Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Η παρουσίαση φορτώνεται. Παρακαλείστε να περιμένετε

Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Παρουσίαση με θέμα: "Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους"— Μεταγράφημα παρουσίασης:

1 Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους
Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους Καζαντζίδου Ελένη Παπαδοπούλου Ναταλία 1782 Σαμαρά Άννα

2 Περιεχόμενα Η ομάδα μας καταπιάστηκε με τα εξής θέματα Λειτουργία ΓΑΚ
(ιστορικό και αποστολή) Επίσκεψη στο ΓΑΚ Φλώρινας για επιλογή αρχείου προς μελέτη Μελέτη και ταξινόμηση επιλεγμένου φακέλου Εύρεση ιστορικού πλαισίου

3 Ιστορικό των Γ.Α.Κ. Συγκεντρώνονται στη Βουλή των Ελλήνων τα αρχεία των Εθνοσυνελεύσεων και το 1855 ανακοινώνεται η έκδοση των Αρχείων της Εθνικής Παλιγεννησίας. η μέχρι τότε αυτοτελής δημόσια Υπηρεσία «Αρχεία Πρωθυπουργού, Υπουργών και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης» υπάγεται στα Γ.Α.Κ. 1823 1846 1914 2005 «Διοίκησις», Αρχιγραμματεία της Επικρατείας», «Μινιστέρια» για την άσκηση της νομοθετικής , εκτελεστικής και δικαστικής λειτουργίας. Νόμος «Περί της ιδρύσεως υπηρεσίας των αρχείων του κράτους» επί κυβερνήσεως Βενιζέλου. 1ος διευθυντής των ΓΑΚ ο Γιάννης Βλαχογιάννης.

4 Ιστορικό των Γ.Α.Κ. Ο νόμος 1946/1991 καθορίζει το νέο νομοθετικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των Γ.Α.Κ. μέχρι και σήμερα. Η Κεντρική Υπηρεσία διαρθρώνεται σε τμήματα και ιδρύονται Αρχεία στις έδρες εκείνων των νόμων, που μέχρι τότε δεν υπήρχαν.

5 Αποστολή των Γ.Α.Κ. Εποπτεία, διάσωση, συγκέντρωση, συντήρηση, καταγραφή, μικροφωτογράφηση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού της χώρας και η διάθεση προς μελέτη όλων των δημόσιων και ιδιωτικών αρχείων, εγγράφων και χειρογράφων. Συμμετοχή σε ερευνητικά προγράμματα σε συνεργασία με άλλους επιστημονικούς Φορείς. Συνεργασία: Με όλους τους εκκλησιαστικούς φορείς και με τους κατόχους ιδιωτικών αρχείων. Εποπτεία των ειδικών αρχείων που ιδρύονται και λειτουργούν σε υπηρεσίες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Έκδοση δημοσιευμάτων που εξυπηρετούν τη γνώση των ιστορικών πηγών της χώρας.

6 Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας
Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας

7 Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας
Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας

8 Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας
Φωτογραφίες Επίσκεψη στα Γ.Α.Κ. Φλώρινας

9 Ταξινόμηση Αρχείου Επιλέξαμε το αρχείο Διεύθυνσης Εργασίας
του νομού Φλώρινας. Χρονολόγηση: Μέθοδος ταξινόμησης: χρονολογική και θεματική. Όγκος κατά την παραλαβή: 4 σάκους, με φακέλους. (1 φάκελος = 2,30 γρ). Όγκος μετά την εκκαθάριση και την ταξινόμηση: 2 φάκελοι (1 φάκελος = 1,64 γρ) και σε πέντε κιβώτια. Ταξινομήθηκε από: Μανουσάκη Ελένη, Παπαδόπουλου Χαρίκλεια, Τσουλιά Δανάη.

10 Ταξινόμηση Φακέλου Αρχείο που περιέχει τον φάκελο: Διεύθυνση Εργασίας Φλώρινας Τίτλος φακέλου: Τουριστικά Επαγγέλματα Περιεχόμενο φακέλου: Αιτήσεις για χορήγηση επαγγελματικών βιβλιαρίων και απαραίτητα έγγραφα για την περαίωση αυτής της διαδικασίας. Χρονολόγηση: 1959 μέχρι το 1962

11 Πιστοποιητικό δήμου/ κοινότητας Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου
Έγγραφα Φακέλου Πιστοποιητικό δήμου/ κοινότητας Πιστοποιητικό ποινικού μητρώου Έκδοση Επαγγελματικού Βιβλιαρίου Δελτίο απογραφής Φωτογραφίες ΔΕΝ υπήρχαν στο φάκελο. Βεβαίωση σωματείου

