Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ.

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ."— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΟ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΟ 11ο ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ Ε.Γ.Μ.Ε. ΣΤΟ Γ.Π.Α. ΜΕ ΤΙΤΛΟ: «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΦΑΣΙΚΩΝ ΚΑΙ 3ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΕΝΤΡΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ» ΤΩΝ Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, Μ. ΔΡΟΥΓΑ, Γ. ΜΑΡΚΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ , ΤΜΗΜΑ Α.Φ.Π. & Γ.Μ., Γ.ΠΑ 2017

2 Απόβλητα 2-φασικών Ελαιοτριβείων (ελαιοπυρηνόλυμα)
Στερεής μορφής, μεγάλης υγρασίας, πολύ πυκνό και δύσχρηστο ελαιώδες κατάλοιπο. Δεν διακινείται με αντλίες, αλλά με ‘κοχλίες’ και παράγεται σε αναλογία 0,75 :1, κατά βάρος, προς τον ελαιόκαρπο

3 Απόβλητα 3-φασικών ελαιοτριβείων (κατσίγαρος, λιοζούμια)
Αραιά υγρά κατάλοιπα των ελαιοδιαχωριστών, αντλούνται με αντλίες ‘ακαθάρτων’ και παράγονται σε αναλογία 1;1 – 1:1,2 κατά βάρος, με τον ελαιόκαρπο. Επίσης και 0,4-0,55 :1 στερεά απόβλητα, τον γνωστό ελαιοπυρήνα, που απορροφούν τα πυρηνελαιουργεία.

4 Με τα 2-φασικά ελαιοτριβεία εξουδετερώνεται ο κίνδυνος διασποράς ή διαφυγής υγρών εκτός του χώρου παραγωγής του ελαιοπυρηνολύματος και μειώνονται οι οσμές, αλλά οι ελαιοτριβείς έχουν να κάνουν με ένα εξαιρετικά δύσχρηστο και βεβαρυμένο στερεό κατάλοιπο, που μόνο τα πυρηνελαιουργεία μπορούν να επεξεργαστούν. Με την βάσιμη όμως δικαιολογία της υπερβολικής υγρασίας, το παίρνουν τελικά, αλλά σε χαμηλότερη τιμή από εκείνη του ελαιοπυρήνα των 3- φασικών ελαιοτριβείων. Η ως άνω μονοπωλιακού χαρακτήρα εξάρτηση των 2-φασικών ελαιοτριβείων από τα πυρηνελαιουργεία τα καθιστά πιο μειονεκτικά από τα 3-φασικά. Αποτέλεσμα Επιστροφή των 2-φασικών στην τριφασική λειτουργία με όλα τα προβλήματα περιβάλλοντος, για την εξουδετέρωση των οποίων δημιουργήθηκαν και απεμπόληση όλων των ευνοϊκών οικονομικών διευκολύνσεων της Πολιτείας προς τα 2- φασικά ελαιοτριβεία.

5 ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΆ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ
ΟΙ ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ, ΠΟΥ ΚΑΤΆ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΟΥΝ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ, ΑΣΚΩΝΤΑΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΘΕΜΙΤΟ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΩΝΤΑΣ ΕΠΩΦΕΛΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΣ ΤΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΛΥΜΑ ΤΟΥΣ ΕΊΝΑΙ : Η ΔΙΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2-ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΕΙΩΝ ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΑΡΑΙΩΣΗ ΜΕΧΡΙ 1/1 ΚΑΤ’ΟΓΚΟΝ ΜΕ ΝΕΡΟ,΄ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΠΌ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ, ΤΥΠΟΥ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ (3ης γενιάς) ΚΑΙ Η ΔΙΑΘΕΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΠΥΚΝΟΥ ΥΓΡΟΥ ΚΑΤΑΛΟΙΠΟΥ (ΠΥΚ) ΚΑΤΆ ΤΟΝ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ (ΤΚΣ)

6 ΠΡΩΤΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΛΥΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗ ΤΥΠΟΥ ΚΟΧΛΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ, ΜΕΤΑ ΑΠΌ ΣΧΕΤΙΚΗ ΑΡΑΙΩΣΗ (ΜΕΧΡΙ 1/1 ΚΑΤ’ΟΓΚΟΝ)

7 ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΟΧΛΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΩΝ ΤΥΠΟΥ ΚΟΧΛΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ

8 ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΛΥΜΑΤΟΣ : 64,3% (53,4 – 77,2) ΥΓΡΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ : 48,1% (37,8 – 63,7) ΛΑΔΙ : 3,64% (2,02 – 5,8)

