Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

 Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: " Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1

2  Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του σώματός μας και του εγκέφαλου.  Παράγεται κυρίως από το ήπαρ αλλά βρίσκεται και στη σπονδυλική στήλη και στον εγκέφαλο, όπως επίσης και στα αθηρώματα.

3 o Τα άτοµα του άνθρακα στο μόριο της χοληστερίνης είναι τοποθετηµένα σε τέσσερις συνδεδεµένους δακτυλίους και τα στεροειδή διαφοροποιούνται από τις πλευρικές οµάδες που είναι συνδεδεµένες µε τους δακτυλίους.

4 Είναι βασικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών και είναι απαραίτητη για να ρυθμιστεί σωστά η διαπερατότητα της μεμβράνης. Είναι δομικό συστατικό αρκετών ορμονών (ανδρογόνα, οιστρογόνα, κορτιζόλη, κορτικοστερόνη, αλδοστερόνη κλπ) Παράγει τη βιταμίνη D Παράγει χολικά οξέα, που βοηθούν στην πέψη των λιπών Συμβάλλει στο μεταβολισμό των λιποδιαλυτών βιταμινών Συμβάλλει στην παραγωγή ενέργειας που χρειαζόμαστε καθημερινά Παίζει σημαντικό ρόλο στην ρύθμιση του σακχάρου Έχει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη νευρικών συνδέσμων του εγκεφάλου Βοηθάει τον οργανισμό στο σχηματισμό και την προστασία των νευρώνων

5 Η χοληστερίνη δεν κυκλοφορεί ελεύθερη στο αίμα, υπάρχει σε σύμπλοκα, τις λιποπρωτεΐνες. Τα δύο βασικά είδη χοληστερίνης είναι:  Η λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας (HDL) που είναι ωφέλιμη, αφού μεταφέρει τη χοληστερίνη από τους ιστούς στο ήπαρ από όπου αποβάλλεται με τη χολή. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται η εναπόθεση χοληστερόλης στα αγγεία κι έτσι μειώνεται ο κίνδυνος δημιουργίας αθηρωματικής πλάκας και, συνεπώς, απόφραξης των αγγείων.  Η λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας (LDL), που είναι βλαβερή, μεταφέρει τη χοληστερίνη από το ήπαρ προς τους ιστούς. Όταν είναι αυξημένη στο αίμα, η περίσσεια χοληστερόλης εναποτίθεται στα τοιχώματα των αγγείων, προκαλώντας απόφραξή τους και συμβάλλοντας στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας και κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις.

6  Η χοληστερίνη όταν υπάρχει στο αίμα σε υπερβολικές τιμές (υπερχοληστερολαιμία) αποτελεί έναν από τους κύριους παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.  Τα υπολείμματα λιπαρών συσσωρεύονται στις αρτηρίες, προκαλώντας στένωση των τοιχωμάτων τους (αρτηριοσκλήρυνση) και θρόμβωση των αιμοφόρων αγγείων. Με αυτόν τον τρόπο καταπονείται η καρδιά, που δυσκολεύεται να τροφοδοτήσει με αίμα όλο το σώμα.

7  Η υψηλή πίεση του αίματος και η υψηλή χοληστερόλη συνδέονται στενά. Η συσσώρευση χοληστερίνης στις αρτηρίες έχει ως αποτέλεσμα η αρτηριακή πίεση να γίνεται ασυνήθιστα υψηλή.

8 1.Παχυσαρκία 2.Διατροφή 3.Αλκοόλ 4.Κάπνισμα 5.Διαβήτης 6.Ηλικία και φύλο 7.Έλλειψη γυμναστικής 8.Κληρονομικότητα

9 http://www.mikroviologos.gr/articles/cholesterol http://www.nutritionaltherapy.gr/Blog/xolisteroli-pragmatikotita.html http://www.becelproactiv.com.gr/proactiv/cholesterol-lowering/what-is- cholesterol/ti-einai-i-xolisterini.aspx https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A7%CE%BF%CE%BB%CE%B7%CF %83%CF%84%CE%B5%CF%81%CF%8C%CE%BB%CE%B7 http://www.nsph.gr/?page=xolisterolikentra

10


Κατέβασμα ppt " Η χοληστερίνη είναι μια κηρώδης οργανική ουσία που ανήκει στην κατηγορία των στεροειδών λιπιδίων.  Είναι απαραίτητο συστατικό όλων των κυττάρων του."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google