεάζουν αρνητικά την υγεία μας.

4

5 ΤΙ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ; Η πίσσα. Αυτή ακριβώς η ουσία περιέχει και το άρωμα. Η πίσσα είναι το υλικό με το οποίο φτιάχνουμε τους δρόμους. Φορμαλδεΰδη. Είναι το υλικό που βάζουμε τους νεκρούς ιστούς (τα πτώματα). Μονοξείδιο του άνθρακα. Είναι ένα δηλητηριώδες αέριο που συνδέεται με μεγαλύτερη ευκολία με την αιμοσφαιρίνη του αίματος. Η νικοτίνη. Η νικοτίνη προκαλεί εθισμό. Αρσενικό. Δηλητήριο, υπάρχει στα περισσότερα ζιζανιοκτόνα. Βενζόλιο. Υλικό που περιέχεται στο πετρέλαιο. Δημιουργεί καρκινογόνα κύτταρα. Ραδόνιο, πολώνιο. Ραδιενεργά υλικά.

6 Γιατί καπνίζουν οι έφηβοι; 1.Καπνίζει ο καλύτερος φίλος ή φίλη τους. 2.Θεωρούν ότι έτσι είναι μέσα στο πλαίσιο της παρέας. 3.Το κάνουν για να δείχνουν ότι είναι μεγάλοι. 4.Θέλουν να κάνουν επίδειξη δύναμης με τα ρίσκα που παίρνουν. 5.Καπνίζει ο γονιός ή τα αδέλφια και θέλουν να μιμηθούν την πράξη. 6.Δεν έχουν πεισθεί για τις βλαβερές διαστάσεις του καπνίσματος. 7.Δεν ενδιαφέρονται για τις αντικοινωνικές διαστάσεις της συγκεκριμένης συνήθειας. 8.Έχουν πολύ στρες και χρησιμοποιούν το κάπνισμα ως χαλαρωτικό. 9.Έχουν φίλους που πιστεύουν ότι το τσιγάρο αδυνατίζει. 10.Δεν τα πηγαίνουν καλά στο σχολείο. 11.Έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση. 12.Μπορεί να έχουν κατάθλιψη.

7 Τι είναι το παθητικό κάπνισμα; Παθητικό κάπνισμα ορίζεται η έκθεση σε προϊόντα καύσης του καπνού σε κλειστό χώρο όπως στο χώρο εργασίας, στο σπίτι και σε δι άφορους δημόσιους χώρους. Δυστυχώς, δεν κινδυνεύουν μόνο οι καπνιστές από τον καπνό του τσιγάρου. Έχει αποδειχθεί ότι ο καπνός που βγαίνει από το στόμα των καπνιστών και ο καπνός που βγαίνει από το καμένο τσιγάρο, επηρεάζει την υγεία όλων όσων τον εισπνέουν.

8 Συνέπειες Παθητικού καπνίσματος. Παιδιά των οποίων οι γονείς καπνίζουν, έχουν 3−5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν από αναπνευστικές λοιμώξεις (πνευμονία, βρογχίτιδα κλπ.) Επίσης, έχουν 20−40 φορές περισσότερες πιθανό τητες εισαγωγής σε νοσοκομείο λόγω οξείας βρο γχίτιδας ή πνευμονίας κατά το πρώτο έτος της ζω ής τους. Έχει συσχετιστεί με το σύνδρομο αιφνίδιου θαν άτου, με μέση ωτίτιδα με υγρό, πρόκληση οισο φαγίτιδας, βακτηριδιακή μηνιγγίτιδα.

9 Παθητικό κάπνισμα και παιδιά Υπολογίζεται ότι πάνω από το πενήντα τοις εκατό (50%) των παιδιών παγκοσμίως εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα στα σπίτια τους. Η παραμονή του παιδιού σε χώρο με καπνιστές για μία ώρα έχει ως αποτέλεσμα την εισπνοή τόσων επιβλαβών χημικών ουσιών όσων θα εισέπνεε, αν κάπνιζε 10 ή περισ- σότερα τσιγάρα.

