Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης
ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ-ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης

2 ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Ορισμός αντιρατσισμού. Αντιρατσιστές.
Αντιρατσιστικές οργανώσεις.

3 ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ Ορισμός:
Είναι το δόγμα που αναπτύσσεται προκειμένου να αναγάγει μια ομάδα (κοινωνική,φυλετική,θρησκευτική)ως υπέρτερη άλλων. Πιο συχνό είδος ρατσισμού είναι ο ρασιαλισμός,δηλαδή ο φυλετικός ρατσισμός. Κάθε προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί ο ρατσισμός,χαρακτηρίζεται ως αντιρατσιστική ενέργεια.

4 ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΕΣ Από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες που σημάδεψαν την ιστορία του αντιρατσισμού είναι: Lincoln ( ) Nelson Mandela (1918- ) Martin Luther King ( )

5 Abraham Lincoln Ήταν ο 16ος πρέδρος των ΗΠΑ.
Ήταν ο 16ος πρέδρος των ΗΠΑ. Ανήκε στο δημοκρατικό κόμμα και αργότερα στην Εθνική Ένωση. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα.

6 Το έργο του  Οι προσπάθειές του προς την κατεύθυνση της κατάργησης της δουλείας περιλαμβάνουν την έκδοση της Διακήρυξης Χειραφέτησης το 1863. Συνέβαλε στη Δέκατη τρίτη Τροποποίηση του Συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών , η οποία απελευθέρωσε τελικά όλους τους σκλάβους σε εθνικό επίπεδο τον Δεκέμβριο του 1865.

7 Martin Luther King Ήταν Αμερικανός πολιτικός αγωνιστής,ηγέτης των Αφροαμερικανών. Έχει βραβευτεί με το Νόμπελ(1964) και το Προεδρικό Μετάλλιο Ελευθερίας(1977). Επηρεάστηκε από τον Μαχάτμα Γκάντι και την πολιτική ανυπακοή.

8 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ Κάποια από τα σημαντικότερα επιτεύγματα του ήταν τα εξής:
Δικαίωμα ψήφου στους μαύρους. Ενοποίηση αφροαμερικανικών κοινοτήτων. Πάταξη φυλετικών διακρίσεων στις Η.Π.Α.

9 Nelson Mandela  Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.  Φυλακίστηκε για 27 χρόνια από το καθεστώς των λευκών. Ήταν δικηγόρος στο επάγγελμα. Κατέκτησε το Νόμπελ Ειρήνης το 1993. 

10 ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ  Για 20 χρόνια τέθηκε επικεφαλής στη μεγάλη εκστρατεία κατά της ρατσιστικής πολιτικής της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής. Ήταν ο πρώτος έγχρωμος, δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής. Πριν να εκλεγεί πρόεδρος, ήταν από τους επικεφαλής του κινήματος κατά του Άπαρτχαϊντ και ενεργό μέλος του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου ANC (AfricanNational Congress).   Η απελευθέρωσή του το 1990 σημάδεψε την απαρχή θεμελιακών αλλαγών στο αφρικανικό κράτος, που οδήγησαν στην πτώση του ρατσιστικού του καθεστώτος.

11 ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Πολλοί οργανισμοί έχουν αφιερώσει τις προσπάθειές τους στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στον τερματισμό των παραβιάσεών τους. Παραδείγματα : Διεθνής Αμνηστία. Ελληνική Ένωση για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

12 IΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑΣ
Ιδρύθηκε το 1961. Δημιούργος ο Πίτερ Μπένενσον. Αρχικά δόθηκε έμφαση στη διεθνή προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Σήμερα, αναλαμβάνει δράση για τον τερματισμό των σοβαρών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

13 ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΜΝΗΣΤΙΑ Στόχος της:
την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα προβλήματα των μεταναστών και προσφύγων. την ανάδειξη των πολιτικών παραμέτρων του προσφυγικού και του μεταναστευτικού ζητήματος . την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των μεταναστών

14 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Τα σημεία στα οποία δίνει προτεραιότητα είναι: η αδυναμία τήρησης των εγγυήσεων της ποινικής δικονομίας. •    οι αντιτρομοκρατικές νομοθεσίες και οι πολλαπλές τους συνέπειες στο χώρο άσκησης των θεμελιωδών ελευθεριών. •    η λογοκρισία και η προστασία της ελεύθερης έκφρασης του λόγου και της τέχνης.

15 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ
Επίσης ασχολείται με: •    το ζήτημα των σχέσεων Κράτους-εκκλησίας στην Ελλάδα. •    τα ζητήματα δικαιωμάτων που τίθενται από τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών για όλες τις κατηγορίες του μεταναστευτικού πληθυσμού.  •   τη ρατσιστική βία και την άνοδο του νεοναζισμού.

16 Ιστορία της Ελληνικής Ένωσης για τα δικαιώματα των ανθρώπων.
Ιδρύθηκε το 1936 από τον Αλέξανδρο Σβώλο. Διαλύθηκε από την δικτατορία. Επανιδρύθηκε το Η Ένωση είναι τακτικό μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Συνεργάζεται και με άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις όπως με την Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε.

17 ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είναι αφοσιωμένο στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Ερευνά και αποκαλύπτει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταλογίζει ευθύνες σ’ αυτούς που διαπράττουν παραβιάσεις και καλεί κυβερνήσεις και ανθρώπους με ισχύ, να θέσουν τέλος στις παραβιάσεις και να σεβαστούν το διεθνή νόμο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 


Κατέβασμα ppt "Δημήτρης Καραγιάννης Γιάννης Πρέντζας Γιάννης Ρόδης"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google