12 Έγγραφα Φακέλου Σχολή Δήμαρχος Πρόεδρος κοινότητας Γραμματέας
Τα αρμόδια υποκείμενα που εμπλέκονται στη διαδικασία χορήγησης επαγγελματικών βιβλιαρίων είναι Δήμαρχος Πρόεδρος κοινότητας Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Γραμματέας Ποινικού Μητρώου Εργοδότες Διοίκηση σωματείου ένωσις υπαλλήλων σερβιτόρων Υπεύθυνος Στρατολογίας

13 Ιστορικό Πλαίσιο Περιόδου 1950 - 1970
Διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στον εμφύλιο πόλεμο. Το ελληνικό κράτος βρισκόταν υπό τη βασιλεία του Παύλου Α΄ ο οποίος έγινε βασιλιάς στις 1 Απριλίου 1947.

14 Ιστορικό Πλαίσιο Περιόδου 1950 - 1970
Σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1952, ο Βασιλιάς μπορούσε να επιλέξει όποιον ήθελε για Πρωθυπουργό, αρκεί ο τελευταίος να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης μέσα σε 15 μέρες από τη Βουλή. Επέλεξε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή (μετά τον θάνατο του Παπάγου), Ο Καραμανλής δεν εκλέχτηκε αρχηγός του κόμματός του, πήρε όμως τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής και ίδρυσε νέο κόμμα.

15 Ιστορικό Πλαίσιο Περιόδου 1950 - 1970
όξυνση του Κυπριακού Ζητήματος η κυβέρνηση πρότεινε στη Βουλή την αύξηση της Βασιλικής χορηγίας οι συνεχιζόμενες διώξεις των Αριστερών η αναταραχή στον εργασιακό χώρο δολοφονία Λαμπράκη το 1963 ο καταστροφικός σεισμός που έπληξε τον Βόλο Μετά τις εκλογές του 1961, οι σχέσεις του Βασιλιά με τον Καραμανλή οξύνθηκαν. Με αφορμή τη διαφωνία για το ταξίδι του βασιλικού ζεύγους στο Λονδίνο, ο Καραμανλής παραιτήθηκε. ΓΙΑΤΙ

16 Ιστορικό Πλαίσιο Περιόδου 1950 - 1970
Μία βδομάδα αργότερα σχηματίστηκε μεταβατική κυβέρνηση υπό τον Παναγιώτη Πιπινέλη η οποία αναγκάστηκε να παραιτηθεί τρεις μήνες αργότερα υπό την πίεση του Γεώργιου Παπανδρέου. Στη συνέχεια, προκηρύχτηκαν εκλογές για τις 3 Νοεμβρίου του 1963 και έδωσαν τη νίκη στην Ένωση Κέντρου.

17 Tours, πρώτες κρουαζίερες.
Οικονομία Περιόδου (τουρισμός) Το κράτος ασχολείται συστηματικά με τον τουρισμό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο. Ιδιωτικός Τομέας Δημόσιος Τομέας Ίδρυση Ε.Ο.Τ. Ίδρυση Σ.Τ.Ε. Έως 1960 Δεκαετία 70 Δεκαετία 1960 1950 Οργανισμός ευέλικτος, απαλλαγμένος από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του Δημοσίου. Ξενοδοχεία, λιμάνια για σκάφη αναψυχής, Tours, πρώτες κρουαζίερες. Ενισχύεται ιδιωτική πρωτοβουλία με ευνοϊκά δάνεια και κίνητρα για την κατασκευή ξενοδοχείων. Ίδρυση πρότυπων ξενοδοχείων Ξενία. Φεστιβάλ Αθηνών, Επιδαύρου. Προσκλήσεις για επισκέψεις στα ελληνικά νησιά.

18 Συμπεράσματα Δεν βρέθηκαν αιτήσεις γυναικών
για χορήγηση επαγγελματικών βιβλιαρίων. Οι περισσότεροι αιτούντες είχαν τελειώσει το δημοτικό σχολείο. Πολλοί ήθελαν να εργασθούν ή είχαν εργασθεί σε ξενοδοχεία ΞΕΝΙΑ. Συχνότερα επαγγέλματα ήταν μάγειρες, σερβιτόροι, υπάλληλοι ξενοδοχείων εστιατορίων . Ορισμένα έγγραφα ήταν γραμμένα σε γραφομηχανή ενώ αλλά όχι και αυτό τα καθιστούσε δυσανάγνωστα.

19 Ερωτήσεις – Απορίες Συζήτηση ? ? ? ? ? ? ? ?

20 Ευχαριστούμε!


Κατέβασμα ppt "Υπηρεσία Γενικών Αρχείων του Κράτους"

Παρόμοιες παρουσιάσεις


Διαφημίσεις Google