10 Είναι αργά για να κοπεί η βλαβερή αυτή συνήθεια; Γνωρίζουμε ότι εάν κάποιος κόψει το τσιγάρο, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων και να κερδίσει τουλάχιστον 10 χρόνια ζωής», λέει ο δρ. Βάισμπεργκ. Προσπαθήστε λοιπόν να πείσετε τους ανθρώπους που καπνίζουν ότι δεν είναι αργά. Η ζωή τους περιμένει!

11 ΤΟ ΤΣΙΓΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΘΑΝΑΤΟΣ

12 Α Λ Κ Ο Ο Λ

13 ΕΘΙΣΜΟΣ… Το αλκοόλ που καταναλώνεται εισέρχεται μέσω του στόματος και του οισοφάγου στο στομάχι. Μια μικρή ποσότητα αφομοιώνεται εκεί. Το υπόλοιπο έρχεται καθαρό, και χωρίς να αφομοιωθεί, στο αίμα και εξαπλώνεται σε όλο το σώμα. Η παρουσία του φαγητού στο στομάχι τη στιγμή που κάποιος πίνει καθυστερεί την απορρόφηση του αλκοόλ από το αίμα. Γι’ αυτό ένα αλκοολούχο ποτό έχει πιο γρήγορες επιπτώσεις όταν το στομάχι είναι άδειο από όταν κάποιος πίνει κατά τη διάρκεια ενός γεύματος ή μετά απ’ αυτό.

14 Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες οργανικές συνέπειες του να πίνεις αλκοόλ; Εκείνοι που συνήθως πίνουν πάρα πολύ διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να παρουσιάσουν κάποια οργανική βλάβη. Ο βαθμός της ζημιάς εξαρτάται από τη δόση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ναυτία, εμετό, έλλειψη όρεξης, μείωση βάρους και πυρετό. Μετά την διακοπή της λήψης αλκοόλ, το ήπαρ μπορεί να επανέλθει.

15 Ποιες είναι οι μακροπρόθεσμες οργανικές συνέπειες του να πίνεις αλκοόλ; Η πιο γνωστή ανίατη διαταραχή του ήπατος που προκαλείται από κατάχρηση αλκοόλ είναι η κίρρωση του ήπατος. Άλλες συχνές οργανικές παθήσεις είναι γαστρίτιδα (μόλυνση της βλεννώδους μεμβράνης του στομάχου) και παγκρεατίτιδα (φλεγμονή στο πάγκρεας).

16 Απειλεί το έμβρυο Ό,τι τρώμε ή πίνουμε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πηγαίνει κατευθείαν μέσω του αίματος στον πλακούντα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τους κινδύνους υγείας για το μωρό, ενώ άλλοι θεωρούν ότι η μικρή κατανάλωση δεν έχει αρνητικές επιπτώσεις. Μια πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης οι γυναίκες που πίνουν 10 μονάδες αλκοόλ σε μια μοναδική περίπτωση είναι πιο πιθανό να κάνουν ένα παιδί με συγγενή ανωμαλία συγκριτικά με εκείνες που αποφεύγουν το αλκοόλ.

17 Παιδί και αλκοόλ Στην χώρα μας δυστυχώς πολλοί είναι οι γονείς που επιτρέπουν ακόμη και στα μικρά παιδιά τους να δοκιμάσουν κάποιο ποτό, απλώς για να τους «φύγει η ιδέα» χωρίς να υπολογίζουν τις συνέπειες. Υπάρχουν γονείς που «αστειευόμενοι» βουτούν την πιπίλα του μωρού σε ένα ποτήρι μπύρα ή κρασί μιας και που έχουν την εντύπωση ότι το μωρό δεν θα πάθει τίποτε! Διεθνείς οργανισμοί υγείας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που έχει ακόμη και η πολύ μικρή ποσότητα αλκοόλ σε μικρές ηλικίες. Η κατανάλωση αλκοόλ από παιδιά προκαλεί σε αυτά σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης αλλά και συμπεριφοράς.

18

19

20

21

22

23

24 ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ


Κατέβασμα ppt "ΣΧΟΛΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΑΛΚΟΟΛ Μπελλένειο Γυμνάσιο Λέρου Σχολικό έτος 2014-15 Τάξη: Α’ Γυμνασίου Ομάδα εργασίας: Ζουμπούλη Δέσποινα, Κανάρη."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google