9 ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ
Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΕΝΟΣ ΣΤΕΡΕΟΥ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΜΕ ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΥΦΗ ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΜΕ ΕΚΕΙΝΕΣ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΑ ΤΩΝ 3-ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΣ ΠΑΧΥΡΡΕΥΣΤΟΥ ΥΔΑΡΟΥΣ ΚΛΑΣΜΑΤΟΣ (ΠΥΚ) ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΟΔΗΓΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ. ΣΕ ΤΚΣ. Διαχωρισμένο ελαιοπυρηνόλυμα και ΠΥΚ 2φασικού ελαιοτριβείου Ελαιοπυρήνας 3φασικου ελαιοτριβείου

10 ΔΕΥΤΕΡΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΥΚ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΠΛΗΣΙΕΣΤΕΡΟ ΤΚΣ ΚΑΙ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΜΙΓΜΑ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ ΤΟΥ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟΥ ΧΩΝΕΥΤΗΡΑ ΠΑΡΤΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ

11 Υγρασία ελαιοπυρηνολύματος
Παράμετρος Εύρος τιμών 1 Υγρασία ελαιοπυρηνολύματος 66,4% (65,3 - 67,5) 2 Υγρασία στερεών Δ/Χ 50,1% (43, ,6) 3 Πυκνότητα στερών Δ.Χ 1,0 kg/L (0,8 - 1,2) 4 Σχέση στερεών Δ/Χ : ΠΥΚ μέχρι 1/1 (κατ΄ όγκον)

12 ΤΟΠΙΚΟΙ ΚΕΝΤΡΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ (ΤΚΣ) ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ
ΓΙΑΤΙ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΝΟΥΝ ΑΠΟΒΛΗΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΓΥΡΩ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΣΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΑΥΤΗΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΤΚΣ ΚΑΙ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ ΠΡΟΣΒΛΕΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΗ ΕΠΑΡΚΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑ ΠΥΚ ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΥ ΟΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ, ΓΝΩΣΤΕΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΡΧΙΣΑΝ ΜΟΛΙΣ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΝΑ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΚΥΡΙΟ ΚΙΝΗΤΡΟ Η ΚΑΛΗ ΤΙΜΗ ΠΩΛΗΣΗΣ (ΑΚΟΜΑ) ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΟΜΕΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΔΕΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΒΑΣΙΚΟΥ ΑΥΤΟΥ ΚΙΝΗΤΡΟΥ, ΠΟΛΛΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΓΕΩΡΓΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΩΝ ΜΟΝΑΔΩΝ Η ΜΕΓΑΛΗ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΥΚ ΕΠΙΤΡΈΠΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΕΤΑΜΕΝΗ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΠΟΧΙΑΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ, ΧΩΡΙΣ ΟΣΜΕΣ r2 = 0,925)ΡΙΣ

13 ΕΝΑΣ ΤΚΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟΝ ΑΝΑΕΡΟΒΙΟ ΧΩΝΕΥΤΗΡΑ (ΑΧ) ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΟΝΑΔΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΘΕΡΜΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΣΗΘ)

14 ΤΟ ΠΥΚ ΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γ
ΤΟ ΠΥΚ ΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ (ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Γ. ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ ΤΟΥ ΓΠΑ, 2015) ΓΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΤΟ ΠΥΚ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΔΙΑΧΩΡΙΣΤΗ ΤΥΠΟΥ ΚΟΧΛΙΑ ΣΥΜΠΙΕΣΗΣ ΣΕ ΝΩΠΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΛΥΜΑ 2-ΦΑΣΙΚΟΥ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟΥ ΣΤΑ ΜΕΓΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ, ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΣ ΕΤΣΙ ΤΗΝ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟ ΣΤΗ ΘΑΣΟ ΤΟ ΠΥΚ ΑΠΟΔΕΙΧΤΗΚΕ ΣΧΕΔΟΝ ΙΣΟΔΥΝΑΜΟ ΤΟΥ ΤΥΡΟΓΑΛΑΚΤΟΣ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΥΝΕΠΩΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ Ή ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ Α’ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΣΗΜΕΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΠΟΥ Η ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΤΚΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΒΙΟΑΕΡΙΟΥ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΠΡΑΞΗ, Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗΣ ΤΟΥ ΠΥΚ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΣΥΝΕΧΩΣ. ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΠΥΚΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΤΟ ΠΥΚ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΠΥΡΗΝΟΛΥΜΑ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΥΤΟΣΥΝΤΗΡΗΘΟΥΝ ΕΠΙ ΜΑΚΡΟΝ, ΧΩΡΙΣ ΟΣΜΕΣ, ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΤΟ ΧΕΙΡΙΣΜΟ ΤΟΥΣ

15


Κατέβασμα ppt "ΔΥΟ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΤΩΝ 2ΦΑΣΙΚΩΝ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΩΝ Δ. ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, ΟΜΟΤΙΜΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ."

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google